Vagyonfelosztás katás bt. megszűnésekor

Idén alakult katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. Mindkét tag katásként van bejelentve. Hogyan vehetik ki a katás időszakban keletkezett bevételt adómentesen?

Ha a végelszámolás mellett döntenek a tulajdonosok, akkor a katás cég valóban átkerül a társasági adózás és a számviteli törvény hatálya alá.

Nyitó mérleget kell készíteniük, melyben az eszközök piaci értéken, a kötelezettségek pedig a ténylegesen fizetendő összegükben szerepelnek. A kettő különbözeteként pedig a saját tőkét kell meghatározni, amelyből a jegyzett tőke értéke adott, hiszen az a cégbíróságon bejegyzett tőke.

A még adódó különbözetet nyitó eredménytartalékként kell meghatározni. Ha az pozitív, akkor a nyitó pozitív eredménytartalékból adómentesen fizethető osztalék, amennyiben a cég eleve katás vállalkozásként alakult. Ha azonban a cég végelszámolással szűnik meg, akkor osztalék helyett a végelszámolás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat alapján történik az elszámolás, s a tagok vállalkozásból kivont jövedelemben részesülnek. Ez az összeg is adómentes, ha a cég katásként alakult, és a végelszámolási időszakban bevételt már nem ér el.

Ha a végelszámolási időszakban nem szerez bevételt a vállalkozás, akkor tehát nyereségágon nem merülhet fel további adó (sem társasági adó, sem osztalék utáni adó, hiszen nincs olyan nyereség, ami növelné a nyitó adómentes eredménytartalékot).

A bevétel a katás időszak alatt adómentesen kifizethető a kisadózók részére, vagyis érdemes még a katás időszakban a cég bankszámlájáról kifizetést eszközölni a kisadózók részére, mert az egyszerűen adómentesen megtehető.

 

forrás: adozona.hu