A gyerek pályaválasztása a szülőknek is komoly dilemma!

Szeptember óta a kamara pályaorientációs tanácsadói minden este az iskolák szülői értekezletein adnak részletes tájékoztatást a pályaválasztásról, továbbtanulásról. A naptári előjegyzésünk szerint Baranyai iskolákban az ősszel közel 800 szülőt szólítunk meg, mely az elmúlt éveknek a háromszorosa. Mitől lett ez ennyire fontos?

Nagyon sok az információ, nehéz szűrni, átlátni, kibogarászni a lényeget, a gyerekek is sok pályaorientációs rendezvényre járnak, de ők sem tudnak sok mindent mondani. Nagyon szükség volna egy határozott iránymutatásra. Mi pedagógusok a határidőkkel és az adminisztrációs teendőkkel tisztában vagyunk, de a pályaválasztás nem erről szól” ezekkel a szavakkal fordulnak hozzánk az iskolák pedagógusai, vezetői és kérnek segítséget egy átfogó tájékoztatásban, melyre kifejezetten a szülőket hívják oda.

Nagyon fontosnak tartjuk a szülők érzelmi felkészítését és tájékoztatását ebben a helyzetben. Azt látjuk, hogy a gyermek pályaválasztása és iskola választása kapcsán a szülők javaslata, akarata erősen érvényesül. Talán rendben is van ez így, hiszen egy 14 éves kamasz még nem rendelkezik olyan mély munkaerőpiaci és élettapasztalattal, mint egy szülő. Igen a szülőnek ott kell lennie ebben a döntésben, de a gyerekkel együtt! Azt viszont be kell látnia a szülőnek, hogy többnyire napi nyolc órában a munkahelyén éli az életét, ebben a szűk környezetben mozog, és sokszor nem lát ki ebből a körből, csak töredékes, részinformációkat hall. Nem mindig érzékeli, hogy a tágabb külvilág milyen irányba fejlődik, mik az új trendek, szakmák. Ezekkel mondjuk találkoznak a fiatalok a rendezvényeken, na de mit visz belőle haza, mit mond el otthon, vagy legyünk egyértelműek, mennyit sikerül feldolgoznia a gyermeknek magában, felnőtt segítség nélkül.

A pályaválasztási szülői értekezleteinken beszélünk erről is, a középfokú iskola típusokról, a pályaválasztást befolyásoló döntésekről és arról is, hogy ebben a folyamatban van feladata a szülőnek, a gyermeknek, a pedagógusnak, a vállalatoknak, a civil szervezeteknek és a kormányzati szerveknek is.

A Pályaválasztás Baranya tevékenységéről és még több információról a www.palyavalasztasbaranya.hu oldalon olvashat.