Aktív vállalkozások, valós eredmények

Az Open4Business történetének legnagyobb résztvevőszámú nemzetközi üzletember találkozóját rendezte meg október első hetében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az Enterprise Europe Network nemzetközi vállalkozásfejlesztési hálózattal karöltve.

A nemzetközi üzletember találkozón idén 15 országból érkezett közel 250 résztvevő 150 vállalkozója 400 üzleti tárgyalást bonyolított le a kétnapos programsorozat ideje alatt. Az idei rendezvények magukban foglaltak többek között olyan szakmai programokat, mint a Connect-IT konferencia vagy az „Exportfinanszírozás EU-n belül és kívül”, „Ipar&Klaszterek&Együttműködés” és „Ír Üzleti Nap” című szekcióülések, melyek során a vállalkozások teljesítményére közvetlen hatással lévő témákat tárgyaltak élvonalbeli szakemberek előadásaik során.

Négy év munkája beérni látszik, sokat dolgoztunk azon, hogy a helyi vállalkozók felismerjék egy itthon szervezett nemzetközi üzletember találkozó jelentőségét. Így idén először több baranyai cég jött el tárgyalni, mint az ország többi részéből összesen. 99 baranyai vállalkozás vett részt a programokon, melyek közül 63 vállalkozó csaknem 200 üzleti megbeszélést folytatott le, melyeknek a fele külföldi partnerekkel zajlott. Elmondhatjuk, hogy ezek a cégek megtették az első lépést a nemzetközi piacok irányába, melyhez a kamara és az EEN hálózat biztosított “kockázatmentes” keretet, hiszen a részvétel díjmentes volt és a pécsi szervezés révén sem uti-, sem szállásköltség nem merült fel. Az első pár konkrét eredményről, üzletkötésekről már értesültek kollégáink: klaszter együttműködés, exporttevékenységhez szükséges pénzügyi szolgáltatás és vállalkozó mentorálás beindítása. Egy ilyen nagyszabású és szerteágazó rendezvény eredményei tapasztalatunk szerint hosszú távon mérhetők inkább.

Ezekből az arányokból is jól látható, hogy a régió vállalkozásai nyitottak a partnerkeresési lehetőségekre, igény van részükről olyan programokra, ahol lehetőségük van naprakész szakmai információszerzésre, megismerkedhetnek a legújabb irányokkal, fejlesztésekkel, együttműködési és támogatási lehetőségekkel. Mindezek a törekvések azt mutatják, a baranyai gazdasági szereplők is egyre inkább a versenyképességüket növelő, exportorientált vállalati stratégiában látják a sikerhez vezető utat.