Egyetemekkel kooperál a Lakics Kft.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) tagja a Lakics Kft. saját fejlesztésű háztartási szélerőművét 2 egyetemmel közösen építené meg.

A Lakics Kft.-t 1985-ben alapították, fő profiljuk szélerőművek és más energetikai berendezések motor- és generátorházainak gyártása és precíz megmunkálása. Ezen a speciális területen felhalmozott, európai szinten ismert és elismert gyártási szakértelme, valamint jelentős mérnöki tudása biztosítja a gyártott termékek kiváló minőségét. A bonyolult hegesztett acélszerkezetek gyártáshoz a Cég a legmodernebb technológiákat használja: CNC lángvágás, CNC finomsugaras plazmavágás, élhajlítás, hengerítés, ipari hegesztéstechnológia. A Kft.-nek 2 telephelye van Magyarországon, Kaposváron és Komlón. Dolgozóik létszáma közel 230 fő, árbevételük a 2018-as évben több, mint 3,6 Mrd Ft volt.

A Kft. fejlesztésének a lényege, hogy olyan 50 kW alatti erőműveket gyártsanak sorozatban, amelyeket háztartásokban tudnak használni. A tervezés, gyártás, telepítés folyamatát mind a cég szakemberei végzik, illetve koordinálják. A sorozatgyártás elindítását hosszas előkészítő és tervező munka előzi meg. A cég nagy hangsúlyt fektet a saját kutatás-fejlesztésre, de a siker érdekében összefogott a Budapesti Műszaki Egyetem egyik cégével és a Pannon Egyetemmel.

A csaknem egy milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési együttműködés jövő év közepéig tart. A szakemberek addigra szeretnék kész állapotba hozni a háztartási szélerőművek prototípusait, és azt követően megkezdeni sorozatgyártási előkészületeket.

Forrás: www.kapos.hu