Kamarák és klaszterek együttműködése Pécsett

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter és Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter közös szervezésében kamarai és klasztertalálkozót tartottak Pécsett 2019. november 21-én.

A veszprémi kamara által működtetett Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter és pécsi kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagvállalatainak közel 30 tagvállalatának 40 képviselője mutatkozott be és egyeztettek együttműködési lehetőségekről az egész napos rendezvény alkalmával.

A találkozó legfontosabb eredménye a gépipari, járműipari tapasztalatcsere mellett a kooperációs egyeztetések és jövőbeli közös projektek azonosítása volt, melyek a jövő együttműködéseit alapozták meg.

A Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter 2007-ben alakult, 47 tagja van. Köztük olyan cégek, mint pl., az Ajkai Elekronikai Zrt., G-N-SZ Kft., Alap Európa Kft., VFP System Kft., Plasticor Műanyagfeldolgozó Kft.

A Tagok tevékenysége, árbevétele, eredményessége, piaci pozíciójuk javítása, belföldi- és nemzetközi kapcsolataik erősítése, közös érdekeken alapuló fejlesztéseik, beruházásaik egyaránt a Közép-Dunántúl kiemelt iparágainak versenyképességéhez, az iparág foglalkoztatottsági színvonalának emeléséhez kapcsolódik.

A klaszter tagjainak legfontosabb ügyfelei olyan közismert járműipari és mechatronikai vállalatok, – a teljesség igénye nélkül – mint a Magyar Suzuki Zrt., Audi Hungária Motor kft., Hella, Bosch, MAN, DAF, Volvo.

A klaszter jellemző tevékenységei, gyártmányai:

  • Járműipari gyártmányok és alkatrészek gyártása (szenzorok, speciális nyomócsövek, műanyagalkatrészek, belső és külső kilincsek, nyitáshatárolók, kormány kapcsolók, felépítmények)
  • Mechatronikai, elektronikai- és elektromechanikai szerelés (SMD beültetés, kábelkonfekcionálás, háztartási gépek és alkatrészek), fémfeldolgozás (alkatrészek, acélszelvények és acéllemezek, tárolóedények, rögzítő-elemek (csavarok, anyák, csapszegek) és szerszámok)

A Dél-Dunántúl Gépipari Klaszter 2011-ban alakult, az Akkreditált Klaszter címet elnyert szervezetnek jelenleg 29 tagja van. A régió legnagyobb klasztere, mind árbevételét (több mint 100 Mrd Ft) mind a tagvállalatok nagyságát (mintegy 5000 alkalmazott) tekintve. A klaszter tagjai igen heterogén, specializált tevékenységi körrel rendelkeznek, egymáshoz viszonyítva különböző piaci résekben, szegmensekben vannak jelen. Tevékenységükre jellemző az egyedi gépgyártás, gyártmányaik az ipar szinte minden területén megtalálhatóak az élelmiszer ipartól kezdve, az energia iparon, járműfelépítmény gyártáson keresztül az automatizálásig mindenhol.

A rendezvény első részében résztvevők látogatást tettek a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának 3D központjában, ahol bemutatták a központ tevékenységét, a különféle 3D eszközöket, nyomtatókat, szkennereket. A résztvevők láthatták a különböző nyomtatási prototípus gyártási folyamatokat. A látogatás során betekintést nyerhettek az egyetem mérő laborjába, ahol a legkorszerűbb gépekkel végezhetnek különféle mechanikai anyagvizsgálatokat, valamint a megtekinthették a PTE MIK újonnan átadott gépész műhelyét, ahol mérnök hallgatók gyakorolni is tudják az elméletben tanultakat.

A folytatásban résztvevők a pécsi székhelyű KONTAKT-Elektro Kft-nél tettek üzemlátogatást. A 100%-ban magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás 1982-ben alakult, fő tevékenységük az ipari automatizálás, robotizációs technológiák tervezése, fejlesztése, valamint az egyedi gépgyártás. A cég dolgozóinak létszáma több mint 80 fő, árbevételük 2018-ban közel 1,4 Mrd Ft volt.

A látogatás elején a jelenlévők láthattak egy rövid prezentációt – a cég üzletfejlesztési vezetőjétől, dr. Hirth Markustól, aki egyszersmind a DDGK elnöke is- a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A jövőt tekintve a DDGK elnöke külön kiemelte a cég saját tervezésű és fejlesztésű hidrogén üzemanyag celláját, valamint az ezzel kapcsolatos projektjeiket. A prezentáció után egy rövid sétát tehettek a résztvevők a cég üzemcsarnokaiban, ahol megnézhették a villamos kapcsoló szekrények összeszerelő csarnokát, a robotizációs fejlesztéseiket és a legújabb lézer megmunkáló központjukat.

A délután folyamán a DDGK egyik tagjánál a Hidrot kft.-nél folytatódott a program egy hagyományosnak mondható Benchmarking ülés keretében.

A Hidrot Kft. 1994-ben alakult szintén 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás. A cég által tervezett és gyártott gépekkel, berendezésekkel „úton-útfélen” lehet találkozni, hiszen a Kft. nyári és téli útkarbantartó eszközöket gyárt, többek között rézsűkaszákat, padka kaszákat, hóekéket, sószórókat és úszó munkaeszközöket. A cég dolgozóinak a létszáma közel 50 fő, árbevételük a tavalyi évben pedig megközelítette az 1,8 Mrd Ft-ot.

Az ülés első részben a cég tulajdonos-ügyvezetője Baumgartner József köszöntötte a résztvevőket, majd röviden bemutatta a céget, melyet követően a cég ipar 4.0 kapcsolódású informatikai fejlesztéseiket ismertették, amellyel valós idejű információkat kaphatnak a gyártási folyamatokról. A rendszer lehetővé teszi, hogy akár több 100 km-ről különféle okos eszközökről nyomon követhessék a gyártási folyamatokat, az így kapott információkat monitorozni tudják, adott esetben be is avatkozhatnak a gyártásba.

Az ülés második felében a résztvevők itt is látogatást tehettek a cég üzemcsarnokaiban, a forgácsoló és a hegesztő műhelyben. Megnézhették a kft. CNC megmunkáló gépparkját, -ahol 3 és 4 tengelyes gépeken folyik a termelés- és a 2018-ban átadott legújabb porfestő üzemcsarnokát, melyben a saját termékeik felület kezelésén túl szabad kapacitásaikat lekötve bérmunkát is vállalnak.

Az egész napos program sorozat alatt megtörténtek az első kapcsolatfelvételek, a cégek képviselői bemutatkozhattak egymásnak, megismerhették egymás tevékenységi körét, és egyeztettek a potenciális későbbi közös projektek kapcsán.

A találkozó tartalmas, hasznos eredményekkel zárult, így a két Kamara és a két Klaszter menedzsmentje megegyezett abban, 2020 tavaszán a DDGK és a PBKIK képviselőit látják vendégül Veszprémben. Reményeink szerint addigra a megkezdett klasztertagi tárgyalások konkrét eredményekben fognak realizálódni.

A kamarákról, és a klaszterekről bővebb információk az alábbi linkeken érhetők el:

https://veszpremikamara.hu/

https://pbkik.hu

http://www.bbmjk.eu/

https://www.ddgk.hu/