Közeleg az Incoterms® 2020 hatályba lépése

Az International Chamber of Commerce (ICC) aktualizált nemzetközi kereskedelmi szokványgyűjteménye, melynek véleményezésében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iaprkamara is aktívan részt vett 2020. január 1-jén lép hatályba.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbb 2019. novemberében tartott az Incoterms® 2020 megjelenése alkalmából az új nemzetközi kereskedelmi szokványokkal kapcsolatos várható változásokat bemutató rendezvényt.

A 2010-es kiadványhoz képest nem történtek jelentős változások, az alábbi pontoban szerepelnek eltérések:

  • megújult a standard biztosítási megállapodás CIF (“költség, biztosítás és fuvardíj fizetve”) és CIP  (“fuvar és biztosítás fizetve valameddig”) vonatkozásában, a biztosítás szintje továbbra is tárgyalható a Vevő és az Eladó között
  • DAT (terminálhoz szállítva), helyett az elnevezés DPU (kézbesítve lerakatra)
  • FCA (költségmentesen fuvarozónak átadva) megengedi rakodást követően kiállítani a fuvarlevelet
  • ahol szerepel, konkrétabban kell meghatározni a Vevő és az Eladó közötti költségmegosztást
  • FCA (“költségmentesen fuvarozónak átadva”), DAP (“helyszínre szállítva”), DPU (“kézbesítve a lerakatra”) és DDP (“szállítva vámfizetéssel”) mostantól figyelembe veszi, hogy a Vevő és az Eladó egy harmadik fél igénybevétele helyett gondoskodik a saját szállításáról
  • biztonsággal kapcsolatos kötelességek kiemeltebb figyelmet kaptak
  • Explanatory Notes for Users/Felhasználói útmutató minden egyes Incoterms esetében felváltja a 2010-es kiadásban szereplő Guidance Notes-t/Útmutató a közérthetőség megkönnyítése érdekében.

 

A tervek szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. januárjában újabb tájékoztató rendezvényt tart a témában az érdeklődők számához mérten.