Kamarai ajánlás – mosható, fertőtleníthető többször használatos bőrkesztyűk viselése

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara egyik bőrkesztyű varrással foglalkozó önkéntes tagja hívta fel a figyelmünket arra, hogy az általuk gyártott és forgalmazott – a koronavírus járvány terjedése kapcsán fejlesztett – mosható és fertőtleníthető, évekig használható bőrkesztyűk megrendelése finn és amerikai viszonylatban jelentősen megemelkedett.

Az ott bevezetett intézkedések során külön figyelmet kapott a személyi védelmi eszközök – maszk, kesztyű – mindennapi használatára való felhívás, a közszolgálatot ellátó személyzet (rendészeti szervek, határőrök, papír alapú okmányokat kezelők), valamint a szolgáltató szektorban dolgozó alkalmazottak (csomagszállítók, futárok, pénztárosok) nem egyszer használatos kesztyűkkel történő ellátása, és ezek használata.

Logisztikai cégek munkatársai panaszkodtak, hogy az egyszer használatos kesztyűk nem alkalmasak az általában dobozos áru kézbesítésére, mert nagyon hamar elszakadnak, és bár kötelező a használat számukra, egy napra 2 db-ot biztosít a munkáltató, amit az első kézbesítésnél szó szerint elhasználnak.

 

A kesztyű használata megelőzi a fertőzés továbbadását azáltal, hogy nem viszi át más felületekre vagy onnan nem veszi át a fertőzést a viselője, ezen kívül az azt használó személy nem, vagy jelentősen kevesebbet nyúl az arcához kesztyűben, így arra sem viszi át a fertőzést.

 

A védőkesztyű használata a fent említett szektorokban általánosságban nem jellemző és nem előírtan kötelező. Nagy segítség lenne a járvány megfékezése szempontjából a Tiszti Főorvos részéről, ha ennek lehetőségét mérlegelné, és ajánlaná a kesztyűhasználatot.

 

A gyártás Magyarországon megszervezhető, az alapanyag ellátás biztosított, további nem bőr alapanyagok is tesztelés alatt állnak. Az ajánlás lehetővé tenné az ágazat folyamatos munkavégzését, a dolgozók foglalkoztatását az amúgy is szezon utáni állási időszakban.