Csökkentett munkaidős foglalkoztatás GYIK

A cikk folyamatosan frissül.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat weboldalán is elkészült a GYIK https://nfsz.munka.hu/cikk/702/

Ki igényelheti a támogatást?

Munkáltató és munkavállaló közösen.

 

Mikortól igényelhető a támogatás?

Április 16-tól, három teljes hónapra. Tört hónapra is igényelhető.

 

Jelen támogatás összevonható-e a KFI bértámogatással?

Nem, csak az egyikre lehet pályázni.

 

Milyen költségei vannak az eljárásnak?

Költség- és illetékmentes az eljárás.

 

Hogyan lehet igényelni a támogatást?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján található kérelem és egyéb nyilatkozatok kitöltése után, elektronikusan, cégkapun keresztül kell benyújtatnia a munkáltatónak a Fővárosi és Megyei Kormányhivatalokhoz.

 

Mit jelent az elektronikusan?

A kormányhivatal az elektronikus ügyintézést az általános célú elektronikus kéreleműrlap (e-Papír) szolgáltatás igénybevételével biztosítja. A szolgáltatás elérhetősége, valamint ezzel kapcsolatos tájékoztató az alábbi weboldalon érhető el: https://epapir.gov.hu/

(Témacsoport: Kormányhivatali ügyek, Ügytípus: Foglalkoztatási támogatások, közfoglalkoztatás és egyéb állami foglalkoztatási feladatok, Címzett: Illetékes kormányhivatal)

 

Hogyan kell igazolni az egyéni fejlesztési időt?

A kérelemhez csatolandó megállapodásnak tartalmaznia kell a csökkentett munkaidőn túli egyéni fejlesztési időben való megegyezést is [Rendelet 4. § (1) bekezdés b) pont], amelynek időtartama viszont adott, a kieső munkaidő harminc százalékának megfelelő mértékű [Rendelet 1. § b) pont]. A támogatás igénybevételéhez elegendő az időtartamról megállapodni, hogy ez az időtartam pontosan milyen tevékenységgel fog eltelni, nem kell, hogy a megállapodás része legyen.
Az egyéni fejlesztési időre a munkavállaló mentesül munkavégzési kötelezettsége alól, ugyanakkor köteles a munkáltató rendelkezésére állni [Rendelet 1. § b) pont, 4. § (2) bekezdés c) pont]. Az egyéni fejlesztési időben a munkavállaló a munkaköréhez, vagy a munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó fejlesztésen köteles részt venni [Rendelet 1. § b) pont]. Ez végeredményben a munkavállaló valamilyen formájú továbbképzését jelenti, lehet ez nyelvtanulás, szakmai képzés, ugyanakkor ezt az időtartamot a munkavégzéstől élesen el kell határolni, ebben az időtartamban a munkavállaló nem hozhat létre munkával járó eredményt.

 

Home office-ban dolgozó kolléga után is igénybe vehető a támogatás?

Igen. Bővebb információ: https://pbkik.hu/2020/04/17/hirek/bertamogatas-ugyanugy-jar-a-home-office-ban-dolgozok-utan-is/

 

Kell-e a támogatás után a munkáltatónak adókat és járulékokat fizetni?

A kieső munkaidő 70 százalékára jutó nettóbér adó és járulékmentes. A módosító rendelet alapján, ha a csökkentett munkaidő a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét meghaladja, azaz pl. 8 óráról 6 órára csökkentik, akkor kötelező a fejlesztési időről megállapodni, ekkor a fejlesztési időre szükséges a munkáltatónak adókat és járulékokat fizetni ezen időre is. Amennyiben pl. 8 óráról 4 órára a csökkentik a munkaidőt, akkor viszont nem kötelező az egyéni fejlesztési idő, hanem lehetőség és ez alapján a fizetési kötelezettség is.

 

Kinek utalják a támogatást?

A munkavállalói kérelem résznél megadott bankszámlaszámra vagy lakcímre kapja a munkavállaló közvetlenül.

 

A statisztikai létszámot meddig kell azonos szinten tartani?

A módosító rendelet alapján a létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra áll fent a támogatás időtartamára, valamint további 1 hónapig (összesen 4 hónap).

 

Milyen indoklás fogadható el a pályázás során; kell-e könyvelési adatokkal indokolni/alátámasztani a csökkenést vagy elegendő a vevői állomány visszaesésére hivatkozni pl.: autóipari prototípusgyártás visszaesése?

Nem kell könyvelési adatokkal igazolni a gazdasági körülményekben bekövetkező változásokat, nehézségeket. Elég a kérelemben nyilatkozni róla.

 

Mennyi időre szól a támogatás?

A támogatás automatikusan 3 hónap.

 

Mi történik akkor, ha időközben a vállalkozás vissza tud állni a teljes munkaidős foglalkoztatásra?

A támogatás megszűnik, ha a munkavállaló és a munkáltató közös nyilatkozatban kérik. A statisztikai állományi létszám fenntartási kötelezettség ez esetben is további 1 hónap.

 

Egyszemélyes vállalkozások esetén igényelhető-e a támogatás?

Amennyiben a vállalkozás tulajdonosa munkaviszonyban látja el feladatait, akkor igen, ha tagi jogviszonyban, akkor nem.

 

IGÉNYELHETŐ-e NYUGDÍJAS ALKALMAZOTT UTÁN a támogatás?

Amennyiben munkaszerződéssel van foglalkoztatva, akkor igen. Viszont itt is figyelembe kell venni a Kormány rendelet általi maximális támogatási összeget.

 

Igényelhető-e támogatás, amennyiben már pl.: április elejétől rövidebb munkaidőre állt át a cég?

Igen, igényelhető. Ha pl.: április elejétől a cég 8 órásról 4 órásra csökkentette a munkaidőt, ez nem jelent kizárást, mivel ez a vészhelyzet kihirdetését követően történt. Ez esetben azonban figyelembe kell venni, hogy a 4 órára való lecsökkentés nem tartalmazza a kieső 4 óra 30 %-ára jutó fejlesztési időt, vagyis a megállapodást a munkavállaló és a munkaadó között 5,2 órára kell módosítani azon hónapokra, amelyekre a támogatást igénybe szeretnék venni. Ez befolyásolja a NAV felé történő bejelentést is. Fontos, hogy a megállapodás dátuma, korábbi legyen, mint a kérelem beadásának dátuma.