Friss gazdasági hírek Bosznia-Hercegovinából

A Bosznia-hercegovinai Föderáció entitáskormányának gazdaságvédelmi törvényjavaslata

A  Bosznia-hercegovinai  Föderáció (FBiH) entitás Kormánya  2020.  április  6-án elfogadta  a  koronavírus-járvány  negatív  gazdasági  hatásainak  enyhítésére  szolgáló törvényjavaslatot, egyúttal annak sürgős eljárásban történő tárgyalását kezdeményezte a BiH Föderáció Parlamentjétől.

Az előterjesztés értelmében a veszélyhelyzet beszüntetését  követő 180 napig  a föderális, a kantonális  és  az  önkormányzati költségvetésekben  minden  rendelkezésre  álló  forrást  a járványellenes  intézkedésekre  kell  átcsoportosítani. (Megjegyzés: FBiH entitásban március 16-án  hirdettek veszélyhelyzetet).Így  minden  olyan  beszerzést  és  projektet  fel  kell függeszteni, amelyek esetében még nem jött létre szerződés vagy a beszállítók nem állítottak ki  számlát.  Az  átcsoportosított  forrásokat  rövidlejáratú  kamatmentes  vállalkozói  hitelek folyósítására és a  cégek  által fizetendő járulékok támogatására,  továbbá  orvosi  eszközök, gyógyszerekés alapvető élelmiszerek beszerzésére kell fordítani. Az előterjesztés értelmében a  kantonoknak  és  önkormányzatoknak  gyorsított  eljárásban  módosítaniuk kell a költségvetéseiket.

A gazdaságvédelmi törvénytervezet legfontosabb elemei a következők:

  • A munkáltatói járulékok visszatérítése az összes olyan cégnek, amelynek bevétele az elszámolás hónapjában több mint 20%-kal csökkent2020. januárhoz és februárhoz viszonyítva. A törvénytervezet nem vonatkozik a közvállalatokra, bankokra és egyéb pénzügyi szervezetekre, egyesületekre, közintézményekre, államigazgatási szervezeti egységekre és önkormányzatokra. A támogatásra azok a cégek  jogosultak,  melyek 2020.  februárig  bezárólag kifizették  a  dolgozók  munkabérét  és  az  arra  rakódó járulékokat,  továbbá  nincs  adó-és járuléktartozásuk. A javaslat szerint a jogosult vállalatok   áprilistól  kezdődően  havonta  munkavállalóként  244,85  KM (1EUR  =  1,96  KM) támogatást kapnak a munkáltatói járulékok átvállalásaként (135,70 KM a  nyugdíjjárulék, 97,35 KM egészségbiztosítás,11,80KM munkaerőpiaci járulék). A tervezetben szereplő 244,85 KM megegyezik a minimálbér után fizetendő járulékok összegével, így  gyakorlatilag  a  kormány  a  minimálbér  utáni  járulékokat vállalja át a cégektől.
  • A kormány az államigazgatás minden szintjének, azaz a föderális, a kantonális és az önkormányzati hatóságoknak is szeretné  lehetővé   tenni   az eszközeik átcsoportosítását,  hogy  azokat  a  lakosság  és  a  gazdasági  szereplők  támogatására tudják fordítani.
  • A törvényjavaslat biztosítja  az  összes  költségvetési   kifizetést,  köztük  a közalkalmazotti bérek, nyugdíjak és más szociális juttatások folyósítását.
  • A támogatásra jogosult cégek mentesülnek a nyereség-és a személyijövedelemadó-előleg befizetése  alól  márciusban,  áprilisban  és  májusban,  illetve  azokban  a további hónapokban, amelyekben a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet érvényben van.
  • március 1-től kezdve egészen a veszélyhelyzet hatályon kívül helyezését követő 90 napig, felfüggesztik a késedelmi kamatok felszámítását.
  • 500 millió márka (kb. 250  millió  euró)  alaptőkéjű Stabilizációs  Pénzügyi  Alap létrehozása a  vállalkozások  támogatására.  Az 500  millió  márkából  300  milliót  a kormány biztosít, elsősorban költségvetési megszorításokkal és átcsoportosításokkal, a fennmaradó 200 millió márkát pedig IMF-hitelből kívánják fedezni.
  • 500 millió márka alaptőkéjű Garanciaalap létrehozása, melynek legfőbb feladata a járványkövetkeztében bajba  jutott  vállalatok  likviditásának  segítése.  A  garanciális alapot  elsősorban  a  Föderációs  Fejlesztési  Bank  eszközeivel  töltik  fel,  amennyiben azonban  további  források  szükségesek,  akkor  multilaterális  és  bilaterális  hitelezők, illetve donorok bevonását  is    A  garanciaeszközök  a  kereskedelmi  bankok közvetítésével jutnak majd el a vállalatokhoz.
  • A veszélyhelyzet időtartamára felfüggesztésre kerül az összes köztartozás-behajtás és végrehajtás.

 

A gazdasági szereplők  többsége  nem  elégedett  maradéktalanul  az  előterjesztéssel. Adnan Smailbegović,  az FBiH Munkáltatói  Szövetségének elnöke  szerint  a gazdaságvédelmi törvényjavaslat egy  jó  irányba  tett  lépés,  azonban  számos  további  intézkedésre  is  szükség lenne. A kormány több javaslatukat is beépítette az előterjesztésbe, viszont voltak bizonyos változtatások is. A munkáltatók például a bérjárulékok teljes visszatérítését javasolták, nem pedig csak  a  minimálbér  erejéig. Amennyiben a javaslat hatályba lép,  az  könnyen  arra sarkalhatja a vállalatokat, hogy csökkentsék a dolgozók bérét, mert úgyis csak a minimálbér erejéig  téríti  az  állam  a  járulékokat,  tett  hozzá Smailbegović.  A bérek csökkentése következtében a kereslet is csökkeni fog, ami pedig az adóbevételek megcsappanásához vezet majd. Željko  Babić, a Kisiparosok  Kamarájának elnöke  szerint  a  járvány  és  az  annak kezelésére  elfogadott  korlátozó  intézkedések  elsősorban  a  kisiparosokat  sújtják,  ezért  azt javasolta,  hogy a működésük beszüntetésére kötelezett cégek esetében ne csak a járulékokat térítsék  vissza,  hanem  a  kormány  vállalja  át  a  dolgozók bérének  kifizetését  legalább  a minimálbér összegéig. Nijaz  Skenderagićüzletember   szerint   a   gazdaságvédelmi törvényjavaslat nem fog érdemi eredményeket hozni, mert annak elemei meg sem közelítik a régiós és európai országok hasonló intézkedéseit. Véleménye szerint a legnagyobb vesztesek az állam és a vállaltok lesznek, mert tömeges elbocsátásokra lehet számítani. Hozzátette, hogy BiH-ban  az  állami  pénzosztogatás  eddig egyszer  sem  vált  be,  mert  sajnálatos  módon az átláthatóság és a tisztesség nem jellemző az országra. Sokkal jobb lenne, ha a vállalkozókat hagynák levegőhöz jutni. A kormány javaslata nem hosszútávú megoldás, mert a pénzek nem a megfelelő helyre fognak kerülni.

Az FBiH entitáskormánya korábban (április 3-án) arról is döntött,  hogy 21 millió márkát (kb.  10,7  millió  euró)  oszt  szét  a  kantonok,  városok  és önkormányzatok  között  a koronavírus-járvány elleni küzdelemre. Az intézkedést azonban számos bírálat érte, a legtöbben –pl. Denis Zvizdić a BiH Parlament Képviselőházának elnöke–azt kifogásolták, hogy a pénzosztás ellentmondásos és igazságtalan, elsősorban pártérdekeket szolgál. Az éles kritikákat követően a kormány végül  2020.  április  5-én  összehívott  sürgős  ülésén  úgy döntött,  hogy  hatályon  kívül  helyezi  a  rendelkezést  és  a  21  millió  márkát  a  föderális egészségügyi tárcának utalja,  hogy  az a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez szükséges egészségügyi eszközöket és berendezéseket vásároljon belőle.

A  gazdaságvédelmi  törvénytervezet legfontosabb  célja  a  munkahelyek  megőrzése,  a Kormány ezt elsősorban a munkáltatók által fizetett járulékok részleges átvállalásával kívánja   elérni.   A   további javaslatok közé   tartozik   a   nyereség-és   a személyijövedelemadó-előleg  befizetések  elhalasztása, illetve a   késedelmi  kamatok felfüggesztése. Az  entitási kormánynak  elsősorban  pénzügyi  szempontból  szűk  a mozgástere,   ezért   nem   volt   lehetősége   bőkezűbb   támogatásokat   tartalmazó javaslatcsomagot készíteni.

 

Nemzetközi segélyek Bosznia-Hercegovina koronavírus elleni küzdelméhez

Bosznia-Hercegovinát  (BiH)  felkészületlenül  érte  a  koronavírus-járvány,  egészségügyi rendszere korszerűtlen, évtizedek óta súlyos forrás-és eszközhiánnyal küzd. Gyakorlatilag a védekezéshez és a betegség kezeléséhez szükséges összes eszközből és berendezésből hiány van, így  ezeket külföldről  igyekeznek  beszerezni. Az  EU,  az  USA,  Törökország,  Kína, valamint Malajzia és Szerbia küldött eddig segítséget BiH-nek.

A  nemzetközi  partnerekhez  intézett  segélyfelhívások  terén  a  legaktívabbak  az  Államelnökség tagjai  voltak,  akik  egyfajta  munkamegosztás  keretében  több  külföldi  állami  vezetővel  is egyeztettek. Várhelyi Olivér bővítési biztossal Šefik Džaferović bosnyák tag, az Államelnökség soros elnöke és Milorad  Dodikszerb tag is beszéltek. Dodik ezen kívül Aleksandar Vučićszerb (vele március  22-én  személyesen  is  találkozott  Belgrádban)  és Recep  Tayyip  Erdoğan török elnökkel is egyeztetett, továbbá Vlagyimir Putyinhoz is segítségért fordult. Milorad Dodik beszélt Szergej  Lavrov orosz  külügyminiszterrel  is,  aki  megígérte,  hogy  Oroszország  egészségügyi eszközök és gyógyszerek küldésével fogja támogatni az RS és BiH koronavírus elleni harcát. Erdoğan elnökkel ugyancsak egyeztetett Bakir Izetbegović, a vezető bosnyák pártnak számító SDA elnöke, aki ezen kívül elsősorban a közel-keleti országokkal vette fel a kapcsolatot. Šefik Džaferović telefonbeszélgetést folytatott Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel is, akit tájékoztatott, hogy  BiH-nak sürgősen szüksége van különböző egészségügyi eszközökre és berendezésekre, melyek közül külön kiemelte a lélegeztetőgépek fontosságát, melyeket jelenleg rendkívül nehéz beszerezni a világpiacon.

A  vezető  BiH  politikusok  a  BiH-ba  akkreditált  nagykövetekkel  is  intenzív  kommunikációt folytatnak  a  témában. Zoran  Tegeltija miniszterelnök, Bisera  Turković külügyminiszter  és Fahrudin Radončić biztonsági miniszter is több alkalommal arra kérte a nemzetközi közösség képviselőit, hogy segítsenek a rendkívül szorult helyzetben lévő BiH-nak. Fahrudin Radončić 2020.  április  2-án  hivatalos  levélben  is  kérte  az  EU (Veszélyhelyzet-reagálási  Koordinációs Központ –ERCC)és a NATO (Euro-atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központjának –EADRCC)segítségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kilátásba  helyezte,  hogy  kész  BiH  részére  pénzügyi gyorssegélyt (Rapid  Financing  Instrument) folyósítani.  A jelenlegi szabályok  szerint  ennek maximális összege az ország IMF-kvótájának 50%-a lehet, ami 165 millió eurót tesz ki. Azonban lehetőség  van  arra,  hogy  ezt  az  összeget  a  kvóta  100%-ára  emeljék,  azonban  ehhez  az  IMF igazgatótanácsának  jóváhagyása  szükséges.  A  gyorssegélyt  iránti  kérelmet  három pénzügyminiszternek (állami szintű és a két entitás tárcavezetőjének), továbbá a Központi Bank kormányzójának kell aláírnia.

A legnagyobb segélyt eddig az EU biztosította BiH számára. Az EU 7 millió euró támogatást ad  az  ország  egészségügyi  szektorának  az  azonnali  igények  fedezésére  (IPA  alapokból átcsoportosítva) és további 73,5 millió eurót bocsájt BiH rendelkezésére a szociális ellátórendszer és a gazdaság védelmére. Šefik Džaferović, a BiH Államelnökség soros elnöke Várhelyi Olivér bővítési  biztosnak  külön  köszönetet  is  mondott,  kiemelve,  hogy  a  konkrét  pénzbeli támogatásnál is nagyobb a jelentősége annak, hogy BiH részt vehet az EU-tagállamok közös orvosi  eszközbeszerzéseiben,  ami  lehetővé  teszi,  hogy  sokkal  gyorsabban  és  egyszerűbben vásárolják meg a koronavírus-járvány leküzdéséhez elengedhetetlenül szükséges berendezéseket. Az EU által biztosított 7 millió eurós azonnali segélyből már elszállításra került 7500 vírusteszt, április  második  hetében  pedig  15.000  arcpajzs  is  kiosztásra  kerül  az  egészségügyi  dolgozók között. Az első 40 lélegeztetőgép áprilisban érkezik, a többi pedig májusban.

Március 31-én érkezett meg Banja Lukába az első orvosi segélytranszport, melyet  a  szerb kormány  indított  Bosznia-Hercegovinába.  A  szállítmányban  5  kórházi  és  5  hordozható lélegeztetőgép,  30.000  sebészeti  maszk,  2.000  védőoverál,  200  védőszemüveg  és  50.000 védőkesztyű volt. A szállítmány átvétele során Milorad Dodik kijelentette, hogy Szerbia segítsége rendkívül  sokat  jelent  a  boszniai  szerbek  számára,  a  most  érkezett  felszereléseket  és berendezéseket pedig már másnap továbbítják az RS különböző településeibe. Külön kiemelte Aleksandar Vučić szerb államfő szerepét, aki képes volt biztosítani a szükséges berendezések Kínából történő beszerzését, és annak egy részét az RS-be továbbította. „Nem csak az eszközökről van szó, hanem arról a tudatról is, hogy Szerbia az RS-ről is gondoskodik”, tette hozzá Dodik.

Az első amerikai segélyszállítmány 2020. március 23-án érkezett BiH-ba, benne a koronavírus-járvány  elleni  küzdelemhez  szükséges  egészségügyi  eszközökkel,  korházi  felszerelésekkel, sürgősségi  cikkekkel  és  élelmiszerekkel.  Az  Egyesült  Államok  kormányának  adományát  az amerikai légierő gépei szállították Szarajevóba. A USAID több támogatási programra is javaslatot tett: az egyik egy migráns tábor felállításához adna segítséget, emellett támogatják a vírustesztek beszerzését, illetve egy hosszútávú gazdaságjavító csomag előkészítésén is dolgoznak.

Kína nemcsak egészségügyi eszközökkel segíti BiH-t, hanem azzal is, hogy 2020. április 2-án Ankica Gudeljević civil ügyi miniszter és Ji Ping kínai nagykövet szándéknyilatkozatot írtak alá az  egészségügy  és  az  orvostudomány  területén  történő  kínai-BiH  együttműködésről.  A dokumentum lehetővé teszi a fertőző és nem fertőző betegségek megelőzése és gyógyítása terén szerzett tapasztalatok megosztását, hozzájárul az orvosképzés és a tudományos kutatások terén történő  együttműködéshez,  továbbá  megnyitja az  utat  a  különböző  területek  specialistáinak cseréje előtt, ami rendkívül fontos a súlyos szakorvoshiánnyal küzdő BiH számára.

Törökországból 2020. március 24-én a török Vörös Félhold szervezésében érkezett szállítmány, melyben elsősorban védőfelszerelések (maszkok, kesztyűk, szemüvegek és overálok) voltak. A közeljövőben további szállítmányokra lehet számítani.

Malajzia 2 millió sebészeti maszk küldését jelentette be, az erről szóló jegyzéket 2020. április 2-án  küldték  meg  a  BiH  Külügyminisztérium  közvetítésével  a  segélyek  szétosztásáért  felelős kormányzati koordinációs testület részére.

A nemzetközi  szervezetek közül  a UNDP jelezte,  hogy  keresik  annak  lehetőségét,  hogy gyorsított  közbeszerzési  eljárás  során  támogassák  az  orvosi  eszközök  vásárlását. Az EBESZ támogatja  a  távoktatás  működtetését,  és  egyes  érzékeny  csoportokat.  Az EBRD a  járvány gazdasági káraira fókuszál, és ezzel kapcsolatban dolgoz ki támogatási javaslatokat.

Ugyanakkor több közéleti szereplő csalódottságának adott  hangot,  hogy  a  BiH-val hagyományosan  jó  kapcsolatokat  ápoló arab  országok  egyelőre  nem  jelezték  segítő szándékukat. Különösen szembeötlő az Egyesült Arab Emírségek passzivitása BiH irányába, pedig  a  szomszédos  Horvátországnak,  Szerbiának  és  Montenegrónak  már  küldtek  segítséget. Husein ef. Kavazović főmufti, a BiH Iszlám Közösség vezetője ezzel  kapcsolatban  kijelentette:biztos benne, hogy nem az EAE állásfoglalásról és végleges döntéséről van szó. Kavazović szerint az  általa  vezetett  Iszlám  Közösség  már  kapott  olyan  jelzéseket,  hogy  az  Emírségek  több humanitárius szervezete is támogatni fogja BiH-át. Ennek ellenére azonban hozzátette, hogy őket is  meglepte  a  jelenlegi  helyzet. Esad Duraković akadémikus szerint az arab országok szavakban mindig BiH legnagyobb barátai, azonban a tettekben ez csak ritkán látható. Ugyancsak külön kiemelte az EAE esetét, hozzátéve: az rendben van, hogy mindenkinek segítenek, de az nem, hogy pont BiH-ról feledkeztek meg.

Bosznia-Hercegovina számára komoly kihívást jelent a koronavírus-járvány okozta  helyzet kezelése. A legnagyobb gondot az elavult egészségügyi rendszer jelenti, amely az eszköz és szakemberhiány  miatt  képtelen  lenne  megbirkózni  a  tömeges  megbetegedésekkel.  Az eszközhiány  enyhítése  érdekében  a  legtöbb  vezető  BiH  politikus  igyekezett  kihasználni nemzetközi kapcsolatait annak érdekében, hogy külföldi partnereitől segítséget kérjen BiH számára.  A  legnagyobb  támogatást  eddig  az  EU  biztosította,  de  több  ország  (pl. Törökország,  Szerbia,  USA,  Kína)  már  küldött  segélyszállítmányokat,  mások  (pl. Azerbajdzsán, Oroszország) pedig megígérték, hogy ugyanígy tesznek. Ugyanakkora  BiH-val hagyományosan jó kapcsolatot ápoló közel-keleti államok támogatása eddig elmarad a várakozásoktól.

 

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Bosznia-Hercegovina