Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter járványügyi tanulságai

A koronavírus járvány gyakorlatilag minden iparágat érintett szerte a világban, ezért ahogy más cégek is, úgy a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) tagjai is lépéseket tettek annak érdekében, hogy versenyképességüket meg tudják őrizni, számos működési mechanizmust át kellett értékelniük és átalakítaniuk ahhoz, hogy a kihívásoknak megfeleljenek.

Több lábon állás és fejlesztések

Elengedhetetlen, hogy egy cég ne csak egy termék vagy termékcsoport gyártására koncentráljon, hanem keresse meg azokat a réspiacokat, amelyekre más, az eddigiektől eltérő árucikkeket, részegységeket tud gyártani.

A több lábon állást jól szemlélteti még a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., akik a dohányipar mellett a gyógyszeriparba is beléptek, ahol csomagoló gépeket gyártanak a szektor számára. További jó példa erre a Strauss Metal Kft., akinek a fő tevékenységi köre a biztonságtechnikai termékek gyártása, de a vírus helyzet alatt automata fertőtlenítő adagolókhoz készített tartó lábakat. A bólyi székhelyű Max Blank Kft. a magas minőségű öko kályhák és tűzterek gyártása mellett fémből készült köztéri virágládák gyártását is elkezdték már a járványügyet megelőzően. A klaszteren belüli autóipari beszállítók pedig tárgyalásokat kezdeményeztek az egészségiparban, az agrárszektorban, és az élelmiszeriparban érintett vállalatokkal.

A jövő szempontjából mindenképpen említést kell tenni a K+F projektekről is, a klaszter több tagja is új fejlesztési projekteket indított, például a Büttner Kft. a Pannon Egyetem veszprémi és nagykanizsai kampuszával karöltve egy új speciális bevonatolási technikát fognak kifejleszteni.

Raktárkészlet- előregyártás

Az országhatárok lezárásra kerültek, melyek sokszor okozott kényelmetlenséget az alapanyagbeszállításban. Megoldás lehetett, ha a gyorsan fogyó alapanyagból, nagyobb készletet halmozott fel a gyártó. Amennyiben volt elég alapanyag a hosszú távú szerződések teljesítésénél a félkész/kész termékek raktárra történő előregyártása is megoldás volt, hiszen így a termelési rugalmasságot a cég meg tudta őrizni. Az említett eszközökkel élő vállalkozásoknak különös figyelemmel kell lenniük a finanszírozás kérdésköreire.

Beszállítói láncok felülvizsgálata

A kialakult helyzet arra kényszerítette a cégeket, hogy a beszállítói láncokat felülvizsgálják és új partnereket is keressenek, felerősödött ezáltal is a helyi gazdaság szerepe, a klaszteren belüli együttműködések. Ezen időszak alatt alakult ki vagy kezdődött el például a SOMAPAK Kft.Hidrofilt Kft., SOMAPAK Kft.Kresz&Fiedler Kft., KONTAKT-Elektro Kft.Gépszer Kft. már megvalósult, vagy megvalósuló félben lévő együttműködései.

Digitális megoldások

Sok helyen lehetővé tették az otthoni munkavégzést (home office), ehhez viszont meg kellett változtatni cégek internetes hálózatát, – magasabb sávszélesség elérésével, de itt említhetjük a videós meetingeket és más projektmenedzsment megoldásokat előretörését.

Társadalmi felelősségvállalás

A klasztertagok számos alkalommal támogatták a járványhelyzetre való felkészülést, pélául a Büttner Kft. szájmaszkokat adományozott a Nagyatádi Kórház és a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ – nagyatádi idősek otthona részére. A Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. számítógépeket adományozott a rászorulóknak. A KONTAKT-Elektro Kft. a Pécsi Tudományegyetemnek adományoz egy lélegeztető gépet. A SOMAPAK Kft. lélegeztető gép alkatrészek gyártásába kezdett.

Generációváltás

Otthoni munkavégzésre kényszerülő nyugdíjazás előtt álló cégvezetők, tulajdonosok pozitív tapasztalatokról tudtak beszámolni, az utánuk jövő generáció tökéletesen állta a sarat a cégvezetésben, mely jelentős lépés a generációváltás megvalósításában.

Likviditás

Világossá vált, hogy elengedhetetlen egyfajta stratégiai pénzügyi tartalék képzése, amivel a cégek nehezebb időszakot át tudják vészelni. Nemcsak a megrendelések csökkenéséből, de a megrendelők fizetési késlekedésből eredő pénzösszegek is hiányoztak.

Karbantartás, javítás

A cégek életében nőtt a jelentősége a pótalkatrészek értékesítésének, gépek karbantartásának, felújításának, melyek akár az általuk korábban legyártott, beüzemelt gépekre, akár más gyártó gépeire vonatkozott.

Kommunikáció fontossága – válságmenedzsment

Mind a külső partnerek felé fokozottan és folyamatosan kellett egyeztetni, mind a kollégákat tájékoztatni a pandémiás tervnek megfelelően mikor mi várható, mit kell tenni a megelőzés érdekében, hogyan tudunk együtt túllendülni a kialakul helyzeten.

A járványhelyzetben a klasztermenedzsment sem tétlenkedett, számos sikeres szolgáltatást nyújtott a kamarával, tagokkal karöltve a járványügy kapcsán is a teljes tagságnak, melyek egyértelműen segítségükre, támogatásukra szolgált, többek között:

  • Vállalati Pandémiás Válságterv ajánlás

  • Országos operatív törzs, országos hatóságok, szervezetek részére gépipari gazdasági javaslatcsomag ajánlás készítése számos kérdéskört elemezve és gyakorlati megoldást adva, melyekből számos elemet a kormány adaptált és a jogszabályokban láthattuk viszont.

  • Lobbi tevékenység a pályázati kifizetésigénylésekhez kapcsolódó döntések megsürgetésében, melyek vagy gyors hiánypótlási kérelmek megküldésében vagy a határozatok megszületésében, támogatások kifizetésében realizálódtak.

  • Kommunikációs ajánlások külső és belső partnerek részére

  • Járványügyi munkaügyi kérdések megválaszolása.

  • Új „válságkezelő” pályázatok beadásához segítségnyújtás, közös értelmezések, minta példák.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a járvány helyzet számos kihívás elé állította a cégeket, melyek esetenként negatív következményekkel jártak, de mindenképp számos területen a cégek erősödtek, fejlődtek, tanultak és felkészültebbek lettek a gazdasági és egészségügyi válsághelyzetek kezelésében.