A divat művészet – Alkoss maradandót!

 

A Nemzeti Divatliga szervezésében valósul meg Pécsett a maga nemében úttörőnek számító tervezői pályázat a Janus Pannonius Múzeum, a Kreatív Ipari Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával.

A művészet és az általa képviselt értékek örökérvényűek, ezekben a bizonytalan időkben ismét itt az alkalom, hogy a hazai divat is ehhez az értékállósághoz nyúljon inspirációért egy olyan projekt létrehívásával, ami minden ember hétköznapi életének részévé teheti művészeti örökségünk egy darabját.

A Nemzeti Divatliga pályázatot hirdet hazai tervezők számára a művészet és a divat örök elválaszthatatlanságának nevében, az értékközvetítő divat és kulturális örökségünk támogatásának szellemében.

A pályázat célja egy olyan megvalósítható divattermék létrehozása lesz, amelyet a Janus Pannonius Múzeum egyik művészeti tárlata inspirált. A kiválasztott termék a fenntartható divat szellemiségében legyártásra kerül és elérhetővé válik a múzeum látogatói, illetve a művészeteket és a divatot kedvelő és támogatni vágyó nagyközönség számára a helyi Design Shopokban és webáruházon keresztül.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Cult-CreaTE nemzetközi projektje szintén annak érdekében fejti ki tevékenységét, hogy az ilyen jellegű kreatív ipari termékek kellően hasznosuljanak a turizmus szektorban oly módon, hogy a helyi vállalkozók bevonásával mindenki számára hozzáadott értéket képviseljenek. A projekt gondoskodik arról is, hogy a műalkotások új piaci termékekben történő „felhasználása” során ne sérüljenek az eredeti alkotásokhoz fűződő szellemi tulajdonjogok sem, ennek érdekében egy részletes útmutatót állítanak össze a felhasználók számára.

A projekt 2020. június 27-én lehetőséget biztosított a pályázat iránt érdeklődő alkotók számára, hogy részt vegyenek egy zártkörű tárlatvezetésen, melynek során megismerhetik a Janus Pannonius Múzeumban kiállított műalkotásokat, a projektet életre hívó szervezetek képviselőit és szakmabeli alkotókat. Az eseményen megjelent tervezőknek lehetőségük lesz a kezdetektől részt venni a projekt megvalósulásában, és a pályázati művek inspirációjául szolgáló műtárgy(ak) vagy művész kiválasztásában.