A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.09.08.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.09.08-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

AUSZTRIA

Aktuális információk a korona vírussal kapcsolatos tudnivalókról Ausztriában-frissítve

Fontos információk a korona vírus kapcsán hozott rendelkezésekről, utazási korlátozások tekintetében, az osztrák vírus-helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (közúti személy és teherforgalmat, vasúti személyforgalmat, légi forgalmat érintő intézkedések, határinfó)

 

Lezárták a határokat: több átkelőhely nem, vagy korlátozottan üzemel Ausztria és Szlovákia irányában

Magyarország keddtől lezárta határait: a kivételektől eltekintve –amikre cikkünkben kitérünk –minden  magyar állampolgárnak karanténba kell mennie hazautazáskor, felmentés csak két, öt napon belül elvégzett negatív PCR-teszttel lehetséges. Az  újabb  határzár  térségünkben  főként  az  ingázók  ezreit  érinti  érzékenyen.  Nagy  István agrárminiszter, a mosonmagyaróvári térség országgyűlési képviselője tegnap kezdeményezte, hogy a 30 kilométeres sáv helyett a munkáltatói engedélyt vegyék figyelembe határátlépéskor az Ausztriából hazatérőknél.

 

Osztrák aggodalmak a határzárással kapcsolatban

„A magyar határ lezárása indokolatlan teher a hazai gazdaság számára” olvasható az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) főtitkárának sajtóközleményében. A főtitkárt első sorban a nemzetközi üzleti utak ellehetetlenülése, valamint az ingázó munkaerő  korlátozása  aggasztja.  Eközben  vasárnap  az  ausztriai  Grafenegg  kastélyban  folytatott háromoldalú megbeszélésen a cseh, a szlovák és az osztrák házelnökök egyet értettek abban, hogy a három ország a növekvő korona megbetegedések ellenére is lehetőség szerint el akarja kerülni a határok lezárását.

 

Osztrák kancellár: jövő nyárig velünk maradhat a koronavírus-járvány

Jövő év nyarára visszaállhat az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-válság után, köszönhetően annak, hogy előreléptek a vakcina fejlesztésben, és egyre gyorsabb tesztelési módszerek állnak már rendelkezésre -jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Sebastian Kurz osztrák kancellár. Folyamatos változásra kell számítani Kurz szerint: lesznek sikerek és kudarcok, korlátozások és enyhítések. Az osztrák kormány arra fog törekedni, hogy a járványellenes intézkedések keretében a lehető legtöbb szabadságot biztosítsák az embereknek, és csak annyi korlátozást vezessenek be, amennyi feltétlenül szükséges -húzta alá.

 

Vírus: már januárban kezdődhetnek az oltások a szomszédunkban

Jövő év elejéig 300 ezer ember számára elég koronavírus ellenes oltóanyagot kaphat Ausztria. Nyugati szomszédunknál szintén megugrott az új fertőzések száma, az intenzíven ápoltak és az új halálesetek száma viszont relatív alacsonyan maradt. Már jövő januárban megkezdődhetnek a koronavírus ellenes oltások nyugati szomszédunkban az osztrák kormány reményei szerint.

 

Eltűnt az osztrák ipar tizede

Májusban 25 százalékkal esett vissza az osztrák ipari termelés. Az érintett ágazatokban 1 százalékkal nőtt a cégek száma, ugyanakkor 2 százalékkal csökkent a dolgozói létszám. Az év első öt hónapjában egytizedével, májusban pedig közel a negyedével csökkent az egy évvel korábbihoz képest az osztrák ipari termelés a nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria hétfői közleménye alapján.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

A Belgium legnagyobb bankja és pénzintézete 2022 közepére várja a belga gazdaság fellendülését

BNP PARIBAS FORTIS, Belgium legnagyobb és egyben egyetlen bankja, amelyik jól ellenállt a COVID-19világjárvány okozta gazdasági válságnak. A közelmúltban került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelyen a pénzintézet bemutatta az idei első félévi eredményeit. Tekintettel a gazdasági helyzetre, a bankok tartalékot képeztek az ügyfeleknek nyújtott kölcsönök lehetséges vagy tényleges veszteségeinek fedezésére, ennek megfelelően a figyelembe vett időszakban elért nyereség ennyivel csökkent. A bank vezetői azt várják, hogy a belga gazdaság növekedése 2022 közepére áll csak vissza a koronavírus-válságot megelőző szintre.

 

Belgium jobb besorolásba került a legfrissebb európai koronavírus térképen

Belgium ismét „világos narancssárga” besorolást kapott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC: European Centre for Disease Prevention and Control)) legfrissebb járványtérképén. Ez azt jelenti, hogy Belgiumban a koronafertőzések száma az elmúlt két hétben a 100.000 lakosra eső 60-as küszöb alá esett. Belgium először július 25-én lett világos narancssárga besorolású, de ez akkor a koronavírus fertőzésszám növekedésének volt az eredménye.

 

Rekordvisszaesés Hollandiában az üzleti szolgáltatások terén a koronavírus-járvány okozta válság miatt

Az üzleti szolgáltatások területén rekord, több mint 18 %-os csökkenést tapasztaltak Hollandiában az idei év második negyedévében –áll a holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS:  Centraal  Bureau  voor  de  Statistiek) jelentésében szeptember  1-én. Többek között a reklám-és utazási ágazat forgalma csökkent a legerőteljesebben a koronavírus-járvány következtében.

 

Hitelbiztosítás: Hollandia komoly csődhullámra számít a jövő évben

Hollandia egyike azoknak az uniós országoknak, ahol az idén és a következő évben várhatóan a leggyorsabb ütemben fog növekedni a csődök száma. Az Atradius hitelbiztosító a csődök számának 34%-os növekedésével számol. Az eurózónán belül csak Portugáliában nő ennél nagyobb ütemben a csődök száma (36%), a világ más országaiban Törökországban (41%), az Egyesült Államokban (3 %) és Hongkongban (39 %) a legnagyobb a növekedés.

 

Történelmi visszaesés Hollandiában a Horeca szektorban a második negyedévben

Hollandiában a szálloda-és vendéglátóipar forgalma nem kevesebb, mint 53,4%-kal esett vissza 2020 második negyedévében az előző negyedévhez képest. Ez azt jelenti, hogy a Horeca szektor Hollandiában az egyik ágazat, amelyet a koronaválság a leginkább sújt -jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (CBS:  Centraal  Bureau  voor  de Statistiek) szeptember elején.

 

3.000 ideiglenes munkanélküli kérelmet hagytak jóvá Luxemburgban

2.966 átmeneti munkanélküli kérelmet hagyott jóvá a közelmúltban a luxemburgi parlament gazdasági bizottsága, amely kérelmek 43,5%-a a turizmushoz és a vendéglátóiparhoz köthető. Júliusban 3.162 ilyen eset volt, júniusban pedig 3.670., amely eddig a luxemburgi költségvetés 860 millió eurójába került.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában szeptember 1-énmegkezdődött a tanítás, az iskolások egy része a tantermekben, mások otthon tanulnak. Szeptember 2-án a regisztrált fertőzöttek száma 284-gyel 20 517-re, a halálos áldozatok száma pedig héttel, 627-re nőtt és 6 264 az aktív fertőzöttek száma.

 

Bosznia-Hercegovina megnyitja a határait

Bosznia-Hercegovina megnyitja a határait a külföldiek előtt, de az országba érkezőknek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk határátlépéskor -közölte az ország miniszterelnöke. A nyugat-balkáni országok közül  Szerbiába  bárki  beléphet,  Koszovóba,  Észak-Macedóniába  és  Montenegróba  viszont  a  legtöbb  ország állampolgárai csak negatív koronavírusteszt felmutatásával tudnak beutazni.

 

A Wizz Air ideiglenesen felfüggesztette több nyugat-balkáni járatát

A koronavírus-helyzet miatt bevezetett korlátozások következtében a Wizz Air már 28 balkáni járatát felfüggesztette és a következő 2 hétben további 3 útvonalon is szüneteltetik majd járataikat. Szeptember 4. és október 26. közt nem közlekednek majd a Tuzla és a németországi Friedrichshafen közti járatok, a salzburgi, bécsi és a billundi járatokat pedig október 25. és 27. között tervezik újraindítani. A Budapest és Szarajevó közti járatokat október 2-ig függesztették fel.

 

A szállodák forgalma közel 70%-kal esett vissza a második negyedévben

A  Bosznia-hercegovinai Föderációban 2020 második negyedévében a szállodák és éttermek szezonálisan kiigazított teljes  forgalma  60,9%-kal esett vissza az első negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a szálláshelyek forgalma 82,5%-kal, a vendéglátóhelyeké pedig 55,2%-kal csökkent.

 

BULGÁRIA

 

Bulgáriában kevés az egészségügyi dolgozó

Bulgáriában szeptember 2-án egy nap alatt 163 új fertőzést regisztráltak, így az eddig regisztrált fertőzöttek száma 16617-re nőtt. Az aktív esetek száma 4209-re nőtt, és 6 ember halt meg betegségben, így a járványnak már 648 halálos áldozata van. A kórházakban nincs elegendő egészségügyi dolgozó, eddig 901 esetben lett pozitív egészségügyiek tesztje.  Jelenleg  rendkívüli  járványhelyzet  van  érvényben,  amelyet  szeptember  végéig  meghosszabbítottak.  A lakosoknak kötelező  a távolságtartás és a szájmaszk  viselése  a zárt közösségi helyiségekben és a közlekedési eszközökön.

 

Szerb állampolgárok korlátozás nélkül utazhatnak Bulgáriába

A bolgár egészségügyi minisztérium döntése értelmében szeptember 1-től szerb állampolgárok korlátozás nélkül utazhatnak Bulgáriába. Eddig 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt felmutatásával léphettek be ebbe az országba a szerb állampolgárok. A döntés szerint azoknak, akik augusztus 20-a és 31-e között érkeztek Bulgáriába, nem kell karanténban  maradniuk. A  határozat  nem  csak  a  szerb  állampolgárokra  vonatkozik,  hanem  Törökország, Fehéroroszország, Csehország és Ukrajna polgáraira is, tehát ezentúl ők is korlátozások nélkül utazhatnak Bulgáriába.

 

CSEHORSZÁG

 

Magyarország kiskaput nyitott a V4 turistáinak

A  csehek, szlovákok és lengyelek előtt szeptember elseje után is nyitva állnak Magyarország határai. A belépéshez elegendő egy öt napon belüli negatív koronavírusteszt. Az itteni szállásukat korábban lefoglaló csehek, szlovákok és lengyelek továbbra is bejöhetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

 

Csehországban most mérték a második legmagasabb esetszámot a Covid-járvány kezdete óta

A 10,6 millió lakosú Csehországban pénteken 486 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a második legnagyobb esetszám -derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel nyilvánosságra hozott adatokból. Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már 23 777 ember kapta meg a  Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb napi esetszámot -503 új igazolt beteg -augusztus  21-én regisztrálták.  Egyébként az utóbbi két hétben mutatták ki a négy legmagasabb napi esetszámot, írja az MTI.

 

Indul az iskola a cseheknél -mutatjuk, hogyan

Csehországban szeptember elsején megnyílnak az iskolák, a tanulók számára nem lesz kötelező a szájmaszkok viselete -erősítették  meg pénteken Prágában az úgynevezett  intelligens karantént felügyelő szakbizottság  ülése  utáni sajtótájékoztatón az MTI szerint. A cseh szakemberek és az illetékes politikusok körében megoszlanak a vélemények, viták vannak az iskolai maszkviseletről. A politikusok korábban hajlottak az arcmaszkok bevezetésére, miután azonban ez heves ellenállást váltott ki az iskolák körében, a tanulók szájmaszk használata lekerült a napirendről. Minden iskolában fokozott higiéniai óvintézkedéseket vezettek be.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Nagyobb a baj a brit gazdaságban, mint eddig gondolták

Nagyobb kárt okozhat a koronavírus a brit gazdaságnak, mint azt a jegybank a múlt hónapban becsülte –figyelmeztetett a kockázatra a Bank of England egyik alelnöke és tanácstagja a Reuters beszámolója szerint. Dave Ramsden alelnök a brit képviselők előtt tartott beszédében azt mondta: korábban a brit jegybank úgy becsülte, a koronavírus tartós jelleggel 1,5 százalékponttal vetheti vissza a brit gazdasági kibocsátást. Most a kockázatok mind arra mutatnak, hogy a növekedési veszteség ennél nagyobb lesz. Megismételte a Bank of England álláspontját, miszerint érdemben nagyobb mennyiségi lazítást (QE) tudnának végrehajtani, ha ez szükséges lenne, utalva a jegybank kibővített kötvényvásárlási programjára, amely már 745 milliárd angol fontnál jár.

 

Koronavírus: 3 új ország kerül karanténlistára a briteknél, megugrott a fertőzésszám

Szombattól a Svájcból, Csehországból és a Jamaicából érkezőknek is14 napos kötelező karanténba kell vonulniuk Nagy-Britanniában –számol be a hírről a Reuters. Új országokkal szemben szigorítják a britek a beutazást, szombattól a Svájcból,  Csehországból  és  Jamaicából  jövőkre  is  14  napos  karantén  vár.  A  lépésre  azért  van szükség,  hogy visszaszorítsák a koronavírus terjedését az országban. A Kubából érkezőknek jó hír, hogy nekik nem kell már karanténba vonulniuk.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

Szeptember  2-re a regisztrált fertőzöttek száma Észak-Macedóniában 142-vel  14600-ra, a halálos áldozatok száma pedig kettővel 606-ra nőtt és az aktív fertőzöttek száma csökkent, jelenleg 2253-at tartanak nyilván. Venko Filipce észak-macedón  egészségügyi  miniszter  elmondta,  a  csökkenő  napi  esetszám  lehetővé  teszi,  hogy  a  korábban elhalasztott műtéteket most elvégezhessék.

 

Megszavazták az új kormányt Észak-Macedóniában

Megszavazta az észak-macedón parlament az új kormányt augusztus 30-án éjszaka; Zoran Zaevkabinetjének 19 minisztere van. A 120 tagú törvényhozás 62:51 arányban támogatta a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM), a legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI), valamint a szintén albán kisebbségi Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) koalícióját. A kormánypártoknak együttesen 62 képviselőjük van, eggyel több, mint amennyi az egyszerű többséghez szükséges. A kormány legfőbb célja a gazdasági növekedés serkentése, az egészségügyi befektetések növelése, a koronavírus-járvány kezelése, a korrupció elleni küzdelem, valamint a szegénységi arány csökkentése lesz. A szociáldemokraták és az albán kisebbség megállapodása értelmében előbb Zoran Zaev folytatja a miniszterelnöki munkát, a négyéves mandátum utolsó száz napjára viszont a tisztséget átadja az albán kisebbség egyik politikusának. A minisztériumok közül 7 jutott a kisebbségi pártoknak.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Franciaországban is felgyorsult a járvány terjedése

Ötezernél több új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában Franciaországban, csaknem ugyanannyit mint az előző nap, de a kórházi ápoltak száma stagnált -közölte vasárnap este az egészségügyi tárca -írja az MTI. A szerdai 5.429, a csütörtöki 6.111 és a pénteki 7.379 után szombaton 5.453, vasárnap pedig 5.413koronavírustesztbizonyult pozitívnak. A járvány kezdete óra 277.943 esetet tártak fel, de a napi esetszám azóta ugrott meg jelentősen, amióta az elmúlt héten napi 100 ezer fölé emelkedett a tesztelések száma.

 

Szeptembertől kötelező a maszk a francia munkahelyeken és iskolákban

Kétmilliárd eurós rendkívüli támogatást juttat a francia kormány a kulturális szektornak abból a 100 milliárd eurós gazdaságösztönző csomagból, amelyet a koronavírus-járvány miatt tavasszal kihirdetett általános karantén okozta recesszió leküzdésére jövő héten jelent be a kormány -jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

 

A francia riviéra igazságtalannak tartja a német és belga korlátozásokat

Erőszakosnak és igazságtalannak nevezték csütörtökön a francia Riviéra vezetői, hogy Nagy-Britannia után Belgium és Németország is utazási korlátozásokat léptetett életbe a leglátogatottabb francia régióval szemben a koronavírus-fertőzöttek számának megugrása miatt.”Az  elmúlt napok üzenetei nagyon ijesztőek a szakmabeliek számára. Kezdődött Angliával, így az angol utazók tömegesen tértek haza Nagy-Britanniába. Most pedig Németország és Belgium” –mondta Francois de Canson, a regionális turisztikai bizottság vezetője a francia hírügynökségnek.

 

Franciaországban megint visszaesett az autópiac augusztusban

Két hónapos enyhe növekedés után a francia autópiac augusztusban ismét erős csökkenést mutatott, 19,8%-kal esett vissza olyan technikai tényezők miatt, amelyek nem kérdőjelezik meg a májusi vége óta beindult fellendülést -jelentették be kedden a francia autógyártók. A francia csoportok közül a PSA (Peugeot, Citroën, DS, Opel) az átlagnál lényegesen jobban teljesített, köszönhetően a Peugeot új modelljei sikerének, így csak 8,4% -kal esett vissza a bevétel, míg a Renault (a Daciával és az Alpine-nal)  20%-kal  esett  vissza  a  francia autógyártók bizottsága (CCFA: Comité des Constructeurs Francais d’Automobiles) által közzétett adatok szerint.

 

HORVÁTORSZÁG

Újra megugrott az új betegek száma Horvátországban

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: nincsenek új járványgócok, a vírus továbbadásáról van szó, sok az olyan aktív fertőzött, aki többekkel is érintkezett, még mielőtt hatósági karanténba került volna. Mindazonáltal hozzátette: az intézet által használt reprodukciós ráta szerint jelentősen csökkeni fog a fertőzöttek száma, várhatóan már szeptember végén, október elején. Horvátországban szeptember 2-re 11094-re nőtt az eddig azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Szeptember 2-án 369 új esetről számoltak be, az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat, az aktív betegek száma 2 634 fő. 3 új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 194-re nőtt. Szeptember  2-án szigorítások mellett megkezdte őszi ülésszakát a horvát parlament, járványügyi óvintézkedésként mindössze 41 képviselő lehet jelen a 151 fős parlamentben. Bevezették ugyanakkor az elektronikus szavazást, így azok a képviselők is szavazhatnak, akik távol vannak vagy karanténba kényszerültek.

 

Korlátozó intézkedéseket vezettek be Dubrovnik-Neretva megyében

A  járványhelyzet  alakulása   miatt   Dubrovnik-Neretva  megyére  is  korlátozásokat  vezettek  be:  az  esküvőkön  és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt. A vallási és más hasonló összejöveteleken nyitott ég alatt is be kell tartani a távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat, zárt tértben pedig kötelező a szájmaszk viselése. A testület hasonló, valamivel szigorúbb korlátozásokat vezetett be egy héttel korábban Split-Dalmát megyére.

 

Rekordmértékben csökkent a horvát GDP

A horvát bruttó hazai termék (GDP) 15,1%-kal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, mely a legnagyobb visszaesés, 1995 óta, mióta elkezdték számítani és feljegyezni a negyedéves GDP-adatokat az országban –közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal. Azóta eddig a legnagyobb visszaesés a globális válság elején, 2009 harmadik negyedévében volt,8,8%. Az idei egész évre az elemzők 13,9%-os csökkenéssel  számolnak.  A  jelentés  szerint  a  lassulás  a  koronavírus-járvány  megfékezésre  hozott  korlátozások következménye, amelyek miatt csökkentek a fogyasztási kiadások, valamint az export és az import is visszaesett.  A végső fogyasztás 14%-kal csökkent a második negyedévben, az előző év azonos időszakához képest. Nőtt az állam fogyasztása, éves szinten 0,7%-ra. Az export 40%-kal, az import 28,1%-kal esett vissza éves összehasonlításban.

 

Segítséget kér a horvát légitársaság

Súlyos veszteségei kompenzálására újból állami segítséget kért Horvátország nemzeti légitársasága, a Croatia Airlines. A  kormányzat  biztosította  a  céget,  hogy  megadja  a  segítséget,  a  forgalom  fellendülésével  pedig  újraindítja  a privatizációt. A járvány előtt is nehéz helyzetben működő, privatizációra készülő légitársaság az első félévben a tavalyihoz képest dupla akkora, 23 millióeurós veszteséget könyvelt el, az utasforgalom várhatóan 60 százalékkal lesz kevesebb idén az egy évvel korábbihoz képes. Ez azt jelenti, hogy 1 millió alatt maradhat az éves utasforgalom, erre 1999 óta nem volt példa a cégnél.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

Szeptember 2-án a regisztrált fertőzöttek száma Koszovóban 112-vel 13 713-ra, a halálos áldozatok száma hattal, 539-re nőtt, az aktív fertőzöttek száma 33 fővel csökkent, így jelenleg 3 251 fő. A rossz járványügyi mutatók miatt Koszovóban két héttel elhalasztották az iskolakezdést.

 

Koszovó kereskedelmi hiánya 11%-kal csökkent júliusban

2020 júliusában 263,7 millió euró volt Koszovó kereskedelmi hiánya, ami 11%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Az export 5,4%-os növekedéssel elérte a 42,6 millió eurót, míg az import 9,1%-kal visszaesett 306,3 millió euróra.

 

LENGYELORSZÁG

 

Lengyelországban tünetmentes az emberek többsége

Lengyelországban a koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában tünetmentes a fertőzöttek többsége -közölte szerdán Wojciech Andrusiewicz, a lengyel egészségügyi tárca szóvivője. Szerdán a koronavírus-fertőzésből meggyógyultak száma rekordot döntött, 835 esetet regisztráltak -mondta el sajtóértekezletén Andrusiewicz. A járvány kitörése óta 47 865-en gyógyultak fel, jelenleg 18 és fél ezer az aktív fertőzöttek száma -idézte a szóvivő a napi adatokat.

 

MONTENEGRÓ

 

Koronavírus-helyzet Montenegróban

Szeptember  2-igMontenegróban102 fős növekedéssel 5 019 koronavírus megbetegedést regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma 811 fő volt, és 104 fő hunyt el a betegség következtében.

 

Egyetlen mandátummal verte meg az ellenzék a kormányt Montenegróban

Véget érni látszik a szocialisták harmincéves uralma Montenegróban. A szavazatok 100%-ának összesítése után kiderült, hogy az eddig ellenzékben lévő szerb-és oroszbarát pártok az elérhető 81-ből 41 mandátumot szereztek az augusztus 30-i választáson, egyel többet, mint a kormánykoalíció. A legtöbb szavazatot a Szocialisták Demokratikus Pártja szerezte,  a  35,06-os eredménnyel végzett a kormánykoalíció vezető ereje az első helyen. A szocialisták gyengülése a tavaly decemberben elfogadott egyházügyi törvényhez köthető. A jogszabályt sokan a szerb ortodox egyház elleni támadásként értelmezték. A második helyen az ellenzéki Montenegró Jövőjéért elnevezésű koalíció futott be a szavazatok 32,55 százalékával. Őket támogatja a 12,53 százalékkal harmadik Béke a mi nemzetünk lista is. Az országot évtizedek óta irányító Milo Đukanović elnöki mandátuma még 3 évig tart, így a szocialisták nem tűnnek el teljesen a hatalomból. Đukanović viszont már elismerte, hogy a koalíciós partnereivel együtt 40 mandátuma van a 81 tagú törvényhozásban, így hiába szerezte meg pártja a legtöbb szavazatot, valószínűleg távozni kényszerül a kormányból.

 

NÉMETORSZÁG

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Merkel a koronavírus-helyzet romlását várja idén ősszel és télen

A koronavírus-járvány újra erőteljesebben kihathat az emberek mindennapi életére az őszi és a téli hónapokban -figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár éves nyári sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség. A német kormányfő aláhúzta: a berlini kormánynak az a célja, hogy a pandémia ellenére megőrizze a munkahelyeket, és a lehetőségekhez mérten lendületben tartsa a gazdaságot.

 

A maszkviselés ellen csak maszkban lehet tüntetni Berlinben

A koronavírus miatti maszkviselés ellen tüntetők is csak maszkban tüntethetnek a jövőben Berlinben a német főváros keddi rendelkezése nyomán. A döntés szerint azok, akik demonstrálni akarnak közterületen, és számuk meghaladja a százat, kötelező, hogy maszkot viseljenek. Kivételt csak az autós és biciklis tüntetések élveznek. Eddig Berlinben csak a tömegközlekedés járművein és az üzletekben kellett maszkot hordani, továbbá tanulóknak iskolák területén -kivéve a tanórákat.

 

Kedvezőbb időközi konjunktúra előrejelzés, enyhén javuló munkaerőpiaci kilátások

Peter Altmaier (CDU) szövetségi gazdasági miniszter mai tájékoztatója szerint megkezdődött a német gazdaság kilábalása a történelmi mélypontról. A minisztérium legfrissebb előrejelzése szerint a gazdasági visszaesés mértéke valamivel enyhébb lehet a korábbi várakozásoknál. Javulás jelei érzékelhetők a munkaerőpiacon is. Altmaier miniszter várakozása szerint egy súlyos gazdasági következményekkel járó második lockdown megakadályozható.

 

Csökken a részmunkaidős foglalkoztatás Németországban

Lassan, de csökken a részmunkaidős foglalkoztatás aránya Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének  felmérése  szerint. Az   MTI-hez  eljuttatott  jelentés  szerint  az  Ifo  (Ifo  Institut -Leibniz-Institut  für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) gazdaságkutató intézet havi rendszeres üzleti hangulati felmérésébe bevont vállalatoknak 37 százaléka alkalmazott augusztusban részmunkaidős foglalkoztatást, szemben a júliusi 42 százalékkal.

 

Eltűnt a német infláció

Augusztusban a várakozásoknál gyengébben alakult a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló hétfői jelentése szerint -írja az MTI.Az idén augusztusban a fogyasztói árindex éves bázison nem változott, nulla százalékon állt a Destatis előzetes adatai alapján, havi bázison pedig 0,1 százalékkal csökkent. Piaci elemzők 0,1 százalékos éves áremelkedést vártak augusztusra.

 

Lendületet kapott a német autóipar

Augusztusban mínusz 34,8 pontra javult a júliusi mínusz 68,3 pontról az autóiparban, az autógyárak és beszállítóik körében az üzleti hangulatindex az Ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb konjunktúra-felmérése alapján -írja az MTI. Az összességében kissé javuló helyzetmegítélés elsősorban a megrendelés állomány növekedésére vezethető vissza Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésének a vezetője szerint.

 

Utat mutató adatok

Közhelynek minősül, de attól még igaz, hogy az itthoni növekedés erősen függ a német gazdaság teljesítménytől, így a kilábalás kapcsán sem számíthatunk nagy eltérésre a magyar folyamatok és a német konjunkturális változások között. A járvány az idei első fél évben a magyar gazdaságban is mély nyomot hagyott, a következményekkel minden ágazatnak számolnia kell. Továbbra is fontos feladat az áruforgalom zavartalan áramlásának biztosítása, hogy a magyar gazdaság megőrizhesse kedvező pozícióit.

 

Zombicégek ezrei maradnak Európában az állami segélyek miatt -figyelmeztet a Deutsche Bank vezére

Ha tovább folytatja Európa a koronavírussal szembeni gazdasági élénkítő programokat, akkor zombi cégek ezrei születnek majd Európában és elveszítjük versenyképességünket az USA-val és más országokkal szemben –mondta  a Deutsche  Bank vezére  egy frankfurti konferencián. A német  cégek hatoda zombi cégekké fog válni az állami támogatásoktól és egyéb támogató intézkedésektől. Szerinte ez jelentősen rontja a gazdaság termelőképességét is.

 

Kirobbanó hangulat, száguld a Deutsche Telekom és Adidas

Tépik ma az európai piacokat, a részvények árfolyama rendületlenül emelkedik. Az emelkedést az eurózóna inflációs adata fűti, a zónában a fogyasztói árak négy év után előszőr csökkentek. A ralival párhuzamosan a saját devizával rendelkező kisebb országok tőzsdéi relatív alul teljesítők, nulla-kis pluszban tartózkodnak. A német piacon a Deutsche Telekom és az Adidas vezeti az emelkedést.

 

Eldurvult a maszkellenes tüntetés Berlinben

Kivétel nélkül minden német parlamenti párt elítélte a Reichstag lépcsőjét megszálló tüntetőket. Szombaton rendőrségi becslések szerint körülbelül 38 ezer ember vett részt Berlinben különböző megmozdulásokon, amelyeket a világjárvány miatt bevezetett intézkedések ellen szerveztek. A legnagyobb tömeg, körülbelül 21 ezer ember a német törvényhozás székháza előtt gyűlt össze. Tiltakozók egy csoportja ledöntötte az épületet állandóan védő kordonokat, és elfoglalta a lépcsőt. A rendőrök paprikasprayvel szorították vissza a tüntetőket a kordonon túlra.

 

Veszélyben van a budapesti Európai Szuperkupa-döntő a német sajtó szerint

Az  UEFA  és  a  magyar  hatóságok  tárgyalásain  múlhat,  hogy  egyáltalán  megtartják-e  a  mérkőzést.  A német Kicker szerint újból veszélybe került az Európai Szuperkupa-döntő. Az eredetileg augusztus 12-én,Portóban megtartani tervezett mérkőzést elhalasztották és áthelyezték a budapesti Puskás Arénába, de a kedden a magyar határokon bevezetett zárás miatt kétséges, hogy a német Bayern München és a spanyol Sevilla futballistái beléphetnek az országba a szeptember 24-i mérkőzésre.

 

Nézők előtt rajtol a labdarúgó Német Kupa új idénye

Nézők előtt rajtolhatnak el a labdarúgó Német Kupa 2020/21-es idényének a küzdelmei. A német szövetség (DFB) hétfői bejelentése szerint a beengedhető szurkolók számát a regionális irányelvek határozzák meg, a kluboknak pedig minden esetben egyeztetniük kell a helyi hatóságokkal. Így a jövő hétvégén kezdődő kupasorozat nyitófordulójában bizonyos helyszíneken nézők előtt, más helyeken viszont zárt kapuk mögött rendezhetik meg a meccseket. Egységes a határozat ugyanakkor abban, hogy vendégszurkolók sehol sem juthatnak be a stadionokba.

 

Szesztilalommal gátolná meg a vírus terjedését egy német polgármester

Az elképzelés szerint a tiltás akkor lép életbe, ha eléri a 35-öt a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma, a rendelet betartását pedig a rendőrség ellenőrizné. München szociáldemokrata polgármestere, Dieter Reiter szerint nem volt könnyű meghozni a döntést. „Egy világjárvány idején azonban mindenekelőtt a lakosság védelmére és a még súlyosabb intézkedések elkerülésére kell törekedni” –jelentette ki. Az alkoholtartalmú italok értékesítésére vonatkozó tilalom este 9 órától lépne életbe,11 óra után pedig a rendőrség ellenőrizné és büntetné a köztéri alkoholfogyasztást.

 

OLASZORSZÁG

Durva szabályokkal készül a tanévkezdésre Olaszország

Szeptember 14-én kezdődik a tanév Olaszországban, és úgy tűnik, hogy a lehető legszigorúbb szabályokkal próbálják majd megakadályozni a koronavírus terjedését. Igazán azonban csak a gyakorlat tudja majd igazolni, hogy ezek a rendelkezések mennyire hatásosak.

 

Koronavírusos lett Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi pozitívnak bizonyult a Covid-19 vírusteszten –jelentette be pártja, a Hajrá Olaszország (FI) kedden, hangsúlyozva, hogy a 83 éves politikus tünetmentes, és házi karanténban tartózkodik. Berlusconi a Szardínia szigetén töltött nyaralása után végeztette el magán a tesztet.

 

ROMÁNIA

 

Koronavírus -szomorú uniós listát vezet Románia

Romániában újabb 1298 koronavírus-fertőzöttről számolt be szeptember 2-án a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel megközelítette a 90 ezret a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma, több mint 47 ezerre tehető az ismert aktív fertőzöttek száma. A növekmény 12%-kal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, tehát a fertőzés terjedésének gyorsulását jelzi4 olyan nap után, amikor a fertőzésszám elmaradt a kéthetes átlagtól. Romániában a napi fertőzésszám görbéje egy heti rendszerességgel ismétlődő fűrészfog formát mutat, amely hét közepén, amikor több mint 22 ezer tesztet végeznek két-háromszázzal meghaladja, az átlagosnak számító 1200-at, a hétvégén, amikor két nap alatt értékelnek ki ugyanennyi tesztet, a fertőzésszám rendre ezer alá esik. A szeptember 2-i jelentés szerint az utóbbi napon újabb 40 koronavírusos beteg vesztette életét, ezzel 3721-re  emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. Az Európai  Betegségmegelőzési  és  Járványvédelmi  Központ  (ECDC)  adatai  szerint  az  Európai  Unión  belül lakosságarányosan Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta. Románia lakosságának kevesebb, mint 4 százalékánál alakulhatott ki ellenálló képesség a koronavírussal egy országos szerológiai vizsgálat részeredményei szerint.

 

Koronavírus: szeptember elsejétől enyhítenek Romániában

Romániában szeptember elsejétől a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszik a vendéglátóhelyek beltéri részeinek, illetve a színházaknak és a moziknak a megnyitását. Az államfő a kezdődő választási kampány kapcsán felkérte a kormányt: szervezzen átfogó tájékoztató kampányt a világjárvány közepette betartandó egészségügyi szabályokról, hogy mindenki legyen tisztában azzal, mit szabad és mit nem szabad tennie a választási kampány idején és a szeptember 27-i önkormányzati választások napján.

 

Törvény az ingázók határátlépéséről –Romániában

A  román képviselőház elfogadott szerdán egy törvényt, amely megkönnyítheti a határátlépést a koronavírus-járvány idején az ingázóknak, akik különleges bánásmódban részesülnek. A képviselőház szeptember 2-án 188 támogató szavazattal fogadta el ügydöntő házként a jogszabályt. Július végén a szenátus is elfogadta, a hatályba lépéséhez még Klaus Iohannis államelnöknek kell aláírnia. A törvény egyebek mellett azt szabályozza, hogy a naponta határátlépésre kényszerülő ingázók családtagjaikkal együtt –így az ingázó iskolások is –egy igazolványt igényelhetnek a román hatóságoktól. Ennek birtokában az érintettek könnyebb feltételek mellett léphetik át a határt, a román határrendőrség külön közlekedési sávot biztosít nekik. A belügyminisztériumnak a jogszabály hatálybalépésétől számított 30 napon belül kell kidolgoznia a törvény alkalmazási szabályait.

 

Tömbösített tanórákkal, csúsztatott szünetekkel indul a tanév Romániában

Számos új intézkedéssel indul a szeptember 14-én kezdődő tanév Romániában a koronavírus-járvány miatt. A román oktatási  minisztérium  útmutatót  tett  közzé  arról,  hogy  milyen  szervezési  módszerekkel  lehet  lecsökkenteni  a kontaktusok számát. A felső tagozatos és a gimnazista diákok számára 55 perces tanórákat javasolnak, a szüneteket osztályonként eltérő rendben tartanák, hogy a mellékhelyiségeknél ne alakuljon ki torlódás, és a különböző osztályok diákjai lehetőleg ne találkozzanak egymással. Egyes tanárok egymás után két órát tartanák, így a tanulók egy nap nem öt-hat, hanem csak két-három tanárral találkoznának. Az ültetésnél az egyméteres távolságot biztosítani kell, a tanároknak és diákoknak is kötelező a szájmaszk viselése.

 

Visszaesett a vendégéjszakák száma Romániában

Júliusban csaknem 45 százalékkal, 2,436 millióra csökkent a vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz mérten -közölte a román országos statisztikai intézet. A belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 38 százalékkal esett vissza, a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma mintegy 89 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező turisták száma is mintegy 45 százalékkal, 917 ezerre zsugorodott a tavaly jegyzett 1,651 millió vendéghez mérten.

 

Utazási irodák sora zár be Romániában, az ETI most indít chartert

A koronavírus járvány padlóra küldte a romániai utazási irodákat, miután a kiutaztatás minimálisra csökkent. Két piacvezető tour operator 19 irodát zár be. Az ETI ugyanakkor most indított charterjáratot Hurghadára. Az Eximtur nyolc (Nagyszeben, Marosvásárhely, Constanța, Arad, Nagybánya, Bukarest, Suceava, Nagyvárad) míg a Paralela 45 tizenegy (Bákó, Ploiești, Craiova. Brassó, Bukarest, Arad, Gyulafehérvár, Csíkszereda, Focșani, Kolozsvár) irodájára tesz lakatot, ezeket törölték is a cégjegyzékből.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Végre valami jó hír: magára talált a spanyol gazdaság a koronavírus-ütés után

A spanyol gazdasági miniszter bejelentése szerint az ország GDP-je a harmadik negyedévben eddig már több mint 10%-os növekedést mutat, ami jó hír, tekintve, hogy Spanyolország egyike volt a koronavírus-válsággal leginkább sújtott európai gazdaságoknak.

 

Negyedére zuhant a külföldi turisták száma Spanyolországban

Spanyolországba 2,5 millió külföldi turista látogatott el idén júliusban, 75 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban -közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden.

 

Embereken tesztelnek koronavakcinát a spanyolok

Spanyolországban önkénteseket toboroznak az Ad26.COV2.S nevű vakcina klinikai vizsgálatához, amit a Johnson & Johnson cég tulajdonában lévő Janssen Pharmaceutica vállalat fejleszt. Spanyolország Belgiummal és Németországgal közösen vesz részt a kísérletek úgynevezett második fázisában, összesen 550 önkéntessel.

 

Kötelező lesz a maszkviselés a 6 évnél idősebb gyerekeknek Spanyolországban

Spanyolország bejelentette, hogy minden 6 évnél idősebb gyerek számára kötelező lesz a maszk viselése az iskolákban a szeptemberi iskolakezdéstől. Készítettek egy 29 intézkedést és 5 ajánlást tartalmazó dokumentumot, mellyel a koronavírus terjedésének szabnának gátat az oktatási intézményekben.

 

SVÉDORSZÁG

 

Káosz követi a lazaságot -újabb pandémiáról beszélnek a svédek

Svédországban erőszakhullám előzi meg a koronavírus-járvány második hullámának beköszöntét, amit a rendpárti politikai erők a válságkezelés gyengeségével magyaráznak, Németországban a radikális jobboldal próbál politikai tőkét kovácsolni a vírus veszélyességét vitató hangulatból. Göteborgban bűnözők úttorlaszokat emeltek, egy 12 éves lány meghalt, mert kereszttűzbe került egy gengszterek közti lövöldözésben és más leszámolások, verekedések öntötték el Svédország városainak utcáit.

 

Koronavírus: ennyire vált be a svéd modell -friss számok érkeztek

Rekordmértékben csökkent Svédország gazdaságának teljesítménye a második negyedévben, jóllehet a skandináv állam más, jóval lazább stratégiát választott a koronavírus-járvány kezelésére, mint a világ más fejlett országai. A svéd statisztikai hivatal pénteken kiadott második becslése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 8,3 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 7,7 százalékkal esett vissza április-júniusban. Elemzők az első becsléssel megegyező értékekre, 8,6 százalékra, illetve 8,2 százalékra számítottak az MTI szerint.

 

SZERBIA

 

Szeptember 1-től csak négy határátkelő fogadja az utasokat a szerb-magyar határon

Szeptember 1-től csak a következő négy határátkelő működik a szerb-magyar határon: Röszke autópálya átkelő –0-24 órán át, nemzetközi személy-és teherforgalom (tranzit), Tompa közúti átkelő –0-24 órán át, nemzetközi személy-és teherforgalom (tranzit), Hercegszántó közúti átkelő –0-24 órán át, kétoldalú személy-és teherforgalom, Kelebia vasúti átkelő –nemzetközi személy-és teherforgalom. Aki a tranzitútvonalat szeretné használni, annak a Röszke autópálya vagy a Tompa közúti átkelőn kell belépnie Magyarország területére. A Rendőrség honlapján interaktív térképen megtalálhatók a környező országok határátkelőhelyeire vonatkozó részletes tájékoztatók. (A legördülő listában választhatók ki az országok, a megjelenő táblázatban a határátkelőhelyre kattintva megtalálhatók a legfrissebb információk; a határátkelőhelyek nyitvatartása, forgalom típusa stb.). Az MKIK honlapján pedig elérhetők a szomszédos államok állampolgárai határátlépésével kapcsolatos szabályok.

 

Megmarad a 30 km-es határsáv

A külgazdasági és külügyminiszter 13/2020. sz. 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett rendelete értelmében a Szerb, a Horvát, a Szlovén, az Osztrák, a Szlovák Köztársaság, Ukrajna és Románia polgárai, valamint az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. Továbbá a Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a felsorolt szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

 

Nem kötelező a karantén a Horvátországból és Montenegróból hazatérőknek Szerbiában

A szerb válságstáb nem kötelezi karanténra és negatív PCR-tesztre azokat a szerbiai állampolgárokat, akik horvátországi és montenegrói szabadságukról térnek haza. Ugyanakkor a szülőknek azt javasolják, hogy a külföldről való hazatérést követően gyerekeiket 10 napig tartsák házi karanténban, és ha ezek a napok egybeesnek a tanítási napokkal, akkor használják a távoktatás lehetőségét. A válságtörzs több enyhítésről is döntött. Eszerint azok a vendéglátóipari egységek, amelyek rendelkeznek kerthelyiséggel, éjjel 1 óráig tarthatnak nyitva, a kereskedelmi létesítmények pedig 23 óráig. Továbbá a gyülekezést az eddigi 10 fő helyett 30-ra növelték, ami vonatkozik a zárt és a nyílt térre egyaránt. Szeptember 1-én a regisztrált fertőzöttek száma 99-cel 31 581-re, a halálos áldozatok száma eggyel, 716-ra nőtt, az aktív fertőzöttek száma 677 főre csökkent az előző napi 714-ről.

 

Sikeres Szerbia gazdasági programja

Sikerrel zárult a szerbiai gazdasági program eredményeinek negyedik felülvizsgálata –állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Végrehajtó Igazgatóinak Bizottsága. Szerbia folytatja gazdasági tervének sikeres megvalósítását. A hatóságok a koronavírus-járvány elleni küzdelemnek már a korai szakaszában szigorú egészségvédelmi intézkedéseket foganatosítottak, és komoly gazdaságmentő csomagot állítottak össze. A Bizottság kedvezően értékelte, és erőteljesnek, átfogónak, jól átgondoltnak tartja a kormány intézkedéscsomagját, amely idejében érkezett, nagyobb befektetéseket eredményezett az egészségügyben, a legjobb módon szolgálta a háztartások védelmét, a munkahelyek megőrzését, a bankrendszer kellő szintű fizetőképességének fenntartását és a hiteltörlesztések könnyítését. Az IMF-bizottság megállapította, hogy Szerbia megőrizte az alacsony inflációt és a stabil árfolyamot. Válaszként a járvány okozta válságra a régió egyik legnagyobb pénzügyi csomagjával segítette meg a családokat, a vállalatokat és az egészségügyi rendszert.

 

Đorđević: A múlt évhez képest nőtt a foglalkoztatottak száma Szerbiában

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociális ügyekkel megbízott miniszter kijelentette, hogy a koronavírus-járvány ellenére Szerbiában idén nem vesztette el több ember a munkáját, mint a tavalyi év azonos időszakában. A miniszter azt mondta, hogy a múlt évhez képest 7 000-rel nőtt a foglalkoztatottak száma, főleg annak köszönhetően, hogy az állam nagyszámú orvost és ápolót alkalmazott. A munkanélküliségi ráta 10% alá csökkent. Đorđević arról is beszélt, hogy a Köztársasági Nyugdíj-és Rokkantbiztosítási Alap adatai szerint az adók és járulékok megfizettetéséből ebben az évben 2 milliárd dinárral több folyt be a költségvetésbe, mint tavaly ilyenkor.

 

SZLOVÁKIA

 

Eggyel nőtt a nyitott szlovák-magyar határátkelők száma, de az nem Medve-Vámosszabadi

Szeptember 2-án hajnali öttől megnyitották a Slovenské Nové Mesto-Sátoraljaújhely határátkelőt. Pozsony (Dunacsún), Komárom és Párkány, majd Ipolyság után csupán az utóbbitól 140 kilométerre lévő Sajószentkirályról, majd az onnan további 115 kilométerre fekvő Miglécnémetiről lehetett átmenni Magyarországra. A keleti határátkelők számát bővítették most eggyel, és megnyitották a határt Slovenské Nové Mesto-nál. A határátkelőt személy-és teherautók is használhatják. A nyitva lévő határátkelők: Rajka -Dunacsún (sztráda), Komárom –Komárom, Esztergom -Párkány (Érsekújvári járás), Parassapuszta -Ipolyság (Lévai járás), Bánréve -Sajószentkirály (Kráľ -Rimaszombati járás), Tornyosnémeti -Migléc (Milhosť -Kassa-vidéki járás), Sátoraljaújhely -Slovenské Nové Mesto (Tőketerebesi járás). A cseh,  szlovák,  lengyel  állampolgárok,  akik  korábban  lefoglalták  szállásukat,  5  napnál  nem  régebbi  negatív teszteredménnyel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően. A szomszédos államok lakói maximum 24 órára, egy 30 kilométeres sávban léphetnek be Magyarországra.

 

Koronavírus Szlovákiában: 121 fővel nőtt a fertőzöttek száma

Szlovákiában 121 fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív esetek száma 1 509, a járvány kezdete óta pedig 4 163 beteget vettek nyilvántartásba. A friss adatok szerint 105 személyt kezelnek COVID-19-cel kórházban (+6 fő), tízen szorulnak intenzív ellátásra, 6 beteg van lélegeztetőgépen. Szeptember 2-án 3 519 tesztet végeztek el a laborok, és 4 fővel emelkedett az elhunytak száma, így hivatalosan eddig 374 emberéletet követelt a járvány.

 

500-600 embert tesztelhetnek naponta az első nagy kapacitású szlovákiai mobil mintavételi helyen

Az Egészségügyi Minisztérium megnyitotta az első nagy kapacitású mobil mintavételi helyet Pozsonyban. Ez napi 500-600 ember koronavírus-tesztjének az elvégzését teszi lehetővé. A mintavételi helyet a volt pozsonyi Inter stadionjának a területén hozták létre. A tárca szerint azokat fogják tesztelni, akik gyalog vagy autóval érkeznek, és érvényes COVID pass-szal rendelkeznek. Ennek megszerzéséhez regisztrálni kell egy elektronikus űrlap kitöltésén keresztül. Hasonló nagy kapacitású mintavételi helyek fokozatos létrehozását további megyei székhelyeken is tervezik.

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovéniában is nőtt az új fertőzöttek száma

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szeptember 1-én 55-tel, 2979-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Utoljára április 1-jén haladta meg a napi új esetek száma az ötvenet, a legtöbb fertőzöttet, 70-et, március 26-án regisztrálták az országban. Egy új haláleset történt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 134-re nőtt, az aktív fertőzöttek száma 468.

 

Szlovéniában megkezdődött a tanév

Szlovéniában szeptember 1-én közel190 ezer általános és középiskolás diák, valamint 18 ezer pedagógus számára kezdődött meg az osztálytermi oktatás a koronavírus-járvány közepette. A szlovén oktatási minisztérium négy modellt készített elő az új tanévre. Az A modell szerint a tanév rendesen kezdődik, a B modell szerint rendkívüli járványügyi előírásokat kell betartani, a C modell kombinált osztálytermi és online oktatás, míg a D modell csak online oktatást ír elő. A tanév a B modell szerint kezdődött el. A diákokat kisebb csoportokra osztották, és csoportonként nem érintkezhetnek egymással. Az osztálytermekben kell étkezniük, és nem tarthatnak közös órákat más csoportokkal.

 

Visszaesett a szlovén gazdaság

A szlovén gazdaság teljesítménye 13 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a szlovén bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévhez képest 9,6, éves szinten 12,9 százalékkal esett vissza. Az első fél évben az ország gazdasági teljesítménye így 7,9 százalékkal csökkent. A jelentés szerint a csökkenésre hatással volt a belföldi fogyasztás és a beruházások visszaesése. A koronavírus-járványkövetkeztében 12 százalékkal csökkentek a belföldi kiadások: a végső fogyasztás 11,8 százalékkal, a bruttó tőkeáramlás 12,8 százalékkal esett vissza. A háztartások végső fogyasztási kiadásainak volumene 16,6 százalékkal, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 16,7 százalékkal zsugorodott. Az export 24,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az import pedig 25 százalékkal esett vissza. A második negyedévben tovább csökkent a foglalkoztatottak száma, éves szinten két százalékkal, 1 023 200 főre.

 

Új stratégiával újítanák meg a szlovén gazdaságot

Hatmilliárd eurós, a tavalyi GDP mintegy 13 százalékét kitevő mentőcsomagot léptetett életbe a ljubljanai kormány a járvány okozta krízis kezelésére, a jövőbeni gazdasági növekedés megalapozására –nyilatkozta a Figyelőnek adott exkluzív interjúban Janez Janša szlovén miniszterelnök. Beszélt a gazdaság megújulását célzó beruházási tervekről, illetve  a  magyar  befektetési  lehetőségekről,  kiemelve,  hogy  250  millió  eurós  magyar  magántőkebevonással modernizálják a ljubljanai pályaudvar körüli városrészt.

 

Orbán: a stratégiai jelentőségű, hosszú távú együttműködés a cél Szlovéniával

Orbán Viktor kormányfő Bledben tárgyalt Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel, majd a megbeszélésről beszámolva kiemelte: kell még néhány hónap,hogy kialakítsák a megoldások végső formáját, de hosszú távon is számíthatnak arra, hogy őszinte, jószomszédi kapcsolatot tudnak kiépíteni Magyarország és Szlovénia között. Hangsúlyozta: ennek a “lelki alapját” a koronavírus-járvány idején Magyarország által Szlovéniának nyújtott segítségen túl a nemzeti közösségek jelenthetik. Úgy vélte, a legfontosabb az összeköttetés, amely nem jött még létre a magyar és szlovén magasfeszültségű elektromos vezetékrendszer között, holott már megállapodtak erről korábban. Van egy félbemaradt gázvezeték-fejlesztési program, és ha Magyarország hozzá akar férni az olasz gázvezetékrendszerhez, azt Szlovénián keresztül tudja megtenni. A légi összeköttetés kezdetleges, továbbá nagyon érzékeny kérdés a koperi kikötő és az odavezető vasútvonal megépítésének ügye, melyben Magyarország szívesen vesz részt, mert bár az olaszországi Triesztben már vásárolt egy kikötőrészt, Koperben is érdekelt, ha ez Szlovéniának is megfelel.

 

FÁK TÉRSÉG

 

A korábbinál pozitívabban látja az orosz gazdaság éves állapotát a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

Az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium által kiadott új előrejelzések a gazdaság gyorsabb kilábalásával és kisebb visszaeséssel számolnak több mutató tekintetében 2020 egészét tekintve. Módosítottak a korábbi GDP adaton, mely így 5%-helyett csupán 3,9%-os éves visszaeséssel számol ebben az évben. A befektetések esetében is módosultak az előrejelzések: a korábbi 12%-os visszaesés helyett 6,6%-kal számol a minisztérium.

 

Több mint két millióval nőtt a regisztrált álláskeresők száma a pandémiás időszakban Oroszországban

Anton Kotyákov munkaügyi miniszter bejelentése szerint a COVID-19járvány oroszországi megjelenését követő időszakban az akkori 727 ezerről 3,6 millió főre nőtt a regisztrált álláskeresők száma, mely alapján a pandémiás időszakban  hivatalosan  legalább  2,5  millió  állampolgár  vesztette  el  állását  és  vált  munkanélkülivé,  regisztrált álláskeresővé.

 

Tovább növekedett Belorusz külső adósságállománya 2020-ban

A fehérorosz pénzügyminisztérium által közzétett információk alapján az ország külső adósságállománya ez évben augusztusig 3,7%-kal, a januárban számon tartott értékhez képest augusztus végére 0,6 Mrd amerikai dollárral 17,8 Mrd USD összegre nőtt.

 

Szeptember 1-től növekszik a kőolajszármazékokra kivetett exportvám Beloruszban

Beloruszban  szeptember  1-től egy kormánydöntés értelmében növekszik a kőolaj és kőolajtermékek az Eurázsiai Gazdasági Unión kívüli exportjára kivetett vámtarifa, mely a jelenlegi tonnánkénti 46,9 USD-ről 47,5 USD / tonna összegre emelkedik. A vonatkozó 2020. augusztus 27-i, 503. számú kormányhatározat az alábbi linken érhető el.

 

8-8,5% közötti inflációt várnak ez évben Kazahsztánban

A kazah Nemzeti Bank elnöke, Erbolat Doszajev egy kormányülés alkalmával ismertette a pénzintézet 2020-as évi inflációra  vonatkozó  előrejelzését,  melyet  8-8,5%-ban  állapítottak  meg.  2021-22-ben  a  kőolajárak  fokozatos emelkedése és a belső gazdaság helyreállása miatt mérséklődhet az infláció mértéke, mely a központi bank számításai szerint 4-6% között várható.

 

A tervezetthez képest több adó folyt be a kirgiz államkasszába augusztusban

A kirgiz állami adóhivatal tájékoztatása szerint az augusztusi tervet meghaladva, 20,2%-kal ( 1,26 MRD KGS) több adó folyt  be  az  államkasszába.  A  jelenséget  a  helyi  adóbeszedés  hatékonyságának  augusztus  hónapi  növelésével magyarázzák.

 

Fél százalékos inflációt mértek Üzbegisztánban augusztusban

Az augusztus hónapi infláció a hivatalos üzbég szervek szerint 0,5%-ot tett ki. Az élelmiszerek 0,3%-kal, az egyéb termékkategóriába tartozó áruk 0,8%-kal drágultak. A szolgáltatásokért pedig 0,4%-kal kellett többet fizetnie a lakosságnak. 2020 január-augusztus közti időszakot tekintve 4,8%-os inflációt mértek.

 

KÍNA

 

Vuhanban óriási tanévnyitót tartottak, kevés maszkkal

Vuhannevét a világ tavasszal ismerte meg, mintaz egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontját. Avárostjúnius elejénnyilvánították biztonságossá a hatóságok, miután 9,8 millió embert leteszteltek és már csak 300 fertőzöttet találtak. Most nagyjából 1,4 millió diák kezdte meg a tanévet több mint 2840intézményben.

 

Figyelmeztet a Pentagon: Kína megduplázná atomarzenálját

Friss jelentésében arról számolt be a Pentagon, hogy a távol-keleti állam mintegy kétszáz nukleáris robbanófejjel rendelkezik jelenleg, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg pedig a világ legnagyobb létszámú szárazföldi hadereje és az ország haditengerészeti képességei is komoly ugrás előtt állnak. Emellett kitértek arra is, hogy Kína aföldi indítású manőverező robotrepülőgépek számában lehagyja, több területen, például a hagyományos ballisztikus rakétákat és a hajóépítési kapacitásokat illetően pedig behozta az Egyesült Államokat.

 

Kitart a kínai feldolgozóipar visszapattanása

Stabil maradt a kínai feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, miközben a szolgáltató szektor lendületes javulást mutatott a koronavírus-járvány visszaszorítása után fokozatosan helyreálló keresletnek köszönhetően. A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,0pontra csökkent augusztusban. Elemzők 51,2 pontra számítottak a júliusi 51,1 pont után. A feldolgozóipari BMI augusztusban immár hatodik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

 

Ilyen visszaesést egy évtizede nem láttunk a legnagyobb kínai bankoknál

Kína öt legnagyobb bankja legalább egy évtizede nem tapasztalt ekkora profit-visszaesést, ahogy készülnek a pandémia miatt megugró nem teljesítő hitelállomány kezelésére –írja aCNBC. Az öt legnagyobb kínai bank, az Industrial and Commercial Bank of China, a Chine Construction Bank, az Agricultural Bank of China, a Bank of China és a Bank of Communications a múlt héten tették közzé gyorsjelentéseiket.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Koronavírus: aggasztó számok jöttek Törökországból

Törökországban szeptember 2-án három és fél hónap után ismét 1600-hoz közeli értékkel, 1596-tal emelkedett a koronavírus-járvány újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi száma. Ezzel a regisztrált esetek száma 273301-re nőtt. A napi esetszám június 15. óta nem járt 1600 közelében. A mutató augusztus 28-án 1517-en, 29-én 1549-en, 30-án pedig 1482-n állt. Törökországban szeptember 2-án 45-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, a halálos áldozatok száma ezzel 6462-re emelkedett. A halálesetek napiszáma május végétől egészen augusztus 27-ig 14 és 30 között ingadozott, majd augusztus 28-án meghaladta a 30-at, azóta pedig napról napra nőtt szeptember 1-ig.

 

Örülhet Törökország, a GDP-je csak 9,9 százalékkal csökkent a második negyedévben

Több mint egy évtizede legnagyobb mértékben, de a szakértők által vártnál kisebb ütemben csökkent a török gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben. A török statisztikai hivatal adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 9,9 százalékkal esett vissza a tavalyi második negyedévhez képest. Az első negyedévben még 4,5 százalékos növekedést regisztráltak. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 11,8 százalékos GPD-csökkenés szerepelt a második negyedévre. Ugyanakkor az ipari termelés 16,5 százalékkal, az építőipari termelés pedig 25 százalékkal zuhant, míg a termékek és szolgáltatások importja 6,3 százalékkal, exportja pedig 35,3 százalékkal csökkent.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Fed: elveszett az amerikai gazdaság nyár eleji lendülete

Növekedett az amerikai gazdaság augusztusban, de számos szegmense a koronavírussal kapcsolatos bizonytalanság miatt lassulást mutatott –derült ki a Fed ma közzétett Bézs Könyvéből. Az egész országban a koronavírussal kapcsolatos folytatódó bizonytalanság és volatilitás, és ennek a fogyasztói és üzleti aktivitásra gyakorolt hatása határozta meg a gazdasági témákat –mutatja a Fed rendszeres felmérése. Az elmúlt hónapokban lassult a májusban és júniusban tapasztalat felpattanás –mondta a MarketWatch beszámolója szerint a Cleveland Fed elnöke egy beszédében. A jegybankár arra szólította fel a Kongresszust, hogy nagyobb segítséget nyújtson a gazdaságnak.

 

Koronavírus: a második világháború óta nem látott amerikai deficit-és adósságadat várható

A szeptember végén záruló költségvetési évben 3311 milliárd dolláros szövetségi költségvetési hiány várható az Egyesült Államokban, ami a GDP 16%-át jelenti és így az adósságráta 98%-ra  emelkedhet, majd jövőre átlépheti a 100%-ot –közölte szerdán az amerikai Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO). Mind az idei GDP-arányos deficit, mind a jövő évi adósságráta a második világháború óta a legmagasabb arányt jelenti.

Földbe álló légitársaságok: több mint 16 ezres leépítés a United Airlines-nál

A United Airlines amerikai légitársaság szerdán jelentette be, hogy október elejétől több mint 16 000 állást tervez megszüntetni, miután a cég szövetségi támogatása   szeptemberben véget  ér. A koronavírus járvány miatt a légitársaságok  továbbra  is  nehéz  helyzetben  vannak,  szinte  minden  komolyabb  szereplő  járatcsökkentést  és leépítéseket tervez.

 

Nagyon megugrott az amerikai válások száma

A 2019 márciusa és júniusa közötti időszakhoz képest 34 százalékkal emelkedett a válások száma az Egyesült Államokban 2020 második negyedévében. Szakértők szerint az emelkedés oka egyértelműen a koronavírus járvány. Az ismeretlentől való félelem, az összezártságból fakadó stressz, a munkanélküliség, illetve annak fenyegetése,  az otthonról tanuló gyerekek okozta plusz feladatok együttesen már túl nagy terhelést jelentettek számos kapcsolatnak. Felmérések szerint a párok 31 százaléka jelölte meg az összezártságot a válás fő okaként.

 

Amerika becsukta az ajtót a WHO-vakcina előtt

A WHO által elindított nemzetközi vakcina fejlesztésben nem kíván részt venni az Egyesült Államok. A döntés, amit kritikus pillanatában hozott meg a szövetségi kormány (az Államokban a koronavírus-fertőzöttek száma elérte a hatmilliót), kizárja az országot egy több mint 170 országgal együttműködésben elindított vakcina fejlesztő és kutató programból.

 

Trump járványügyi tanácsadója szerint óvatosan optimisták lehetünk

Van ok az óvatos optimizmusra -jelentette ki Scott Atlas, az amerikai Fehér Ház új járványügyi főtanácsadója hétfőn a Ron DeSantis floridai kormányzóval közösen tartott tanácskozásán. Atlas hangsúlyozta, hogy jelentős mértékben csökkenőben van a kórházi kezelések és a halálozások száma, valamint csökken a kórházi kezelések időtartama is. “Az amerikai közvélemény óvatosan bizakodhat a járvány alakulását illetően” -fogalmazott  a  floridai  Tallahassee-ban  a Stanford Egyetem professzora.

 

Már több mint hatmillió koronavírus-fertőzött van az Egyesült Államokban

Átlépte a hatmilliót a koronavírus-fertőzöttek száma vasárnap az Egyesült Államokban -közölte a Reuters a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem által közölt adatokra hivatkozva. A brit hírügynökség –írja az MTI –arról számolt be, hogy ugyan országosan csökkent az új esetek, a halálos áldozatok, illetve a kórházba szállítások száma, az Egyesült Államok középnyugati térségének több államában, Dél-és Észak-Dakotában, Iowában, Minnesotában nemrég rekordot ért el az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma, míg Idahóban és Montanában a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma döntött csúcsot.

 

Még mindig heti egymillió ember veszíti el állását Amerikában a koronavírus miatt

Ismét egymillió amerikai kért munkanélküli segélyt az augusztus 21-i héten a friss adatok szerint. Az 1 millió 6 ezer munkavállaló 98 ezerrel kevesebben, mint egy héttel ezelőtt. Az új segélykérelmek száma a válság első heteiben megugrott, majd az elmúlt hetekben egymillió körül stabilizálódott. Az új adat nem lepte meg az elemzőket, pont egymillió főre számítottak.

 

Kevesebb mint harmadára csökkent az amerikai bankszektor nyeresége

Kevesebb mint harmadára csökkent az amerikai bankszektor teljes nyeresége a második negyedévben. A Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) által közölt adatok szerint a felügyelete alá tartozó 5066 amerikai bank és takarékpénztár összesen 18,8 milliárd dollár nettó nyereséget ért el a második negyedévben, 70 százalékkal, 43,7 milliárd dollárral kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés a koronavírus-járvány által okozott bizonytalan, a céltartalékok növelésére kényszerítő gazdasági feltételek számlájára írható.

 

LATIN-AMERIKA

 

Koronavírus adatok Latin-Amerikából

A régióban továbbra is Brazíliában szűrték ki a legtöbb fertőzöttet, több mint 4 millió főt. Peruban, Kolumbiában és Mexikóban 600-660 ezer között található a betegek száma, ugyanakkor a mexikói 65 ezer haláleset azt mutatja, hogy ebben az országban a fertőzöttek száma a hivatalos szám sokszorosa lehet. Chilében és Argentínában 410-440  ezer COVID-fertőzöttet tartanak nyilván, míg Bolíviában és Ecuadorban a számuk több, mint 115 ezer. A közép-amerikai és karibi térségben a legtöbb a fertőzöttet a Dominikai Köztársaságban (95 ezer felett), Panamában (94 ezer felett) és Guatemalában (75 ezer felett) találjuk. Az egymillió lakosra vetített halálesetek száma Peruban a legmagasabb a világon, 885 fő, megelőzve ezzel Spanyolországot (624 fő), Chilét (593 fő) és Brazíliát (582 fő). Összevetve ezeket a számokat az egymillió lakosra vetített elvégzett tesztek számával -mely mutató Spanyolországban 196 ezer, Chilében 129 ezer,  Peruban 98 ezer, Brazíliában 67 ezer, Mexikóban viszont már csak 10,5 ezer –egyértelműen látszik, hogy a járvány Mexikóban kontrollálhatatlanul elterjedt.

 

Chile beszáll a vírus elleni harcba

Chile szeptembertől részt vesz egy olyan, koronavírus elleni vakcina klinikai vizsgálatában és tesztelési folyamatában, amelyet az amerikai Johnson & Johnson cég tulajdonában lévő Janssen Pharmaceutica fejleszt ki.

 

Mexikóban halt meg a legtöbb egészségügyi dolgozó a koronavírus-járványban

Mexikóban halt meg a koronavírus-járvány miatt eddig a legtöbb egészségügyi dolgozó -áll az Amnesty International szerdán közzétett jelentésében. A jogvédő szervezet adatai szerint Mexikóban 1320-an haltak meg bizonyítottan koronavírus miatt az egészségügyben dolgozók közül.

 

Brazíliában nem lesz kötelező a koronavírus-oltás

Jair Bolsonaro brazil elnök, aki következetesen alábecsülte a koronavírus-járvány súlyosságát, hétfőn kijelentette, hogy senkit nem kényszerítenek arra, hogy beoltassa magát a vírus ellen, ha az oltóanyag kifejlesztésre kerül.

 

Újra megnyitják Brazília legszebb szigetcsoportját, de csak a fertőzésen átesett turistákat fogadják

Csak koronavírus-fertőzésen átesett látogatókat fogad az egyik legszebb brazíliai látnivaló, a Fernando de Noronha-szigetcsoport, amely több mint öt hónapos zárvatartás után kedden újra megnyílik a turisták előtt.

 

Százezer venezuelai tért vissza megtört hazájába a járvány miatt

A világjárvány gazdasági hatása az emigrált venezuelaiaknak nem sok választási lehetőséget hagyott: rengetegen indultak el haza gyalogszerrel, hogy szülőföldjükön további nehézségekkel nézzenek szembe.

 

Megint az IMF-nél kilincsel a csőd szélén tántorgó Argentína

Az argentin kormány tárgyalásokat kezdeményez a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új hitelprogramról –jelentette be szerda este Kristalina Georgieva, a szervezet vezérigazgatója miután tárgyalt Alberto Fernandez argentin elnökkel.

 

Folytatja Brazília az erdővédelmi programot az Amazonasnál, de eddig nincs túl nagy eredménye

A brazil környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy korábbi közlésével ellentétben mégsem hagy fel az erdőirtások és az erdőtüzek elleni kormányzati akciókkal az amazonasi esőerdőkben.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Tanzánia (Mauritius, Benin) feljebb lépett a Világbank jövedelmi rangsorában

A Világbank szerdán magas jövedelmű országnak minősítette Mauritiust, míg Tanzániát és Benint már az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok közé sorolta. A Világbank adatai szerint Tanzánia egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelme 2020. júliusában 1.080 USD volt, szemben a korábbi évben mért 1020 USD-vel.

 

Innováció szerepe Angola gazdasági fejlődésében a COVID-19járvány ellenére

Angola az innovatív megoldások felé fordult, hogy segítsen megőrizni gazdaságát a koronavírus kitörése alatt. Az angolai beruházási és exportösztönző ügynökség vezetője elmondta, hogy az országban több, mint 50 millió hektárnyi termőföld van, s ebből csak 4-5 milliót használnak fel. Szerinte ez nem csak azoknak a befektetőknek áll rendelkezésre, akik már Angolában vannak, hanem az újaknak is, ugyanis az ország erős mezőgazdasági és turisztikai ágazattal, iparral és keresleti vízkészlettel rendelkezik.

 

Zimbabwe visszaadhatja a külföldi gazdáktól lefoglalt földeket

Zimbabwe felajánlotta, hogy a két évtizeddel ezelőtt erőszakosan elvett földeket visszaadja a külföldi állampolgároknak. Külön kompenzációs rendszert indítottak azon gazdák számára, akiket földjük elhagyására kényszerítettek 2000 és 2001 között. A lefoglalások azonban az ország gazdasági hanyatlásához és nyugati kapcsolatai megromlásához vezetett.

 

Jelentősen szigorít Izrael a koronavírus intézkedéseken

Az izraeli kormány elfogadta az ország településeit a koronavírus-fertőzöttség alapján besoroló, “közlekedési lámpa” nevű tervet. A Roni Gamzu professzor, koronavírus-biztos által kidolgozott “közlekedési lámpa” terv megkülönbözteti Izrael  mintegy  ötszáz  települését:  a  helyi  koronavírus-fertőzöttség  alapján  mindegyikről  eldöntik,  hogy  piros, narancssárga, sárga vagy zöld besorolásúnak minősül-e. A színek alapján határozzák meg, hogy az egyes helyeken milyen óvintézkedések vagy válságkezelő szabályok érvényesek az ott élők számára, például hányan tartózkodhatnak egy időben zárt, illetve nyitott térben, megindulhat-e a tanítás, és ha igen, miként.

 

Szeptember elsejétől Egyiptom is negatív koronavírus-tesztet kér a belépőktől

Negatív PCR-tesztet kell felmutatnia szeptember elsejétől kezdődően mindenkinek, aki Egyiptom területére érkezik. Az intézkedés minden légi járat utasára érvényes, bármilyen országból érkezik és bármilyen egyiptomi repülőtéren is száll le az illető. A negatív PCR-tesztet az Egyiptom területén való landolás előtt legtöbb 48 órával kell elvégeztetni.

 

Bejrút a robbanás után most vízhiánnyal küzd

Három héttel a robbanások után még most is 300 ezer bejrúti lakos szenved a biztonságos ivóvíz és a higiéniai szolgáltatások hiánya miatt az UNICEF mai jelentése szerint. A robbanások súlyos gondokat okoztak a már amúgy is bizonytalan bejrúti ivóvízellátásban. Becslések szerint az érintett területen130 épületet teljesen leválasztott a robbanás a fő vízhálózatról, több mint 500 lakott épület vízrendszere pedig megrongálódott.

 

Mégis megépülhet a sivatagi szuperváros

A rijádi kormány elkötelezte magát a Neom nevű okosváros fölépítése mellett, miután tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy a járvány miatt leállhat az 500 milliárd dolláros projekt. Nemrégiben azonban a szaúdi energiaügyi miniszter,  Abdulaziz bin  Salmana Reutersnek közölte, a tárca segítséget nyújt, hogy időben felépülhessen a város. A Neom szimbolikusan is fontos a szaúdi vezetés számára, mivel ez a zászlóshajója a Vision 2030 néven futó átfogó stratégiának.

 

Kuvait példája mutatja, miért aggasztó, ha egy gazdaság olajfüggő

Kuvait elkezdett kifogyni a készpénzből, aminek következtében hamarosan már a közalkalmazottak fizetését sem fogja tudni kifizetni az állam. A pénzügyminiszter szerint az országnak nagy szüksége volna az olajár emelkedésére. Az alacsony olajár azonban a következő időszakban még tovább fogja növelni a deficitet (kiegészülve a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásaival), amely hamarosan elérheti akár a 45,78 milliárd dolláros szintet is.

 

AUSZTRÁLIA

 

 

Ausztrália gazdasága recesszióban

Recesszióba került Ausztrália gazdasága a második negyedévben, amikor is rekord mértékben csökkent a hazai össztermék (GDP) a koronavírus-járvány bénító hatására. A fertőzöttek számának közelmúltbeli megugrása azzal fenyeget,  hogy  a  zuhanást  nem  követi  meredek  emelkedés,  ami  növeli  a  nyomást  a  kormányon  a  fiskális gazdaságösztönzés fenntartására. Az ausztrál statisztikai hivatal szerdán kiadott jelentése szerint a hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben 7 százalékkal esett vissza a június 20-ával zárult három hónapban, jócskán meghaladva az elemzők által várt 6,0 százalékos csökkenést.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara