A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.09.14.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.09.14-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában szeptember 9-én 151 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak, mely négy fővel magasabb érték, mint az egy nappal korábbi. A betegségben elhunytak száma 1 fővel, 322-re nőtt. Jelenleg 4098 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány márciusi kitörése óta 10704-en fertőződtek meg.

 

Lélegeztetőgépeket és gyorstesztet adományozott az EU Albániának

Az Európai Unió albániai képviselete (EUDEL) 20 darab lélegeztetőgépet, 8000 gyorstesztkészletet adott át Albániának. Luigi Soreca nagykövet leszögezte, hogy az adománnyal az EU tagállamai kifejezték Albánia iránti elkötelezettségüket és támogatásukat. A világjárvány okozta veszélyhelyzet elhúzódására tekintettel Soreca nagykövet jelezte, hogy további 10 millió eurót szabadítottak fel a járvány kezelésével kapcsolatos legsürgetőbb kérdések támogatására.

 

1,3 milliárd eurós bevételkiesés várható a turizmusban

A koronavírus-járvány következtében drasztikusan visszaesett az Albániába utazó turisták száma, a kiesést a koszovói és az albán turisták sem tudják pótolni. A turisták elmaradása várhatóan 1,3 milliárd eurós bevétel-csökkenést jelent az ágazatnak, és a helyzetet nehezíti, hogy az őszi foglalásokat is mind lemondták.

 

AUSZTRIA

 

Változott Ausztria utazási besorolása

Bizonyos esetekben enyhített Ausztria utazási besorolásán a magyar külügyminisztérium. A munkavállalási vagy tanulási céllal kiutazókra már nem érvényes a legszigorúbb utazási figyelmeztetés, de ez a beutazás és hazatérés szabályait nem érinti.

 

Jó hírt kaptak az Ausztriába ingázók

Keddtől két idősávban, reggel és délután két-két órában megnyitják az ingázók előtt a magyar-osztrák határon lévő Pinkamindszent-Strém átkelőt -jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a helyszínen. Kontrát Károly kifejtette: a kormány a szeptember elsején bevezetett utazási korlátozásokkal együtt is figyelemmel van a határ menti térségben élők szempontjaira. A munkába és az iskolába járók érdekében ezért keddtől mindennap 6 és 8 óra, valamint 15 és 17 óra között megnyitják a Pinkamindszent-Strém átkelőt a magyar-osztrák határon.

 

A magyar határzár miatt szeptember 5-től nehezebb lesz vonattal Bécsbe utazni

Az osztrák vasút szeptember 5-től csökkenti a Magyarországra közlekedő nemzetközi távolsági vonatok számát. Az ÖBB közlése szerint döntésüket az indokolja, hogy a hónap elejétől érvényes kötelező határellenőrzés miatt a nemzetközi utasforgalom  drasztikusan  visszaesett –olvasható a MÁV pénteki közleményében. A bevezetésre kerülő ideiglenes menetrend szerint Budapest és Bécs között hat, Bécs és Budapest között öt vonat közlekedik naponta.

 

Bécsben riadót fújtak a koronavírus-helyzet miatt

Osztrák sajtóértesülések szerint  heves vita után úgy döntött a 17 tagú korona-bizottság, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel Bécs, Linz, Graz és Kufstein körzete sárga besorolást kap zöld helyett. Ez azt jelenti, hogy gyakoribbak a fertőzések, azonban azok még mindig jól lekövethető gócpontokhoz köthetők. Az osztrák járványügyi jelzőrendszer (“Ampelsystem”) az azt bemutató egészségügyi miniszter, Rudolf Anschober szerint egyedülállónak tekinthető.

 

Egyedül Bécs lógott ki az osztrák turisztikai szezon összképéből

A nyári szezonban a vártnál kevésbé esett vissza az osztrák turisztikai forgalom, júliusban egyes területeken már emelkedett is a vendégéjszakák száma a Wifo gazdaságkutató intézet szerint. „Nem volt annyira rossz a nyári turisztikai szezon, mint amitől tartottunk” –nyilatkozta az ORF rádió reggeli magazinjában Oliver Fritz, a Wifo gazdaságkutató intézet turisztikai szakértője. „Júliusban egész jól alakultak az adatok”. A bécsi Wirtschaftsforschungsinstitut (Wifo) számításai szerint májustól júliusig a turisztikai ágazat bevételei az egy évvel korábbihoz képest 44,1 százalékkal 3,95 milliárd euróra csökkentek. A különböző régiók eltérő mértékű forgalomcsökkenést regisztráltak.

 

A bécsi ENSZ-épület egyik boltja lehetett a koronavírus helyi gócpontja

Hét új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a bécsi székhelyű ENSZ-szervezeteknél -közölte a világszervezet hétfőn este. Hatan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség munkatársai, egy ember pedig az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési  Hivatalának  dolgozik. A  tájékoztatás  szerint  az  esetek  kapcsolatban  állnak  az  ENSZ  bécsi épületegyüttesében működő egyik üzlettel, amely ENSZ-alkalmazottakat és diplomatákat szolgál ki. A bolt egyik dolgozóját ugyanis pénteken pozitívan tesztelték koronavírusra.

 

Nincs miért aggódni: az osztrák sípályák a járvány alatt is nyitva tartanak majd

Az élet minden területén meg kell próbálnunk megtartani a normalitást, amennyire csak lehet–jelentette ki az éppen Ljubljanában  tartózkodó  Sebastian  Kurz  kedden.  A  koronavírus-járvány  kirobbanását  követően  első  külföldi munkalátogatásának helyszínéül Szlovéniát választóosztrák kancellára Die Presse tudósítása szerint ezalatt azt is érti, hogy az osztrák turizmus számára jelentős téli síszezon sem marad el.„A téli turizmus és a síelés lehetséges lesz”–nyomatékosította.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Egyre több a koronavírus fertőzött Belgiumban és Hollandiában

A hetek óta tartó javuló tendencia megfordult, a hét második felében emelkedésnek indult a koronavírusos esetek száma Belgiumban és Hollandiában. Luxemburg szintén a járvány terjedésének lassú erősödéséről számolt be vasárnap.

 

Koronavírus: Belgium nem ajánlja az utazást Magyarországra –pontosítva

A koronavírus-járvány szempontjából magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami a belga külügyminisztérium honlapján kedden közzétett információk szerint azt jelenti, hogy tilos a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra -írta a hvg.hu. Olvasónk jelzése alapján pontosítottuk a hírt, a Belgiumból Magyarországra történő utazást nem ajánlják a magyar határzár miatt, de járványügyileg nem sorolták a kockázatos országok közé, a Magyarországról Belgiumba érkezőkre ugyanis semmilyen korlátozás nem vonatkozik.

 

Belgiumban 1 vállalkozást az 5-ből érint jelenleg a csődveszély

A Belga Vállalkozók Szövetségének (FEB: Fédération des Entreprises Belges) elnöke, Pieter Timmermans úgy véli, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság java még hátravan, hiszen a vírus kísértete még mindig jelen van a vállalati szférában. Ma a több mint 400.000 belga vállalat és vállalkozás 20% -át veszélyezteti a csőd. “Ha tovább vizsgáljuk a számokat, azt látjuk, hogy a válság előtt jó egészségnek örvendő vállalatok 16%-a szembesül ma ezzel a kockázattal. Ezek az 5-20 főt foglalkoztató kkv-k és a 4 évnél fiatalabb vállalkozások. A leginkább érintett szektorok pedig a turizmus, a rendezvényszervezés, a kultúra és a vendéglátás, de a kereskedelemben, a textiliparban, a bútorgyártásban és az élelmiszeriparban is jelentős károk várhatók. Az egyetlen pozitív észrevétel: ha nem születtek volna meg a kormány támogató intézkedései, úgy ma a vállalatok 40%-a komoly nehézségekkel küzdene.”

 

Koronavírus: a holland export 23 milliárd euróval esett vissza

2020 első félévében 9 %-kal csökkent a holland export -áll a Holland Központi Statisztikai Hivatal (CBS: Centraal Bureau voor de Statistiek) szeptember 7-én kiadott jelentésében. Ez azt jelenti, hogy az árukivitel majdnem 23 milliárd euróval alacsonyabb, mint 2019 hasonló időszakában. Az idei első negyedévi adatok még tartották magukat, a második negyedévben azonban az export 17 %-kal csökkent. Az okok között első helyen a vírus okozta válság áll, amelyben a holland exporttevékenység alacsonyabb kereskedelmi árakkal is szembesült. Különösen a gáz és az olaj ára esett meredeken. A 12 %-os csökkenés ellenére továbbra is Németország a holland áruk fő exportpiaca, ugyanakkor az elmúlt évben a legnagyobb esés az Egyesült Királyság irányában tapasztalható, ahol az export az első hat hónapban közel 2,5 milliárd euróval csökkent.

 

A holland vállalkozások 24 milliárd eurót vettek fel a bankoktól a válság következtében

A  koronavírus  okozta  gazdasági  válság  kezdete  óta  a  hollandiai  bankok  több  mint  161.000  vállalkozásnak  és vállalkozónak nyújtottak pénzügyi segítséget, összesen 23,7 milliárd eurónyi hitel formájában -derül ki a Holland Bankszövetség (NVB: Nederlandse Vereniging van Banken) szeptember elején közzétett jelentéséből. Ez összesen 32.000 pozitívan elbírált hitelkérelmet jelent 20,7 milliárd euró értékben továbbá 129.000 törlesztési halasztást 3 milliárd euró értékben. Az NVB örömmel üdvözli, hogy a bankok továbbra is partnerek a hitelnyújtásban. “Haa fennálló hitelek teljes összegét nézzük, akkor az a válság kezdete óta gyakorlatilag egy szinten maradt a tavalyival. Ez a stabil tendencia egy válságos időszakban különleges eredménynek mondható” -véli Chris Buijink, az NVB elnöke.

 

A munkanélküliség erősebben érinti Luxemburgot, mint az európai uniós átlagot

Az Eurostat szeptember elején közzétett adatai szerint az átlagos munkanélküliségi ráta az EU tagországokban enyhe, 0,1%-os növekedést mutatott júliusban az előző hónaphoz képest és így elérte a 7,2% -ot. Az Európai Unió statisztikai hivatala mind a 27 tagországban valamivel több, mint 15 millióra becsüli jelenleg az álláskeresők számát, ami csaknem 350.000 fős növekedés egy hónap alatt. Luxemburg, a szomszédos országaival ellentétben ezen átlag felett teljesített. Franciaország kicsivel az európai átlag alatt van (6.9%), míg Belgium (5,5%) és különösen Németország (4,4%) kevésbé érintett a problémát illetően.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában a koronavírus-járvány kitörése óta több mint 200500 tesztet végeztek el, az eddig regisztrált megbetegedések száma meghaladta a 22200-at. Az aktív fertőzöttek száma szeptember 7-én és 8-án valamelyest csökkent, jelenleg 6375 fő. A járvány halálos áldozatainak száma szeptember 8-án 6 fővel, 675-re nőtt.

 

A koronavírus-járvány következtében jelentősen visszaesett a turisták száma

A 2020. január –júliusi időszakban 257256 turista látogatott Bosznia-Hercegovinába, mely 71,7%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest, a vendégéjszakák száma pedig 66,2%-ot csökkent. A belföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 40,5%-kal csökkent, míg a külföldi turisták által Bosznia-Hercegovinában töltött vendégéjszakák száma 76,5%-kal  esett  vissza.  A  bosznia-hercegovinai szálláshelyekre főként Horvátországból és Szerbiából érkeztek turisták.

 

Visszaesett a mobiltelefonok eladása Bosznia-Hercegovinában

A koronavírus –járvány következtében a bosnyákok jóval kevesebbet költenek új mobiltelefonra, mint korábban. Az ország adóhatóságának adatai szerint a mobiltelefon behozatal értéke a korábbi havi átlagos 13,9 millió BAM-ról 11 millió BAM-ra csökkent, mely bevételkiesést okoz az állami adóbevételek tekintetében is.

 

BULGÁRIA

 

Koronavírus-helyzet Bulgáriában

Három nap visszaesést követően Bulgáriában ismét jelentősen, 167 fővel nőtt az új koronavírus-fertőzöttek száma szeptember 7-én, majd szeptember 8-án 122 főre csökkent az új megbetegedések napi száma. Ezzel az eddig regisztrált fertőzések száma elérte a 17435-öt. Jelenleg 4259 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és szeptember 8-án 9 fővel 702-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

 

Betett a vírus a bolgár tengerparti idegenforgalomnak is

Soha  nem  látott  mértékben  csökkent  a  nyáron  a  bolgár  tengerparton  nyaraló  külföldiek  száma:  június-július-augusztusban mindössze 372 ezer külföldi pihent a Fekete-tenger üdülőhelyein a bolgár Idegenforgalmi Minisztérium adatai alapján, míg a korábbi évek hasonló időszakában több mint 5 millió. Általában 70 és 90% volt idén a külföldi turisták számának a visszaesése a tengerparti szállodákban, ahonnan szinte teljességgel elmaradtak a nyári hónapokban a brit és az orosz turisták az utazási irodák és a szállodások adatainak az összesítése alapján. A 3 nyári hónapban összesen 1,1 millióan nyaraltak a Fekete-tenger bolgár szakaszán, és közöttük 728 ezer volt a bolgár állampolgár. Ez utóbbi 15%-kal magasabb a múlt év hasonló időszakának az adatánál, s feltehetően hasonló növekedést mutatnak majd a szeptemberi összesítések is a hónap 2 nemzeti ünnepének az eredményeként.

 

CSEHORSZÁG

 

Olcsó, nagyon gyors koronavírus-tesztet készítettek a csehek

Egy órán belül eredményt mutat az az új koronavírus-gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki és csak pár száz forintba kerülhet. Tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus jelenlétét az a gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki. Óriási előrelépés lenne ez a mindennapos, tömeges alkalmazás esetén, például a tömegrendezvények megtartása szempontjából, hiszen egy órával egy focimeccs vagy koncert előtt a közönség szűrhető lenne -írja a Euronews.

 

Nehéz ősz vár Csehországra

A folytatódó koronavírus-járvány miatt nehéz ősz vár Csehországra -jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő abban a videóüzenetében, amelyet szerda délután hoztak nyilvánosságra a cseh gazdasági kamara által megrendezett prágai nemzeti  ipari csúcstalálkozón.”Újabb, a gazdaságot korlátozó intézkedéseket Csehország már nem engedhet meg magának, ezért ilyen intézkedéseket nem is tervezünk. Fokozott felelősségre van szükség és mindenkinek be kell tartani a járvány miatti bevezetett higiéniai óvintézkedéseket” -mutatott rá Babis. A miniszterelnök megelégedéssel szólt arról, hogy a járvány ellenére a munkanélküliség továbbra is alacsony és számos vállalatnak új munkaerőre van szüksége. “Csehországban már nincs szabad munkaerő, ezért külföldi munkaerőre van szükség” -hangsúlyozta.

 

Légzésvédőt és szájmaszkokat küldenek az időseknek Csehországban

Egy légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld ingyen minden 60 évnél idősebb cseh állampolgárnak a kormány -közölte Jan Hamácek cseh belügyminiszter a Twitteren szerdán késő este.Az Andrej Babis vezette kabinet szerda este rendkívüli ülésen döntött  arról, hogy ezeket  a koronavírus-járvány elleni védőeszközöket az állami tartalékalapból fogják szétküldeni. A döntés háttere, hogy Csehországban az utóbbi napokban nagyon romlott a járványhelyzet, ugrásszerűen növekszik a napi igazolt fertőzések, valamint a kórházban kezelt súlyos állapotú betegek száma.

 

Csehországban is felpörgött a járvány

Túllépte az ezret a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 1164 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami 366-tal több az eddigi legmagasabb, pénteki napi esetszámnál. Rekordmagas az aktív igazolt fertőzöttek száma is:a minisztérium 9272 fertőzöttet mutatott ki. A kórházakban Covid-19-betegséggel jelenleg már 234 személyt kezelnek, akik közül 62 személy lélegeztetőgépen van. Legutóbb április végén volt ennyi súlyos beteg. Az elhunytak száma 441.

 

Koronavírus: a WHO szerint rendkívül nyugtalanító a helyzet Csehországban

Nyugtalanítónak nevezte a koronavírus-járvány csehországi alakulását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prágai irodája, de Andrej Babis kormányfő élesen bírálta és visszautasította a WHO nyilatkozatát.„Az utóbbi napok adatai a járvány terjedését mutatják országszerte, és megnőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, beleértve a súlyos állapotúakat is” –olvasható a WHO csehországi irodájának kedden kiadott közleményében. A szervezet szerint szükség van az intelligens karanténrendszer kapacitásának a növelésére.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Felfüggesztették az Oxfordban fejlesztett koronavírus-vakcina tesztelését

A lépésre biztonsági megfontolások miatt volt szükség, mert egy tesztalanynál súlyos egészségügyi probléma lépett fel. A fejlesztő AstraZeneca szerint egyedi esetről van szó, amint tudják folytatják a kipróbálást, az érintett ember pedig fel fog gyógyulni. Ebből a vakcinából szerződött le ötmillió adagra a magyar kormány.

 

Jövő héttől nem tartózkodhat együtt hatnál több ember Angliában

Hat főben korlátozzák a jövő héttől Angliában azoknak a számát, akik épületekben és szabadtéren összegyűlhetnek, miután az utóbbi napokban jelentősen emelkedett az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma. A döntés csak Angliára és nem az Egyesült Királyság egészére vonatkozik. A Downing Street által szerda hajnalban ismertetett intézkedés alapján jövő hétfőtől a parkokban, az éttermekben, a pubokban és egyéb közösségi létesítményekben hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében. Ez kiterjed a magánlakásokra is, az iskolákra, a munkahelyekre, a szervezett csapatsporteseményekre, az esküvőkre és a temetésekre viszont nem.

 

Koronavírus: engedély még nincs, de több tízmillió vakcinát így is legyártanak a britek

Óriási a versenyfutás globálisan az első hatásos, komolyabb mellékhatások nélküli koronavírus vakcina elkészítésében. A brit kormány és az AstraZeneca úgy döntöttek, hogy már az engedélyek megérkezése előtt megkezdik a tömeges gyártást -így amint megjön az engedély, egyből piacra tudják majd bocsátani az új készítményt. Az  LBC-nek  adott rádióinterjú során Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy a brit kormány által rendelt 30 millió vakcina gyártása már folyamatban van –az említett vakcinákat a gyógyszeripari óriás Astra Zeneca gyártja, az Oxford Egyetemmel szorosan együttműködve.

 

Karantén-káosz az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságba utazó külföldiek meglehetősen nagy zűrzavarral szembesültek pénteken, amikor kiderült számukra, hogy míg Wales és Skócia karanténra kötelezi például a Portugáliából érkezőket, Anglia és Észak-Írország nem rendelt el korlátozásokat velük szemben. Wales péntektől kezdődően kötelező karantént ír elő a Portugáliából, Gibraltárról, Francia Polinéziából, valamint a görög Míkonosz, Zákinthosz, Leszbosz, Párosz, Antipárosz és Kréta szigetekről érkezőknek. Skócia szombaton hajnaltól ugyanezt teszi a Portugáliából és Francia Polinéziából érkező utazókkal szemben. Anglia és Észak-Írország azonban beengedi őket.

 

Az Egyesült Királyság legfrissebb koronavírus-számai: május óta nem volt ilyen

Az Egyesült Királyságban is több ezer új fertőzöttet regisztráltak, és Európában a teljes számot tekintve a britek vannak az élen. A CNA által közzétett hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyság 24 óra alatt csaknem 3000 új koronavírus-esetet regisztrált. Ez a szint május vége óta nem volt látható. A vasárnapi adatokat az egészségügyi minisztérium tette közzé. A kormány hivatalos közleménye szerint további 2 halálos áldozatról tudni a koronavírus következtében. A hónapok alatt 41 551-re nőtt a fertőzések száma az Egyesült Királyságban, ami a legtöbb Európában.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Újranyitnak az óvodák Észak-Macedóniában

Szeptember 9-én újra kinyitnak az óvodák Észak-Macedóniában, az iskolákban azonban csak október elsején kezdődik meg a tanítást, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tantermekben vagy otthon kezdődik-e meg az oktatás -jelentette  be  Venko  Filipce  egészségügyi  miniszter. Szeptember   9-én  a  regisztrált  fertőzöttek  száma  Észak-Macedóniában 15293-ra, a halálos áldozatok száma pedig 634-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma az elmúlt napokban csökkent, de szeptember 9-én valamelyest nőtt, jelenleg 1905 esetet tartanak nyilván.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Koronavírus: nagyon magasra szökött a francia új fertőzöttek száma, elkaszálták a kötelező maszkhasználatot

Ismét meghaladta a 7 ezret az elmúlt 24 órában regisztrált új koronavírusos esetek száma Franciaországban -közölte szerda este az egészségügyi minisztérium. A 7017 fős adatnál csak néhány nap volt magasabb adat, amióta kitört a járvány az országban, az eddigi maximum május végén 7578 eset volt, azaz közel járunk a rekordhoz.

 

A franciák szerint fölösleges a 14 napos karantén

A francia kormány a karantén idejét 7 napra csökkentené miután több tanulmány is kimutatta, hogy a vírushordozók a tüntetek megjelenését követő első öt napban adják tovább a vírust. Franciaországban nem létezik hatósági karantén, a fertőzöttek számára nem kötelező, csak javasolt a 14 napig tartó elkülönülés. Azonban most ezt is megfeleznék, miután több tanulmány is kimutatta, hogy a vírushordozók a tüntetek megjelenését követő első öt napban adják tovább a vírust, utána  már  nem  fertőznek,  ezért  a  hét  napig  tartó  elkülönítés  elégséges  lehet  a  koronavírus  terjedésének megakadályozásához.

 

Átlátszó maszkot kapnak a tanárok Franciaországban

Az óvodai és az alsóbb osztályokban tanító pedagógusok, valamint azok, akik nagyothallókat tanítanak, olyan átlátszó maszkot kapnak Franciaországban, amelyen keresztül a tanulók tudnak szájról olvasni és követni a velük foglalkozó felnőttek mimikáját. A francia kormány bejelentette, hogy az óvodai és az alsóbb osztályokban tanító pedagógusok, valamint azok, akik nagyothallókat tanítanak, olyan átlátszó maszkot kapnak, amelyen keresztül a tanulók tudnak szájról olvasni és követni a velük foglalkozó felnőttek mimikáját. “Több mint 100 ezer maszkot gyártatunk le a hónap végéig. Ezeket az átlátszó és mosható maszkokat az ősz folyamán nagy mennyiségben szétosztjuk” -mondta  Sophie Cluzel, a fogyatékos emberekért felelős államtitkár a Le Journal du Dimanche című hetilapnak adott interjújában.

 

A francia kormány már 28 megyét nyilvánított vörös zónának, de rövidítene a karanténon

A száz francia megyének már több mint negyedében hozhatnak a prefektusok korlátozó intézkedéseket. A vasárnap új besorolásba került területek között jelentős nagyvárosi agglomerációk találhatók, északon Lille, nyugaton Rouen és Le Havre, Elzászban Strasbourg, az ország középső részén Dijon és Korzika szigetének mindkét megyéje.

 

Három nap alatt 22 iskola zárt be Franciaországban

Három nappal a tanévkezdés után a koronavírus-fertőzés veszélye miatt Franciaországban 22 oktatási intézmény van zárva a 60 ezerből –mondta pénteken Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter, aki szerint ez egy viszonylag alacsony szám. A tárcavezető az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban jelezte, hogy a bezárt intézményeken kívül jelenleg120-130 osztályban is szünetel a tanítás, miután koronavírusos esetet tártak fel, de a szám mindennap változik. Kiemelte, hogy naponta 250 gyanús esetet vizsgálnak ki az egészségügyi hatóságok az oktatási intézményekben.

 

Újjáépítési terv: a francia kormány 2021-ig 160.000 új munkahelyet tervez létrehozni

Franciaország 100 milliárd eurós helyreállítási terve mintegy 70 intézkedést tartalmaz és 3 prioritásra épül: ökológiai átmenet, üzleti versenyképesség és társadalmi kohézió. A francia kormány szeptember 3-án mutatta be a 2 évre tervezett, 100 milliárd eurós újjáépítési tervét, amelynek célja Franciaország felkészítése 2030-ra és túllépni a gazdaság jelenlegi súlyos válságán. „Ez a terv nem csak a válság sebeit gyógyítja. A jövőre készül “-mondta  Jean  Castex miniszterelnök egy, a Le Figaro-nak adott interjúban.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátországban ismét meghaladta a háromszázat az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint szeptember 9-én 341-gyel nőtt, és elérte a 12 626-ot az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, az aktív fertőzöttek száma 2587. Szeptember 8-án még 204 esetről számoltak be, az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat. Szeptember 9-én 3 új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 206-ra nőtt.

 

A horvátok három oktatási modellel kezdték meg a tanévet

Horvátországban szigorú biztonsági intézkedések mellett közel 460 ezer általános és középiskolás diák, valamint 65 ezer pedagógus számára kezdődött meg szeptember 7-én a tanév. Három modell szerint folyik az oktatás: az A modell szerint a járványügyi előírások betartása mellett mindenki jár iskolába, a B modell kombinált tantermi és digitális oktatást, a D modell pedig kizárólag online oktatást ír elő. Horvátországban az A modell szerint kezdődött a tanév, ugyanakkor néhány tanintézmény 2 hét online oktatásra állt át, mert több pedagógus és iskolai dolgozó fertőződött meg a vírussal, vagy hatósági házi karanténban van.

Horvátország az év végéig meghosszabbította gazdaságélénkítő csomagja egyes intézkedéseit

A  horvát  munkaügyi  hivatal  igazgatótanácsa  az  év  végéig  meghosszabbította  a  koronavírus  okozta  gazdasági nehézségek ellensúlyozására hozott gazdaságélénkítő csomag azon intézkedéseit, amelyek a mikro-,  kis-és közepes vállalatokat támogatják. Eddig 543cég 24 129 alkalmazottja vette igénybe a rövidített munkaidő bevezetésének támogatásra hozott átmeneti, 2000 kunás (95 ezer forint) bérkompenzációt, amit most decemberig kiterjesztettek. Továbbá azok a vállalatok is tovább részesülnek állami támogatásban, melyek forgalma 60%-kal esett  vissza a válság miatt tavalyhoz képest. Ezen mikro-,  kis-és közepes vállalatok dolgozói továbbra is 4000 kunás (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól, a cégek pedig mentesülnek az adó-és járulékfizetés alól. A rendelet főleg az utasszállító cégeket, valamint az turizmusban, a vendéglátóiparban, a kultúrában és a szabadidős szolgáltató ágazatban dolgozó vállalkozókat érinti, továbbá azokat, akiknek a válságstáb döntése miatt be kellett vagy be kell majd zárniuk.

 

Horvátországban is elmaradt az autóvásárlási dömping

Horvátországban januártól augusztus végéig 25 ezer új személygépkocsit adtak el, 47 százalékkal kevesebbet, mint 2019 ugyanezen időszakában a horvát belügyminisztérium adatai szerint. 2020 augusztusában 2599 új autót értékesítettek, 24 százalékkal kevesebbet, mint tavaly augusztusban.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

Koszovóban szeptember 8-án 76-tal nőtt, és elérte a 14 377-et az eddig azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Az elmúlt napokban az új fertőzöttek napi száma csökkenő tendenciát mutatott. Szeptember 8-án 6 új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 574-re nőtt, míg az aktív esetek száma 2877.

 

Belgrád és Pristina brüsszeli tárgyalásainak fókuszában kisebbségi, valamint gazdasági kérdések rendezése szerepelt

A Belgrád és Pristina közötti, brüsszeli vezetésű párbeszéd szeptember 7-i fordulójának fókuszában a kisebbségben élő közösségekről szóló megállapodás, valamint a kölcsönös pénzügyi követelések rendezése szerepelt. A megbeszélések részét képezte még a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek helyzetéről, valamint a gazdasági együttműködést érintő kérdések tisztázása is. Aleksandar Vucic szerb és Hashim Thaci koszovói államfő a találkozót megelőzően kiadott közös nyilatkozatukban megerősítették, hogy kiemelt fontosságot tulajdonítanak országaik uniós integrációjának, valamint az annak kulcsfontosságú elemét képező, brüsszeli vezetésű párbeszéd folytatásának. A 2 ország vezetője legutóbb szeptember 3-án és 4-én folytatott tárgyalásokat, amelyeknek a washingtoni Fehér Ház adott otthont. A megbeszélésen Vucic és Hoti a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendezésében állapodott meg.

 

LENGYELORSZÁG

 

Szervezett maszkellenes támadások indultak Lengyelországban

A lengyel kereskedelmi szövetség azt kéri a kormánytól, hogy tegyék lehetővé a maszk nélkül az üzletekben tartózkodók kiszolgálásának megtagadását. Az utóbbi időben ugyanis szervezetté vált a maszkviselés megtagadása. A kereskedelmi ágazatnak már nem csak egyes vásárlókkal van gondja Lengyelországban, akiket folyton emlékeztetni kell, hogy a boltba térve tegyék fel az arcmaszkokat. Egyre gyakrabban fordulnak elő szervezett akciók, amikor az üzletekbe kifejezetten  azért  a  céllal  megy  be  a  vevők  egy  csoportja,  hogy  demonstrálja,  nem  tesz  eleget  a  kötelező maszkviselésnek -írta a Business Insider Polska.

 

Lázadnak a tanárok Lengyelországban

Lengyelországban a tanárok jelentős része aggódva ment vissza az iskolákba a tanévkezdés idején, sokan vannak olyanok, akik betegszabadságra mennének vagy korai nyugdíjazást terveznek. Szeptember elsején Lengyelországban is megkezdődött a tanítás, kérdés, hogy lesz-e, aki az iskolákban oktassa a diákokat. A Lengyel Tanárok Szakszervezete (ZNP) felmérése szerint a tanárok egy része fél a normális tanítás visszatérésétől, és nem bízik az iskolai biztonsági intézkedésekben -adta hírül a Business Insider Polska.

 

MONTENEGRÓ

 

Ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma Montenegróban

Ismét rekordszámú, ezúttal 219 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Montenegróban, ahol a járvány első hullámában sem vettek nyilvántartásba egyszerre ennyi új fertőzöttet. Legutóbb szeptember 7-én döntött rekordot a  napi  új  fertőzöttek  száma,  akkor  216  fertőzöttet  regisztráltak  24  óra  alatt.  A  regisztrált  fertőzöttek  száma Montenegróban 6094-re nőtt, a halálos áldozatok száma pedig hárommal 114-re emelkedett.

 

Szerb állampolgárok negatív gyorsteszttel is utazhatnak Montenegróba

A balkáni országok közül jelenleg Szerbia, Koszovó, Albánia és Észak-Macedónia van az úgynevezett sárga listán Montenegróban. Ezen államok polgárai most már akkor is beutazhatnak, ha felmutatnak egy 30 napnál nem régebbi pozitív „IgG osztályú antitestek” szerológiai teszteredményt. Ezen országok polgárai beutazhatnak Montenegróba negatív PCR-teszttel is, amely nem lehet régebbi 72 óránál. A Montenegróba belépő polgároknak egy feltételt kell teljesíteniük; az előző 15 nap során nem járhattak a vörös listán szereplő országok valamelyikében, ahonnan tilos beutazni Montenegróba.

 

NÉMETORSZÁG

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Átalakítják az utazási korlátozások rendszerét Németországban

Átalakítják  a  koronavírus-világjárvány  miatt  bevezetett  utazási  korlátozások  rendszerét  Németországban,  így októbertől visszavonják az Európai Unión, a schengeni övezeten és az Egyesült Királyságon kívüli országokra egységesen érvényes figyelmeztetést -jelentették be szerdán Berlinben. A külügyminisztérium szóvivője, Maria Adebahr elmondta, hogy október 1-jétől a világ csaknem 160 országára általánosan vonatkozó figyelmeztetés helyett visszatérnek az úgynevezett  országspecifikus  rendszerhez,  vagyis minden államot  és  területet külön  megvizsgálnak,  és  a  helyi járványügyi adatok értékelése alapján állítanak össze utazási és biztonsági ajánlásokat és figyelmeztetéseket.

 

Van, ahol már lazítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat

Tovább lazítják a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat Bajorországban, a német tartomány kormányának keddi döntései szerint újra megnyithatnak a többi között a bajor sörözők, és ismét lehet gyakorolni a szoros testi kapcsolattal járó sportokat. A sörözőkben, kocsmákban és egyéb italmérésekben szeptember 19-től ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a már nyár eleje óta ismét működő, meleg ételt felszolgáló vendéglátóhelyeken, azzal a kiegészítéssel, hogy csak asztalnál szabad felszolgálni az italokat -vagyis a vendégek nem ülhetnek a bárpultnál -, zárt térben nem szabad élőzenével szórakoztatni a vendégeket, és az esetleges fertőzési láncolatok gyors feltárása érdekében minden vendégnek regisztrálnia kell magát.

 

Koronavírus: Németország már nem javasol prágai kirándulást

Utazási figyelmeztetést adott ki, és járványügyi szempontból kockázatos területnek minősítette Prágát a német külügyminisztérium szerdán este a koronavírus-fertőzöttek számának megugrása miatt. A tárca óva intett a nem szükséges, turisztikai utaktól. A figyelmeztetés értelmében a cseh fővárosból érkezőknek karanténba kell vonulniuk és koronavírustesztet kell elvégeztetniük.

 

Csődhullámtól tartanak Németországban a koronavírus miatt

A  második  világháború  óta  a  legnagyobb  bevételkiesés  keletkezhet  és  csődhullám  kezdődhet  a  német idegenforgalomban és vendéglátóiparban az ágazat országos érdekképviseletének (Dehoga) kedden közölt adatai szerint. A szervezet ismerteti: az ágazatban a járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, áprilisban több mint egymillió munkavállalót kellett átállítani rövidített munkaidőre, és a március-augusztusi időszakban csaknem 60 százalékkal elmaradt a bevétel az egy évvel korábbihoz képest.

 

Jócskán elmaradt a német export és import a várttól júliusban

Elmaradt a várakozástól a német export és import júliusban. Mind a kivitelben, mind a behozatalban volt növekedés az előző hónaphoz képest, de nem olyan mértékben, mint az elemzők várták, és messze elmaradva a júniusi növekedéstől. Az előző hónaphoz képest 4,7%-kal nőtt a német export júliusban, ezzel egyben jelentősen elmaradt az elemzők által várt 13,3%-os növekedéstől. A júniusban látott jelentős növekedési ütem is kifulladt, akkor még 14,9%-kal nőtt a kivitel az országban.

 

Lassul a német kilábalás az ipari termelés adatai szerint

A vártnál kisebb mértékben nőtt az ipari termelés júliusban Németországban, és éves szinten még mindig 10%-os lemaradásban van. A vártnál gyengébb teljesítményt az építőiparban tapasztalt szezonális hatások okozhatták, az autóipar viszont 7%-kal tudott nőni. A harmadik negyedévben az ipari termelés -ha a jelenlegi trend kitart -akár 10%-kal is meghaladhatja az előző negyedévet.

 

Lecsapott a német héja: vége lesz a jó világnak…

Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke elérkezettnek látta az időt, hogy világossá tegye: a lehető leghamarabb vissza kell vonni a koronavírus-válság miatt bevezetett kormányzati és jegybanki támogatásokat. Például a német dolgozók foglalkoztatása állami pénzen elfedi, hogy cégüket esetleg rég be kellett volna zárni. A bankárnak rossz véleménye van az EU 750 milliárd eurós helyreállítási alapjáról is, szerinte az egyfajta adósságillúziót kelt, mivel az EU veszi fel hitelt, ami ezért nem látszik a tagországok államadósságában.

 

Egyre több bevándorló dolgozik Németországban

A  koronavírus-válság  ellenére  jelentősen  nőtt  azoknak  az  EU-n  kívülről  érkezett  bevándorlóknak  az  aránya Németországban, akiknek sikerült munkát találniuk. A német munkaügyi szakértők szerint a közeljövőben bőven van helyük a munkaerőpiacon a bevándorlóknak. 2020 májusában -azaz javában a járvány ideje alatt -az utóbbi években Németországba menekült emberek 29 százalékának volt munkája.

 

A kínai piac lett a német autóipar legfontosabb támasza

A kínai piac lett a német és ezzel együtt a világ autógyárainak is a legfontosabb pillére az EY tanácsadó cég szerdán publikált tanulmánya alapján. A második negyedévben a német autógyárak, a Volkswagen, a BMW és a Daimler együtt az EY adatai alapján öt százalékkal növelték eladásaikat Kínában az egy évvel korábbihoz képest. Kína részesedése a német autógyárak globális forgalmában 33 százalékról 51 százalékra emelkedett.

 

Leépítések a Continentalnál

A korábbi megtakarítási célt megduplázva, évi 1 milliárd eurós költségcsökkentést szeretne elérni a Continental, ennek érdekében a munkaerő 13 százalékát átszervezik vagy leépítik. A világ egyik vezető autóipari beszállítója így próbálja enyhíteni a koronavírus-járvány negatív hatásait, amelyek egyre növekvő nyomást helyeznek a teljes autóiparra. A bejelentés Németországban az eddigi 7.000 helyett 13.000 munkahelyet, világszerte pedig a tervezett 20.000 ezer állás helyett 30.000-et érint. Az intézkedéseket 2025-ig tervezik végrehajtani.

 

OLASZORSZÁG

 

Koronavírus: Újra drámai a helyzet Olaszországban

Egy nap alatt 1733 új beteget regisztráltak Olaszországban, ami a május 2-i járványszintnek felel meg az egészségügyi tárca péntek esti adatai szerint, de rekordot döntött a huszonnégy óra alatt végzett vírustesztek száma is. Milánóban péntek este a koronavírus-járvány áldozatairól emlékeznek meg a dómban bemutatott koncerttel.

 

 

Egy nap alatt megugrott a koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban

Megugrott a koronavírus-járvány halottainak és az intenzív osztályokon kezelt betegek száma a hatóságok szerdai tájékoztatása szerint Olaszországban, ahol továbbra is többségében harminc év alattiak a regisztrált fertőzöttek. A kormányfő közben megerősítette, hogy szeptember 14-én újranyitnak az oktatási intézmények.

 

Meghatározza helyreállítási terveit az uniós alap segítségével Olaszország

Digitalizáció, oktatás és egészségügy -ezeken  a  területeken tervez beruházásokat Olaszország az uniós helyreállítási alapból számára elérhető forrásokból. Az 1850 milliárdos keretből 173 milliárd eurót kaphat Olaszország, ebből az összegből pedig komoly változásokat lehet elindítani.

 

Több ezer járványtagadó tüntetett Rómában maszk nélkül

Öt hete ismét töretlenül emelkedik Olaszországban a fertőzöttek száma, de mégis tömegek tüntettek Rómában szombaton a fertőzés terjedésének megakadályozását szolgáló intézkedések ellen. Több ezren voltak, és egyikük sem viselt maszkot.

 

Berlusconi kórházba feküdt elővigyázatosságból

Elővigyázatosságból kórházba került Silvio Berlusconi olasz politikus, akinél nemrégiben pozitívnak bizonyult az elvégzett koronavírus-teszt, a kórház szerint állapota nem aggasztó.

 

Cataniában nyit új bázist a Wizzair

Cataniában nyitja meg új bázisát a Wizz Air diszkont légitársaság, Szicíliába két Airbus A321-est telepít a cég.

 

ROMÁNIA

 

Koronavírus Romániában: 1380 új fertőzést igazoltak az elmúlt 24 órában

Szeptember 10-én 1380 új fertőzést igazoltak, a nyilvántartott fertőzöttek száma 99 684-re emelkedett. Összesen 47 új halálesetet jelentettek, az áldozatok száma így 4065-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma 54 609-re nőtt a szeptember 9-i 53 284-hez képest. Az elmúlt 24 órában 25 185 koronavírustesztet végeztek.

 

Közzétették a román települések koronavírus fertőzöttségét

Romániában az egészségügyi minisztérium közzétette szeptember 7-énaz utóbbi két hétben településenként regisztrált koronavírus-fertőzési rátát, ugyanis az iskolák ennek függvényében dönthetik el, hogy a szeptember 14-én induló tanévben  hagyományos,  online  vagy  vegyes  rendszerben  kezdik-e  el  az  oktatást.  Az  ország  több  mint   3100 településének túlnyomó többségében a zölddel jelölt forgatókönyvet lehet alkalmazni, vagyis megnyitnak az iskolák, az utóbbi két hétben ugyanis a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezrelékét diagnosztizálták koronavírussal. Az országban 43 olyan  település van, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.

 

Átadták a Nagykereki–Bors II. autópálya-határátkelőhelyet

Szeptember 4-én átadták a Nagykereki-Bors II. autópálya-határátkelőhelyet, mely a magyarországi M4-es autópályát köti össze a romániai A3-as autópálya 5 kilométeres szakaszával. Az új átkelőhelynek köszönhetően gyorsforgalmi kapcsolat jött létre Nagyvárad és Debrecen, sőt, Nagyvárad és Budapest között. Bogdan Aurescu elismerését fejezte kiSzijjártó Péternek azért, mert a magyar fél a járványhelyzet ellenére lehetővé teszi a román állampolgárok átutazását és a határon át ingázók közlekedését.

 

Ezek a területek járultak hozzá a legjobban a román gazdaság történelmi visszaeséséhez

Iparági bontásban is közzétette az Országos Statisztikai Intézet a második negyedévre vonatkozó előzetes GDP-számokat. Az adatok szerint a román gazdaság teljesítménye a második negyedévben az első negyedévhez viszonyítva 12,3%-kal, az előző év azonos időszakához viszonyítva 10,5%-kal csökkent. A statisztikákból az is kiderül, hogy 2020 első félévében a román gazdaság 4,6%-kal zsugorodott. Féléves összehasonlításban (2020 első 6 hónapja összevetve 2019 első 6 hónapjával) a gazdasági méretének közel ötödét (19,3%-át) adó ipar teljesítménye 14,1%-kal  esett  vissza. Jelentősen, 29,1%-kal csökkent a kulturális és szabadidős ágazat teljesítménye (a teljes gazdaság 2,8%-át teszi ki ez a terület), míg a kiskereskedelem és vendéglátó ágazat (20,1%-a  a  GDP-nek)  4,8%-kal  esett  vissza  az  előző év első félévéhez viszonyítva. Az egészségügyi és gazdasági válság úgy tűnik legkevésbé az építőipart (az ágazat 3,7%-át teszi ki   a   GDP-nek)  érintette,  amely  15,5%-kal  nőtt  az  előző  év  első  félévéhez  viszonyítva.  Jól  teljesített  az  IT  és telekommunikációs ágazat (a GDP 16,6%-át adja) is, amely 12,1%-os növekedést tudott felmutatni az említett időszakban.

 

Nőtt a romániai beruházások értéke

A beruházások alakulása némi optimizmusra ad okot. Az első negyedév 5,8 százalékos növekedését követően a másodikban a beruházások értéke 1,7 százalékkal volt nagyobb a tavalyinál. Ennek az oka részben az, hogy választások lesznek idén Romániában. Sok a helyi beruházás, s kérdéses, közülük mennyi járul hozzá a jövőbeli prosperitáshoz. A növekedésben a magánberuházásoknak is fontos szerepük volt, s pozitívum, hogy a válság ellenére nem álltak le a nagy infrastrukturális beruházások. Az év első hat hónapjában 41,596 milliárd lejt tettek ki a romániai gazdaságba történő nettó befektetések, ez 1,5 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban -derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból. A növekedéshez az építőipar (7 százalék) és a gépgyártás (2,3 százalék) járultak hozzá a legnagyobb mértékben. Az INS adatai szerint 2020 második negyedévében 23,509 milliárd lejt tettek nettó beruházások, ami 0,4 százalékos növekedést jelent 2019 második negyedévéhez képest.

 

Beszakadt a román kereskedelem

Az első hét hónapban 12,2 százalékkal, 34,135 milliárd euróra csökkent a román export a tavalyi év azonos időszakához mérten. Ugyanakkor az import is csökkent,16,2 százalékkal, 44,125 milliárd euróra, így a külkereskedelmi mérleg hiánya 9,990 milliárd euró volt, ami 481 millió euróval haladta meg a tavaly január és július közöttit. Júliusban az export 5,1 százalékkal,  5,552  milliárd  euróra csökkent,  az  import  9,9  százalékkal,  6,875  milliárd  euróra  mérséklődött,  a külkereskedelmi mérleg deficitje elérte az 1,323 milliárd eurót.

 

22 százalékkal csökkent román járműgyártás

Romániában 22,15 százalékkal csökkent a járműgyártás az idei első nyolc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten. A vizsgált időszakban 247 029 járművet gyártott a Ford és a Dacia, a két Romániában működő járműgyártó. Tavaly ugyanebben az időszakban 317 659 járművet gyártottak a két dél-romániai üzemükben. A júliusi és augusztusi adatok már növekedést jeleznek: a két hónapban 59 496 járművet állítottak elő, ami 9,6 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakinál. A két gyártó ismét teljes kapacitással dolgozik. A román járműpiacon az új autók eladása jelentősen visszaesett az idén, az első nyolc hónapban 32,52 százalékkal, 73 723-ra csökkent a forgalomba helyezett új járművek száma. Elemzések szerint ugyanakkor hónapról hónapra megfigyelhető a növekedés az áprilisi mélypont után, amikor mindössze 5268 járművet helyeztek forgalomba, augusztusban pedig már 12 940-et.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Egy nap alatt négyezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Spanyolországban

A spanyol egészségügyi szaktárca összesített adatai szerint 543 ezer fölé emelkedett az országosan eddig azonosított fertőzöttek száma. Az új esetek csaknem negyven százalékát a madridi autonóm közösségből jelentették.

 

Koronavírus: Spanyolországban meghaladta a félmilliót a regisztrált fertőzöttek száma

Spanyolországban meghaladta a félmilliót a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. A legelső, még január végén kiszűrt eset óta eddig összesen több mint 525 ezer embernél igazolta PCR-teszt a kórokozó jelenlétét.

 

Évek óta nem látott mozgolódás: bankfúzió készül Spanyolországban

Spanyolország legnagyobb hazai piacra fókuszáló bankja jöhet létre, miután kiderült, hogy a CaixaBank és a Bankia fúzióról tárgyalnak. A hírt a Caixabank és a Bankia is megerősítette, ezt követően mindkét bank árfolyama emelkedett a pénteki kereskedésben.

 

SVÉDORSZÁG

 

Svédországban rekordalacsony a koronavírus terjedési rátája

Svédország kiterjedt tesztprogramot indított, és rekordalacsony számban tapasztalt pozitív eredményt koronavírusra: a teszteknek mindössze 1,2 százaléka (120 000 tesztből 1300) lett pozitív. Tavasszal ez arány még 19 százalék volt, írja hírügynökségi hírek alapján a 444.hu.A cikk emlékeztet, hogy Svédország tavasszal az európai országokkal ellentétben nem a teljes lezárást választotta, hanem a nyájimmunitás elméletére alapozta a vírus ellenes stratégiáját. Habár bevezettek bizonyos korlátozásokat és óvintézkedéseket, a boltok, az üzletek, a szórakozóhelyek és munkahelyek is nyitva tartottak.

 

A svédeknél nem volt karantén, mégis visszaszorult a vírus

Miközben Európa nagy része a második hullámmal küszködik, és sorra állítja vissza a korlátozásokat, addig a karanténmentes Svédországban rekordalacsonyra csökkent a pozitív koronavírus-tesztek aránya, valamint az új halálesetek és a kórházban fekvők száma.  Rekordalacsony értékre süllyedt Svédországban a pozitív koronavírus-tesztek aránya a helyi Közegészségügyi Hatóság keddi tájékoztatása szerint. A hatóság minden korábbinál több, mintegy 120 ezer tesztet végzett el a múlt héten, amelyekből mindössze 1,2 százalék, azaz 1300 lett pozitív.

 

SZERBIA

 

Szerb szakértők: A nyaralásból hazatérők maradjanak otthon

A nyaralásból hazatérőknek kéthetes önkéntes elszigetelődést kellene vállalniuk annak érdekében, hogy biztosan ne fertőzzék meg környezetüket -javasolta a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb szeptember 7-én Belgrádban. Mivel az utóbbi időben csökken a fertőzöttek száma, a testület nem hoz újabb korlátozásokat, kizárólag javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy Szerbiában ne robbanjon be ismét a járvány. Az eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szeptember 9-én 32078 volt, míg az aktív fertőzöttek száma -néhány napos csökkenést követően ismét nőtt, jelenleg 570 fő. A betegségben eddig 728-an vesztették életüket. A járvány kezdete óta több mint egymillió személyt teszteltek.

 

Szerbiában 50.000 munkahely szűnhet meg a vendéglátóiparban

Az IMF legfrissebb jelentése szerint, ha a szerb kormány nem tesz további konkrét lépéseket a gazdasági válság enyhítésére, akkor Szerbiában akár 140.000 –160.000 munkahely is veszélybe kerülhet. Dragoljub Rajić, az Üzleti Támogatási  Hálózat  koordinátora  szerint  a  termeléssel  foglalkozó  vállalatok  23%-a  van  veszélyben,  viszont  a vendéglátósok járhatnak a legrosszabbul, hiszen bevételeik 40%-kal csökkentek és a cégek 38%-a könnyen a csőd szélére sodródhat. Felméréseik szerint a vendéglátóiparban a közeljövőben 40.000-50.000 munkahely fog megszűnni, főleg a kis-és mikrovállalkozások lesznek gondban, akik 2-3 munkavállalót foglalkoztatnak, de azok is, akik külföldi cégek alkalmazásában állnak, például az IT szektorban, a fordítóknál és akik más specifikus szolgáltatásokat nyújtanak.

 

A kínai koronavírus-ellenes vakcinákat Szerbiában is tesztelik

Több ország, köztük Szerbia is elfogadta, hogy részt vegyen a kínai koronavírus-ellenes vakcina tesztelésének harmadik, klinikai fázisában –közölte a kínai Nemzeti Biotechnikai Csoport (CNBG) és a Sinovac Biotech Ltd. vállalat. A kínai cégeknek több külföldi adatra van szükségük, hogy ténylegesen jóváhagyják a potenciális oltóanyagot, mivel az új megbetegedések egyre csökkenő száma miatt Kína már nem eléggé alkalmas terepe a tesztelésnek, ezért kerestek a gyógyszergyártók más államokat is, ahol tesztelhetik a szert. Szerbiában a CNBG két oltóanyagát fogják tesztelni, a klinikai vizsgálatokban mintegy 10 országból 50 000 ember vesz majd részt.

 

A járvány miatt kevésbé keresett a malac és a bárány

Szerbiában nagy hagyománya van a malac-és báránysütésnek. Ennek tudható be évtizedek óta, hogy bármennyire is hullámvölgybe került a sertés-vagy a juhtenyésztés, a malac és a bárány iránt mindig stabil volt a kereslet. Csakhogy most megváltozott a helyzet. A járvány miatt március 15. óta tartó vészhelyzetben nem lehet tömegrendezvényeket tartani, és az éttermek forgalma is megcsappant, így a pecsenyesütők munka nélkül maradtak. Egyedül kisebb családi rendezvényekre sütnek malacot vagy bárányt, így megcsappant a kereslet az ínyencségek iránt. Ennek tudható be, hogy a malac ára élősúlyban 220 dinár (664 HUF) –akárcsak a hízott sertésé –, a bárányé pedig 250 (750 HUF) dinár körül alakul.

 

Megszerették az otthoni munkát a szerb munkavállalók

Az  IT-cégekben, a marketingügynökségekben, valamint a kis-és közepes vállalkozások dolgozóinak harmada a koronavírus-járvány után is folytatni szeretné az otthoni munkát a Startit vállalat felmérése szerint. A munkavállalók 32,2%-a szándékozna a járvány után is távmunkát végezni, ami újabb bizonyíték arra, hogy az alkalmazottak azt szeretnék, ha a munkaadójuk rugalmas munkaidőt biztosítana számukra. A felmérésben résztvevők 18,5%-a azonban a szociális kapcsolatok hiányára panaszkodott az otthoni munkavégzés alatt. A megkérdezettek több mint a fele, vagyis 55,7%-a maga kívánna dönteni arról, honnan végezné a munkáját a továbbiakban. A munkavállalók 6,1%-a hajlandó lenne a nagyvárosból falura költözni, és onnan dolgozni, 11,7% pedig visszatérne az irodába a járvány megszűnése után.

 

SZLOVÁKIA

 

Magyarország újabb határátkelőt nyit meg a magyar–szlovák határszakaszon

Szeptember 10-től Magyarország újabb határátkelőt nyit meg a magyar–szlovák határszakaszon, mégpedig a rajkait.   A határátkelő az alábbi időpontokban lesz nyitva: reggel 06.00 órától 08.00 óráig, délután 15.00 órától 17.00 óráig. Szeptember  1-jétől az egész szlovák-magyar határszakaszon csak 6 átkelőt lehetett használni, fokozatosan azonban újabbakat nyitottak meg. Az elsőt, a Slovenské Nové Mesto-Sátoraljaújhely közötti határátkelőt szeptember 2-án,majd szeptember 5-éna Medve-Vámosszabadi határátkelőt, szeptember 8-ánaz ingázók érdekében a Sajószentkirály (Kráľ)-Bánréve és a Bodvavendégi (Hosťovce)-Tornanádaska határátkelőt, szeptember 10-től pedig a fent említettet.

 

Nyitva maradnak Szlovákia Csehországgal és Ausztriával közös határai

Igor  Matovič  miniszterelnök  a  slavkovi  hármak  miniszterelnökeinek  bécsi  találkozója utáni,  szeptember  9-i sajtótájékoztatóján kijelentette, Szlovákia, Csehország és Ausztria határai egyelőre nyitva maradnak. A megbeszélések fő témája a COVID-19-járvány volt, konkrétan az, hogy az országok hogyan kezelték az első hullámot, és a jelenlegi második hullám során alkalmazott eljárásokról is beszéltek.

 

Az eddigi második legmagasabb az új fertőzöttek száma

Szeptember 9-én 178 fertőzöttet szűrtek ki, ami a néhány nappal ezelőtti 226-hoz képest a második legmagasabb érték. Az azonosított fertőzöttek száma 5 066, az aktív fertőzötteké pedig 1904. Míg a nyitrai kórházban meghalt fiatal lányról nem állapítják meg, hogy a koronavírus-fertőzésnek is köze volt a halálához, addig a járvány halálos áldozatainak száma nem emelkedik, így tehát továbbra is 37 főt tartanak nyilván.

 

Jelentősen visszaesett a szlovák gazdaság

A koronavírus hatása jelentősmértékben megmutatkozott Szlovákia gazdaságán az év második negyedében. A reál GDP éves összehasonlításban 12,1%-kal csökkent változatlan árakon számítva. A legtöbb gazdasági ágazat csökkenést könyvelt el, ami egyes ágazatoknál a 20%-ot is túllépte. Például  az  iparban  25,4%-os csökkenés következett be, a művészet, a szórakoztatóipar és szabadidős tevékenységek területén pedig 22,3%-os visszaesés volt tapasztalható. Éves összehasonlításban szintén két számjegyű volt a csökkenés az építőipar, a kereskedelem,a közlekedés, a raktározás területén, illetve a szállásadói és vendéglátói szolgáltatások esetében. A hozzáadott érték növekedését a pénzügyi és biztosítási tevékenységeknél mérték, ahol ez 20,5%-os pluszt jelentett, ezenkívül az ingatlanok esetében, ahol4,7%-os volt a gyarapodás. Az autógyártás, amely az ipar területén a GDP-nek egy jelentős részét teszi ki, több mint 50%-os visszaesést könyvelt el, de más, ezzel összefüggő területeken is 30%-os átlagos csökkenés volt tapasztalható.

 

Ha Szlovákiában komolyabban elterjedne az új típusú koronavírus-járvány, megerősítik az egészségügyi kapacitást

Az egészségügyi szolgáltatókról, az egészségügyi dolgozókról és az egészségügyi szakmai szervezetekről szóló törvény módosítását szeptember 7-én írta alá Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Ha Szlovákiában komolyabban elterjedne az új típusú koronavírus-járvány, megerősítik az egészségügyi kapacitást. A parlament a múlt héten, gyorsított eljárás keretében fogadta el a jogszabályt, amely kizárólag rendkívüli helyzetben vagy veszélyhelyzetben alkalmazható, elsősorban a vírusos légúti megbetegedések kimutatására szolgáló biológiai anyagok gyűjtésekor, valamint alapvető egészségügyi ellátás nyújtásakor, amit orvostanhallgatók, valamint nappali tagozatos, ápoló szakos hallgatók is végezhetnek. A beterjesztett anyag célja az egészségügyi ellátás kapacitásainak növelése azokban a helyzetekben, amikor a legnagyobb szükség van az egészségügyi dolgozók munkájára.

 

SZLOVÉNIA

 

Rekordot döntött az új fertőzöttek száma Szlovéniában

Szlovéniában rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, szeptember 8-án 79-cel 3312-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szeptember 7-én még 45 új esetről számoltak be. Szeptember 9-én 77-tel 3389-re nőtt az eddig regisztrált megbetegedések száma Az eddigi legtöbb fertőzést, 61-et a járvány kezdetén, március 26-án regisztrálták az országban. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt, az aktív betegek száma 519.

 

Nőtt a költségvetési hiány és a munkanélküliek száma is Szlovéniában

2020. január-július időszakban 2,2 milliárd euró költségvetési hiányt rögzítettek Szlovéniában. A bevételek az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,3%-kal 5,1 milliárd euróra csökkentek, míg a kiadások 25,2%-kal 7,3 milliárd euróra nőttek. A bevételek csökkenése ugyanakkor valamelyest lelassult.2020 augusztusában 88 172 volt a regisztrált munkanélküliek száma Szlovéniában, ami az előző év azonos hónapjához viszonyítva 23,2%-os növekedést jelent.

Forrás: Magyarország Nagykövetsége, Szlovénia

 

Jansa és Kurz: A járvány és a migráció közös választ igényel

A szlovén-osztrák csúcstalálkozón az Európai Unión belüli együttműködésről, a koronavírus-járványról és a migrációról tárgyaltak a kormányfők. Janez Jansa szlovén kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár egyetért abban, hogy a koronavírus-járvány legyőzéséhez és az illegális migráció megfékezéséhez közös válaszra van szükség. A két vezető közös sajtótájékoztatóján egyetértett abban is, hogy ősszel el kell kerülni a koronavírus-járvány miatti teljes leállást.

 

FÁK TÉRSÉG

 

7,3%-kal csökkent Oroszország „távol-külföldi” importja 2020-ban

A Szövetségi Vámszolgálat tájékoztatása alapján ez év január-augusztus közti időszakban az előző év hasonló időszakához  képest  7,3  %-kal  csökkent  Oroszország  importja  az  úgy  nevezett  „távol-külföld”  országainak viszonylatában.

 

16%-kal csökkent Oroszország külkereskedelme 2020 január-augusztus közti időszakban

Vladimir Bulavin, a  Szövetségi Vámszolgálat vezetőjének tájékoztatása alapján ez év január-augusztus közti időszakban az előző év hasonló időszakához képest 16%-kal csökkent Oroszország külkereskedelme. Az export tekintetében 23%-os csökkenézt mértek.

 

Elérhető lett a COVID megelőzését szolgáló Gam-Kovid-Vak (Szputnyik V) vakcina

Az  oltóanyag  forgalomba  hozatalát  csak  szeptember  15-re  ígérték,  azonban  a  fogyasztóvédelmi  felügyelet laboratóriumaiban sikeresen átesett a megfelelő minőségellenőrzésen, így már megjelenhetett. A 3. fázis csak most következik,  amikor  tömegesen  próbálják  ki  van-e  mellékhatása  a  szernek.    A  vakcina  bejegyzését  októberre, tömeggyártást pedig novemberre tervezik.

 

Az első orosz vakcina

Mikhail Murasko orosz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a héten megkezdődik az első önkéntesek oltása Szputnyik V koronavírus vakcina 3. fázisú klinikai vizsgálata részeként. Hozzátette még, hogy a vakcina első szállítását az orosz régiókba következő héten kezdik meg és elsősorban a magas kockázatú csoportokat oltják be, különösen az orvosokat és tanárokat.

 

Az orosz oltóanyag átment a korai próbán

A kutatás jelentéséből kiderült, hogy vakcina korai tesztjeiben részt vevő betegeknél antitestek fejlődtek ki, amelyeknek nincsenek súlyos mellékhatásai. A vizsgálatban 76-an  vettek részt, 18 és 60 év közötti felnőtt önkéntesek, minden résztvevő kapott egy adagot az oltásból, majd 21 nappal később még egy „emlékeztetőt” is kaptak. A jelentés szerint a vakcina biztonságos és nem okozott súlyos mellékhatásokat az önkénteseknél.

 

A szaúdi király és az orosz elnök tárgyalt a vakcináról

A két vezető tárgyalt a koronavírus-járvány negatív hatásainak leküzdésére irányuló kollektív erőfeszítésekről és a vírus elleni vakcina közös előállításáról. A Kreml közleményében hozzátette még, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia, a kőolaj két fő termelője, továbbra is szoros koordinációt folytat a stabil olajárak biztosítása érdekében.

 

Oroszország vírus-helyzete

Az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murasko elmondta, hogy a pandémia elleni küzdelem miatt körülbelül 180.000 kórházi ágyat alakítottak át, a lakosság segítségére online orvosi tanácsadóközpontokat hoztak létre és több mint 1,5 millió orvos képeztek ki, hogy segítséget tudjon nyújtani koronavírusos betegeknek. Oroszországban már több, mint 1.030.000 korona-vírus esetet regisztráltak, a halálesetek száma több, mint 17.000.

 

Az olajmezők szolgáltatási piaca 50%-ot eshet

Az orosz olajmezők szolgáltatási piaca 2020/2021-ben  a  2019-es szint majdnem felére csökkenhet, Oroszországban pedig  nőhet  a külföldi vállalkozók  részesedése –nyilatkozta az orosz energiaügyi miniszter, Aleksandr Novak. Hozzátette még, hogy az idén 170 milliárd dollárral kevesebbet fektettek be az olaj-és gáztermelésbe, mint tavaly és nem valószínű, hogy a következő évben helyreállnak a beruházások.

 

A Lukoil nyereséges lesz az OPEC + korlátozásai ellenére

Vagit  Alekperov, az orosz olajipari vállalat elnöke nyilatkozta, miszerint annak ellenére, hogy az OPEC + keretében bevezetett korlátozásokat alkalmazzák, a Lukoil nyereséges lesz a következő években. Megemlítette, hogy a Lukoil 13%-kal visszafogta az olajtermelést és hogy a vállalatnak bőven van tapasztalata a válsághelyzetek leküzdésében, így az idei év első felét nyereséggel zárta.

 

Megnyitott a Bolsoj

Márciusban bezárt a híres Moszkvai Nagyszínház, azonban most újranyithattak hosszú és alapos előkészületek után, sok közegészségügyi intézkedés betartása mellett. A Bolsoj a 245. évadát nyitotta ezzel meg, ahova a nézők csak testhőmérséklet-mérés után, szájmaszkban mehetnek be, minden második székre ülve.

 

Hatalmas károkat okoz Fehéroroszország gazdaságának a káosz

Fehéroroszország arany-és devizatartaléka 1,4 milliárd dollárral, 7,5 milliárd dollárra csökkent augusztusban –derül ki a központi bank hétfőn ismertetett adataiból. A csökkenés oka részben az volt, hogy a jegybank intervenciókkal támogatta a belpolitikai bizonytalanság miatt meggyengült fehérorosz rubelt, és ezen felül augusztusban 351,7 millió dollárnyi belső adósságot is rendeznie kellett.

 

Több mint száz fehérorosz vállalat gondolkozik a Lettországba való áttelepülésen

A lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség vezetőjének elmondása szerint már tíz fehérorosz vállalat döntött a teljes vagy részleges áttelepülés mellett, és további 100 cég jelezte a témával kapcsolatos konzultációs szándékát.

 

Az elmúlt egy hónap történéseinek hatása a belorusz gazdaságra

Az elnökválasztás óta tartó zűrzavar már sokba került a belorusz gazdaságnak. Az emberek felveszik betéteiket a bankból, a gyártó vállalkozások sztrájkolnak, az informatikai vállalatok áttelepülnek. A valutaváltás iránti kereslet megduplázódott, és ennek teljesítéséhez a nemzeti banknak el kellett költenie a külföldi tartalékait. Ezen intézkedések ellenére a rubel még mindig 9%-kal gyengül, a választások előtti 2,45 BYN/1 USD-ről augusztus 28-i 2,66 BYN/1 USD-re emelkedett.  Azonban  ezek  a  gazdasági  gondok  párbeszéd nélkül,  komoly,  hosszú  távú  gondokat  okozhatnak. Belaruszban egyébként eddig több, mint 70.000 fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma is már 700 felett van.

 

Ukrajna lezárja határait a külföldiek előtt

Az ukrán kormány tovább szigorította intézkedéseit, ideértve a határok lezárását a külföldiek előtt, annak érdekében, hogy megfékezze az országban a koronavírus-járványt, ezenkívül a karanténintézkedéseket is meghosszabbították 2 hónappal, október 31-ig. Csak azok a külföldiek léphetnek be az országba, akiknek engedélyük van dolgozni, külföldi hallgatók vagy delegációk és nemzetközi szervezetek alkalmazottai vagy a katonai személyzet. A több, mint 40 milliós országban már több, mint 140.000 esetet regisztráltak, az elhunytak száma majdnem eléri a 3000-et.

 

COVID-esetek Moldovában

Összesen  már  több,  mint  40.500  COVID-19  esetet  regisztráltak a  Moldovai  Köztársaságban.  Az  Egészségügyi, Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium szerint volt olyan eset, amit másik országból hoztak be. Már 23 egészségügyi dolgozónál mutatták ki a vírust és további 384 embert kezelnek, a gyógyultak száma már több,  mint 28.000. Az elhunytak száma is emelkedett, már 1.000 felett van.

 

Csökkentek az azerbajdzsáni olajárak

Az  Azeri-Chirag-Deepwater Gunashli (ACG) mezőben előállított azeri LT CIF Augusta ára hordónként 42,32 USD volt szeptember 7-én, ami 76 centtel kevesebb az előző árhoz képest. Azerbajdzsán az orosz Fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőből is eladja URALS olaját, amelyet a Baku –Novorosszijszk csővezetéken keresztül szállít. A kikötőből történő szállítással az URALS ára szeptember 7-én hordónként 40,52 dollárt tett ki, ami 78 centtel kevesebb az előző árhoz képest. A csökkenésre hatással lehet a világjárvány is, Azerbajdzsánban már több, mint 37.000 esetet regisztráltak, az elhunytak száma már 500 felé emelkedett.

 

Örményország folytatja a korlátozásokat

Az örmény parlament jóváhagyta a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy a márciusban kihirdetett szükségállapot feloldása után továbbra is érvényesítse a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat és szabályokat. Ez lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy zárlatokat vezessenek be, lezárják a határokat és a nyilvános összejöveteleket is betiltsák. A 3 milliós országban eddig már majdnem 45.000 fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma is 900 felett van.

 

Kazahsztán augusztusban elérte a 100%-os megfelelősséget

Kazahsztán augusztusban teljesítette a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének megállapodásának kötelezettségeit, elérve a 100%-os megfelelősséget –jelentette ki Kazahsztán Energiaügyi Minisztériuma. Az olajexport 0,4 százalékkal nőtt, elérve a 42 millió tonnát. A bizottság elismerte, hogy javulás mutatkozik, azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a fellendülés tovább tarthat a hosszantartó vírus miatt. Az országban egyébként már több, mint 130.000 esetet regisztráltak, az elhunytak száma majdnem eléri a 2000-et.

 

Kazahsztán kriptobányászati célja

Kazahsztán digitális fejlesztési minisztere szerint az ország jó úton halad a több, mint 700 millió dolláros kriptobányászati beruházás felé. Elmondta még, hogy már vannak előzetes megállapodások kriptovaluta-bányászati ágazatban 300 milliárd tenge (714 millió dollár) összegű beruházásokról.

 

Újabb orvosi dolgozók betegedtek meg Kirgizisztánban

A közegészségügyi osztály vezetője bejelentette, hogy egy újabb fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi dolgozók körében.  Kirgizisztánban  összesen  COVID-19-et  3.168  egészségügyi  dolgozónál  regisztrálták,  közülük  2.600-an gyógyultak meg. Az egész országban már több, mint 44.500 esetet regisztráltak, az elhunytak száma is 1.000 felé emelkedett.

 

A kórházak túlterheltek a „vírusmentes” Türkmenisztánban

Türkmenisztán hivatalosan még egy koronavírus-esetet sem regisztrált, azonban a kórházakat elárasztják olyan betegek, akiknél akut COVID tünetek jelentkeztek. Az emberek nagy része inkább otthon marad, félve, hogy elkapják a vírust, mivel egyre több haláleset van az országban. Az Egészségügyi Világszervezet is felszólította már Asgabatot, hogy tegye lehetővé független koronavírus-vizsgálatok szervezését az országban.

 

Az Egyesült Államok lélegeztető gépeket adományozott Üzbegisztánnak

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) 200 lélegeztető gépet adományozott Üzbegisztánnak a   COVID-19  elleni  küzdelem  elősegítésére.  Az  üzbegisztáni  amerikai  nagykövetség  közölte,  hogy  az  adomány Üzbegisztán világjárványhoz kapcsolódó nemzetközi segítségkérésére érkezett. Üzbegisztánban már több, mint 44.000 fertőzöttet regisztráltak, a halálos esetek száma már 300 felé emelkedett.

 

Tádzsikisztán vírus-helyzete

A közel 9 millió lakosú közép-ázsiai országban már 8.800 fölé nőtt a korona-vírussal fertőzöttek száma. A gyógyultak száma már több, mint 7.000 fő, míg az elhunytak száma 70.

 

KÍNA

 

Zseniális trükkel próbálják megúszni Kínában a bennfentes kereskedést

A CNBC számol be arról, hogy a Sencsen Csangfang, egy kínai tőzsdén kereskedett LED-gyártó egyik részvényese, Nie Hszianghong “véletlenül” 16 ezer részvényt adott el, mert állítólag rossz tickert írt be, amikor leadta a megbízást. A cég az  erről  szóló  tőzsdei  közzétételében  hozzátette:  ez  nem  számít  bennfentes  kereskedésnek  vagy  tőzsdei manipulációnak, mert csupán véletlenül van szó.

 

Versenyt fut Európa és Kína a klímaválság megoldásához kulcsfontosságú technológiáért

Jelenleg  Kína  gyártja  a  legolcsóbb  elektrolizálókat  a  világon,  de  a  megújuló  energiával  termelt  zöld  hidrogén előállításához szükséges új, innovatív technológiák fejlesztésében Európa jár az élen. A vízbontással karbonmentes módon hidrogént előállító elektrolizálók várhatóan alapvető elemei lesznek a gazdaság dekarbonizálásának, vagyis a klímaváltozást  okozó  szén-dioxid-kibocsátással  járó  fosszilis  energiaforrásokról  a  tiszta,  döntően  megújuló energiaforrásokra való átállásnak.

 

Megvan az amerikai-kínai kereskedelmi háború következő áldozata

Úgy tűnik, hogy újabb kínai cég kerülhet rá Trump feketelistájára. A kínai félvezetőgyártók aggódnak, hogy az iparág lesz a következő, melyet szankciókkal sújthat az USA, miután beszámolók érkeztek arról, hogy Peking kétségbeesetten próbálja felgyorsítani a még mindig technológiai hátrányban lévő hazai fejlesztésű félvezető fejlesztést, mivel a legfejlettebb chipekhez való külső hozzáférés kétségessé vált.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Koronavírus-helyzet Törökországban

Törökországban szeptember 7-én közel négy hónap után ismét meghaladta az 1700-at a koronavírus-járvány igazolt új fertőzöttjeinek napi száma, míg szeptember 8-án 1672 új esetet regisztráltak. A napi új esetszám május 15-én volt utoljára 1700 felett. A járvány kitörése óta nyilvántartott fertőzöttek száma szeptember 8-án 284943-ra, az aktív esetek száma pedig 23918-ra nőtt, míg a járvány halálos áldozatainak száma 6837.

 

Új városi kórházat adtak át Isztambulban

Recep Tayyip Erdoğan török államfő az isztambuli Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Városi Kórház megnyitóján mondott beszédet. Az újonnan átadott egészségügyi intézménnyel együtt az országban 16 városi kórházat nyitottak meg. Az államfő közölte, hogy annak ellenére, hogy az utóbbi időszakban növekedett a Covid-19-es esetek és intenzív ellátásra szorulók száma, Törökország egészségügyi rendszere stabil.

 

Egy török egyetem új koronavírus-tesztet fejlesztett ki

Egy észak-nyugat törökországi egyetem új koronavírus tesztet fejlesztett ki, mely 8 perc alatt megmutatja a vizsgálat eredményét. Az egyetem kutatói szerint ez a teszt nem csak gyorsabb az eddig kifejlesztett teszteknél, hanem jóval pontosabb eredményt is ad.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Egyre több ország fogad amerikai turistákat

A világ egyik legértékesebb útlevele, az amerikai útlevél pár hónap alatt leértékelődött a koronavírus okozta járványmiatt. Jelenleg az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött, több mint 6 millió. A világ minden országa szívesen látta az Egyesült Államokból érkező turistákat azok pénze miatt, de a járvány kitörése után a legtöbben lezárták határaikat előlük. Az Európai Unió például kihagyta az USA-t annak a 15 országnak a listájáról, amelyek állampolgárainak megengedett az EU-ba való beutazás.

 

Kilencszer több fertőzött lehetett az USA-ban, mint amennyit diagnosztizáltak

Újabb kutatás látszik bizonyítani, hogy a koronavírus-fertőzöttek valós száma sokszorosa a diagnosztizált fertőzöttek számának. A vírushordozók egy részének ugyanis csak enyhe tünetei vannak, vagy nincsenek is tünetei. Becslések szerint a hivatalos értéknél kilencszer több ember fertőződött meg koronavírussal az Egyesült Államokban a járvány kezdeti időszakában.

 

Világháborús helyzetet teremtett a járvány, de Amerika kinyomtatja magát belőle

Az amerikai, szövetségi adósság 1946 óta először lesz nagyobb jövőre, mint az egész amerikai gazdaság. Amerika rengeteget költ a válság hatásainak enyhítésére és az eladósodástól sem riad vissza. Ehhez társul, hogy a gazdaság is zsugorodik, így GDP-arányosan az adósság automatikusan növekszik. Ha ez nem lenne elég, a csökkenő gazdasági aktivitás miatt az adóbevételek is esnek, ha a kormányzat mégis költeni akar, kölcsön kell kérnie. Az október elején kezdődő költségvetési évben a szövetségi kormányzat adóssága nagyobb lesz, mint a teljes gazdaságmérete –azon termékek és szolgáltatások értéke, amit a gazdaság egy év alatt megtermel.

 

Amerikában úgy számolnak, hogy csak az elnökválasztás után lehet vakcina

Az amerikai elnök koronavírus-tanácsadója szerint a novemberi elnökválasztás előtt már nem lesz kész a vírus elleni vakcina, így csak a választás után kezdhetik el terjeszteni az ellenszert. Korábban arról szóltak a hírek, hogy az amerikai járványügyi hatóság arra kérte a tagállamokat, hogy november elejéig készüljenek fel az emberek beoltására.

 

LATIN-AMERIKA

 

Brazíliában még mindig tombol a járvány

Meghaladta a négymilliót Brazíliában csütörtökre a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, egy nap alatt csaknem 44 ezer új esetet jegyeztek fel.

 

Rekordalacsony hozamok mellett is kezdhetünk aggódni Brazíliáért

Rekordalacsony szintre esett a brazil alapkamat és az adósság finanszírozási szükséglete, azonban ez csalóka lehet –írja a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó piaci szakértők szerint ugyanis a latin-amerikai ország költségvetési pozíciója továbbra is törékeny, 2021-ben könnyen finanszírozási válsággal nézhetnek szembe.

 

Mexikóban halt meg a legtöbb egészségügyi dolgozó a koronavírus-járványban

Mexikóban halt meg a koronavírus-járvány miatt eddig a legtöbb egészségügyi dolgozó -áll az Amnesty International jelentésében. A jogvédő szervezet adatai szerint Mexikóban 1320-an haltak meg bizonyítottan koronavírus miatt az egészségügyben dolgozók közül.

 

Hiánycikk lett az anyakönyvi kivonat Mexikóban

A koronavírus-járvány miatt már hiány van halotti anyakönyvi kivonatból Mexikó több tagállamában –adták hírül pénteken mexikói hatóságok.

 

Koronavírusos lett 13 kolumbiai politikus, miután részt vettek egy ülésen

Legalább  13  kolumbiai  szenátorlett  bizonyítottan  koronavírus-fertőzött  egy  augusztus  27-i  parlamenti  ülést követően. Az 50 millió lakosú Kolumbiában már több mint 630 ezren fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól, a halottak száma meghaladja a 20 ezret.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Szenegál korlátozó intézkedéseket vezet be

Ndiaye Szenegál belügyminisztere egy dakari sajtótájékoztatón elmondta, hogy kormánya úgy vette észre, hogy a rendkívüli állapod feloldása óta „bizonyos lazaság” alakult ki a polgárok körében, ezért azonnali hatállyal megtiltják az összejöveteleket a nyilvános tereken, színházakban és a tüntetéseken, főleg a dakari régióban. Szenegál összesen több, mint 14.000 koronavírus esetet jelentett be, közülük 292 haláleset. Az esetek számának növekedése ellenére Szenegál már a nyár közepe óta folyamatosan fogadja a nemzetközi járatokat, igaz a szárazföldi határok továbbra is zárva maradnak.

 

Mozambik feloldja a szükségállapotot

Nyussi Mozambik elnöke szerint vasárnap este véget ér a rendkívüli állapot, mivel a fertőzések nem sokat növekedtek a régió szomszédos országaihoz képest. A határokat újranyitják, újból fogadnak majd nemzetközi járatokat is. Az országban a fertőzöttek száma meghaladta a 4.500-at, köztük 27 haláleset.

 

Dél-Afrika gazdasága 51%-kal csökkent

Az  ország  statisztikai  ügynöksége  szerint  a  COVID  járvány  miatt  az  ország  gazdasága  51%-kal  csökkent  a  2. negyedévben. A GDP soha nem látott csökkenésére számítottak, ugyanis a tavaszi leállás teljesen a gazdaság rovására ment. Csak a mezőgazdaság, az erdészeti és halászati ágazat mutatott növekedést. Bár a hivatal nem közölt adatokat a munkanélküliségre vonatkozóan, a ráta jelentősen növekedhetett az első negyedévhez képest, amikor 30,1% volt. Az afrikai kontinensen Dél-Afrikában van a legtöbb fertőzött, már több, mint 630.000 esetet regisztráltak. Az egész kontinensen már 1.275.800-nál is több fertőzött van.

Ghána és Nigéria kereskedelmi háborúját felerősíti a pandémia

A nigériai kereskedők hátrányos megkülönböztetéssel vádolják a ghánai helyi hatóságokat, miután sokuk boltjait bezárták a Covid-19-világjárvány sűrűjében. Egy éve kereskedelmi háború zajlik a ghánai őslakosok és a külföldi vállalkozók között a helyi kiskereskedelem ellenőrzése felett a fővárosban, Accrában. A kereskedelmi háború, amit sokan jelentéktelennek tartanak, befolyásolhatja az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Térség jövőjét, melyet Nigéria még nem ratifikált.

 

Az Egyesült Arab Emírségek segítséget küld Szudánnak

A pusztító áradások áldozatainak megsegítése érdekében az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR) segítséget nyújt, az Egyesült Arab Emírségek pedig 100 tonna segélyárut küldött Dubaiból indított sürgősségi repülővel. Orvosi ellátást, élelmiszert és árvízvédelmi árut küldtek. Nagy probléma még, hogy az áradó Nílus Szudán ősi piramisait is fenyegeti. A több, mint 17 méteres vízszintemelkedés közel félmillió embert érint. Szudániak életét tovább nehezíti a járvány terjedése, az országban már majdnem eléri a regisztrált esetek száma a 14.000-et.

 

Tanzánia turizmusa fellendül

Tanzániában kezd fellendülni a turisztika szektor, mivel a járványtól való félelem gyorsan halványul. Annak ellenére, hogy Tanzániában érzékelhető az átláthatóság hiánya a COVID-19 fertőzések terjedelme tekintetében, a külföldi turistákat ez nem tarja vissza az országba látogatástól. A kelet-afrikai ország április végén 509 COVID-19 esetről és 21 halálesetről számolt be, amikor a hatóságok abbahagyták a járvány összesítésének közzétételét. Azóta sem számoltak be új fertőzöttről és Magufuli elnök tovább bíztatja az odalátogatókat, hogy országa biztonságban van a vírustól.

 

Új szigorú szabályozás Malawiban

Az Igazságügyi Minisztérium szigorú óvintézkedések bevezetése mellett döntött annak érdekében, hogy visszaszorítsák az országban a járvány terjedését. A malawi kormány még áprilisban megkísérelt lezárásokat bevezetni, de mivel a lakosság leginkább rászorulói számára nem biztosítottak pénzügyi mentőcsomagokat, ezeket a kezdeti erőfeszítéseket a bíróság gyorsan meghiúsította. Azóta az országban már több, mint 5.600 a fertőzöttek száma, az elhunytak pedig 176.

 

A kormány szerint Uganda vírushelyzete kezelhető

Az ugandai Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy az elmúlt hetekben regisztrált COVID-19-esetek  rohamos növekedése ellenére Uganda helyzete továbbra is ellenőrzés alatt áll. Dr. William Worodria, a COVID-19 ügykezelésének vezetője elmondta, hogy míg minden beteget korábban befogadtak az egészségügyi intézményekbe, ezen intézmények túlterheltek voltak, mivel az esetek folyamatosan nőttek. Uganda, mely több, mint 40 millió lakossal rendelkezik, eddig 3.776 esetet regisztrálta, a vírusban elhunytak száma pedig 44.

 

Alacsony halálozási ráta Kenyában

Tudósok próbálják megmagyarázni, miért hal meg kevés ember Kenyában a koronavírus következtében. Mutahi Kagwe, egészségügyi kabinettitkár szerint a kenyai fertőzöttek 80%-a tünetmentes és úgy tűnik, hogy sokkal alacsonyabb arányban halnak meg a vírus következtében, mint a világ más részein. Azonban a valódi összesítés magasabb lehet, mivel az ország tesztelési kapacitása korlátozott, főleg a vidéki területeken. Továbbá az is lehetséges, hogy a HIV-re szedett vírusellenes gyógyszerek széles körben védő hatást fejtenek ki (közel 1 millió ember szed ilyen típusú készítményeket Kenyában). A tudósok azt is fejtegetik, hogy a koronavírus miért volt „enyhébb” hatással egyes populációkra, mint másokra. A válasz segíthet más országokban megerősíteni védekezést. A közel 50 milliós országban eddig 607-en haltak bele a vírusba.

 

Líbiai béketárgyalások Marokkóban

Béketárgyalásra érkeztek a líbiai harcoló felek Marokkóba. A megbeszélésre két héttel a tűzszünet meghirdetése után került sor. A marokkói fővárostól délre, Buznikában tartott egyeztetésre öten a tripoli nemzeti egységkormánytól, öten pedig a tobruki parlamentből jöttek. A találkozót Marokkó kezdeményezte –a királyság kormánya már 2015-ben  is közvetített a felek között, akkor jött létre az ENSZ által elismert egységkormány.

 

Kompkaranténba küldték a migránsokat Lampedusán

Ideiglenesen visszaküldik a tengerre a migránsokat és menekülteket az olasz hatóságok, de ez még nem hazatoloncolás. A koronavírus-járvány miatt a hétvégén 800 embert tettek fel egy kompra, hogy ott töltsék az előírt 14 napos karantént. A pandémia miatt a hétvégén 800 embert vittek át egy kompra Lampedusa szigetéről, hogy így tehermentesítsék a túlzsúfolt helyi fogadóközpontot. A hatezer lakosú olasz sziget egyetlen elosztóközpontját eredetileg 192 ember befogadására tervezték, de a nyári rekord migrációs hullám nyomán több mint másfél ezer ember zsúfolódott itt össze.

 

Több mint ezer új fertőzöttet azonosítottak Líbiában

Rekordmagas szintet ért el a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Líbiában több mint 1000 esettel 24 óra alatt -közölte az Országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ Tripoliban hétfőn. A kór 11 újabb halálos áldozatot követelt az utóbbi egy napban. Az Országos Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ felszólította az észak-afrikai ország lakóit, hogy tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket. A különösen erősen érintett térségekben élőket pedig arra intette, hogy csak a legszükségesebb esetekben utazzanak más régiókba.

 

Munka helyett katonai behívót kapnak a fiatalok Jordániában

Jordánia  újra  bevezeti  a  hadkötelezettséget  a  koronavírus-járvány  miatt  megnőtt  munkanélküliség  mérséklése érdekében -jelentette be szerdán Omar Razzaz miniszterelnök. Az MTI által idézett rendelkezés értelmében minden 25 és 29 év közötti, munkanélküli férfinak jelentkeznie kell sorozásra. A szolgálat két részből áll: az első három hónapban az újoncok katonai kiképzést kapnak, amely -Azziz  szavai  szerint -“segít megerősíteni a fiatalokban a nemzeti hovatartozás tudatát, a fegyelmet és az elkötelezettséget”. Ezt követi kilenc hónap továbbképzés, amelyben műszaki és digitális ismeretek elsajátítása is szerepel.

 

Megkezdődött az éjszakai zárlat Izrael legfertőzöttebb részein

Kedd éjjel megkezdődött az éjszakai zárlat Izraelben a koronavírussal legfertőzöttebb 40 településen és lakónegyedben, miután az ultraortodoxok nyomására lemondtak a teljes vesztegzárról–jelentette a helyi média szerdán. Ezeken  a –“jelzőlámpa” nevű járványügyi terv szerint kiemelten fertőzött, “piros” –helyeken elvileg csakis távoktatásban taníthatnak, de a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet arról számolt be,  hogy az ultraortodox városokban a rendelkezések ellenére megnyitották szerdán az iskolákat.

 

Orosz segítséggel gyárthatja a koronavírus elleni oltóanyagot Irán

Oroszország segíteni fog Iránban a koronavírus elleni oltóanyag gyártásában -adta hírül a FARS iráni hírügynökség. A Közel-Keleten Iránt sújtja leginkább a járvány. Már 385 ezren fertőződtek meg bizonyítottan a koronavírustól a perzsa országban, péntekről szombatra 4644-en. A halottak száma egy nap alatt 110-zel 22 ezer 154-re emelkedett, 3708 beteg állapota pedig válságos.

 

Gyárat épít az Egyesült Arab Emírségekben a Tungsram

A Tungsram leányvállalatot hoz létre Abu-Dzabiban, és egy gyárat épít négymillió dollár értékben, amihez a magyar kormány is pénzügyi támogatást ad –közölte Szijjártó Péter, miután Abu-Dzabiban tárgyalt. A külgazdasági miniszter hozzáfűzte: a Tungsram már több megrendelést kapott a közvilágítási rendszerek modernizálására több várostól az Egyesült Arab Emírségekben. Azt várják, hogy ha ez a gyár megvalósul, újabb városok fogják használni a cég termékeit a saját közvilágításuk modernizálásához.

 

Majdnem napi egymillió hordóval nőtt az OPEC olajkitermelése

Megugrott az OPEC olajkitermelése augusztusban, miután a szervezet országai lazítottak a kibocsátás-csökkentési korlátozásokon. Az augusztusi növekedés közel napi 1 millió hordót tett ki. Augusztusban napi 950 ezer hordóval, összesen napi 24,27 millió hordóra emelkedett az OPEC országainak olajkitermelése júliushoz képest –derült ki a Reuterskutatásából.

 

Továbbra sem tudott megegyezni az IMF és a libanoni elit a pénzügyi mentőcsomagról

Továbbra  sem  történt  semmiféle  érdemi  előrelépés  a  Nemzetközi  Valutaalap  és  Libanon  kormánya  közötti tárgyalásokon. A Valutaalap ugyanis a folyósított hitelekért cserébe olyan súlyos pénzügyi, magán-és állami szektort is érintő megszorításokat követelne a bejrúti robbanás óta így is siralmas állapotban lévő ország gazdaságán, amelyet a kormány nem tud elfogadni semmiféle segítségért cserébe.

 

AUSZTRÁLIA

 

December közepéig nem lehet Ausztráliába utazni

Legalább december közepéig zárva lesznek Ausztrália határai a külföldiek előtt, mert a hatóságok úgy ítélik meg, a koronavírus-helyzet nemzetközi és országos szinten továbbra is elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot jelent -írja az MTI. Ugyanakkor közben Scott Morrison miniszterelnök arra kérte pénteken az ország szövetségi államait, hogy decemberig nyissák meg a belső határokat és lazítsanak a korlátozásokon, mert a belső határzárból adódó gazdasági problémák  egyre  súlyosabbak.  Morrison  azt  is  közölte,  hogy  növelik  azoknak  a  külföldön  ragadt  ausztrál állampolgároknak a számát, akik visszatérhetnek hazájukba, ezentúl hetente négyezer embert engednek majd vissza.

 

ÚJ-ZÉLAND

 

Három évre ütötte ki Új-Zélandot a koronavírus ökle

A New Zealand Institute of Economic Research (NZIER) azt jósolja, hogy az új-zélandi gazdaságnak három évre van szüksége, hogy talpra álljon a koronavírus után. Az intézet legfrissebb negyedéves jelentésében az áll, hogy a koronavírus  okozta  hatások  egészen  2023-ig  kitartanak  az  országban.  Ezt  a  növekvő  fertőzésszámmal  és korlátozásokkal indokolják. Christina Leung, az NZIER vezető közgazdásza elmondta, hogy az új korlátozások drasztikusan megakasztották a fellendülést,amely az elmúlt hetekre jellemző volt. A kereskedelmi kiadások az első korlátozások feloldása után erősen növekedni kezdtek, de az újonnan bevezetett intézkedések miatt visszatérhet a korábban már tapasztalt csökkenés –tette hozzá Leung.

 

A járvány áldozata lett Új-Zéland egykori kormányfője

A koronavírus-járvány áldozata lett Joseph Williams, Új-Zéland egykori kormányfője, aki nemzetközileg is tekintélyes és köztiszteletnek örvendő orvos volt –adta hírül szombaton a Pasifika új-zélandi orvosszövetség. Williams augusztus 13-án került  kórházba,  miután  megfertőződött.  82  évet  élt.  1999-ben  lett  rövid  időre  miniszterelnök,  előtte egészségügyi és oktatási miniszterként szolgált. Az Egészségügyi Világszervezet végrehajtó testületének is tagja volt. Új-Zélandon e hét péntekig három hónapon át senki sem halt meg a járvány miatt. Pénteken elhunyt egy másik férfi is, aki még 60 éves sem volt. Vele és Williamsszel együtt eddig 24-en vesztették életüket a Covid-19  miatt  a szigetországban.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara