A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.09.21.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.09.21-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában szeptember 16-án 144 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak, mely csökkenést jelent az előző napokhoz képest. A betegségben elhunytak száma 3 fővel, 343-ra nőtt. Jelenleg 4 740 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, a járvány márciusi kitörése óta 11816-an fertőződtek meg.

 

Jelentősen csökkent a hazautalások összege a járvány kitörése óta

Az Albán Nemzeti Bank szerint a hazautalások összege jelentősen csökkent 2020 első felében, 102 millió euróval kevesebbet tett ki, mint 2019-ben. A legnagyobb csökkenést az április és június közötti időszakban regisztrálták, amikor a külföldön dolgozók 121 millió eurót utaltak Albániába. A legtöbb albán állampolgár Olaszországban, Görögországban, Németországban és az USA-ban dolgozik, melyek gazdaságát igen súlyosan érintette a járvány. A hazautalások mértéke 2009 óta nem volt ilyen alacsony.

 

A kormány eltörli az egyszerűsített nyereségadót a kisvállalkozások számára

Az albán kormány úgy döntött, hogy eltörli a kisvállalkozások egyszerűsített nyereségadóját. Az intézkedés célja segíteni azokat a vállalkozásokat, melyeket a koronavírus-járvány súlyosan érintett. A kedvezmény 2021. januárjától lép életbe, és 5311 adófizetőt érint, akik így évi 25.000 LEK megfizetése alól mentesülnek.

 

A kormány jóváhagyta a 180 millió eurós uniós támogatást

Albánia kormánya jóváhagyta az Európai Unió 180 millió eurós pénzügyi csomagját, melynek célja az a koronavírus-járvány  okozta  albán  gazdasági  visszaesés  megfékezése.  A  kölcsönt  az  államháztartás  és  a  pénzügyi  szektor megerősítésére, a kormányzás és a szociális védelem fejlesztésére, valamint a korrupció elleni küzdelemre fordítják.

 

Csökkent az albán kiskereskedelem

A  koronavírus-járvány  és  a  tavaszi  boltbezárások  hatására  2020.  második  negyedévében  8,7%-kal  csökkent  a kiskereskedelmi forgalom Albániában az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés több területet is érint, egyedül az élelmiszer-kereskedelem nőtt 1,4%-kal. A kiskereskedelmi forgalom továbbra is alacsony, mivel jelentősen csökkent a szintén nehéz helyzetbe került albán családok fogyasztása.

 

AUSZTRIA

 

Rossz hír az ingázóknak, mégsem törlik a rájuk vonatkozó korlátozásokat

Az Országos  Rendőr-főkapitányság  szeptember  12-i  közlése  szerint  továbbra  is  érvényben  vannak  az  eddigi korlátozások. Csalódottak lehettek azok az ingázók, akik Magyarországról külföldre járnak dolgozni, ugyanis a magyar kormány mégsem törölte el az ingázókra vonatkozó harminc kilométeres és huszonnégy órás utazási korlátozásokat.

 

Koronavírus: drámai helyzetre figyelmeztet az osztrák kancellár

Drámai szavakkal figyelmeztette az Ausztriában élőket a koronavírus-járvány második hullámára az osztrák kancellár. Sebastian Kurz vasárnap közzétett felhívásában azt írta, megkezdődött a járvány második hulláma Ausztriában, az új fertőzöttek száma napról napra emelkedik, szombaton már 850 volt, és hamarosan eléri a napi ezret. A kancellár szerint “különösen drámai a helyzet Bécsben”, mert az új megbetegedések közül minden másodikat itt észlelnek.

 

Koronavírus: szigorításokat jelentettek be a szomszédban

Ausztriában pénteken szigorították a maszkviselésre vonatkozó szabályokat a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében –idézi az MTI hírét a 24.hu. Az osztrák kormány bejelentette, hogy hétfőtől az összes boltban és az iskolák épületében is (kivéve az osztálytermeket), valamint a pincéreknek is kötelező maszkot hordani, a magánrendezvények felső létszámkorlátját pedig 50 főben határozták meg.

 

A régióban nem szeretnének határzárat

Szlovénia, Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei a szlovéniai Brdo pri Kranjuban kedden megállapodtak, hogy a jövőben összehangolt válaszintézkedéseket hoznak a koronavírus-járvány megfékezésre -írja az MTI. Anze Logar szlovén külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón elmondta: országaik 14 naponta rendszeresen egyeztetnek majd az új rendelkezésekről. Egyetértettek abban is, hogy az Európai Bizottságnak (EB) közös cselekvési mechanizmust és normákat kell kialakítania abban az esetben, ha a fertőzöttek száma növekedne.

 

Bécs milliókat fordít a vállalkozásokra

Az osztrák főváros több válságmentő intézkedést meghozott már. Harmadik, 50 millió eurós mentőcsomagját jelentette be csütörtökön Bécs a helyi szállásadók, vendéglátósok megsegítésére, ahol eddig két lépcsőben, összesen mintegy 350 millió eurót fordítottak tavasz óta a várostért gazdasági károk enyhítésére –írja a Magyar Nemzet.

 

Idén már nem lesz osztalék a Raiffeisennél

Már biztos, hogy nem fizet idén osztalékot a Raiffeisen Bank International, az Európai Központi Bank osztalékfizetésre vonatkozó ajánlásával összhangban. Ugyanakkor az igazgatóság szándéka az, hogy egy rendkívüli közgyűlésen megvizsgálja a társaság a 2019-es nyereség késleltetett kifizetésének lehetőségét 2021 elején, mégpedig a következő időszak tőkekövetelményeinek, a szabályozó hatóságok aktuális, osztalékra vonatkozó ajánlásainak, valamint a koronavírus gazdasági hatásainak fényében –közölték.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus: aggasztó hírek érkeztek Hollandiából is

A koronavírus-járvány gyorsan növekvő ütemben terjed Hollandiában, pénteken 1270 új napi megbetegedésről számolt be a helyi közegészségügyi intézet. Belgiumban szintén sebesen emelkedik az új fertőzöttek száma. Luxemburgban megkettőződött a kórházban ápoltak száma -közölte az MTI.

 

Hollandia 10 napos karanténra kötelezi a Budapestről érkezőket

Változtak a Hollandiába történő beutazás feltételei. Az ország szeptember 15-től Budapestet „az aktuális helyzet miatt” narancssárga kategóriába sorolta. A Budapestről visszatérőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk –adja hírül Facebook-oldalán  a  hollandiai  Magyar  Nagykövetség.  A  rendelkezés  értelmében  a  karanténkötelezettség  nem vonatkozik azokra, akik Magyarország más részein voltak és egyenesen a Liszt Ferenc reptérre mennek.

 

A Holland Központi Tervhivatal derűlátóbb a holland gazdaság és munkanélküliség tekintetében

A gazdaság 3,5 %-kal növekszik jövőre, a munkanélküliségi ráta pedig a holland munkaerő 5,9 %-ára emelkedik –véli a Holland  Központi  Tervezési  Iroda  (CPB:   Centraal   Planbureau)   a   szeptember   15-én  kiadott,  2021-re  vonatkozó jelentésében. A múlt hónapban a holland kormány tanácsadó testülete még a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 %-os növekedését és 7 %-os munkanélküliségi rátát jósolt, de a kormány intézkedéseit figyelembe véve, kedvezőbb tendenciára módosított. A CBP az idei évre 5%-os GDP csökkenéssel számol, szemben a korábban jelzett 5,1 %-kal.

 

Továbbra is rohamosan terjed a koronavírus-járvány Belgiumban

Továbbra is gyorsul, immár közel másfél hete erősödik a koronavírus-járvány terjedése Belgiumban. Az elmúlt hét folyamán az újonnan fertőzöttek átlagos napi száma 746,3-ra emelkedett, múlt pénteken az ezret is meghaladta -közölte a belga nemzeti közegészségügyi intézet kedden.

 

Koronavírus: Belgiumban a lakossági online kiadások 33%-kal nőttek az 1. félévben

A  koronavírus-válság hatása egyértelműen pozitív volt a belgák online költéseire vonatkozóan, 2020 első félévében -derül ki a BeCommerce Market Monitor vasárnap közzétett adataiból. Az online termékvásárlások ebben az időszakban 33% -kal növekedtek, így összességében a belga e-kereskedelem 5,1 milliárd eurót tett ki az első félévben. Összesen 8,1 millió belga fogyasztó vásárolt online formában a vizsgált időszakban, ebből minden negyedik megrendelés ruházati cikk volt, míg az első félévben vásárolt minden harmadik ruhadarabot online úton vásárolták Belgiumban. A koronavírus-válság előtt ez az arány kevesebb mint 20% volt.

 

A Ryanair megduplázza az elbocsátások számát Belgiumban

A Ryanair 172 munkahelyet kíván megszüntetni Belgiumban -közölte az ír légitársasága belga szakszervezetekkel. Ez a duplája a júliusban bejelentett számnak. 106 légiutas-kísérő és 66 pilóta munkahelye kerül így veszélybe -mondta Hans Elsen,  a  CSC-ACV belga szakszervezet munkatársa. A társaság júliusban bejelentette, hogy 80 munkahelyet kíván megszüntetni a koronavírus okozta egészségügyi válság miatt.

 

A luxemburgi székhelyű ArcerolMittal 570 munkahelyet szüntet meg a helyi anyavállalatnál

A COVID-19járvány negatív hatása lassan kezdi elérni Luxemburg gazdaságát is. Luxemburg egyik legnagyobb vállalata, egyben az ország 6.legnagyobb munkáltatója, az ArcelorMittal bejelentette, hogy mintegy 570 munkahelyet kíván megszüntetni a “megtakarítási intézkedések” részeként az országban. A bejelentés, amely néhány órával az acélipari világóriás  luxemburgi  anyavállalatának  igazgatósági  ülése  után  hangzott  el,  “különböző  ipari  és  adminisztratív telephelyeket” céloz meg -álla vállalat nemrég közzétett hivatalos sajtóközleményben. A  szakszervezetek  szerint  a vezetés az adminisztratív személyzet egyharmadának, az aktív személyzet kétharmadának a menesztését fontolgatja. “A menedzsment döntése olyan gazdasági kontextusba illeszkedik, amely a pandémia előtt már enyhén szólva is bonyolult volt, és amelyet az alacsony acélipari felvásárlási árak, az Egyesült Államok határzárai vagy akár annak hatásai jellemeztek.”-jelentette ki Pascal Moisy, az ArcelorMittal Luxembourg szóvivője.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Gyorsan el lehet kapni újra a koronavírust

Bosznia-Hercegovinában először vettek nyilvántartásba olyan személyt, aki a gyógyulás után ismét megfertőződött az új típusú koronavírussal ráadásul a most regisztrált fertőzöttek csak néhány hónapja gyógyultak fel a betegségből. Nem javult a járvány-helyzet az országban az elmúlt napokban, szeptember 16-án 282 új megbetegedést regisztráltak, így az eddig regisztrált fertőzöttek száma 24211-re nőtt, míg az aktív esetek száma 6 485 fő volt. Szeptember 16-án 11-en vesztették életüket a betegség következtében, így a halálos áldozatok száma 736-ra nőtt.

 

Bosznia-Hercegovina megnyitotta határait a külföldi turisták előtt

A  Bosznia-Hercegovinai  Miniszterek Tanácsa úgy döntött, hogy lehetővé teszi azoknak a külföldi állampolgároknak a belépését az országba, akik negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A határozat szeptember 12-én lépett hatályba. Eddig csak   az   EU-s,  illetve  a  schengeni  országokból  érkezőket  fogadták  (negatív  PCR-teszttel),   azonban   a   bosznia-hercegovinai elnökség nemrég kiadott egy nyilatkozatot, miszerint jóváhagyja Kína, Oroszország, Törökország és az USA állampolgárainak a beutazását is. Szerbia és Montenegró állampolgárai teszt nélkül léphetnek be  Bosznia-Hercegovinába.

 

További 100 millió BAM a legsúlyosabban érintett ágazatok megsegítésére

Fadil Novalic szövetségi miniszterelnök egy interjúban azt nyilatkozta, hogy további 100 millió BAM-ot fordítanak a koronavírus-járvány által legsúlyosabban érintett ágazatok, vagyis az idegenforgalom, a vendéglátás, az export, a közlekedés és a repülőterek megsegítésére. A járvány márciusi megjelenése óta 17.193 munkavállaló vesztette el az állását, azonban a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően 10.000 munkahelyet sikerült helyreállítani azóta.

 

BULGÁRIA

 

Koronavírus-helyzet Bulgáriában

Az új esetszámok hétvégi visszaesését követően szeptember 16-án már 174-gyel nőtt az új fertőzöttek száma. Ezzel az eddig regisztrált fertőzések száma elérte a 18390-et. Jelenleg 4410 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és szeptember 16-án 3 fővel 739-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

 

Csökkent a bolgár munkanélküliség

Bulgáriában 7,5%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta augusztusban a júliusi 7,9%-ról.2019 augusztusában a ráta alacsonyabb,  5,3%  volt. Júliussal összevetve a munkanélküliek száma augusztusban közel 12.800-zal,  245.770-re csökkent, ugyanakkor tavaly augusztushoz képest csaknem 73.000-rel nőtt. Kormányzati várakozások szerint az ősszel nőni fog a munkanélküliek száma, miután megszűnnek a nyári idénymunkák, és a ráta várhatóan 8% körül alakul az év végén. A bolgár munkaügyi miniszter szerint a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett kormányzati intézkedéseknek köszönhetően eddig 171.000 munkahelyet mentettek meg, míg az ősz folyamán további 126.000 állás megmentését támogatják. A bolgár GDP 8,2%-kal csökkent a második negyedévben éves összevetésben, az első negyedévben még 2,4%-os növekedést regisztráltak. Az Európai Bizottság 7,2%-os gazdasági zsugorodással számol 2020-ra.

 

CSEHORSZÁG

 

Rohamosan nő a fertőzöttek száma Csehországban

Nagyon megugrott szerdán az igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, és első ízben már a kétezret is meghaladta: az egészségügyi minisztérium csütörtök reggeli kimutatása szerint szerdán 2139fertőzöttet regisztráltak a laboratóriumi vizsgálatok, ami 464-gyel több a keddi adatnál.

 

Egymásra mutogat a koronavírus miatt Csehország és Szlovákia

Andrej Babis attól tart, hogy a cseh fertőzöttek magas száma miatt Szlovákiában elrendelt korlátozások a turistákat sújtják majd. Andrej Babis cseh miniszterelnök visszautasította hétfőn, hogy a Cseh Köztársaság kockázatos ország lenne a koronavírus-járvány szempontjából, ahogyan szerinte azt Szlovákia állítja. Babis a szlovák kormány mellett működő központi válságstáb hétfőn bejelentett döntésére reagált, miszerint Csehországot péntektől járványügyi szempontból a vörös, vagyis kockázatos besorolású országok listájára tették.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Mégsem mellékhatás? Újraindítják a vakcina tesztelését Oxfordban

Lehetséges, hogy nem az oltóanyag számlájára írható az a betegség, amely miatt leállították az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég koronavírus-vakcinájának tesztelési programját -olvasható a dokumentumban,  amelyet szerdán töltött fel honlapjára az Oxfordi Egyetem.

 

A brit gazdaság nem élne túl egy újabb országos zárlatot

A brit gazdaság nem viselné el, ha a koronavírus-járványra válaszul a kormány újból teljeskörű országos zárlatot rendelne   el –mondta  szerdán  Boris  Johnson. A  brit  miniszterelnök  az  alsóházi  bizottságok  elnökei  alkotta “szuperbizottság” meghallgatásán vett részt. Arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia megengedhet-e magának egy újabb országos kiterjedésű zárlatot, Johnson kijelentette: nincs szándékában ilyen intézkedést hozni, mivel ez “teljesen rossz lépés lenne” az egész ország számára, és a kormány a rendelkezésére álló eszköztárat maradéktalanul beveti ennek elkerülése végett. A brit kormányfő közölte: aligha kétséges, hogy egy újabb zárlatnak katasztrofális pénzügyi következményei lennének.

 

Koronavírus: szombattól kötelező karantén vár a Magyarországról Nagy-Britanniába utazókra (200.09.10-i hír)

A brit közlekedési minisztérium csütörtök esti londoni bejelentése alapján azoknak, akik szombaton brit idő szerint hajnali négy óra -közép-európai idő szerint öt óra -után érkeznek Magyarországról és Portugáliából Angliába, két hetet kell elkülönítésben tölteniük. A rendelkezés a brit állampolgárokra is vonatkozik. A brit kormány intézkedésének hatálya Angliára terjed ki, de nem sokkal a londoni bejelentés után, csütörtök este a skót, majd a walesi kormány is közölte, hogy Magyarország esetében ugyanilyen döntést hozott. Ennek alapján a Magyarországról Skóciába és Walesbe érkezőknek szombat hajnaltól szintén karanténba kell vonulniuk.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

Szeptember  16-án a regisztrált fertőzöttek száma Észak-Macedóniában 16 088-ra, a halálos áldozatok száma pedig héttel, 668-ra nőtt. Az aktív fertőzöttek száma július vége óta csökkenő tendenciát mutat, szeptember 16-án 1870 esetet tartottak nyilván.

 

A Wizz Air további járatokat függeszt fel a Nyugat-Balkánon

A Wizz Air további járatokat függeszt fel anyugat-balkáni országokban, az ideiglenesen törölt járatok listája meghaladja a 40-et. Az újabban érintett országok közé tartozik Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia. A macedón fővárosból eredetileg szeptember végére tervezett 15 útvonal újraindítását októberre halasztják, és a légitársaság Bécs és Podgorica közötti járatát is felfüggeszti, alig egy hónappal az indulás után. A járattörlések által leginkább sújtott városok a térségben Szkopje és Tuzla. Ezenkívül szeptember 19-tól 2021. március 30-ig felfüggesztik a járatokat Malmö és Niš között is.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Naponta 10.000 új fertőzött Franciaországban

Franciaországban átlépte a tízezret az új koronavírus-fertőzöttek száma. Az egy nappal korábbi 9406 után szombaton 10561 esetet regisztráltak a francia népegészségügyi szervek. Ez a legmagasabb érték a széles körű tesztelés elindítása óta.

 

Koronavírus: Franciaországban 1 hétre csökken a karatén időtartama

Egy  hétre  csökken  az elkülönülés  ideje  a  koronavírusos  fertőzöttek  és  a  velük  kapcsolatba  kerültek  számára Franciaországban az eddigi két hétről -jelentette be pénteken Jean Castex miniszterelnök, egy nappal azután, hogy csaknem 10 ezer új fertőzöttel megdőlt a koronavírus-járvány regisztrált napi esetszáma.

 

Jelentősen nőtt a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma Franciaországban

Már több mint 5500-an kerültek kórházba Franciaországban koronavírus miatt. Az elmúlt egy nap alatt 6158 új fertőzést regisztráltak és 34-en haltak bele a betegségbe. Hétfőn meghaladta az 5500-at a koronavírus miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma Franciaországban –írta a Reuters. Ez a legmagasabb szám az elmúlt két hétben.

 

A francia gazdasági fejlődésnek kevésbé kellene csökkennie, mint az előrelátható

A francia gazdaság várhatóan 8,7% -os csökkenést fog elkönyvelni ebben az évben, és a vártnál kicsit gyorsabban tér majd vissza a válság előtti szintre -áll a Francia Nemzeti Bank (BF:  Banque  de  France)  szeptember  14-én közzétett jelentésében, ami sokkal optimistább előrejelzést tartalmaz, mint június hónapban. Míg a BF korábban a bruttó hazai termék (GDP) 10,3% -os csökkenésére számított az idei évben, addig “a második negyedév csökkenése a vártnál kevésbé volt jelentős és az üzleti felmérések alapján elmondható, hogy az utóbbi hónapok gazdasági növekedése a vártnál is erőteljesebb” –áll a Francia Nemzeti Bank makrogazdasági előrejelzésében. Ez az előrejelzés összhangban áll az INSEE (Francia Statisztikai Hivatal) prognózisával, amely ebben az évben 9% -os recesszióra számít, de optimistább, mint a kormányé, amely a GDP 11% -os csökkenésével számol 2020-ban. A francia jegybank szerint 2021-ben a GDP 7,4% -kal fog növekedni, majd 2022-ben már csak 3% -os növekedés várható. A gazdaság így 2022 elejétől visszatérhet a válság előtti növekedési szinthez. A BF szerint az autóipar, a turizmus-és vendéglátás, valamint az építőipar valamivel jobban teljesített, mint ahogyan  a gazdasági vezetők azt a nyár elején várták. Hasonlóképpen a háztartások fogyasztása és azok befektetései is erősebb mértékben növekedtek.

 

Franciaországban az év végére 9,5%-os munkanélküliségi ráta várható

A munkanélküliségi ráta 2020 végén várhatóan az aktív, munkaképes népesség kb.9,5% -a lesz, ami 2,4 ponttal több, mint 2020 közepén, és 1,4 ponttal több, mint egy évvel korábban. Az első félévben összesen 715.000 munkahely szűnt meg -derül ki a Francia Statisztikai Hivatal (INSEE: Institut National de la Statistique et des Études) legfrissebb adataiból,  amelyek kedden kerültek publikálásra. A foglalkoztatás továbbra is jelentős csökkenést mutat a szolgáltatások, a közlekedés, a turizmus és vendéglátás ágazatokban, valamint a kulturális szolgáltatások terén.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátországban tovább nőtt a fertőzöttek száma

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint szeptember 16-án 280-al nőtt, és elérte a 14 029-et az azonosított fertőzöttek száma. Szeptember 15-én még 151 esetről számoltak be. Szeptember 15-én 6 idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 236-ra nőtt, 11 690-en pedig már meggyógyultak. A betegek közül293-an vannak kórházban, közülük 20-an lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2103, a legtöbb fertőzöttet továbbra is Split-Dalmát megyében és a fővárosban, Zágrábban regisztrálták.

 

A vártnál jobb volt a turisztikai szezon a horvátoknál

A horvát szakemberek eredetileg a tavalyihoz képest 70 százalékos visszaesésre számítottak, ezzel szemben “csupán” 54 százalékos volt a mínusz az idei évben. Horvátország július elején nyitotta meg a határait a külföldi turisták előtt, jelenleg is közel 200 ezer turista tartózkodik az országban. A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján az első nyolc hónapban 6,8 millió turista látogatott Horvátországba, és 47,5 millió vendégéjszakát töltött el ott, a vendégek száma 41 százalékkal, a vendégéjszakáké 53 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Csak júliusban és augusztusban 5,2 millió turista látogatott az országba.

 

A tavalyinál jóval kevesebb magyar utazott idén Horvátországba

A tavalyi első nyolc hónaphoz képest 57 százalékkal csökkent Horvátországban a magyar turisták vendégéjszakáinak száma, nagyobb mértékben, mint a külföldi vendégek átlagadata. Augusztus végéig 222 ezer magyar turista 1,3 millió éjszakát töltött Horvátországban, az adatok 57 százalékkal maradnak el a múlt év hasonló időszakától. Idén is júliusban és augusztusban kereste fel a legtöbb magyar Horvátországot, ebben a két hónapban mintegy egymillió vendégéjszakát maradtak. A visszaesés a legkevésbé Dubrovnik-Neretva megyét érintette, köszönhetően annak is, hogy a lengyel LOT légitársaság 13 év után újraindította a Budapest és Dubrovnik között közlekedő járatát.

 

Magyarország horvátországi nagykövetségének hírei:

 

Mély és súlyos, de rövid idejű recesszió várható

Boris Vujcic a Horvát Nemzeti Bank (HNB) elnöke szerint a horvát gazdaság eredményei az idei évben valamivel jobbak, mint amit az előrejelzések mutatták. A horvát GDP 2022-ben érheti el a 2019-es szintet. Hangsúlyozta, hogy Horvátországban az ipari termelés elérte a válság előtti szintet, ugyanakkor a szolgáltató szektor erősen visszaesett. Becslése szerint a horvát gazdaság jövő évi növekedése elérheti a 6%-ot. Vujcic szerint a horvát kivitel viszonylag csak kis mértékben, kb. 10-15%-kal csökkent.

 

Az Európai Bizottság 135 millió euró horvát támogatási programot hagyott jóvá

Az  Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország “Versenyképesség és kohézió” operatív programjának módosítását, amely 135 millió euró kohéziós támogatást biztosít a koronaválság kezelésére. Ebből az összegből 50 millió eurót több mint 1200 egészségügyi intézmény védő-és orvosi felszerelésének vásárlására szánnak. Csaknem 85 millió eurót a horvát kis-és középvállalkozásoknak biztosítanak. A teljes programot 100 százalékban európai támogatási alapokból finanszírozzák, a nemzeti alapok társfinanszírozása nélkül.

 

Áruforgalom

A Horvát Statisztikai Hivatal (DZS) adatai szerint 2020 I-VI. hónapban a teljes horvát export 7,0 %-kal (6,9 Mrd euró), az import pedig 12,3 %-kal csökkent (11,1 Mrd euró). Horvátország áruforgalmi deficitje 4,3 Mrd euró. Hazánknak 439,7 M euró  értékű  aktívuma  van.  2020.  I-VI.  havi  adatok  alapján  hazánk  4.  legfontosabb  kereskedelmi  partnere Horvátországnak 7,3 %-os részesedéssel a teljes horvát áruforgalomból (1. Németország –14,5 %-os részesedéssel, 2. Olaszország –12,3  %-os részesedéssel, 3. Szlovénia –11,1  %-os részesedéssel). 5. helyen szerepel Ausztria, melynek részesedése 6,3 %-ot tesz ki. A vizsgált időszakban Horvátországba irányuló exportunk értéke 878,9 M euró volt, ami 21,8 %-os csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. Az import értéke 439,2 M euró volt (71,8 %-os növekedés).

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

Koszovóban szeptember 16-án 71-gyel nőtt, és elérte a 14 637-et az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt napokban az új fertőzöttek napi száma csökkenő tendenciát mutatott, az aktív esetek száma 2 606. Szeptember 16-án heten vesztették életüket a betegségben, így a járvány halálos áldozatainak száma 596-ra nőtt.

 

LENGYELORSZÁG

 

Tőzsdére megy a “lengyel eBay”, évek óta nem láttunk ekkora kibocsátást a régióban

Lengyelország legnagyobb e-kereskedelmi platformját üzemelteti az Allegro, amely most tőzsdei bevezetést tervez.Azt láttuk a világ más részein, akár az Amazon példáját véve, hogy a kiskereskedelmi cégek forgalma valósággal felrobbant a koronavírus járvány alatt, amely igaz a lengyel cégre is. A társaság részvényeit a varsói tőzsdére vezethetik be, a tranzakció az elmúlt évek egyik legnagyobb IPO-ja lesz Lengyelországban és ezzel a régióban.

 

Lengyelország 1 milliárd eurós támogatást kér az EU-tól Fehéroroszország újjáépítésére

Lengyelország azt szeretné, hogy az Európai Unió legalább 1 milliárd eurós (több mint 361 milliárd forintos) pénzügyi támogatást nyújtson Fehéroroszországnak az ország újjáépítésére az új „Marshall-terv” részeként –közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfőn jelentette be, hogy Morawiecki a fehérorosz gazdaság felélénkítését célzó, új „Marshall-tervet” fog előterjeszteni a visegrádi csoport (V4) nevében a legközelebbi, szeptember 24-25-i EU-s csúcstalálkozón.

 

Fehéroroszország lezárja a határt Litvánia, Lengyelország és Ukrajna felé

Fehéroroszország  lezárja Litvániával és Lengyelországgal közös határát, és megerősíti az ukrajnai határszakasz védelmét –jelentette be csütörtök este Alekszandr Lukasenko Minszkben.A fehérorosz elnök a RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint úgy fogalmazott: kénytelen kivonni az utcákról a katonákat, fegyvert adni a fél hadsereg kezébe, és lezárni a nyugati határokat, illetve keleten az Ukrajnával közös határszakaszt.

 

Újraindultak a Románia és Lengyelország közötti repülőjáratok

Lengyelország illetékes hatóságai úgy döntöttek, hogy szerdától ismét közlekedhetnek az utasszállító repülőgépek Románia és Lengyelország között –tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a román külügyminisztérium. A varsói döntés szeptember 29-áig van hatályban. A külügyi tárca emlékeztetett, hogy Bogdan Aurescu miniszter több ízben tárgyalt Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel a két ország között közlekedő légi járatok újbóli elindításáról – a Maszol.ro portálról.

 

MONTENEGRÓ

 

Nem lassul a járvány terjedése Montenegróban

Montenegróban nem mérséklődik  az új fertőzöttek  napi száma, míg  több nyugat-balkáni országban fokozatos csökkenés tapasztalható. Az Egészségügyi Világszervezet montenegrói irodájának vezetője szerint az Adria-parti országban be kellene tiltani a tömeges rendezvényeket és ünnepléseket, csak így lehet ugyanis megállítani a fertőzés terjedését. A montenegrói közszolgálati televízióban elhangzottak szerint az országban ismét korlátozó intézkedések várhatók. Szeptember 16-án ismét rekordszámú, 230 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Montenegróban, így az eddig azonosított fertőzöttek száma 7291-re nőtt, a halálos áldozatok száma pedig hárommal 126-ra  emelkedett.  Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 2401, augusztus vége óta ez a szám folyamatosan nő.

NÉMETORSZÁG

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Budapest a rizikóterületek listáján

2020.09.16. napján a német Robert-Koch-Intézet rizikóterületté nyilvánította Budapestet. A szabályok ugyanezen nap 19:00 órától hatályosak. A német Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint – azon személyeknek, akik a Németországba  beutazást  megelőző  14  napban  rizikóterületen tartózkodtak,  főszabály  szerint  14  napos  házi karanténba kell  vonulniuk. Beutazást követően lakóhelyre/tartózkodási helyre kell utazni és felvenni a kapcsolatot az illetékes egészségügyi hatósággal.

 

Kölni és a berlini gazdaságkutatók előrejelzése országuk gazdasági kilátásairól

A munkaadókhoz közeli IW kölni gazdaságkutató intézet által szeptember közepén nyilvánosságra hozott előrejelzés szerzői mérsékelt elégedettséggel nyugtázták, hogy a koronavírus-járvány okozta visszaesés után a nyári hónapokban ismét megjelentek az élénkülés első jelei.

 

Eluralkodott az optimizmus a német gazdaságban

Szeptemberben a várt csökkenés helyett húsz éves csúcsra emelkedett a gazdasági hangulatindex Németországban a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet felmérésében. Az euróövezet gazdasági hangulatindexe pedig 16 éves csúcsot ért el -írja az MTI.A ZEW elnöke Achim Wambach szerint a mutató újabb emelkedése arra utal, hogy a gazdasági szereplők rendületlenül bíznak a fellendülésben.

 

Tovább nő a német államháztartási hiány

2021-benTovább romlanak a német államháztartási kilátások a korona-válság miatt szükségessé vált gazdasági intézkedések következtében. A korábbi előrejelzésekhez képest további 20 milliárd eurós adóbevétel kieséssel számol a Szövetségi Pénzügyminisztérium 2021-re.A Szövetségi Pénzügyminisztérium (BMF) adóbevétel előrejelzése szerint a válság előtti állapot legkorábban 2022-re lesz elérhető.

 

Összeroppant a koronavírus alatt a német pénzügyi forradalmár, csődöt jelentettek

Csődbe ment a Mondeo, egy ismertebb német fintech cég –írja a Finance Magnates. A  startup  eredetileg  Kreditech néven látta meg a napvilágot 2012-ben, elsősorban mikrohiteleket kínált külföldi klienseknek. A legtöbb ügyfelük Spanyolországban, illetve Lengyelországban volt. A cég körülbelül 200 millió eurót ért, olyan nagybefektetők is támogatták, mint Peter Thiel, a Naspers vagy a JC Flowers. A cég azután dőlt be, hogy kiderült, hogy tömegével hitelezek olyan ügyfeleknek is Indiában és Oroszországban, akik fizetésképtelenné váltak a pandémia alatt.

 

Közel tízezer embert bocsát el a Volkswagen alá tartozó MAN

Az  autóbuszgyártó  az  elbocsátások  mellett  bizonyos  gyártási  folyamatok  időleges  áthelyezését  is  tervezi költségcsökkentés céljából. A  Volkswagen  AG  konszern haszongépjármű-és autóbuszgyártó érdekeltsége, a MAN pénteki bejelentése szerint 9500 alkalmazottat készül elbocsátani költségcsökkentési programjában világszerte. Az összes üzleti területére kiterjedő és működése „gyökeres átalakításával” járó tervezett költségcsökkentési programtól üzemi eredményének 1,8 milliárd eurós javulását várja a MAN.

 

Enyhítésről döntöttek Németországban

Újra megnyithatnak a koronavírus-járvány miatt bezárt zenés-táncos szórakozóhelyek, klubok, diszkók novembertől Szász-Anhaltban -írja az MTI a németországi tartomány kormányának közlése nyomán. Az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedések mellett csütörtöktől, szeptember 17-től legfeljebb 500 fő, november 1-jétől pedig 1000 fő részvételével lehet rendezvényeket tartani zárt térben.

 

Bundesliga: hétvégén korlátozott számban visszatérhetnek a nézők

Németország szövetségi államai megállapodtak, hogy korlátozott számban visszatérhetnek a szurkolók a lelátókra a német labdarúgó-bajnokság hétvégén rajtoló új idényében. A keddi egyezség értelmében a hathetes próbaidőszakban a stadionok kapacitásának húsz százalékát használhatják a drukkerek, miközben szigorú higiéniai előírásokat kell betartaniuk, illetve alkoholos italokat nem árulnak majd a létesítményekben.

 

Néha maszkkal, néha anélkül –így kezdték a németek az újabb járvány tanévet

Az utolsó német iskolában is becsöngettek hétfőn, de volt, ahol már augusztus elején elindult az oktatás. Másfél hónapkülönbséggel Baden-Württembergben, az utolsó német tartományban is becsöngettek a diákoknak. Az iskolák az egyes tartományi előírások szerint várják a tanulókat. A legtöbb intézményben a személyes, megszokott oktatási renddel indul újra az élet, azonban a koronavírus-helyzetet minden tartomány eltérő módon próbálja kezelni.

 

OLASZORSZÁG

 

Koronavírus: gyorsan nő Olaszországban a kórházi kezelésre szorulók száma

Fokozatosan emelkedik az egy nap alatt kiszűrt új koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint, és ennél is gyorsabban nő a kórházban kezelt betegeké. Ennek ellenére – több európai országhoz hasonlóan – az olasz kormány is a karanténidőszak lerövidítésének lehetőségét mérlegeli.

 

Újra kinyitnak az iskolák Olaszországban

Lucia Azzolina olasz oktatásügyi miniszter ünnepnapnak nevezte, hogy megint kinyitnak az iskolák, amelyek a járvány miatt március 10-e óta zárva tartottak. Bár a tanítás minden20 iskolából csak 12-ben  indult el, Rómában a nyitás kezelhetetlen csúcsforgalmat eredményezett. 5,5 millió tanuló tért vissza az iskolapadba.

 

A koronavírusos Berlusconit már haza is engedték a kórházból

A korábbi olasz kormányfőt tizenegy napig ápolták kórházban. „Életem legnehezebb és legveszélyesebb próbatétele volt ez”–mondta Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország párt elnöke a milánói San Raffaele kórház előtt adott rövid nyilatkozatában, amikor a koronavírus-fertőzés miattikezelés után elhagyta a klinikát.

 

Az Euronext és egy olasz cég veheti meg a milánói tőzsdét

A több európai tőzsdét működtető Euronext, karöltve az olasz állami betéti-és kölcsönpénztárral (CDP) pénteken megerősítette azokat a piaci információkat, hogy tárgyalásokat folytatnak a milánói tőzsdekivásárlásáról annak jelenlegi tulajdonosával, a londoni tőzsdét is üzemeltető London Stock Exchange Group Plc (LSE) társasággal.

 

ROMÁNIA

 

Megint megdőlt a napi rekord Romániában

Romániában több mint 1700 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ezzel szeptember 16-án -csaknem3 hét után -ismét megdőlt a napi fertőzéses esetek rekordja. Az előző napinál több mint 600-zal  magasabb 1713 új fertőzés 45 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál, ezt pedig már nem lehet csak annak tulajdonítani, hogy ez az adat a szokásos 22-24 ezernél valamivel több (26 520) teszt kiértékelésén alapul. Szeptember 16-án újabb 49 koronavírusos beteg elhalálozásáról számolt be a GCS, ami 22 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4285 áldozatot követelt a járvány, külföldön pedig 126 koronavírusos román állampolgár halt meg. Továbbra  is  homály  fedi  az  ismert  aktív  fertőzöttek  számát,  amelyet  eddig  sem  közöltek  hivatalosan,  csak kikövetkeztetni lehetett a napi jelentésekből, a szám a 60 ezret közelíti.

 

Románia ismét hosszabbított

Újabb  30  nappal  hosszabbította  meg  az  egészségügyi  vészhelyzetet  a  román  kormány  szeptember  15-től.  A kormányhatározat megtartja az eddigi korlátozásokat, ám ezeket kiegészítettek a szeptember 27-i önkormányzati választásokkal kapcsolatos előírásokkal. E szerint a voksolás alkalmával mindenkinek maszkot kell viselnie és kötelező lesz a kézfertőtlenítés is.

 

A román infláció 2,7 százalékos volt

Romániában augusztusban 2,7 százalék volt az éves inflációs ráta, amely enyhén mérséklődött a júliusban jegyzett 2,8 százalékról. A vizsgált időszakban 5,45 százalékkal drágultak az élelmiszerek, 2,97 százalékkal kerültek többe a szolgáltatások, illetve 0,75 százalékkal drágultak a nem élelmiszerek. Júliushoz képest 0,05 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. A Román Nemzeti Bank augusztus elején 25 bázisponttal, 1,5 százalékra mérsékelte az alapkamatot, ami újabb történelmi mélypontnak számít. A jegybank az idén 2,8 százalékos fogyasztói árindexre számít, 2021-ben 2,5 százalékos inflációval számol.

 

Meglepő eredményt ért el a román építőipar

A román építőipar ellenáll a koronavírus-járványnak, jelentős növekedést ért el az ágazat az év első hét hónapjában. A románadatok szerint az idei első hét hónapban 18,1 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 20 százalékos volt. Főként a karbantartási és javítási munkáknak, illetve a felújításoknak köszönhető a romániai növekedés, amelyek volumene 48 és 48,2 százalékkal bővült. Az új építéseknél 6,2 százalékos volt a többlet.

 

Drasztikusan csökkentek a romániai külföldi közvetlen tőkeberuházások az első félévben

Az első 7 hónapban 60 százalékkal csökkentek a romániai külföldi közvetlen tőkeberuházások, amelyek értéke 1,326 milliárd euró volt. 2019 azonos időszakában 3,335 milliárd euró áramlott a román gazdaságba. Az idén júniusban került először ismét pozitív tartományba a külföldi közvetlen beruházások értéke, akkor 352 millió euró volt, miután az első negyedév végén negatív értéktartományba került a koronavírus-járvány kitörése miatt, akkor mínusz 551 millió eurót jegyeztek. Az első héthavi 1,326 milliárd euróból 779 millió eurót a tőkerészesedés tett ki, beleértve az újra befektetett profitot, a vállalatcsoportokon belüli hitelek mozgása során további 547 millió euró áramlott a román gazdaságba. A folyó fizetési mérleg hiánya az idén az első hét hónapban 4,863 milliárd euróra csökkent a tavalyi azonos időszakban jegyzett 6,038 milliárd euróról.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Spanyolország ipari termelését is kikezdte a járvány

Spanyolországban júliusban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés a nemzeti statisztikai hivatal, az INE pénteki jelentése alapján:júliusban szezonális és naptári kiigazítással 9,3 százalékkal nőtt az előző havihoz képest, ennek köszönhetően az elmaradás az egy évvel korábbi teljesítménytől 6,3 százalékra csökkent a júniusi 14,3 százalékról.

 

A Banco de España rontott az ország gazdasági kilátásain és lassabb kilábalásra figyelmeztetett

A Banco de España –a spanyol központi bank–rontott az ország gazdasági kilátásain és jóval lassabb válságból való kilábalásra figyelmeztetett. A bank szerint a GDP 10.5% -12.6%-kalfog esni a koronavírus-válságnak köszönhetően. A rövid-és középtávú gazdasági kilátások továbbra is nagymértékben függnek a járvány alakulásától, ezért a gazdasági előrejelzések nagyfokú bizonytalansággal készülnek.

 

239-en haltak meg Spanyolországban egy nap alatt, ez a legmagasabb szám eddig a második hullámban

A járvány továbbra is rohamosan terjed Spanyolországban, 239-en haltak meg egy nap alatt, ez a legmagasabb szám eddig a második hullámban. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint tegnap11,193 új esetet regisztráltak, melyek 31%-a madridi. Madridban az elvégzett PCR tesztek  22%-a ad pozitív eredményt, és ebben a régióban foglalják el legnagyobb mértékben a kórházi ágyakat a COVID-os betegek.

 

Rossz hír a koronavírusról: négy spanyol is újrafertőzödött, egyikük intenzívre került

Az elmúlt hetekben több olyan hír is érkezett, miszerint korábban már a koronavírus-fertőzésen igazoltan áteső emberek újra elkapták azt, azaz a feltételezett védettség–ha volt is –csak rövid ideig tartott. Most arról érkezett hír, hogy négy korábbi koronavírusos páciens is újrafertőződött a kelet-spanyolországi Katalóniában.

 

Francisco Franco emléke ellen lép fel a spanyol kormány

A spanyol kormány új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely betiltaná a 45 évvel ezelőtt elhunyt Francisco Franco tábornok örökségét népszerűsítő alapítványt, továbbá jóvátételt osztana szét a néhai diktátor áldozatai, valamint azok hozzátartozói között.

 

SVÉDORSZÁG

 

Koronavírus ide vagy oda, Svédországban az idősotthonok is látogathatóvá válnak

A svédek egy újabb tilalmat oldottak fel, amivel látogathatóvá teszik a különböző idősotthonokat az ország területén, annak ellenére, hogy a koronavírus továbbra is jelen van. Svédország rendre bekerül a híradásokba a világjárvány kapcsán, és nem a magas számok miatt. A svédek egy igen eltérő megközelítést alkalmaznak a vírussal szemben, mint a többség. Sok kritikát is kaptak emiatt, de kitartanak az irány mellett. Az országban jóval enyhébbek az intézkedések a COVID-19  kapcsán,  és  mint  arról  a  TRT  World  is  beszámolt,  immáron  az  idősgondozásban  lévők  is  szabadon látogathatóak. Az április elején bevezetett intézkedés Svédország azon kevés korlátozásainak egyike volt, aminek a célja az új koronavírus terjedésének megfékezése.

 

Március óta a legalacsonyabb a napi új fertőzések száma Svédországban

Bár tavasszal szerte a világon döbbenetet váltott ki, hogy Svédországban nem vezettek be karantént a koronavírus-járvány ellen, most úgy tűnik, eredményre vezetett a kevésbé szigorú, a lakosság józan belátására és felelősségérzetére alapozott védekezés. A skandináv országban ugyanis az elmúlt egy hétben a napi átlagos új fertőzések száma alig 108, és a svéd országos egészségügyi szolgálat adatai szerint 120 ezer tesztből csupán 1,2% volt pozitív. Jelenleg 13 embert kezelnek intenzív osztályon, már 7 napja nem halt meg senki –írja a Guardian.

 

Törékeny védettség–Eljött a számadás ideje Svédországban

Az emberek józan gondolkodása. Szigorúan betartandó intézkedések helyett erre alapoztak a svédek a járvány kezdetén.  De  sikerrel  jártak-e?Az  európai  országokénál  enyhébb  svéd  járványellenes  intézkedések hatására  a megbetegedések, és a halálozások száma –különösen az idősotthonokban –jelentős lett, de a várt 40 százalék helyett csak 14,5 százalékos az átfertőzöttségi arány, ami sokkal magasabb, mint a többi országé, miközben a nyájimmunitás, mint cél még messze van.

 

SZERBIA

 

Koronavírus-helyzet Szerbiában

Szerbiában szeptember 16-án 7 682 személyt teszteltek, és közülük 102-nél mutatták ki a koronavírust. A COVID-19szövődményeibe 1 személy halt bele az elmúlt nap során, ezzel 736-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. A járvány kitörése óta az országban összesen 1049 379 személynél végezték el a koronavírus tesztet, és eddig 32 613 fertőzöttet azonosítottak, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, jelenleg 466.

 

Orvosi vizsgálatot ajánlanak a külföldről hazatérő szerbeknek

A szerbiai válságstáb arra kéri a külföldről hazatérőket, hogy jelentkezzenek az egészségügyi intézményekben, és két héten keresztül többször is vizsgáltassák meg magukat. A válságstáb annak a lehetőségét sem vetette el, hogy elektronikus megfigyelést vezessen be, ezzel is arra buzdítva mindenkit, hogy az egyszerű regisztrációt követően folyamatosan  jelezze  állapotát.  Szerbia  veszélyessé  nyilvánította  a  boszniai,  a  montenegrói  és  a  horvátországi utazásokat, így a hétvégétől kezdve orvosi felügyelet alá helyezi azokat,akik ezekből az országokból térnek vissza.

 

SZLOVÁKIA

 

Csaknem kétszer annyi új fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában, mint előző nap

A  szeptember  15-i 92 után szeptember  16-án már 150 felett volt az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma Szlovákiában. Szerdán országszerte 4 027 mintavételt vizsgáltak ki a laboratóriumok, ezek közül pedig 161 lett pozitív. A járvány kezdete óta elvégzett koronavírustesztek száma ezzel 397 513-re nőtt, az azonosított fertőzötteké pedig átlépte a hatezret, egészen pontosan 6 021. Az aktív fertőzöttek száma 2 694, és eddig összesen 39-en vesztették életüket a járvány következtében.

 

Szlovákia szigorítja járványügyi intézkedéseit

Szeptember 16-tól  Szlovákiában  az  esküvők  és  a  kegyeleti  megemlékezések  kivételével  betiltják  a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, éttermekben és a szállásadó intézményekben. Október elsejétől az előírások  tovább  szigorodnak,  az  esküvők  résztvevőinek  számát  30  főben  korlátozzák,  nem  ajánlják  a  családi rendezvények megtartását, és csökkentik tömegrendezvényeken résztvevők számának felső határát is. Ez utóbbi az ország egyes régióiban 50 és 200 fő között aszerint változik majd, hogy az adott régió a fertőzések aktuális száma szerint az úgynevezett zöld, narancssárga vagy vörös régióba tartozik-e. Az egészségügyi miniszter bejelentette: szeptember végéig meghosszabbítják a szájmaszkok kötelező viselését előíró intézkedés hatályát az oktatási intézményekben, az általános iskolák felső tagozatain, illetve a közép és felsőfokú oktatási intézményekben.

 

Vörös listás lesz Csehország, de a szlovákok nem készülnek lezárni a cseh határt

Csehország szeptember 18-ától kerül fel azon országok listájára, melyek kockázatosnak minősülnek a koronavírus-járvány terjedése szempontjából. Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter szerint ugyanakkor ez nem azt jelenti majd, hogy lezárják a szlovák-cseh határt. A Közegészségügyi Hivatal a Facebookon közölte, hogy pillanatnyilag még dolgoznak az intézkedések pontosítását, amire a határon lesz szükség. Ezek végső formáját szeptember 17-én tervezik közzétenni.

 

Január óta 400 munkahely szűnt meg a szlovák bankszektorban

2020 első félévének végére összesen 400-zal kevesebb munkavállalót foglalkoztattak a szlovák bankszektorban, mint az év elején. A szlovákiai bankok nyeresége a koronavírus okozta krízis miatt jelentősen csökkent. 2020 első hét hónapjában a szlovákiai bankok összesen 197 millió euró profitot könyveltek el. Ez az eredmény még a felét sem éri el annak, amit az előző év hasonló időszakában produkáltak. A világjárvány csak felgyorsította a bankszektorban történő leépítéseket, amelyhez az automatizáció, és a digitalizáció is nagyban hozzájárul.

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovéniában újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma

Szlovéniában újabb napi rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma, szeptember 16-án 123-mal  3954-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddigi -múlt heti -rekord108 fertőzött volt. Közel két hete nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 61-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 975. A legtöbb fertőzöttet, 18-at a fővárosban, Ljubljanában, 15-öt Rogaska Slatinán és tízet Mariborban regisztrálták. A járvány elsősorban családi összejöveteleken, munkahelyeken és az iskolákban terjed, továbbá kávézókban és bárokban.

 

Szlovénia csökkentette a kéthetes karantén időtartamát

Szlovéniában a kormány döntése alapján szeptember 13-tól a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentették. A rendelettel enyhíteni akarják azokat a gazdasági károkat, amelyeket a vállalkozók szenvednek el a szigorítások  miatt.  A  szlovén  kereskedelmi  kamara  által  készített  augusztusi  felmérés  szerint  leginkább  a kisvállalkozásokat érintett a járvány. Tíz vállalkozásból hét szembesült likviditási problémákkal, és 36 százalékuk keresett  hitellehetőséget  a  problémái  megoldására.  Sokan  szembesülnek  fizetési  késedelmekkel,  beszerzési nehézségekkel és a fogyasztók árcsökkentéssel kapcsolatos elvárásaival.

 

FÁK TÉRSÉG

 

Oroszország koronavírus helyzete

Keddre új rekordot döntött a 24 óra alatt megfertőzöttek száma, több mint 5.000 új fertőzöttet regisztráltak, július vége óta ez a legmagasabb szám. Oroszországban ezzel a fertőzöttek teljes száma meghaladta az 1.073.800-at.  Jelenleg országszerte több, mint 170.000 embert kezelnek. Az orvosi egészségügyi tisztviselők továbbá felszólaltak azon orvosok ellen, akik nem hajlandók oltani a fertőzés ellen, hogy vonják meg tőlük a plusz kifizetéseket.

 

Szkepticizmusa vakcinával kapcsolatban Oroszországban

A lakosság fele azt állítja, hogy nem oltatná be magát a vakcinával, függetlenül annak származási országától. A koronavírus-szkeptikusok  aránya  már  45,6%-ra  nőtt,  utoljára  a  moszkvai  Gazdasági  Főiskola  végzett  felmérést júniusban, amikor az orosz lakosság 37,7%-a mondta, hogy soha nem kívánják magukat beoltani COVID ellen.

 

Influenza elleni oltás

Szeptemberig már több, mint 7,3 millió embert oltottak be Oroszországban influenza ellen, ami a lakosság 5%-át teszi ki. Az influenza elleni oltás a betegség megelőzésének fő módja, az oltás optimális beadási ideje a szeptembertől novemberig tartó időszak.

 

Kormány által támogatott jelzálogkölcsön Oroszországban

A kormány által támogatott jelzálogkölcsönök, melyek célja a gazdaság koronavírus utáni helyreállításának támogatása, segíti az orosz ingatlanpiac fellendülését. A jegybanki adatok azt mutatják, hogy a júliusban és augusztusban kiadott jelzálogkölcsönök száma meghaladta a 40%-ot 2019 azonos időszakához képest. Az oroszok 6,5%-os kamatlábbal kaphatnak jelzálogkölcsönt újépítésű házak és lakások vásárlása céljából Moszkvában, Szentpéterváron és környékén 12 millió rubel (160 000 USD) értékben, az ország többi részén pedig legfeljebb 8 millió rubel (105 000 USD) értékben.

 

Az összes orosz régióba kiszállították a vakcinát

Oroszország volt az első olyan ország, amely bejegyeztetett koronavírus-elleni vakcinát, augusztus 11-én. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter elmondta, hogy az összes régióba kiszállították már az oltástételeket tesztelésre, továbbá hozzátette, hogy az oltóanyag használatát minden szakaszban ellenőrizni kell, illetve a vizsgálatok a terveknek megfelelően zajlanak.

 

Az adótörvény módosítása 2,7 milliárd UAH-t hozhat 2021-ben

Az ukrán pénzügyminisztérium beszámolt arról, hogy az ukrán adótörvénykönyvnek a Minisztertanács által jóváhagyott módosítási tervezetének célja az adóigazgatás színvonalának emelése, a vállalkozásindítás feltételeinek javítása és ennek  eredményeként  az  adókból  és  díjakból  származó  bevételek  növelése  2,21  milliárd  UAH-val  az  állami költségvetésbe 2021-ben. A minisztérium megjegyezte, hogy a törvényjavaslat végrehajtása 2,7 milliárd UAH-val, a helyi költségvetésekre -UAH 0,5 milliárddal növeli az állami költségvetés adóit és illetékeit. A dokumentum különösen Ukrajna GDP-növekedését 4,6% -kal, a fogyasztói inflációt pedig 7,3% -kal tervezi 2021-ben.

 

Ukrajna államadóssága 3,4%-kal csökken jövőre

Ukrajna 2021-es állami költségvetési tervezete az államadósság 3,4%-kal történő csökkentését írja elő -a GDP 64,6%-ára -mondta  Szerhij  Marcsenko  pénzügyminiszter,  hozzátette,  jövőre  az  államadósság  fokozatos  csökkenését feltételezik. A 2021-es állami költségvetés-tervezet  a  a  2020-as költségvetési hiányhoz képest 1,5%-os, 270 milliárd UAH-ra történő csökkentését irányozza elő.

 

Ukrajna COVID-esete

Ukrajnában hamarosan eléri a regisztrált fertőzöttek száma a 160.000-et, egy nap alatt 2905 új esetet regisztráltak. A Nemzetbiztonsági és védelmi Tanács jelentése szerint szeptember 14-én reggel 159 702 laboratóriumi vizsgálattal megerősített COVID-19esetet regisztráltak Ukrajnában, a szám 3264 halálos esetet tartalmazott; ezen kívül 70 810 ember gyógyult meg.

 

Kazahsztánba irányuló közvetlen külföldi befektetések 3,6 milliárd dollárt is elérték

2020. első negyedévében bruttó közvetlen külföldi tőkebefektetések összege Kazahsztánban 3,6 milliárd dollár volt, derült ki a Finprom pénzügyi és üzleti elemző szolgálat jelentéséből. A legnagyobb befektetők Hollandia (988,3 millió dollár), az Egyesült Államok (744,9 millió dollár) és Oroszország (379,9 millió dollár) voltak. Továbbá kiderült, hogy az Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ kulcsszerepet játszik Kazahsztán gazdasági növekedésének helyreállításában, ami jelenleg válságban van a világjárvány miatt. Az országban egyébként már majdnem 135.000 regisztrált fertőzött van, a halálos áldozatok száma is nemsokára elérheti a 2.000-et.

 

Kazahsztán 28 projektet indít az ország ipari potenciáljának fejlesztése érdekében

Beibut Atamkulov, az ipari és infrastruktúra fejlesztési miniszter bejelentette, hogy Kazahsztán 28 projektet indított el 204 milliárd tenge (477,6 millió USD) értékben 2020 első nyolc hónapja alatt, hogy megkezdje az ország ipari szektorának gyors fejlődését és bővítését. Ezen felül a minisztérium további 206 projekt megbízását tervezi 995 milliárd tenge (2,33 milliárd USD) értékben. Egyik fő céljuk a projektekkel a munkahelyteremtés, ami a tervek szerint több, mint 18.000 állandó munkahelyet teremtene 2020 végéig.

 

Grúzia 2021-es növekedési kilátásai

Az előrejelzések szerint Grúzia gazdasági növekedése 2021-ben 4,5%-os is lehet. A COVID gazdaságra gyakorolt hatása enyhülésével az idegenforgalom, a magánfogyasztás, a beruházások és a nettó export fellendülése várható 2021-ben. Grúziában reál bruttó hazai termék az idei első félévben becsült 5,8%-kal csökkent, szemben a 2019 azonos időszakának 4,8%-os növekedésével. Az országban egyébként már több, mint 2.500 regisztrált fertőzött van, a halálestetek száma 19.

 

A Központi Bank 4-5%-os növekedést jósol 2021-ben Örményországnak

Martin Glastyan, a CBA elnöke elmondta, hogy előrejelzéseik szerint évre előre jelzett 6,2%-os visszaesést követően 2021-ben  Örményország  4-5%-os   gazdasági  növekedéssel  számolhat.  Pozitív  fejlődés  tapasztalható  az  ipar szempontjából, amely összefügg a nyersanyagok exportjával, valamint a nemzetközi piacon regisztrált magas árakkal, viszont az építőiparban jelentős csökkenés tapasztalható, -18,7%.

 

Legalább 119.600 adag influenza elleni vakcinát szállítottak Kirgizisztánba

Sabirzhan Abdikarimov, a köztársaság egészségügyi minisztere bejelentette, hogy megérkezett az első adag influenza elleni vakcinát Kirgizisztánba, az oltást Oroszországból hozatták. Elmondta még, hogy a kapott adagot kiosztják a régiók között és elsősorban a veszélyeztetetteket, azaz az időseket, gyerekeket, egészségügyi dolgozókat és a kiszolgáltatott csoportokat kezdik el beoltani, s további 700.000 adagot terveznek még megvásárolni. Kirgizisztánban eddig több, mint 45.000 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak és több, mint 1.000 elhunyt van.

 

Az állampolgársági szabályokat enyhítő üzbég törvény hatályba lép

Szeptember   15-én  lépett  hatályba  az  üzbég  állampolgárság  megszerzésének  egyszerűsített  módját  bevezető módosítás. A törvényjavaslat szerint, aki Üzbegisztán területén született, de az országon kívül lakó és nem üzbég állampolgárságú személyek úgy szerezhetnek állampolgárságot, hogy nem kell teljesíteni országban való tartózkodás szokásos követelményét az 5 év otttartózkodást. Azokat a gyermekeket, akiknek szüleit üzbég állampolgárnak ismerik el, automatikusan üzbég állampolgárnak is tekintik.

 

Új intézmény a vállalkozásfejlesztés előmozdítása érdekében Tádzsikisztánban

Az  ENSZ  Tádzsikisztáni Fejlesztési  Programja  Dusanbéban  megnyitotta  a  Tádzsikisztáni Vállalkozói  Központot, melynek célja, hogy segítse az új vállalkozókat, valamint tanácsadási szolgáltatásokat nyújt olyan területeken, mint a termelés, tudomány, építőipar és banki tevékenység. Az UNDP tádzsikisztáni állandó képviselője, Dr. Pratibha Mehta elmondta, hogy az intézmény felgyorsíthatja a gazdasági növekedést és a COVID-19utáni helyreállást. Tádzsikisztánban eddig több, mint 9.000 fertőzöttet regisztráltak.

 

KÍNA

 

Milyen válság? Idei csúcsán a kínai ipar növekedése

A Kínai Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint az ipari termelés augusztusban 5,6 százalékkal bővült. Ez felülmúlta az elemzők által várt, 5,1 százalékos növekedést, illetve az egy hónappal korábbi, 4,8 százalékos növekedési adatot. Az ipari termelés az augusztusinál lendületesebb -6,9 százalékos-bővülését utoljára tavaly decemberben regisztrálták. Havi összevetésben 1,02 százalékos, míg az év első nyolc hónapjában 0,4 százalékos volt az éves növekedés.

 

Nyomást gyakorolt Kínára az EU, hogy elősegítse a beruházási megállapodás megkötését

Hétfő  délután  rendezték  a  koronavírus-járvány  miatt  elhalasztott  EU-Kína  csúcstalálkozót,  ezúttal  online videókonferencia keretében és ennek legfőbb üzenete az, hogy az EU kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik, nem akar játéktér lenni a hirtelen felemelkedő ázsiai ország számára és pár dologban a kínaiaknak kell lépni, ha év végéig beruházási megállapodást akar kötni az EU-val. Az Európai Unió (EU) kiegyensúlyozott, tisztességes, felelős és alapvető méltányosságon alapuló kapcsolatot kíván kialakítani és ápolni Kínával -jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben a tanácskozás után az MTI összefoglalója szerint.

 

Virágzott az üzlet Magyarország és Kína között a koronavírus-járvány idején

A  globális  koronavírus-válság  miatt  visszaesett  külkereskedelmi  forgalom  közepette  is  nőtt  az  első  fél  évben Magyarország Kínával folytatott kereskedelmi forgalma -számolt be pénteken a kínai Hszinhua hírügynökség a Magyar Exportfejlesztési Ügynökségtől (HEPA) kapott tájékoztatást idézve. “Az első hat hónapban a Kínába irányuló magyar export 4 százalékkal, az import pedig 20 százalékkal emelkedett az előző év első fél évével összevetve.”

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökország is átlépett egy negatív koronavírus-határt: tiltott az esküvő

A hivatalos török adatok is arra mutatnak rá, hogy a koronavírus még mindig nagyon veszélyes, és a koronavírus-halálesetei is növekedést mutatnak. A kormány egyelőre kizárja a teljes lezárásokat, de a közelmúltban olyan intézkedéseket jelentett be, amik korlátozásokat vonnak maguk után. Ezek közé tartozik az esküvők és más események betiltása, valamint a tömegközlekedési eszközökön már korlátozzák az utasok számát. Törökországban a regisztrált fertőzöttek száma közelíti a 300.000-et és már több mint 7.000-en hunytak el a vírus következtében.

 

Isztambulban új korlátozásokat vezettek be

Isztambul kormányzója új korlátozó intézkedéseket vezetett be az összejövetelekre vonatkozóan, továbbá betiltotta a szabadtéri koncerteket és fesztiválokat. A hivatal szerint azért van szükség a korlátozások bevezetésére, mert a júniusi enyhítések következtében a polgárok nem tartják be megfelelően az óvintézkedéseket (főleg a fizikai távolságtartást), így a vírusos esetek száma jelentősen nőtt.

 

A Moody’s már pénzügyi válságra számít Törökországban

Leminősítette  Törökország  eddig  sem  befektetési  ajánlású  államadós-osztályzatát  a  Moody’s  Investors  Service, mindenekelőtt a belső és külső finanszírozási mutatók romlásával indokolva a döntést. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi  “B1”-ről  egy  fokozattal “B2”-re  rontotta  a  török  szuverén  adósságkötelezettségek  besorolását,  és  az  új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A “B2” államadós-osztályzat hat fokozattal marad el a “Baa3” besorolástól, amely a Moody’s minősítési módszertanában a befektetési ajánlású kategória alapszintje. A Moody’s kiemelte, hogy a török devizatartalékok évek óta apadnak bruttó és nettó bázison számolva egyaránt, és mára –a hazai össztermék (GDP) arányában mérve –több évtizedes mélypontra süllyedtek. Az aranykészletek nélkül számolt bruttó devizatartalék jelenleg 44,9 milliárd dollár, több mint 40 százalékkal alacsonyabb az idei év elején mért szintnél.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

A Walmart bevezetné a drónos házhozszállítást

A Walmart nemrégiben bejelentette, hogy –a Flytrex izraeli startup céggel karöltve –kísérleti projektet indít az élelmiszerek és a háztartási cikkek automatizált, drónokkal történő kiszállítására. A teszteket az észak-karolinai Fayetteville-ben  kívánják megkezdeni. A  vállalat  a  koronavírus-járvány  miatt  gyorsította  fel  kézbesítési szolgáltatásainak bővítését, mivel a betegséggel szemben óvatos fogyasztók egyre inkább a házhozszállítást választják a személyesen történő bevásárlás helyett.

 

Los Angelesben idén elmarad a Halloween

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt Los Angeles megyében idén betiltják az amerikai gyerekek körében népszerű, hagyományos, ajtóról ajtóra járós “csokit vagy csalunk” játékot, továbbá tilos lesz a nagyobb létszámú Halloween-i partik megtartása is.

 

Koronavírus: Amerikában úgy készülnek, hogy egy év múlva állhat helyre az élet

2021 harmadik negyedévére állhat rendelkezésre annyi vakcina az USA-ban, hogy az emberek visszatérhessenek a járvány előtti mindennapi élethez –jósolta szerdán az amerikai járványügyi hatóság (CDC) vezetője. Robert Redfield, a CDC igazgatója úgy véli, hogy novemberben vagy decemberben kezdődhet meg az emberek beoltása, első körben limitált számban, a legveszélyeztetettebb körben, például az egészségügyi dolgozók között. A szenátus illetékes bizottsága előtt Redfield arról beszélt, hogy nagyobb mennyiségben 2021 második negyedévének végén vagy harmadik negyedévében állhat rendelkezésre a vakcina. Akkor lehet arra számítani, hogy az amerikaiak visszatérhetnek a járvány előtti mindennapi életükhöz.

 

Bill Gates: negyed évszázados visszaesést okoz a koronavírus

A Bill and Melinda Gates Foundation kedden publikált jelentése szerint jelentős visszaesés tapasztalható szinte minden mutató  tekintetében,  főként  a  szegénység  és  az egyenlőtlenségek  felszámolása  terén.  A  koronavírus-járvány következtében 7 százalékkal emelkedett a szélsőséges szegénység mértéke. A jelentés arra is rámutat, hogy az oltási lefedettség az 1990-es években látott szintre csökkent, ami miatta járvány a világot 25 hét alatt mintegy 25 évvel vetette vissza.

 

Romokban Amerika nemzetközi megítélése, lehúzta Trump járványkezelése az eredményeket

Több  hagyományos  szövetséges  ország  lakossága,  például  az  Egyesült  Királyság,  minden  eddiginél  rosszabb megítéléssel van az Egyesült Államokról, Donald Trump amerikai elnök tevékenységéről, és főleg arról, hogy hogyan kezelte Amerika a koronavírus-járványt –derül ki a Pew Research Center ma közzétett felmérési eredményeiből.

 

LATIN-AMERIKA

 

Koronavírus adatok Latin-Amerikából

A régióban továbbra is Brazíliában szűrték ki a legtöbb fertőzöttet, több mint 4,4 millió főt. Peruban és Kolumbiában 735-745 ezer között található a betegek száma, Mexikóban ez a száma 676 ezer feletti, ugyanakkor a mexikói 71 ezer haláleset azt mutatja, hogy ebben az országban a fertőzöttek száma a hivatalos szám sokszorosa lehet. Argentínában elharapózni látszik a járvány, napi 10 ezret meghaladó új fertőzöttel, összesen 589 ezer beteggel, míg Chilében 439 ezer COVID-fertőzöttet tartanak nyilván. Bolíviában és Ecuadorban 120-130 ezer közötti a betegszám. A közép-amerikai és karibi térségben a legtöbb a fertőzöttet a Dominikai Köztársaságban (105 ezer felett) és Panamában (103 ezer felett) találjuk. Az egymillió lakosra vetített fertőzöttek száma a latin-amerikai térségben Panamában a legmagasabb (23 ezer fő), de nem sokkal marad el Chile és Peru (22 ezer fő), valamint az óriási Brazília (20 ezer fő).Az egymillió lakosra vetített halálesetek száma Peruban a legmagasabb a világon, 939 fő, megelőzve ezzel Belgiumot (856),  Spanyolországot (647 fő), Bolíviát (636 fő), Chilét és Brazíliát (630 fő). A fenti számokat összevetve az egymillió lakosra vetített elvégzett tesztek számával -mely mutató Spanyolországban 230 ezer, Chilében 156 ezer, Peruban 108 ezer, Brazíliában 68 ezer, Mexikóban viszont már csak 11,5 ezer –egyértelműen látszik, hogy a járvány Brazíliához hasonlóan Mexikóban is kontrollálhatatlanul elterjedt.

 

Egy brazil tartomány 50 millió dózist készül rendelni az orosz koronavírus-vakcinából

A Brazíliában található Bahia állam megegyezett az orosz Sputnik V nevű koronavírus-vakcina harmadik fázisos teszteléséről, és50 millió adagot tervez rendelni a készítményből.

 

Mexikóban szavazhatnak az exelnökök elleni jogi eljárásokról

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kedden bejelentette: hivatalos kérelmet fog benyújtani a szenátushoz népszavazás kiírására arról, hogy korrupciós vádak miatt eljárást indíthassanak öt korábbi elődje ellen egészen 1988-ig visszamenőleg.

 

Környezeti vészhelyzetet rendeltek el az erdőtüzek miatt

Környezeti vészhelyzetet rendeltek el a terjedő erdőtüzek miatt a Brazília közép-nyugati részén fekvő Mato Grosso do Sul államban, ahol az év eleje óta 1,4 millió hektárnyi zöldterület vált a lángok martalékává.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Az afrikai vezetők gyors politikai reformot sürgetnek Maliban

A nyugat-afrikai vezetők gyors politikai megoldást sürgettek Maliban, attól tartva, hogy az országban 2012 óta fészkelő iszlamista felkelés kihasználhatja a törékeny helyzetet. Az ECOWAS néven ismert 15 tagú regionális blokk találkozott Mali ghánai juntájával. A katonai főnököknek kedden határidőt szabtak az új ideiglenes polgári vezető kinevezésére. Az ECOWAS egy éven belül a demokrácia visszatérését is szorgalmazza. A 2012-es puccs után az iszlám szélsőségesek kihasználták a hatalmi vákuumot, és megragadták Mali északi részének nagyobb városainak irányítását, melyekből a francia katonai beavatkozásnak 7 évbe tellett onnan kiűzni a szélsőségeket.

 

Nigéria megemeli a benzinárakat a COVID-19 miatt

Növekedett a benzin ára Nigériában, miután az olajban gazdag ország vitatott benzintámogatási rendszert dolgozott ki a koronavírus költségvetési válsága miatt. Az üzemanyag körülbelül 15%-kal emelkedett, és rekordmagasságot ért el, literenként  162  nairát  (0,42  USD).  Afrika  legnépesebb  országában, ahol  a  200  millió  lakosság  fele  rendkívüli szegénységben él, az üzemanyagot mesterségesen tartják olcsón, azonban a kormány ezt többé nem engedheti meg magának, mert a koronavírus már így is felborította az ország gazdaságát. Nigériában eddig több, mint 56.000 regisztrált fertőzöttről tudni.

 

A dél-afrikai gazdasági összeomlás

Dél-Afrika gazdasága több, mint felével (51%) zsugorodott 2020. második negyedévében, ami egy soha nem látott visszaesést okozott Afrika leginkább iparosodott országában. A vírus miatt az emberek elvesztették munkahelyüket, a cégek bezártak, az elbocsátások miatt az embereknek nincs jövedelmük. A GDP csökkenést az építőipar, feldolgozóipar és a bányászat 70%-os visszaesése okozta. A tavasszal elrendelt bezárás miatt, ami a világon az egyik legszigorúbb volt, szinte leállt az ország gazdasága. A kontinensen továbbra is Dél-afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet, már több, mint 651.000 fertőzött van, az elhunytak száma is 15.000 felé emelkedett.

 

A legszegényebb dél-afrikaiak ellátása

A  dél-afrikai önkéntesek rászoruló embereket etetnek, naponta kétszer 300 embert táplálnak, miután a COVID-19járvány hatalmas pénzügyi terhet rótt az országra, sok embernek szüksége volt segítségre. A sportpályán, ahol ételt osztanak hajléktalanoknak és gyerekeknek egy olyan területen fekszik, amely magas a bűnözési arányáról és a bandaháborúkról. A COVID-19korlátozások visszaszorították Dél-Afrika amúgy is hanyatló gazdaságát, ahol emberek milliói élnek szegénységben.

 

Kenya meghosszabbítja a kijárási tilalmat

Kenya szeptember végéig meghosszabbítja a kijárási tilalmat, mely este 9-től hajnali 4-ig van érvényben, a bárok és szórakozóhelyek is zárva maradnak. Kenyatta, Kenya elnöke elmondta, hogy Nairobiban és Mombasszában a fertőzések száma lelassult, azonban a járvány már a vidéki területekre is eljutott. Továbbá a járvány a gazdaságot is sújtotta, azonban az a vártnál jobban teljesít. Az országban meghaladta a 36.000-et a fertőzöttek száma, ebből 624 haláleset.

 

Remény Kenya gazdasági növekedésére

Egy  vezető hitelminősítő ügynökség szerint a kenyai gazdaság  2020-ban  1%-kal növekszik. A Moody’s a koronavírus előtt  6%-os  növekedést,  azonban  a  kelet-afrikai  állam  idegenforgalmát  különösen  sújtotta  a  világjárvány,  ami valószínűleg további 3 évig biztosan nem áll helyre.

 

Újranyitás Zambiában

Edgar Lungu elnök bejelentette, hogy „kísérleti alapon” újranyitják a tanintézményeket és a bárokat közegészségügyi irányelveket alkalmazva. Megjegyezte, hogy az oktatási szektor pénzügyi és egyéb veszteségeket szenvedett a márciusi bezárások óta. A zambiai elnök ismertette kormánya terveit a gazdasági növekedés fellendítése érdekében. A 17 milliós országban már több, mint 13.800 esetet regisztráltak, az elhunytak száma 324.

 

A vírus hatása a szomáliai állattenyésztésre

A COVID korlátozásai súlyos csapást mérnek a szomáliai gazdaságra. Ahmed Khalif, az Éhség Elleni Szeretetszervezet szomáliai ország-igazgatója elmondta, hogy az állattenyésztés a háztartások jövedelmének 60%-át adja, főleg a vidéki területeken. Hozzátette még, hogy „Szomália exportjövedelmének háromnegyede az állatállományból származik, amit a szomáliai gazdaság számára kulcsfontosságú mentőövnek tekinti.” Továbbá katasztrófa ez a helyi tenyésztők többsége számára, akik az eladásokra támaszkodva vásárolnak élelmiszert, fizetik ki adósságaikat és fedezik az alapvető megélhetési költségeiket. Szomáliában eddig 3.300 fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma 98.

 

Újraindulhatnak a helyi légijáratok Angolában

A héten újra felszállhatnak a kereskedelmi repülőjáratok Angolában, miután március elején felfüggesztették aCOVID-19járvány kezdetével. Jelenleg csak belföldi járatok közlekednek, de a tervek szerint a nemzetközi járatok szeptember második felétől már érkezhetnek. Ez egy hatalmas lépés az ország gazdasági fellendülése felé, amely egybeesik az ország koronavírus-vizsgálati kapacitásának növekedésével is, mivel először több mint 1800 vizsgálatot hajtottak végre egyetlen nap alatt. A közel 30 milliós Angolában egyébként már 3.500 fertőzött van.

 

Uganda plazma tesztje

Az ugandai Makerere Egyetem és a nemzeti hadsereg tudósai tanulmányt indítottak annak kiderítésére, hogy a helyreállított koronavírusos betegek plazmája hatással van-e  a vírusban szenvedőkre. Ez az ország első COVID-19lábadozó plazma vizsgálata. Az összegyűjtött egységeket fertőzésekre, köztük a COVID-19,  a  HIV,  aszifilisz és a hepatitis fertőzésre kellett vizsgálni, és csak akkor minősülnek használatra, ha betegségmentesek. A kutatók szerint a plazma alkalmazása segítheti az aktív koronavírusos betegek állapotán, főleg a súlyosabb esetek. Uganda már több, mint 5.000 vírusos esetről számolt be.

 

Az UK vízumtilalmat alkalmaz a nigériai politikusokra

Az Egyesült Királyság azzal fenyegetőzött, hogy vízumtilalmat fog kiadni a nigériai politikusoknak, amelyek a választási erőszakhoz kapcsolódnak. Két déli államban választások lesznek, ahova az Egyesült Királyság megfigyelőket küld. A külföldi megfigyelők korábban nigériai politikusokat azzal vádoltak, hogy erőszakkal és megfélemlítéssel éltek a választásokon. Nem megnevezett nigériai állampolgárokra már az USA is vízumkorlátozásokat vezetett be, azzal az indokkal, hogy aláássák a demokratikus elveket.

 

Burkina Faso konfliktusokkal, áradásokkal és a COVID-dal néz szembe

A  Száhel-övezet  számos lakóhelyét  elhagyni  kényszerülnek  az  embernek,  Burkina  Faso  városaiba  menekülnek. Korábban az emberek földjükön gazdálkodtak, amiből el tudták tartani magukat, azonban egyre több a fegyveres támadás vidéken, így az embereknek a városok nyújtanak menedéket. A városok azonban ökológiai és humanitárius válsággal néznek szembe, az áradások több ezer ember életét és lakóhelyét fenyegeti, az egészségügyi intézmények pedig a szokásos betegszámnak a nyolcszorosát kell ellátniuk, bár a közel 20 milliós országban eddig „csak” alig több, mint 1.600 embert regisztráltak a vírussal.

 

Három hetes vesztegzárat rendeltek el Izraelben a koronavírus miatt

Az izraeli kormány fél napos vita után megszavazta a pénteken kora délután kezdődő, legalább három hétig tartó szigorú második országos zárlatot -jelentette  a  12-es  kereskedelmi tévé vasárnap esti híradása. A zárlat, a kabinetben elfogadott két hét helyett, három hétig tartó szigorú vesztegzárral kezdődik az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt. Ez az időszak az őszi zsidó ünnepek időszaka, a pénteken kezdődő zsidó új évtől a sátoros ünnepeket lezáró Szimchat Tóra ünnepig tart.

 

Újabb tűz a bejrúti kikötőben

Egy hét alatt már 3 tűzesetet pusztított a bejrúti kikötő közelében. A jelenlegi tűzeset egy még épülő épületben tört ki, mely egy főút mentén helyezkedik el. Az előző, keddi tüzet már eloltották, ügyében hatósági nyomozás folyik.

 

Jemeni orvos-probléma

Jemenben tavasz óta van jelen a koronavírus, de az országot emellett politikai és biztonsági krízis is sújtja. Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet borzasztó állapotokat talált Jemen egészségügyi intézményeiben, ahova egyáltalán nem kerültek védőfelszerelések, így szinte az összes orvos elmenekült a kórházakból. Jemenben a betegek ellátása továbbra is megoldatlan, például Aden városában egy doktornő maradt, hozzá így 1 millió ember „tartozik”. Az eddigi regisztráltak száma meghaladja a 2.000-et.

 

Az ENSZ segít Jordániának a vírus megfékezésében

A  jordániai  menekülttáborokban  élő  szíriaiak  között  szeptemberben  regisztrálták  az  első  fertőzést,  az  ENSZ Menekültügyi Főbizottsága pedig próbál segítséget nyújtani a helyzet kezelésében. Jordánia az egyik olyan állam, ahol a legtöbb szíriai menekült él, majdnem 650.000 ember van ezekben a táborokban. A fertőzötteket elkülönítették, a hozzátartozókat szintén karantén alá helyezték. Az egész országra tekintve eddig már több, mint 3.800fertőzöttet regisztráltak.

 

Omán-Izrael békemegállapodás készülőben

Az Ománi Szultanátus pozitív hozzáállása a bahreini-izraeli békemegállapodáshoz egy további jelzés arra, hogy Omán is normalizálni fogja Izraellel fennálló kapcsolatát. Haitham bin Tariq szultánt már 2018-ban fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, tehát minden adott, hogy Egyiptom, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein után a következő arab ország legyen, aki hasonló lépéseket tesz Izrael felé.

 

Mégsem áll le a sivatagi városépítés

Tavasszal felmerült annak a lehetősége, hogy leáll Szaúd-Arábia 500milliárd dolláros okosváros projektje, azonban a szaúdi Energiaügyi Minisztérium bejelentette, hogy beszáll a beruházásba. Tervek szerint a várost csak megújuló energiaforrásokból látják el elektromossággal, melyet eleinte 2025-ra  terveztek  befejezni.  Az építkezést legjobban az nehezíti,  hogy  az  ország  az  idei  második  negyedévben  29  milliárdos  költségvetési  hiányt  halmozott  fel  és  az olajbevételek is csökkentek 45%-kal, továbbá a koronavírus fertőzöttek száma is igen magas, az összes esetszám már 327.500 felett van.

 

Iránban is emelkedik az esetek száma

Irán továbbra is küzd a járvánnyal, a Közel-Kelet egyik legrosszabb helyzetben lévő országa. Alireza Raisi egészségügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy az utazások és az egészségügyi szabályozások megsértése (zárt helységben maszk viselése) a fertőzés gyorsabb terjedéséhez vezethet, s így egy harmadik hullám is kibontakozhat, ami Teheránt előbb fogja érinteni, mint a vidéki tartományokat. A 80  milliós országban már több, mint 410.000 esetet regisztráltak, az elhunytak száma 23.600 felett van.

 

Marokkó és Algéria is további halálesetekről számolt be

A marokkói Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint 1.692 új vírusos esetet regisztráltak, a fertőzések teljes száma  92.016-ra  emelkedett,  köztük  1.686  haláleset  és  72.968  gyógyultak  száma.  Algériában  az  Egészségügyi Minisztérium 232 új vírusos esetről és 159 beteg gyógyulásáról számolt be. Az ország fertőzési száma jelenleg 48.966, amelyből 1.645 halálesetet és 34.517 gyógyultat jelent. A jordániai Egészségügyi Minisztérium szintén nyilatkozott a vírussal kapcsolatban, 175új esetet regisztrált, míg 38 beteg felépült. Az ország eseteinek száma 3.852-re emelkedett, 2.372 meggyógyultak és 26 haláleset következett be.

 

Válságban a marrakeshi idegenforgalom

Marrakesh szinte üres a turisták milliói nélkül, a koronavírus szinte „térdre kényszerítette” a marokkói idegenforgalmat. Az ország tavaszi szükségállapot miatt lezárta határait, majd a korlátozások enyhítése után azt remélték, hogy a belső turizmus  jelenthet  megoldást  az  üzletek  és  szolgáltatók  számára.  Azonban  új  korlátozásokat  vezettek  be,  így Marrakesht és további 7 város megint lezártak. A tavalyi évben 3 millió látogatót vonzott a város, azonban mostanára már az üzletek is bezártak, a GDP 5%-kal csökkent, ami 1996 óta a legsúlyosabb recesszióba taszíthatja az országot.

 

Egyiptom is negatív tesztet kér a belépőktől

Negatív PCR-tesztet kell felmutatni mindenkinek szeptember elsejétől, ami az egyiptomi landolás előtt maximum 48 órával készült. Az intézkedés minden utasra érvényes Egyiptom egész területén, bármely országból érkezik is. Továbbá a szabály azokra is vonatkozik, akik csak átutazóban vannak Egyiptomban és a célország nem kér negatív tesztet a beutazóktól.

 

AUSZTRÁLIA

 

Két hónapja először nincs koronavírus-haláleset Ausztrália vírus epicentrumában

Egy újabb fontos mérföldkő Ausztráliában a koronavírus idején, ami adhat némi reményt a folytatásban a helyi lakosok számára. A  CNA  beszámolója  szerint  Ausztrália  második  legnépesebb  állama.  Victoria,  ami  az  ország vírus epicentruma is, az elmúlt 24 órában nulla halálesetről jelentett. Ez pedig valóban mérföldkő, és hónapok óta nem volt rá példa. Victoria állam jelentése szerint 42 embernél állapították meg a COVID-19-et az elmúlt 24 órában, ami kisebb növekedés jelent az egy nappal korábban közzétett adatokhoz képest, ugyanakkor jóval az augusztusi csúcs alatt van, amikor több mint 700 fertőzést rögzítettek.

 

Ausztráliában is bezárt zsinagógákkal, Zoomon fogadják a zsidóújévet

A  The  Brisbane  Times  oldalán  a  melbourne-i  zsidóság  vezetői  meséltek  arról,  hogyan  készülnek  az  őszi nagyünnepekre a koronavírus árnyékában. „Olyan, mintha épp a döntőt fújták volna le” —így jellemezte a melbourne-i zsidó közösség egyik vezetője a koronavírus miatt kialakult helyzetet, nem sokkal a zsidó nagy ünnepek előtt. A COVID-19 miatti védőintézkedések fényében ugyanis idén a Ros Hásáná, valamint a Jom Kippur és az Engesztelés Napja is rendhagyó módon fog eltelni.

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara