A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.09.25.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.09.25-én készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában szeptember 23-án 121 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak, mely csökkenést jelent az előző napokhoz képest. A betegségben elhunytak száma 3 fővel, 370-re nőtt. Nő az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 5 278 beteget tartanak nyilván, a járvány márciusi kitörése óta 12787-en fertőződtek meg.

 

Kisvállalatok állami megsegítése

Az albán parlament döntése alapján a 14 millió leknél kevesebb bevétellel rendelkező kisvállalatoknak nem kell jövedelemadót, míg a 10 millió leknél kevesebb bevételűeknek az áfát sem kell fizetni. Az albán állampolgárok mostantól úgy indíthatnak kisvállalkozást, hogy nem kell adót fizetniük. A törvény 2021.január elsejétől lép életbe és 2029 végéig lesz érvényben.

 

Az albán gazdaság visszaesett a 2 hónapig tartó karantén alatt

Bár az albán GDP-ről várhatóan csak szeptember végén jelenik meg pontos adat, az előzetes adatok szerint jelentős hatással  volt  a  koronavírus-járvány  miatt  bevezetett  karantén  a  szolgáltatási  szektorra  (a  visszaesés  bizonyos szolgáltatások esetében több mint 50%), az iparra, a kiskereskedelemre és az exportra is. Egyedül az építőiparban nem tapasztaltak visszaesést.

 

A koronavírus-járvány következtében visszaestek az állami bevételek is

Az albán állami bevételek 12%-kal csökkentek 2020 első nyolc hónapjában, a koronavírus-járvány 300 millió eurós bevétel kiesést okozott az ország költségvetésében. Legnagyobb mértékben az adóbevételek estek vissza (90 millió euró) a nyereségadó és az ÁFA-befizetés határidejének kitolása miatt. A hiány 438 millió eurót tett ki augusztus végén, ami 42 millió euróval több, mint előző hónapban.

 

Az albán jegybank szerint a COVID-19járvány nem érintette a bankszektort

Az Albán Nemzeti Bank (BoA) irányítóbizottsága jóváhagyta a 2020 első félévére vonatkozó pénzügyi stabilitási kimutatást és jelentést. Az említett dokumentum fő megállapításaként számol be arról, hogy a járvány kitörése és annak következtében leállított gazdaság nem volt hatással az ország bankszektorára. A BoA becslése szerint a járvány kitöréséből fakadó kihívások ellenére 2020 első felében a bankszektor aktivitása folyamatosan nőtt. A jelentés szerint a bankok által bevezetett intézkedések lehetővé tették a működésük, illetve az ügyfelekkel való kapcsolat fenntartását. Ezt segítették a hatóságok által a járvány -az ország gazdasági és pénzügyi tevékenységére gyakorolt -hatásának enyhítése érdekében elfogadott intézkedések, így a bankszektor pénzügyi mutatói jó szinten maradnak. A BoA a jelentésben azt is kiemelte, hogy az albán bankszektor elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a járványból fakadó további kihívásoknak, amit a rendszerben végzett stressztesztek és értékelések is bizonyítanak.

 

AUSZTRIA

 

Járvány: Ausztria tovább szigorít

A koronavírus-fertőzések meredek emelkedése miatt Ausztria tovább szigorít. Szeptember 21-től újabb szigorításokról döntött az osztrák kormány. Sebastian Kurz a hirtelen összehívott sajtótájékoztatóján bejelentette;”csökkenteni kell a társadalmi  érintkezéseket.  Ezért  10  főben  korlátozzák  a  zárt  térben  tartott  értekezleteket,  ünnepségeket, magánrendezvényeket. Tehát minden beltéri eseményen legfeljebb 10 ember tartózkodhat egy helyiségben. Kültéri rendezvények estében 100 fő a létszámhatár” -közölte az osztrák kancellár.

 

Koronavírus: elérte kapacitásának határát az első kórház Bécsben

Elérte kapacitásának határát Bécsben az első olyan kórház, amelyben koronavírus-fertőzötteket kezelnek: a Favoriten kerület klinikája nem tud több beteget fogadni, de az osztrák főváros más kórházaiban még bőséggel vannak szabad ágyak Covid-betegek részére -közölte szombaton Markus Pederiva, a bécsi orvosi válságstáb szóvivője a Tageszeitung osztrák napilap szerint.

 

Osztrák hallgatók ezrein próbálják ki a gyorsteszteket

Egyetemistákon próbálták ki az osztrák fővárosban azt a német fejlesztésű Covid-19-gyorstesztet, amely tíz percen belül ígér eredményt. A Bécsi Egyetem több mint háromezer hallgatója vett részt a szerkezetek kipróbálásában. A 99 százalékos pontosságot ígérő gyorsteszteket most nagy számban tesztelik az alpesi országban. Amennyiben pozitív eredményt mutatnak, a páciensen PCR-tesztet is el kell végezni, hogy megerősítse a diagnózist.

 

Kicsit csökkent az osztrák munkanélküliség

Az elmúlt hónapokban enyhült valamelyest a koronavírus-járvány miatt kialakult magas munkanélküliség Ausztriában az áprilisi csúcsponthoz képest -írja az MTI. Christine Aschbacher munkaügyi miniszter és Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter keddi  közös  sajtótájékoztatóján  elhangzottak  alapján  “többé-kevésbé  jól  állnak  a  dolgok  szeptember közepén”.

 

Ezrek perlik az osztrák kormányt a rossz járványkezelés miatt

Különböző országokból több mint ezer ember csoportos pert indított az osztrák kormány ellen a koronavírus-járvány kezelésének szerintük rossz módja miatt a népszerű ausztriai Ischgl-síterepen. A felperesek, akik állításuk szerint a tiroli városban vagy annak környékén fertőződtek meg, megbízták Peter Kolba osztrák ügyvédet, hogy járjon el a nevükben. Kolba  szerdán  arról  számolt  be,  hogy  a  panaszosok  nagy  része  Németországból,  Svájcból,  Nagy-Britanniából, Hollandiából és a skandináv országokból való.

 

Elmarad a bécsi operabál

A szervezők jelentették be, hogy a koronavírus-világjárvány miatt elmarad jövő februárban az osztrák főváros társadalmi életének egyik legkiemelkedőbb eseménye. A szezon egyik legfontosabb báljának számító bécsi operabál elmaradása újabb csapást jelent a város idegenforgalmi ágazatára. “Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. De a bál lefújását választottuk, mivel a fertőzés különösen a társasági összejöveteleken és ünnepségeken terjed”–mondta szerdán Sebastian Kurz osztrák kancellár.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus: ijesztőek a belga adatok

A belga nemzeti közegészségügyi intézet legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt héten naponta átlagosan 1.071 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A fertőzés egyre gyorsabban terjed, az új esetek napi száma 77 %-kal nőtt az utolsó két hét alatt. A heti rekordot hétfőn mérték, amikor 1.717 új fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok.

 

A civakodó belga pártok egyezsége kellene a járvány elleni küzdelemhez

Rekordhosszúságú ideje tartanak a kormányalakítási tárgyalások Belgiumban, a járvány miatti válság azonban rászoríthatja  a megállapodásra  a megosztott  politikai  mező  szereplőit.  Október  elsején  lesz  kormánya Belgiumnak.  Nem  ügyvezető,  nem  rendkívüli  felhatalmazással  működő,  hanem  rendes,  szabályszerű szövetségi kormány. Legalábbis ezt ígérte hét párt szeptember 11-ei közös közleménye, amelyet azután adtak ki,  hogy  Fülöp  király  szeptember  21-éig  meghosszabbította  a kormányalakítási  tárgyalásokkal  legutóbb megbízott politikusok, a liberális Egbert Lachaert és a szociáldemokrata Conner Rousseau mandátumát.

 

Gazdasági újraindítás Belgiumban: a helyi ételek és ízek egyre sikeresebbek

Helyi termék. Ha csak egy szóval lehetne jellemezni a belgiumi élelmiszer-kereskedelem és -fogyasztás fő trendjét az egészségügyi világválság idején, akkor ez lenne az. Most van a házi és helyi élelmiszerek kultusza, amelyet a belgák előnyben részesítenek az ipari és a globalizált élelmiszerekkel szemben, de  a tendencia már  a válság előtt is megfigyelhető volt, mind a marketingben, mind pedig a nagy bevásárlóközpontok polcain. A GfK felmérése szerint Belgiumban a helyi farmokon termelt mezőgazdasági termékek eladása 97%-kal nőtt január és július között az előző év hasonló időszakához képest. A felmérés kitér a hagyományos élelmiszerüzletek forgalmának növekedésére is a szupermarketek ellenében. Eszerint például a gyümölcs-és zöldségboltok + 39%, az élelmiszerboltok + 40%, a hentesek + 19%, míg a bioüzletek + 41% forgalomnövekedést könyvelhettek el a jelzett időszakban. Ugyanakkor a nagy bevásárlóközpontok „csak” +13%-os növekedést produkáltak.

 

Holland Kereskedelmi Kamara: a vállalkozók a koronavírus-válság ellenére is pozitívan viszonyulnak a vállalkozáshoz

Az egészségügyi járvány által okozott gazdasági válság ellenére a hollandiai vállalkozók pozitívan viszonyulnak a jelenlegi üzleti helyzethez -áll a Holland Kereskedelmi Kamara (KVK:  Kamer  van  Koophandel)  frissen  megjelent elemzésében. A bevételek csökkenése ellenére a megkérdezettek 73 %-a azzal számol, hogy továbbra is folytatja az üzleti tevékenységét. A fennmaradó 27% küzda jelenlegi helyzettel -különösen a turizmus és vendéglátás, valamint a kulturális ágazatában tevékenykedő vállalkozók –végül a megkérdezett vállalkozók 14 %-a valószínűsíti, hogy leállítja a vállalkozását. A Kereskedelmi Kamara felmérése szerint a holland vállalkozók az elkövetkező fél évben elsősorban a marketingre  fognak  összpontosítani azért, hogy növeljék vállalkozásuk online  láthatóságát. Ezen felül 14  % új kampányokat szeretne indítani, míg 8 % új szolgáltatást vagy terméket szeretne bevezetni.

 

A holland nemzeti légitársaság (KLM) október előtt bejelenti az újraindítási tervét

Pieter Elbers a KLM vezérigazgatója szerint a nehéz helyzetben lévő holland légitársaság “mindent megtesz” a társaság helyreállítási tervének október előtti bemutatása érdekében -nyilatkozta az elnök-igazgató a Het Financieele Dagblad holland  napilapnak  adott  szeptember  19-i interjúban. A holland kormány még június végén jelentette be, hogy 3,4 milliárd euró értékű állami támogatást nyújt a KLM-nek, cserébe a légitársaságnak helyreállítási tervet kellett készítenie. Wopke Hoekstra pénzügyminiszter ezt  a hitelcsomag  fontos feltételeként jelölte  meg. Ezérta KLM az utóbbi hónapokban nyolc szakszervezettel tárgyal és egyeztet olyan kérdésekben, mint a kollektív munkaszerződések és a munkahely csökkentések. Ha az október 1-i határidő lejárta előtt nem készül el a helyreállítási terv, akkor a KLM támogatása éshitele nagyon bizonytalanná válhat. A holland nemzeti légitársaság a nyár folyamán jelentette be, hogy a gazdasági válság következtében kb. 4.500-5.000 munkahelyet lesz kénytelen megszüntetni.

 

Luxemburg GDP-je 7,2 %-kal csökkent az idei 2. negyedévben az előző negyedévhez képest

A  korlátozások  közvetlen  következményeként  Luxemburgban  a  GDP -7,8% -kal  esett  vissza  2020  második negyedévében 2019 második negyedévéhez képest és -7,2%-kal az idei első negyedévi adathoz képest -derül ki a luxemburgi  Statisztikai  Hivatal  (STATEC)  szeptember  21-én közzétett jelentéséből. 2012 vége óta először csökkent a luxemburgi GDP. Nem okozott meglepetést, hogy a leginkább érintett ágazatok az ipari szektor (-17,7%), az építőipar (-15,3%) és a turizmus -vendéglátás (-14, 7%) voltak. A nemzetgazdaság fő pillére a pénzügyi, banki és biztosítási tevékenység -5,5% -kal csökkent 2020 első negyedévéhez képest.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

 

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

Bosznia-Hercegovinában szeptember 23-án 344 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak. A betegségben elhunytak száma 12 fővel, 790-re nőtt. Az utóbbi pár napban csökkent, de szeptember 23-án ismét nőtt az aktív fertőzöttek száma, jelenleg 6 657 beteget tartanak nyilván, a járvány márciusi kitörése óta pedig 26 081-en fertőződtek meg.

 

Bosznia-Hercegovina szerződést írt alá a Covax beszerzésére

Ankica  Gudeljevic,  Bosznia-Hercegovina civil ügyekért felelős minisztere szerződést írt alá 2020. szeptember 18-án a Gavi  Alliance-szel  Covax  vakcinák beszerzésére. Ezzel Bosznia-Hercegovina az első országok között lehet, amelyek a koronavírus elleni vakcinához jutnak.

 

A koronavírus-járvány miatt 40000-en vesztették el munkájukat Bosznia-Hercegovinában

A koronavírus-járvány kezdete óta a hivatalos statisztikai adatok alapján eddig 40 000-en vesztették el munkájukat Bosznia-Hercegovinában, azonban a szám ennél jóval magasabb lehet a be nem jelentett munkavállalók miatt. A szakmai szervezetek tartanak attól, hogy a szám év végéig megduplázódhat, és a kormányzat segítségét kérik a helyzet kezelésére.

 

Csökkent Bosznia-Hercegovina exportja az év első 8 hónapjában

A 2020. január és augusztus közti időszakban Bosznia-Hercegovina exportja 6.6 milliárd BAM volt, mely 14,1%-os csökkenést jelent 2019 azonos időszakához viszonyítva. Az import 17%-os csökkenéssel 10,84 milliárd BAM-ot tett ki.

 

Az építőipar tovább nőtt a koronavírus-járvány ellenére

2020 első félévében 1245 új épület épült Bosznia-Hercegovinában, mely 6,1%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában, vagyis elmondható, hogy a koronavírus-járvány ellenére, folytatódott az építőiparban évek óta tartó növekedési trend. A bosnyák cégeknek a járvány ellenére külföldön is több munkájuk volt 2019 azonos időszakához képest, értékük –7,8%-os növekedéssel –elérte a 64,87 millió BAM-ot.

 

BULGÁRIA

 

Koronavírus-helyzet Bulgáriában

Az új esetszámok hétvégi visszaesését követően szeptember 23-án már 160-nal nőtt az új fertőzöttek száma. Ezzel az eddig regisztrált fertőzések száma elérte a 19283-at. Jelenleg 4637 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és szeptember 23-án 12 fővel 779-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma.

 

Mennyire érintette a járvány a bolgár lakáspiacot?

A bolgár lakástranzakciók 27,8%-kal csökkentek 2020. 2. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A bolgár építőipart, különösen a magasépítést, nem érintette olyan súlyosan a COVID-19válság, mint más szektorokat, azonban a 3 hónapos vészhelyzetben (március 13. és május 13. között) az építőipari termelés volumenindexe átlagosan 16,9%-kal esett vissza. Júniusban az építőipari termelés 4,3%-kal volt alacsonyabb. A már megkezdett lakás és nem-lakás projektek finanszírozása biztosított, és várhatóan időben el is készülnek. Az elmúlt évek során felgyülemlett elkezdett projektek pedig megvalósulni látszanak: 3660 lakás készült el 2020. 2. negyedévében (56%-kal több, mint 2019. 2. negyedévében). A gazdasági bizonytalanság viszont ideiglenesen jegelte a lakásbefektetők érdeklődését. Az engedélyezett lakások 2020. 2. negyedévében 29,9%-kal csökkentek, míg a megkezdett lakások tekintetében a csökkenés nem volt olyan drasztikus (-15,6%).

 

CSEHORSZÁG

 

Aggasztó a helyzet Csehországban

Csehországban szerdán 2309 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami hasonló a keddi adathoz és a járvány kezdete óta a legmagasabb napi számok közé sorolható -derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt statisztikából.

 

Csehország: korlátozták a nézők számát a stadionokban

Csehországban csütörtöktől a nyitott stadionokban legfeljebb kétezren tartózkodhatnak a lelátókon, a teremsportok esetében pedig ezer főben maximálják a megengedett nézőtéri létszámot. A prágai egészségügyi minisztérium bejelentette korlátozást a koronavírus-járvány növekvő terjedési ütemével indokolták. Roman Prymula miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a rendelkezés legalább két hétre szól, s csak akkor enyhítenek, ha a járványhelyzet javul. A mostani szigorítás előtt a stadionokat félig tölthették meg szurkolók a Cseh Köztársaságban. A világjárvány kezdete óta a csehországi fertőzöttek száma meghaladta az 51 ezret, 530-an hunytak el a koronavírus okozta szövődmények következtében, és 26 ezren gyógyultak meg.

 

Lemondott a cseh egészségügyi miniszter

Távozik tisztségéből Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter. Adam Vojtech, aki három évig irányította a tárcát, hétfő reggeli sajtótájékoztatóján bejelentette: lemondólevelét már át is adta Andrej Babis kormányfőnek. Döntését azzal indokolta, hogy távozásával szeretne teret adni az egyre súlyosabb koronavírus-járvány elleni küzdelem „új megoldásainak”. A távozó miniszter azt mondta: a járvány tavaszi szakaszával Csehország sikeresen megbirkózott, de a mostani második hullámban új megoldásokra van szükség. „Mindent megtettünk annak érdekében, hogy megvédjük az ország lakosságát a járványtól. Bátran állíthatom, hogy ez az első hullámban sikerült is” –mondta Vojtech újságíróknak. Leszögezte: nincs miért szégyenkeznie.

 

Csehországot lassan elmossa a második hullám, rajtunk lötyög a mentőmellény

Sorra döntögetik a rekordokat a napi azonosított esetszámok a régió országaiban, de egyelőre csak Csehország kezdett valóban látható szigorításokba, hogy megfékezze a koronavírus terjedését -igaz, ők is már későn, a vírus újbóli elszabadulása után. Közép-Európa fennmaradó része egyelőre puhábban szigorít, valószínűleg mindenki azért, mint mi: hogy ne kelljen megint satufékkel leállítani a gazdaságot. De úgy tűnik, az esetszámokat ez a félig kivárásos taktika nem hatja meg.

 

Csehország nem számolt ezzel a helyzettel, a miniszterelnök szerint a szükségállapotot sem lehet kizárni

Nem lehet kizárni szükségállapot újbóli bevezetését Csehországban a koronavírusjárvány-terjedése miatt –derült ki a vezető cseh politikusok szombati lapokban közölt nyilatkozataiból. A helyzet alakulása nem jó. Ami most történik, azzal senki nem számolt –idézte Andrej Babis kormányfőt a Právo. A lap emlékeztet, hogy a miniszterelnök még néhány napja is azt hangoztatta, hogy nem szabad ijesztgetni a koronavírussal, most viszont elismerte, hogy a járvány visszatért és komolyan kell venni. Arra kérek mindenkit, hogy viselkedjen felelősen. A koronavírus visszatért, mindenütt emelkednek a számok, nálunk pedig különösen. Elsősorban Prágában súlyos a helyzet, szükségállapot bevezetését sem lehet kizárni. Ezt a kérdést az egészségügyi miniszternek kell feltenni. Ha ő javasolni fogja a kormánynak, foglalkozni fogunk vele –mondta Andrej Babis.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

A Tesco kérése csak elsőre látszik meredeknek -újra elindultak a pánikvásárlások a brit boltokban

Felpörgött az online vásárlás a koronavírus-járvány hatására, és a napokban bejelentett további korlátozó intézkedések miatt újból egyre nehezebben lehet kiszállítási időpontot foglalni a brit élelmiszerüzleteknél. A Tesco például arra kéri a vásárlóit, hogy az online vásárlás lehetőségét hagyják meg a járvány által jobban veszélyeztetetteknek. Aki teheti, menjen személyesen a boltokba.

 

Magasabb Covid-készültség és szigorítások a briteknél

A brit kormány hétfőn az eddigi közepesről magas szintre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot, majd Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala szigorításokat is bejelentett: az angliai vendéglátóhelyek csütörtöktől kezdődően csak este tíz óráig tarthatnak nyitva. A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének –Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország –tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú skálán a kormány az eddigi harmadikról a negyedik szintre emelje a készültséget.

 

Drive-in szabadtéri autós opera Angliában

Puccini Bohémélet című operája volt az Angol Nemzeti Opera első angol drive -in előadása szeptember 18-án. Noha a művészek hozzászoktak, hogy a 2 ezer férőhelyes operaházban telt ház előtt énekeljenek, most a 90 éves társulat új utat keresett a közönségéhez. Ez lett a drive-in. Még az előadás hosszát is a járványügyi előírásokhoz igazították. 90 percesre szabták, szünet nélkül.

 

Brit szakértők szerint katasztrofális lenne, ha elszabadulna a járvány

A brit kormány tanácsadói szerint nem szabad hagyni, hogy az új típusú koronavírus okozta nagy-britanniai járvány elszabaduljon, mert ellenintézkedések nélkül rövid időn belül elvileg több tízezer új fertőzés is történhet naponta. A szakértők ugyanakkor derűlátóan nyilatkoztak a hatékony oltóanyag kifejlesztésének esélyeiről. Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója és Chris Whitty angliai tisztifőorvos –aki e  minőségében a kormány egészségügyi főtanácsosa –hétfőn közös tájékoztatót tartott a Downing Streeten a nagy-britanniai járványhelyzetről.

 

A britek beelőznek: ott már este tízkor zárniuk kell a kocsmáknak és éttermeknek

A korai takarodó érzékenyen érinti a brit kocsmakultúra művelőit. Magyarországon a múlt pénteken megjelent kormányrendelet  értelmében  este  11-ig  lehetnek  csak  nyitva  a  vendéglátóhelyek  és  szórakozóhelyek,  Nagy-Britanniában azonban még ennél is szigorúbb nyitvatartási szabályokkal próbálják meg feltartóztatni a koronavírus terjedését.  A  brit  kormány  döntése  értelmében  a  puboknak,  bároknak,  éttermeknek  és  más  szórakozó-és vendéglátóhelyeknek este 10-kor be kell zárniuk. Emellett csak asztalnál ülő vendégeket lehet kiszolgálni –ezzel próbálják megakadályozni a csoportosulások kialakulását. Az új szabályok csütörtöktől lépnek életbe.

 

Emeli a brit kormány a járványkészültség szintjét

Az eddigi közepesről magas szintre emelte hétfőn a brit kormány a koronavírus-járvány intenzitását jelző készenléti fokozatot. A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az intézkedés előzményeként az Egyesült Királyság négy nemzetének –Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország –tisztifőorvosai a járványhelyzet áttekintése után közös indítványban javasolták, hogy az ötfokozatú skálán a kormány az eddigi harmadikról a negyedik szintre emelje a készültséget. A tisztifőorvosok indoklása szerint, jóllehet egy ideig alacsony volt a koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, az esetszám azonban most már gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik az Egyesült Királyság mind a négy nemzetének jelentős kiterjedésű térségeiben.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

Az észak-macedón egészségügyi miniszter szintén a rendezvényeken részt vevők számának csökkentését kérte, mert -mint mondta -ha az állampolgárok nem viselkednek felelősségteljesen, akkor a kormány ismét korlátozásokat vezethet be.  Szeptember  23-án a regisztrált fertőzöttek száma Észak-Macedóniában 182-vel  17  049-re  emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 2153-ra nőtt, és 5 újabb halálesettel 710-re nőtt a betegségben elhunytak száma.

 

Az IMF előrejelzése szerint 5,5%-kal eshet vissza a macedón gazdaság

A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a korábban jósolt 4% helyett 5,5%-kal csökkenhet a macedón gazdaság a koronavírus-járvány negatív hatásainak következtében. Észak-Macedónia kormánya eddig 3 intézkedési csomagot készített a járvány negatív hatásainak ellensúlyozására, és Kreshnik Bekteshi gazdasági miniszter korábbi szeptemberi bejelentése alapján már dolgoznak a negyedik csomagon.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Újabb negatív rekord dőlt meg Franciaországban

Franciaországban szombaton az egy nap alatt regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma 13 498, ezzel már több mint 442 ezer fertőzöttet tartanak számon. Május végén, két héttel a zárlat feloldása után még csak 272 volt az új koronavírusos esetek egy hétre számított napi átlaga, ezzel szemben jelenleg ez az érték9700 fölött van Járványügyi szakértők szerint a számok két okból emelkedtek ilyen drasztikusan: maga a vírus is gyorsabban terjed, illetve jelenleg hatszor annyi tesztet végeznek, miután a kormány ingyenessé tette a vizsgálatot.

 

Koronavírus: Európa-szerte korlátozások jönnek

Franciaországban több mint tizenháromezer új koronavírusos esetet regisztráltak pénteken. Ez eddig a legtöbb új fertőzés egy nap  alatt  a  vírus  kezdete  óta.  Eközben  a  fővárosban  már  számos  vendéglátóhelyen vezettek  be korlátozásokat. Idegenvezetők pedig állami támogatásért tüntettek.

 

A Bridgestone franciaországi gyárának bezárása 5.000 családot érinthet

A japán Bridgestone gumiabroncs cégcsoport vezetése kijelentette, hogy a cég franciaországi (Béthune) telephelyének bezárása az egyetlen lehetőség a túlélésre. A bejelentést követően valódi médiaháború kezdődött a francia kormány és a japán gumiabroncs-óriás, a Bridgestone között. A szakszervezetekkel, a helyi választott tisztviselőkkel, valamint az ipari és munkaügyi miniszterekkel folytatott válságtalálkozó végén a Bridgestone vezetése hétfőn jelezte, hogy a Béthune-i telep bezárása “az egyetlen lehetőség” , de szándékában áll “aktívan részt venni a helyszínre és a területre vonatkozó megoldások keresésében”.Ennek  a  25.000 lakosú észak-francia városkának a legnagyobb munkáltatója a multinacionális Bridgestone, amely közvetlenül 1.200 dolgozót foglalkoztat, ám a bezárás akár 5.000 helyi családot is érinthet. A japán cégcsoport az európai túltermeléssel, valamint az olcsó ázsiai márkák megjelenésével és a COVID-19vírus okozta gazdasági válsággal magyarázza a kényszerű lépést.

 

Franciaországban 2021-re várható a válság tetőzése

A gazdasági produktivitás súlyos csökkenése ellenére Franciaországban a munkahelyek megszűnése és a cégcsődök száma viszonylag visszafogottak az állami támogatási intézkedéseknek köszönhetően. “Az igazság igazi próbája akkor következik azonban majd be, amikor az összes bevezetett moratórium lejár” –figyelmeztet    a  Francia  Nemzeti  Bank (BF:  Banque  de  France) közleménye. A március 1. óta bejelentett szociális tervek és intézkedések fékező hatására «csak» 51.000 munkaszerződés felmondására került sor, ami így is közel háromszor annyi, mint 2010 azonos időszakában. Mindösszesen 715000 francia munkahely szűnt meg az idei év első félévében, az év végig várhatón már csak kisebb emelkedés várható, így összesen 800000 munkahely megszűnésével számol a francia gazdaság. A foglalkoztatási oldalon a “mélypontot” azonban  majd csak 2021 első felében éri el várhatóan Franciaország.

 

Franciaországban a közepes nagyságú vállalkozások állnak a gazdasági újraindítás élén

Franciaországban, bár nem elegendő mennyiségben vannak jelen, de a középvállalkozások (ETI:  Entreprises  de  Taille Intermédiaire) képviselik a hozzáadott érték és a munkahelyek közel egyharmadát. Ez a sokáig méltatlanul mellőzött szektor most a figyelem középpontjába került, mivel őket azonosítják a szomszédos országokban –Németország, Olaszország, Egyesült Királyság –a növekedés valódi motorjaként. Franciaországban a 250 -4.999 főt foglalkoztató vállalatok  adják  az  összes  vállalat  számának  a  3,3%-át,  ugyanakkor  ezek  a  társaságok  képviselik  az  összes foglalkoztatott számának a 23%-át, 237 Md euró hozzáadott értékkel. Franciaországban a közepes méretű vállalatok 55% -a családi vállalkozás és ezek a vállalkozások a gazdaság minden szektorában megtalálhatóak.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Horvátországban 400 ezren kaphatták el eddig a koronavírust

Horvátországban szeptember 23-án 204-gyel nőtt, és elérte a 15 340-et az azonosított fertőzöttek száma. Két idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 258-ra nőtt, 13 815-en viszont már meggyógyultak. Kórházban kezelnek 278 beteget, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1268, és 9314 ember van hatósági karanténban. Az aktív betegek és gyógyultak száma azért csökkent nagymértékben egy nap alatt, mert szeptember  21-től a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) 14 napról 10 napra csökkentette a kötelező hatósági karantén idejét, ezért sokan szeptember  22-től már gyógyultnak számítanak. Krunoslav Capak, a HZJZ igazgatója szerint a valamivel több mint négymilliós országban közel 400 ezren kerülhettek érintkezésbe a vírussal, ami nem elég a nyájimmunitás kialakulásához. Számításait az első hullámban elvégzett szerológiai tesztelések eredményeire alapozta.

 

A COVID-19járvány okozta leállást követően megkezdődött a horvát ipar fellendülése, ami gyorsabb, mint az uniós átlag

Az Eurostat adatai szerint a horvátországi ipari termelés júliusban 5,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, míg a júniusi növekedés 7,3%-os volt. Az Eurostat adatai szerint Horvátországban az ipari termelés májusban havi átlagban 1,8%-kal, áprilisban 7,7%-kal, márciusban pedig 1,4%-kal csökkent. Bizonyos iparágak, például az élelmiszeripar, a lezárás idején is növelte a termelést, és ez a tendencia anyár folyamán is folytatódott. Azonban a horvát ipar éves szinten tovább csökkent. Júliusban 1,6%-kal volt alacsonyabb, mint tavaly júliusban, míg júniusban 1,7%-kal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. Májusban 12,4%, áprilisban 11% és márciusban 4,9%-os volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

 

A Standard & Poor’s megerősítette Horvátország jelenlegi hitelkockázati besorolását

A  Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő megerősítette a horvát gazdaság, stabil kilátások melletti, BBB-jelzésű befektetői hitelkockázati besorolását. Az Ügynökség a közleményében hangsúlyozta, hogy Horvátország a 2020-as évet egy javuló külkereskedelmi mérleggel és egy kiszámítható költségvetéssel kezdte, azaz a korábbi évekhez képest az ország makrogazdasági helyzete sokat javult. Ez tette lehetővé, hogy a horvát kormány számos gazdaságvédelmi intézkedést tudott finanszírozni, amik jelentősen csökkentették a világjárvány horvát gazdaságra és a munkaerő piacra gyakorolt negatív hatásait. A hitelminősítő intézet előrejelzése szerint a horvát GDP 8%-kal csökken 2020-ban, és 2022-re érheti el ismét a járvány előtti szintet.

 

A Croatia Airlines forgalma esett vissza a legnagyobb mértékben

Horvátországnak a koronavírus-járvány ellenére is jó idegenforgalmi szezonja volt. A Jadrolinija és az autópályák a tavalyi  forgalom  mintegy  70%-át valósították meg. Az idei év első nyolc hónapjában a Jadrolinija 5.722.446 utast és1.727.230 járművet szállított, ami a szállított utasok 60%-a, míg a szállított járművek 71%-a  a  2019-es év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel szemben a légi utasszállításban volt a legnagyobb visszaesés: az év első nyolc hónapjában a Croatia Airlines 67%-kal kevesebb utast szállított, mint tavalyi év azonos időszakában. A horvát repülőterek pedig a tavalyi év első nyolc hónap forgalmának csak a 20%-át valósították meg, azaz 1,7 millió utas haladt át rajtuk.

 

Különleges ajánlat a Horvátországba készülőknek

A horvátok jövőre forradalmian új vízumtípust vezetnek be, amellyel a home office-ban dolgozó külföldieket szeretné az országba csalogatni. A nomádvízumnak nevezett belépési, tartózkodási engedélyt olyan állampolgárok szerezhetnék meg, akik eleve távmunkát végeznek, de állandó lakhelyük a koronavírus szempontjából kockázatosnak számít. A kormány úgy véli, hogy a külföldi távmunkások szívesebben dolgoznának egy adriai strandról, mint otthonról, ezért bízik a vízum sikerességében. Továbbá a turizmus számára is lehetőséget lát ebben az elképzelésben, hiszen a digitális vándoroknak szállásra is szükségük van, és nyilván az országban költik majd el a jövedelmük egy részét. Arra számítanak, hogy a legtöbben az Egyesült Államokból, valamint Ázsiából igénylik majd a 12 hónapra érvényes, de fél évre meghosszabbítható nomádvízumot. Kiállítási feltétele, hogy az igénylő igazolni tudja munkaviszonyát, és legalább kétezer eurós havi jövedelme legyen.

 

KOSZOVÓ

 

Koronavírus-helyzet Koszovóban

Szeptember  23-án az eddig regisztrált fertőzöttek száma Koszovóban 62-vel  15  270-re emelkedett, míg az aktív fertőzöttek száma 24-gyel 1754-re csökkent. Koszovóban az utóbbi 24 órában 1 halálos áldozata volt a járványnak, így a betegségbe eddig 616-an haltak bele.

 

LENGYELORSZÁG

 

A lengyelek azt állítják, hogy kifejlesztették a koronavírus hatásos gyógyszerét

A lengyel Lublin biotechnológiai vállalat sikeresen kifejlesztett egy szert, amely alkalmasnak tűnik a koronavírus kezelésére. A vállalat közleménye szerint az előzetes tesztek igazolták a hatásosságot, a klinikai tesztek következő fázisa azonban még hátra van. Ha a lengyelek sikerrel járnak, állításuk szerint ez lehet az első készítmény, amely hatásosan semlegesítheti a SARS-CoV-2 vírust.

 

Lengyelország: 711 új fertőzött, 18 további halálos áldozat

Lengyelországban hétfőn 711 új COVID-19 fertőzött személyt azonosítottak, ezzel 80.699-re emelkedett az országban a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos fertőzéses esetek száma. A halálos áldozatok száma 18-cal emelkedett szeptember 21-én, a kórnak ezzel összesen 2.316 halálos áldozata van.

 

Visszajönnének Kelet-Európába a Kínában gyártó német cégek

A lengyel fejlesztési miniszterhelyettes, Krzysztof Mazur szerint korábban soha annyi német cég nem érdeklődött lengyelországi beruházás iránt, mint most. A koronavírus hatására jelentősen átrendeződhetnek a globális ellátási láncok, és ennek Kelet-Európa lehet az egyik nyertese –mondta Mazur egy lengyel üzleti lapnak, a wnp.pl-nek  adott interjújában.

 

MONTENEGRÓ

 

Aggasztó a montenegrói járványhelyzet

Szakértők szerint aggasztó a járványhelyzet Montenegróban, ahol 3 549 aktív esetet tartanak nyilván, ami azt jelenti, hogy százezer lakosra 570 fertőzött jut. Szeptember 20-án 714 új regisztrált megbetegedéssel rekordot döntött a napi új fertőzések száma.  Az országban a járvány kitörése óta 9428 esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig  151. A kormány hetek óta újabb korlátozó intézkedések bevezetéséről beszél, a jelenlegi helyzetben pedig valósággá is válhatnak az ígéretek –vélik egészségügyi szakemberek. A hatályos intézkedések értelmében a 7 évnél idősebbeknek zárt  és  nyílt  térben  is  maszkot  kell  viselniük,  tartaniuk  kell  a  kétméteres  távolságot  egymástól,  valamint  a vendéglátóipari egységekben négynél többen nem ülhetnek egy asztalnál. Korábban a tanévkezdést október elsejére halasztották, de nem zárható ki, hogy további csúszás lesz.

 

NÉMETORSZÁG

 

Németországban tartózkodók részére

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Változás –Budapest és Győr-Moson-Sopron megye a rizikóterületek listáján

2020.09.23. napján a német Robert-Koch-Intézet (Budapest után) rizikóterületté nyilvánította Győr-Moson-Sopron megyét is. A szabályok ugyanezen nap 19:30 órától hatályosak. A német Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint -azon személyeknek, akik a Németországba beutazást megelőző 14 napban rizikóterületen tartózkodtak, főszabály szerint 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. Beutazást követően lakóhelyre/tartózkodási helyre kell utazni és felvenni a kapcsolatot az illetékes egészségügyi hatósággal.

 

Koronavírus: a németek már fellélegezhetnek?

A fertőzésszám emelkedése ellenére egyre kevesebb intenzív kórházi ágyat tartanak fenn Németországban az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) miatt súlyosan megbetegedő embereknek -írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) nyomán az MTI.

 

Koronavírus: lázambulanciával és új tesztelési…

Új stratégiát dolgoznak ki Németországban a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésre -jelentette be a szövetségi egészségügyi miniszter hétfői interjúkban. Jens Spahn a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az őszi és a téli hónapokra szóló stratégia egyik fő eleme az úgynevezett lázambulanciák felállítása, amelyeken csak a légúti panaszokkal, vagyis az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) jelenlétére és az attól nehezen elkülöníthető egyéb klasszikus meghűléses megbetegedésre utaló tünetekkel jelentkező pacienseket vizsgálják majd.

 

Németország kontaktkövető alkalmazása kelendő

Több mint 18 millióan töltötték le az applikációt és eddig több mint tízezer alkalommal riasztott. Németország után tíz további európai országban is bevezetik a szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kontaktkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) egy igazolt hordozójával –jelentették be szerdán Berlinben.

 

A szövetségi kormány 2021-ben további növeli adósságát

A szövetségi kormány 2021-ben további 96,2 milliárd euróval tervezi növelni adósságát, aminek törlesztése 2042-ig lesz esedékes. Ezzel a kormány 86,2 milliárd euróval lépi túl az alaptörvényben rögzített adóssággátat. A járvány gazdasági kihatásainak enyhítése és a német gazdaság gyors talpra állítása érdekében a kormány ismét kénytelen alkalmazni a különleges szükséghelyzetekre vonatkozó kivételes szabályozást.

 

Koronavírus: kisebb gazdasági visszaesést vár Németországban idén az Ifo gazdaságkutató intézet

Az eddig vártnál kisebb idei német gazdasági visszaeséssel számol az Ifo német gazdaságkutató intézet, ugyanakkor úgy  véli,  hogy  a  jövő  évi  GDP-növekedés  szerényebb  lesz  az  általa  eddig  becsültnél. A  müncheni  egyetem gazdaságkutató intézete kedden azt közölte, hogy az idei évre vonatkozó GDP-csökkenési előrejelzését 5,2 százalékra változtatta az eddigi 6,7 százalékról. Ezt azzal indokolta, hogy a második negyedévi GDP a vártnál kevésbé csökkent, és hogy a jelenlegi gazdasági folyamatok kedvezőbbek a vártnál.

 

Koronavírus-válság: nem sok jót sejtet a német fogyasztók hangulata

A német fogyasztók hangulata alig javul októberben az előző hónappal összevetve, marad a minimális borúlátás -derül ki a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet szerdán közölt előrejelzéséből. Az októberi hangulatindex mínusz 1,6 pontra javult a szeptemberi mínusz 1,7 pontról. Elemzők nagyobb javulást, mínusz 1 pontot vártak.

 

Borús kilátások a Lufthansánál, megütötték az európai légitársaságok papírjait is

Mai rövid közleményében tudatta a Lufthansa, hogy a koronavírus-járvány miatt tovább csökkenti flottáját, illetve a harmadik  negyedévre  nagyösszegű  értékcsökkenési  leírást  fog  végrehajtani  repülőgépjeire  vonatkozóan.  A korlátozások  nem  kímélik  a  többi  légitársaságot  sem,  ma  is  meredeken  zuhantak  a  részvényeik  az  európai kereskedésben.

 

Minden ötödik bankfiókját bezárja Németországban a Deutsche Bank

A Deutsche Bank arra készül, hogy minden ötödik bankfiókját bezárja Németországban, alkalmazkodva ezzel a koronavírus miatt megváltozott bankfióki ügyféllátogatottsághoz –írja egy banki vezetőre hivatkozva a Reuters. A koronavírus jelentősen átalakította az ügyfelek fióklátogatási szokásait, egyre kevesebben mennek bankba ügyet intézni, emellett jelentős költségcsökkentő lépésekre is szükség van.

 

Komoly leépítésbe kezd a német gigavállalat

A német BASF vegyipari konszern 2022-ig kétezer alkalmazottat bocsát el Global Business Services szolgáltató üzletágától -írja az MTI a cég közleménye nyomán. A Global Business Services üzletágat 2020. január elsején létesítette a BASF a többi tevékenységi körétől átvett 8400 alkalmazottal a többi üzletág pénzügyi, logisztikai, kommunikációs, személyzeti, környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági szolgáltatásainak az ellátására.

 

Bepöccent a bajor miniszterelnök

A bajor miniszterelnök egy lex budapesti Szuperkupadöntőt fog javasolni a keddi bajor kormányülésen, vagyis azt fogja javasolni, hogy a magas kockázatú helynek minősített Budapestről hazatérő szurkolóknak karanténba kelljen vonulniuk. Markus Söder bajor miniszterelnök aggodalommal figyeli, hogy az Európai Szuperkupa-döntőre 2-3 ezer ember repülhet Budapestre Münchenből és Bajorországból. A politikus szerint Magyarországot joggal sorolták a magas kockázatú országok közé.

 

Sztrájk Németországban

A közalkalmazottak érdekképviseletei 4,8 százalékos fizetésemelést szeretnének elérni. A települési munkaadók szerint viszont most üres a kassza. Németország több tartományában figyelmeztető sztrájkot tartanak a szakszervezetek. Güterslohban a Ver.di szakszervezeti szövetség felhívására az óvodai dolgozók tartottak munkabeszüntetést. „A gyerekek csodálatosak. De senki nem látja, hogy túl vagyunk terhelve, a munkaerőhiány miatt a teljesítőképességünk határán vagyunk” -mondta egy demonstráló. egy másik szerint “az elmúlt években folyamatosan nőtt a nyomás, de most a koronavírus miatt is sok gyerek egyre több időt tölt nálunk”

 

OLASZORSZÁG

Olaszországban marad a baloldali kormány

A régiók többségét viszont a jobbközép vezeti. Döntetlennel végződött a tartományi választások hétfőn véget ért fordulója, miután a baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) és a Liga vezette jobboldali koalíció is három-három tartományt szerzett meg.

 

Olaszország: erősödött a kormánykoalíció, de a jobbközép sem gyengült

Az olasz parlamenti képviselők számának csökkentéséről tartott népszavazás -elemzők szerint -megerősítette a kormánykoalíciót. A szavazók 70 százaléka a csökkentésre voksolt. A következő parlamenti ciklustól az alsóházi képviselők létszáma 230-cal csökken: 630-ról 400-ra. A szenátus 115 fővel lesz karcsúbb: 315 helyett 200-an ülnek majd benne.

 

Elhárult a politikai kockázat Olaszországban, jöhetnek a szükséges reformok

Az olasz népszavazással egybekötött helyhatósági választás nem okozott nagy megrázkódtatást a kormánykoalíció számára, ezzel a rövid távú politikai kockázatok csökkentek az országban. A választási törvény reformja az egyike lehet azok közül a szükséges reformok közül, amelyeket az EU a helyreállítási alap támogatásaiért cserébe elvár az országtól.

 

Olaszországban helyi lezárásokkal tervezik megállítani a vírust

Olaszország célzott lezárásokról dönthet azokon a helyeken, ahol az szükséges, hogy megállítsák a koronavírus terjedését, és egyben elkerüljék az egész ország lezárását -mondta Giuseppe Conte miniszterelnök a Stampának adott interjújában. A miniszterelnök emellett elmondta, hogy Olaszországban egyelőre kedvezőbb a járványhelyzet, mint Európa legtöbb országában.

 

Kiszivárogtak az olasz gazdasági tervek

Olaszország arra számít, hogy a koronavírus által sújtott gazdaság jövőre több mint 5% -kal növekszik, miután 2020-ban 9%-os visszaesést könyvel el. A kormányzati prognózis nem sokat változott április óta: akkor 8%-os visszaesés után 4,7%-os jövő évi korrekciót vártak. Mivel Olaszországnak sok pénz jut a helyreállítási alapból, ez még javíthatja a kilátásokat, amennyiben hamar fel tudja használni a támogatást.

 

Covid-mentes járatokat indít az Alitalia

Az olasz nemzeti légitársaság megkezdte azoknak a járatainak az elindítását, amelyekre minden utas csak negatív Covid-teszt birtokában szállhat fel. Ez két módon valósulhat meg: az utas bemutat egy 72 órán belül készült negatív tesztet, vagy helyben készítenek vele egy gyors antigéntesztet.

 

ROMÁNIA

 

Ismét rekordot döntött a fertőzöttek száma Romániában

Szeptember 23-ra 1767 új fertőzést igazoltak, ezzel megint megdőlt a napi új esetek eddigi rekordja, és 47 új halálesetet jelentettek,  mellyel  4550-re nőtt a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. Az eddig regisztrált fertőzöttek száma elérte a 116415-öt, és jelenleg 17976 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Romániában a lakosság jelentős része nem veszi komolyan a járványügyi intézkedéseket, ráadásképpen rendszeresek az ezek ellen rendezett tömegtüntetések.

 

Gondok lehetnek Romániában a koronavírus elleni védőoltás tárolásával -a Maszol.ro portálról

Jövő év első felében az Európai Unión keresztül lesz koronavírus ellenes védőoltás Romániában, amelynek gyártását megkezdhetik az országban is, csakhogy gondot jelenthet a vakcina szakszerű tárolása. Az Európai Bizottság jelenleg tárgyalásokat folytat hat gyártó céggel is, közülük kettővel már alá is írták az előzetes szerződéseket. Az EB az első szakaszban 30 millió adagot szerződött le, ennek négy százalékát kapja meg Románia, azaz mintegy 1,3 millió oltás jut el a hazai lakossághoz. Brüsszel hosszabb távon összesen 300 millió adagot szerződtetett le, így Románia 2021 után nagyjából 10 millió adag védőoltásban részesülhet. Mindeddig a kormány részéről voltak olyan vélemények, hogy a vakcinát a háziorvosnál kellene tárolni, ami viszont lehetetlen. A szérumot ugyanis szobahőmérsékleten nem lehet tartani, speciális körülmények között, hűtőszekrényekben kell majd tárolni.

 

Ennyibe kerültek az eddig Romániában végzett koronavírus-tesztek

A járvány hivatalos romániai megjelenése óta több mint 2,2 millió koronavírus-tesztet végeztek el. A tesztek elvégzésére akkreditált 135 laboratóriumban erre eddig mintegy 300 millió lejt költöttek el. Persze ez nem mind közpénz, hiszen bárkinek lehetősége van elvégeztetni magán a tesztet, amennyiben hajlandó kifizetni az árát, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.

 

Románia európai alapokból fogja visszakapni a PCR-tesztekre fordított összegeket -a Maszol.ro portálról

Európai alapokból fogja visszakapni Románia a SARS-CoV-2 vírust kimutató PCR-tesztekre költött összeget. Az egészségügyi minisztérium 4 európai projekthez kért finanszírozást a COVID-19járvány okozta egészségügyi válság kezelésére. A projektek célja az aktív koronavírusos eseteket kimutató PCR-tesztek költségeinek megtérítése országos szinten. Ebbe beletartoznak a már elvégzett tesztek is, és azok is,amelyeket a következő időszakban fognak elvégezni a fertőző betegségek terjedésének figyelemmel követését és megakadályozását célzó, 2021 januárjáig tartó program keretében.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Madridban a pénzbőség zavarával küzdenek

Az Európai Bizottság javaslata alapján a gazdaság talpra állítására kapott pénzt a zöldenergia, a közlekedés és a digitalizáció fejlesztésére kellene fordítani. A helyreállítási tervet Spanyolországban Pedro Sánchez kormányfő hivatala felügyeli majd egy vállalatvezetőkből létrehozott tanácsadó csoport bevonásával. Spanyolországban egyelőre nem tudják, hogy mire fordítják majd az uniós helyreállítási alapból származó pénzt, Olaszországban viszont már a parlament előtt van a tervezet.

 

A spanyol kormány rendeletben szabályozza a távmunkát

Törvényerejű rendeletet fogadott el a távmunka szabályozására keddi ülésén a spanyol kormány. María Jesús Montero kormányszóvivő  ismertetése  szerint  a  munkavállalónak  és  a  munkáltatónak  önkéntes  alapon,  írásban  kell megállapodnia a távmunkáról, amennyiben az három hónapon át meghaladja a heti munkaidő 30 százalékát, a heti két napot. A munkáltatói és dolgozói érdekképviseletek által előzetesen jóváhagyott jogszabály biztosítja, hogy a távmunka ne jelentsen hátrányt a munkavállalónak sem fizetésben, sem munkahelye stabilitásában, sem munkaidőben, sem képzésben és szakmai előmenetelben.

 

A spanyol és az olasz autópiac omlott össze a legjobban idén

Augusztusban közel ötödével, az év első nyolc hónapjában pedig közel harmadával csökkent az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbihoz képest az autóipari szakmai képviseleti szervezet, a brüsszeli ACEA csütörtökön publikált havi jelentése alapján. Spanyolországban volt a legnagyobb a csökkenés az év első nyolc hónapjában, 40,6 százalékos. Olaszországban 38,9 százalékkal, Magyarországon 25%-kal csökkent a forgalom.

 

Koronavírus: a madridi autonóm tartomány több zónájában tüntettek a korlátozások miatt

Hétfőtől több helyen korlátozzák az emberek szabad mozgását. Tüntetésekkel tiltakozott a lakosság a madridi autonóm tartomány több zónájában is vasárnap az éjfélkor életbe lépő korlátozások ellen, amelyeket a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében rendelt el a térség vezetése.

 

Spanyolország a hadsereget is beveti a madridi korlátozások betartásához

A   spanyol   hadsereget már korábban,  az  első  fertőzési  hullám  során  bevetették  azért,  hogy segítsék  a  polgári hatóságokat. Isabel Diaz Ayuso, a főváros regionális kormányzója, a Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy igénybe veszik a hadsereg segítségét a fertőtlenítéshez, a helyi rendőrség és a bűnüldözés megerősítéséhez.

 

Megvan a megállapodás, létrejön Spanyolország legnagyobb bankja

Megállapodott a CaixaBank kisebb riválisával, a Bankiával, a két pénzintézet fúziójából a legnagyobb, spanyol piacon operáló bank jön létre.

 

SVÉDORSZÁG

 

Koronavírus: fenntartható-e a svéd modell?

Ha az ember Stockholmban jár, nehéz bármilyen nyomát felfedezni a koronavírus-járvány elleni küzdelemnek. Úgy tűnik az emberek a szokásos módon élik hétköznapi életüket, az iskolák, üzletek, éttermek még a járvány korábbi szakaszában is nyitva maradtak. Az Euronews helyszíni tudósítója, Anelise Borges úgy tapasztalta, hogy maszkot sem hordanak sehol. A svéd járványkezelési stratégia sokakat sokkolt és sokat kritizálták, azonban a legtöbb svéd egyetért azzal, hogy a karantén nem lett volna jó megoldás.

 

Hamarosan véget érhet a koronavírus-járvány Svédországban

A pandémia elleni védekezési intézkedések hiánya miatt sokak által kritizált skandináv országban mégis bevált a laza módszer, ugyanis az elmúlt hetek eredményei alapján kialakulhatott a koronavírus elleni immunitás a lakosság teljes körében. Habár a teljes populációra kivetítve az immunitás szintje még mindig 60% alatt mozog, ez elég lehet ahhoz, hogy Svédországban sikeresen elejét vegyék az epidémiának –számolt be róla Kim Sneppen, a koppenhágai Niels Bohr Intézet biokomplexitás professzora a Politiken napilapnak.

 

Svédországban még nincs második hullám

Svédországban a legtöbben maszk nélkül járnak az utcákon. Az emberek fedetlen arccal bámulják mobiltelefonjuk kijelzőjét a stockholmi metrón is. Miközben a világ legtöbb országában újra korlátozásokat vezetnek be, a svédeknél továbbra is nyitva vannak az éttermek, kocsmák, konditermek, az ország lakóit alig korlátozzák mozgásukban. Az ország koronavírushoz való hozzáállása magára vonta az egész világ figyelmét. Különösen azok után, hogy Svédországban eleinte nagyon magas volt a halálos áldozatok száma, a koronavírus szinte megállíthatatlanul terjedt a hospice-házakban  és  az  idősotthonokban.  A  tízmilliós  országban  88  ezren  kapták  el  a  kórt,  5864-en   belehaltak   a szövődményekbe. Sokan megütközve figyelték a svéd hozzáállást, a skandináv országok lezárták határaikat a svédek előtt. A svéd kormányzat azonban nem változtatott. Azt mondták, a vírus elleni védekezés nem sprint, hanem egy maratonfutás.

 

Javulást mutatnak a svéd koronavírus-adatok

Egész Európában új erőre kapott a koronavírus-járvány. Ez alól csak egyetlen ország kivétel: Svédország. Itt a napi új fertőzöttek száma szeptemberben 106 és 332 között alakul. Az utóbbi hetekben beállt 200-300 körülire a napi megbetegedések száma. Ez azonban nem volt mindig így. A svédek úgy álltak hozzá a járvány kezeléséhez, hogy nem szükséges szigorítani, ha az emberek vannak annyira felelősségteljesek, hogy betartják az alapvető védekezési szabályokat, és az állami intervenció csak rontana a gazdaságon, így sokak megélhetését veszélyeztetné.  Ezért a jó adatokkal  rendelkező  Dél-Koreához  hasonlóan  nem  hoztak  szigorú  intézkedéseket,  csak  ajánlásokat,  és  az egészségügyben dolgozókra nagyon odafigyelnek. A járvány első hullámában így is Svédországban volt a legtöbb fertőzött a skandináv országok között, és ott is haltak meg a legtöbben.

 

SZERBIA

 

Koronavírus-helyzet Szerbiában

Noha a járványhelyzet stabil, az ünnepségek, családi összejövetelek korlátozását kérik szerb járványügyi szakemberek, hogy továbbra is kezelhető mértékű legyen a koronavírus-járvány az országban. Szeptember 23-án a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 81-gyel 33 080-ra emelkedett, az aktív fertőzöttek száma pedig 800-ra nőtt. Az elmúlt 24 órában 1 halálos áldozata volt a járványnak, a betegség következtében eddig összesen 744-en vesztették életüket.

 

Elektronikus megfigyelés alá helyezi a külföldről hazatérőket Szerbia

Nem kell karanténba vonulniuk, és orvoshoz sem kell menniük, csupán az egészségügyi minisztérium oldalán található kérdőívet kell kitölteniük azoknak a szerbiai állampolgároknak, akik szeptember 18-án 18 óra után térnek haza valamely, veszélyesnek nyilvánított országból. A szerb kormány döntése értelmében, amennyiben semmilyen tünete nincs az utazónak, kétszer kell kitöltenie  az  egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőívet, amennyiben viszont tüneteket tapasztal, jelentkeznie kell egy erre kijelölt koronavírus-rendelőben. A belgrádi kormány jelenleg három országot tart veszélyesnek,  mert  ott  rosszabb  a  járványhelyzet,  mint  Szerbiában:  Horvátországot,  Bosznia-Hercegovinát  és Montenegrót. A Magyarországról érkezők koronavírusteszt és karantén nélkül léphetnek be az országba, amennyiben nincsenek tüneteik, és a határon végzendő lázmérés szerint is egészségesnek tűnnek.

 

Ismert szerb járványügyi szakértő szerint nem fenntartható az online oktatás

Nem jó megoldás, mert hosszú távon nem tartható fenn az internetes oktatás az iskolákban, a koronavírus ugyanis nemcsak  egy-két hétig vagy hónapig lesz velünk, hanem évekig, és a védőoltás kifejlesztése sem jelent azonnali megoldást -jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője. Szerinte a kis csoportokban történő oktatás válhat be, úgy ugyanis kisebb az átfertőződés veszélye. A hivatalos adatok szerint a tanév kezdete óta 33 általános iskolás és 16 középiskolás diák, valamint 21 pedagógus kapta el a koronavírus-fertőzést Szerbiában.

 

SZLOVÁKIA

 

Megint rekordszámú az új fertőzöttek száma Szlovákiában

A  szeptember  22-i 338 után szeptember 23-án ismét rekordot döntött a 24 óra alatt igazolt új fertőzöttek száma Szlovákiában. Szeptember 23-án ezerrel kevesebb mintavételt vizsgáltak ki a laboratóriumokban, mint előző nap, mégis több új fertőzöttet találtak. Az elvégzett 5 213 koronavírustesztből ezúttal 360 lett pozitív. A járvány kezdete óta ezzel 7 629-re nőtt a pozitívan tesztelt páciensek száma, eddig összesen 428 308 mintavételt vizsgáltak ki. Nem nőtt a koronavírus szövődményei miatt elhunyt páciensek száma, továbbra is 41.  Az aktív esetek száma az országban jelenleg 3610.

 

Gröhling: Szlovákiában összesen 18 iskolát zártak be

Szlovákiában 18 iskola van teljesen bezárva a COVID-19betegség miatt. Ez enyhe növekedés, szeptember 21-én még 17 iskola volt zárva. További 64 iskolában összesen 226 osztályt kényszerültek bezárni, 8693 gyerek van otthon. A távoktatásba átsorolt gyermekek aránya állandóan 1 százalék körül mozog.

 

Augusztusban 7,6%-ra csökkent a munkanélküliség Szlovákiában

Augusztusban  7,60%-ra csökkent a regisztrált munkanélküliek száma. Az előző hónappal összehasonlítva ez 0,05 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor ez a szám 2,63 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A koronavírus-járvány okozta krízis óta először csökkent a munkanélküliség. A munkaügyi hivatalok összesen 229 517 állástalant tartottak nyilván, ami 1987 fővel kevesebb a júliusi számadatokhoz képest.

 

Szlovákiai autópiac: Újra csökkenőben az eladások

Júliusban 8262, augusztusban 6980 új személygépkocsit adtak el, így júliusban 12,61, augusztusban pedig 30,55%-os volt a visszaesés a tavalyi azonos hónapokhoz képest. Ennek alapján elmondható, hogy az autópiacra is megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma, ami stabilan 30% alatt tartja az évközi visszaesést is (-30,55%).

 

SZLOVÉNA

 

Koronavírus-helyzet Szlovéniában

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint szeptember 23-án 136-tal 4694-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szeptember 21-én 88 új esetről számoltak be, de hétvégén kevesebb tesztet végeztek az országban. A járvány halálos áldozatainak száma 1 fővel 143-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 65-en vannak kórházban, közülük tízet ápolnak intenzívosztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1383.

 

Szlovénia újabb szigorításokat vezetett be a járvány megfékezésére

A fertőzöttek számának növekedése miatt Szlovénia újabb szigorításokat vezetett be a járvány megfékezésére: kötelező a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk. Eddig csak zárt nyilvános helyen kellett maszkot hordani Szlovéniában, szeptember 19. óta azonban a piacokon, a városközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken is kötelező.

 

FÁK TÉRSÉG

 

Újabb vakcina klinikai tesztelését engedélyezte az Egészségügyi Minisztérium Oroszországban

Az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyta az Orosz Tudományos Akadémia Mihail Csumakov Szövetségi Tudományos Kutatóközpont által kifejlesztett COVID-19elleni vakcina klinikai tesztelésének megkezdését, melyet a tervek szerint 3 ezer önkéntes bevonásával, Kirovban, Szentpéterváron és Novoszibirkszben végeznek el.

 

Oroszország egy kormányrendelet értelmében szeptember végétől újraindít több légijáratot

Egy szeptember 20-i kormányrendelet értelmében Oroszország újra engedélyezi a légiközlekedést Belarusz, Kazahsztán Kirgizisztán és Dél-Korea viszonylatában, egyben lehetővé teszi ezen országok állampolgári számára az országba történő belépést is. A 2406-p számú vonatkozó kormányrendelet az alábbi linken érhető el.

 

A betakarítandó kukorica 30,5%-át learatták Fehéroroszországban

A fehérorosz Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Minisztériumra hivatkozó BelTA hírügynökség szerint a tervezett betakarítandó kukorica több mint egyharmadát aratták eddig le, mely 369,400 hektárnyi területet jelent.

 

A GDP 68%-a körül várják az ukrán államadósságot

2020 végére Szergij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter tájékoztatása alapján az államadóság mértéke 2020 végére el fogja érni a GDP 68%-át. Terveik szerint azonban ez az érték a következő években csökkenni fog, 2022-re 63,4%-os szintre kívánják visszaszorítani.

 

A Kazah Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a „QazCovid-in” vakcina klinikai tesztelését

Az egészségügyi tárca sajtóinformációk alapján engedélyezte a „QazCovid-in” nevű vakcina klinikai tesztjeinek első és második fázisát. A kazah RIBSP kutatóközpont által kifejlesztett oltás tesztelésének első fázisában 44 önkéntest vonnak be, melyet a második fázisban további 200 főn való teszt elvégzése követ.

 

Japán  vállalatok  három,  összértéket  tekintve  46  M  USD  értékű  projekt  megvalósításáról  írtak  alá  szerződést Kazahsztánban

A három projekt közül a legnagyobb egy multifunkcionális diagnosztikai központ létrehozására irányul, mely értéke 25 M USD és az egészségturizmus fellendítése érdekében várhatóan japán műszerekkel szerelik fel. A második, 13 M USD értékű projekt keretei között az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Centrum fejlesztése valósul meg, míg a harmadik projekt 8 M USD értékben teremt az olaj-bányászati és építőipari szektorok számára gépgyártó kapacitást.

 

7%-kal csökkent a kis-és nagykereskedelmi forgalom Tádzsikisztánban ez év január-augusztus időszakban

A tádzsik Gazdaságfejlesztési és kereskedelmi Minisztérium adataira hivatkozó „Avesta” hírügynökség szerint 2020 január-augusztus időszakban a tádzsik kis-és nagykereskedelmi forgalom értéke 19,9 Mrd TJS volt (1,9 Mrd USD), mely az előző év azonos időszakához képest 7%-os csökkenést jelent.

 

Csökkenést mutat ez évben az üzbég élelmiszer export

Az állami statisztikai hivatal adatai szerint ez év augusztusáig Üzbegisztán 978,8 ezer tonna élelmiszert exportált 595,6 M USD értékben, mely összehasonlítva az előző év azonos időszakával (2019 január-augusztus) az export értékét tekintve  31,5  %-os csökkenést jelent. Az üzbég élelmiszerexport legfőbb célországainak Kazahsztán, Oroszország, Kirgizisztán és Afganisztán számít.

Csökkentik a parlament működésére szánt összegeket Kirgizisztánban

Szoronbej Zsenbekov elnök kirgiz elnök elfogadta a Pénzügyminisztérium azon javaslatát, mely szerint 10,3%-kal csökkentenék a parlament működési költségeit a koronavírus-járvány miatt. Korábban a költségvetésben ezen célra előirányzott 774 M KGS (kirgiz som) (737,5 M RUB) összeget csökkentenék 694,m M KGS-re (661,7 M RUB). Az intézkedés célja a költségvetés pénzügyi kiadásainak csökkentése, melyre a gazdasági mutatók romló helyzete miatt van szükség.

 

KÍNA

 

Enyhül a feszültség Kína és India között

Az indiai és a kínai hadsereg nem küld további csapatokat a két ország között húzódó határmenti területre -áll a két ország védelmi minisztériuma által jegyzett, helyi idő szerint kedd este kiadott közleményében. A megállapodás értelmében a felek a továbbiakban igyekeznek elkerülni a “félreértéseket”, és közösen biztosítják a határmenti övezet békéjét. A hétfői, mintegy tizennégy órán át tartó egyeztetéseket két héttel a kínai és az indiai külügyminiszter találkozója után tartották. E találkozó során a politikusok megállapodtak a kölcsönös csapatkivonásról is, ám ennek időpontját nem jelölték ki,és a most kiadott közlemény sem említi.

 

Donald Trump: Kína hagyta elterjedni a koronavírust a világban

Trump azzal vádolta Kínát és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy hamis információkat terjesztettek a vírus fertőzésének módjairól. Leszögezte: “a kínai kormány és a WHO, amelyet csaknem teljes mértékben Kína tart ellenőrzése alatt, hamisan jelentette ki, hogy nincs bizonyíték e vírus emberről emberre terjedésére”. Az elnök az új típusú koronavírust ezúttal is “kínai vírusként” említette. Bírálta Peking környezetvédelmi politikáját is, kiemelve a túlhalászást, az óceánok szennyezését és a minden más országénál nagyobb, mérgező higanykibocsátást.

 

Visszavág Kína a TikTok és a WeChat betiltásáért: korlátozná egyes külföldi vállalatok kínai tevékenységeit

A külföldi vállalatok tevékenységének korlátozására alkalmas szabályokat ismertetett a kínai kereskedelmi minisztérium szombaton, miközben tiltakozását fejezte ki az egyes kínai mobilapplikációt betiltását célzó amerikai döntés ellen. A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna közlése szerint a minisztérium a korábban már többször kilátásba helyezett “nem megbízható entitások listájára” vonatkozó szabályokat tett közzé. A listán olyan külföldi vállalatok, szervezetek és egyének szerepelnek, akik veszélyeztetik Kína nemzeti szuverenitását, biztonságát és fejlődési érdekeit, vagy megsértik az elfogadott kereskedelmi alapelveket.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Törökországban már több mint 306 000 koronavírus-beteget regisztráltak

Szeptember  23-án 1 767 új esetet regisztráltak az országban, így az eddig azonosított koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 308069-et. Az áldozatok száma 72-vel nőtt, és ezzel a halálos áldozatok száma 7 711-ra emelkedett. Erdogan elnök szerint a kormánynak fokoznia kell az esetek számának megfékezésére irányuló intézkedéseket, ami több orvos tiltakozását is kiváltotta, mivel szerintük a hivatalos adatok alul értékeltek a járvány mértékéhez képest.

Törökország 2021 elején piacra dobja a koronavírus-vakcinát

2021  első  hónapjaiban  tervezik  piacra  dobni  a  koronavírus-ellenes  oltást,  jelentette  be  Recep  Tayyip  Erdoğan köztársasági elnök. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem új fejezetébe léptek, s a szerzett tapasztalat és elért eredmények alapján új stratégiákat dolgoztak ki. A 8 oltóanyag kísérletből 2 esetében sikeresen zárultak az állatkísérletek.

 

Megnyitották a WHO isztambuli irodáját

A WHO Humanitárius és Vészhelyzeti Régiós Irodáját Fahrettin Koca egészségügy-miniszter és a WHO európai igazgatója, Dr. Hans Kluge videókonferenciás részvételével nyitották meg. A külügyminisztérium írásos közleménye szerint   az   iroda   a   WHO-val  való  kapcsolatok  építéséhez  is  hozzájárul,  s  támogatja  Törökország  humanitárius tevékenységét és a koronavírus-járvány elleni küzdelmét.

 

1 milliárd USD a török egészségturizmus bevétele

A  koronavírus-járvány  miatt  bevezetett  utazási  korlátozások  ellenére  is  1  milliárd  USD  volt  Törökország egészségturizmusból származó bevétele az elmúlt 1 évben. 2019-ben 662 000, míg 2020 első negyedévében több mint 143 000 külföldi látogatott Törökországba egészségügyi beavatkozás céljából, a legtöbben Irakból, Azerbajdzsánból és Türkmenisztánból érkeztek.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Összeférhetetlenség miatt lemondott az amerikai gyógyszerfelügyelet vakcináért felelős főtanácsadója

Hana El Sahly, a houstoni Baylor egészségügyi főiskola virológus és mikrobiológus docense tavaly lett az Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) 15 tagú tanácsadót testületének elnöke, nemrégiben azonban kiderült, hogy július óta ő felügyeli a Moderna amerikai biotechnológiai vállalat koronavírus elleni vakcinájának kísérleteit. Az FDA-nek kell engedélyeznie valamennyi új gyógyszer, vakcina és gyógykészítmény forgalomba hozatalát.

 

Továbbra is nagy gondok vannak az amerikai munkaerőpiacon

Az elemzők által vártnál valamivel kisebb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten az Egyesült Államokban. A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 860 000 volt a szeptember 12-ével zárult héten, ami 33 000-rel  kevesebb  az  egy héttel korábban mért 893 000-nél. Elemzők 850 000-es  adatra számítottak.

 

200 ezer felett a járvány halálos áldozatainak száma az USA-ban

Elérte a 200 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban –jelentette  kedden  a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház. “Ez óriási és tragikus veszteség” –mondta Caitlin Rivers, a Johns Hopkins közegészségügyi központjának járványügyi szakembere az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR). Hozzátette: ha ez a trend folytatódik, akkor a Covid-19 –a szív-és érrendszeri megbetegedések és a rák után –az év végére már a harmadik vezető halálok lehet az országban.

 

Átalakul a társadalom, a koronavírus hazaköltöztette az amerikai fiatalokat

Átalakul a társadalom: először él a fiatal felnőttek 52 százaléka a szüleivel az Egyesült Államokban. A koronavírus miatt rengeteg fiatal kényszerült hazaköltözni. Augusztusban a fiatalok (18-29 évesek) 52 százaléka lakott a szüleivel a februári 47 százalékhoz képest –derül ki a Pew Research Center adataiból. Összesen már 26,6 millióan laknak a szüleikkel az országban. A fiatalokat összességében nagyon súlyosan érintette a járvány miatt kialakult recesszió. A leginkább érintett korosztály a 18-24 évesek. A2,6 milliós növekedésből 2,1 millió ebből a korosztályból került ki. Ez a mutató egyenesen arányos a munkanélküliségi ráta alakulásával, a munkájukat elvesztő fiatalabbaknak tehát sok esetben nem marad más választásuk, mint hazaköltözni.

 

Összehangolja a vakcinafejlesztést az USA és Japán

Telefonon egyeztetett Szuga Josihide japán miniszterelnök Donald Trumpamerikai elnökkel, a mintegy félórás beszélgetésben  a  felek  biztonságpolitikájuk  és  a  koronavírus  elleni  vakcinafejlesztés  összehangolásában  is megállapodtak –áll a japán külügyminisztérium hétfői közleményében. Szuga a vasárnap esti telefonbeszélgetés után újságíróknak azt mondta, az elnökkel egyetértettek abban, hogy a Japán és az Egyesült Államok közti szövetség a térség békéjének  és  stabilitásának  az  alapja.  Hozzátette,  hogy  Tokió  és  Washington  közösen  lép  fel  az  észak-koreai rakétakísérletek és az észak-koreai nukleáris fejlesztés jelentette fenyegetés ellen.

 

Az Egyesült Államok adóssága hamarosan nagyobb lesz, mint az egész gazdaság

A koronavírus ellen küzdő USA nehezebb helyzetben van most, mint a második világháborúban. A Congressional Budget Office figyelmeztetett, hogy a kormány idén 1945 óta nem látott deficitet termelhet a gazdaságban. Jövőre pedig az adósság mértéke meghaladhatja az egész gazdaság nagyságát, amire 1946 óta nem volt példa. A következő években új rekordokat érhet el az adósság mértéke. A hihetetlen számok ellenére a legtöbb szakértő szerint ez egy szükséges lépés ahhoz, hogy a döntéshozók megmentsék az állampolgárokat. A nagyon alacsony kamatoknak köszönhetően a befektetők szívesen vásárolnak az amerikai adósságból.

 

KANADA

 

Koronavírus: Kanada sokkal rosszabb őszre számít, mint amilyen a tavasz volt

Kanadát elérte a koronavírus-járvány második hulláma, és az ősz sokkal rosszabb lesz a tavasznál -figyelmeztetett helyi idő szerint szerdán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, megígérve egyúttal, hogy kormánya mindent megtesz, ami szükséges, hogy átsegítse a kanadaiakat ezen a nehéz időszakon.

 

LATIN-AMERIKA

 

Argentínában október 11-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat

Argentína elnöke, Alberto Fernández bejelentette, hogy meghosszabbítják a több mint fél éve érvényben levő kijárási korlátozásokat az országban, mivel a járványt még nem sikerült legyőzni. Jelenleg 664 ezer fertőzöttet tartanak nyilván és a napi esetszám a korlátozások ellenére igen magas, 10-12 ezer fő naponta. Már nem csak a fővárosban, hanem vidéken is gyorsan terjed a járvány.

 

Argentina soha nem látott gazdasági visszaesést könyvelt el a második negyedévben

A 2018 óta recesszióban levő országban a második negyedéves gazdasági visszaesés történelmi mértékű: 19,1%-os visszaesést mutat a 2019-es év hasonló időszakához képest az argentin statisztikai hivatal adatai szerint. Féléves viszonylatban,   a   2019-es  adatokhoz  hasonlítva,  a  visszaesés  12,6%-os.  Argentínában  március  20-án  kijárási korlátozásokat vezettek be, mely ellehetetlenítette a gazdaság működését. Az argentin GDP 2019-ben  2,5%-kal zsugorodott, míg a Nemzetközi Valutaalap 2020-ra 9,9%-os GDP-csökkenést vetít előre.

 

Trump betiltotta a kubai szivar és a rum behozatalát

Donald Trump amerikai elnök szerdán bővítette a Kuba elleni szankciókat, ezentúl tilos lesz szivart és rumot is behozni az Egyesült Államokba, továbbá a Kubába utazó amerikaiak nem vehetnek igénybe olyan szállodákat, és nem lakhatnak más lakhelyeken sem, amelyek a kubai állam tulajdonában vannak. Az elnök a Fehér Házban jelentette be döntését, miután ünnepség keretében kitüntetett 23 olyan amerikai és kubai-amerikai veteránt, aki részt vett 1961-ben a Disznó-öbölben végrehajtott kubai partra szállási kísérletben.

 

Egy kétmilliós brazil városban kialakulhatott a nyájimmunitás, de nem volt benne köszönet

Elképzelhető, hogy a közel kétmilliós lakosú brazíliai Manausban spontán módon, vagyis éles fertőzések során kialakult a nyájimmunitás. Egy friss tanulmány szerint a gyakorlatban az történhetett, hogy a koronavírusnak már nincs elég terjesztője, olyan sokan átestek a fertőzésen.

 

Beengednék Rióban a nézőket a focimeccsekre, hátha kevesebben lesznek a strandon

Marcelo Crivella, Rio de Janeiro polgármestere a Brazil Labdarúgó Szövetséghez fordult, hogy a világvárosban sorra kerülő mérkőzésekre ismét beengedhessék a szurkolókat. A városvezetés legnagyobb problémája, hogy rengetegen vannak a tengerparton, akik nem viselik a koronavírus-járvány elleni védekezéshez elengedhetetlenül szükséges arcmaszkot.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Namíbia feloldja a 6 hónapja tartó szükségállapotot

A namíbiai vezetés döntése értelmében szeptember 18-tól a napi Covid-megbetegedések csökkenő tendenciájának köszönhetően lehetővé teszi a külföldi turisták és üzleti célból érkezők belépését az országba.

 

További fokozatos újranyitás Zambiában

Edgar  Lungu  zambiai elnök bejelentése értelmében az elhanyagolható számú koronavírussal való megfertőződések lehetővé teszik az oktatási intézmények megnyitását. A kormány továbbá egy „pilot projekt” keretei között engedélyezi a bárok újbóli üzemeltetését is.

 

Jelentősen csökkentek az alkohol-és élelmiszeripar bevételei Dél-Afrikában

A  2015-ös állandó árakon mérve, az élelmiszer-és alkoholipar által generált bevételek 2020 júliusában 2019 azonos hónapjához  képest  52,6%-kal  csökkentek.  A  legnagyobb  csökkenést  a  bárok  bevételeiben  mértek  (-95,1%),   a gyorséttermek esetén viszont csupán 1,3%-os csökkenésről számoltak be. További jelentős bevételcsökkenéssel számoltak az éttermek és kávézók (-75,9%) illetve az étkeztetési és catering vállalkozások (-61,9%) is.

 

Négyezer új fertőzöttet találtak egy nap alatt Irakban

Az iraki Egészségügyi Minisztérium pénteken 4305 újabb, igazoltan koronavírus-fertőzöttről adott hírt, ezzel számuk 311 690-re nőtt a közel-keleti országban. A tárca 76 újabb halálesetről számolt be a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben, Irakban így már 8408 ember vesztette életét a kórban. Mindeközben 4205 ember gyógyult ki a fertőzésből, az összesített számuk 245 305. A minisztérium közlése szerint 2 021 586 tesztet végzett el az országban a járvány februári kezdete óta.

 

Líbia megint onthatja az olajat

Felbolygatta az olajpiacot a hír, hogy Líbia újraindítja kitermelését. Ha nem jelentkeznek újabb akadályok, Afrika legnagyobb olajvagyonát birtokló ország exportjának felfutása néhány hónap alatt is sokat visszavehet a globális kínálat-visszafogásból, amellyel sikerült stabilizálni a fekete arany árát a tavaszi zuhanás után.

 

Bővülő hálózat: már 90 városba repül a Qatar Airways

A légitársaság legújabb sajtóközleménye szerint a Qatar Airways 2020. október közepétől már heti 650 járattal 90 városba fog repülni. Ezek közül 28 ázsiai és 14 afrikai úticél lesz, utóbbiak között fog szerepelni szeptember 29-től a Accra városa is. A ghánai főváros már március óta a hálózat része lenne, de a pandémia miatt mostanáig el kellett halasztani az indulást.

 

Fogy az ENSZ pénze, vége lehet a segélyprogramoknak Jemenben

Több mint 24 millió ember szorul humanitárius segélyre az országban. Csökkentették vagy leállították már a tizenöt legfontosabb  ENSZ-segélyprogramot Jemenben, további harminc program sorsáról pedig az elkövetkező hetekben döntenek, amennyiben nem jut pótlólagos forrásokhoz a világszervezet, amely szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget a konfliktus sújtotta ország lakóival,közölte a világszervezet szerdán.

 

Visszaállítja a szankciókat Iránnal szemben az Egyesült Államok

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter harminc nappal ezelőtt jelentette be, hogy az Egyesült Államok újra be akarja vezettetni Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása szerepel az Iránnal megkötött 2015-ös nukleáris megállapodásban. Az  amerikai fél szerint Teherán megszegte kötelezettségeit, ezért Washington a maga részéről elindította a szankció-visszaállítási mechanizmust -írja az MTI.

 

Izraelben az országos zárlat ellenére megdőlt a napi koronavírus-rekord

Izraelben –mindössze néhány nappal a második országos zárlat kezdete után –6861 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, soha ilyen sok új esetet nem észleltek korábban –közölte szerdán az izraeli egészségügyi minisztérium. Az eddigi negatív rekord 5533 eset volt szeptember 15-én, míg májusban volt olyan nap, amikor csak öt új fertőzöttet találtak. A számok mostani megugrásához részben az is hozzájárult, hogy az elvégzett tesztek száma is jelentősen emelkedett. Leginkább az arabok és az ultraortodox zsidók által lakott települések érintettek, mert ott szűkebb helyeken élnek együtt nagyobb létszámú családok.

 

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia Izraelnek a járvány miatt

Több milliárd sékel értékű mentőcsomagot nyújt a vállalkozások és a munkavállalók megsegítésére az izraeli kormány, hogy enyhítse a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket. A 10,5 milliárd sékel (890 milliárd forint) értékű mentőcsomagot hétfő éjszaka fogadta el a kormány. Ezen a csomagon kívül a zsidó állam szeptemberben és októberben további egyszeri kifizetést biztosít olyan cégeknek, amelyek nem bocsátanak el alkalmazottakat.

 

AUSZTRÁLIA

 

Javult a járványhelyzet Ausztráliában és Új-Zélandon

Június óta vasárnap regisztrálták a legkevesebb koronavírusos beteget Ausztráliában. A járvány második hulláma augusztus elején robbant be Victoria államban, a kormány ezért szigorú intézkedéseket vezetett be. Közben Új-Zélandon is javul a helyzet: az elmúlt 24 órában egyetlen új megbetegedést sem regisztráltak.

 

Pillanatok alatt elfogytak a jegyek a sehová sem tartó repülőjáratra

Tíz perc alatt fogytak el a jegyek az ausztrál Qantas sehová sem tartó járatára. A légitársaság közleménye szerint, még soha  nem adták el ilyen gyorsan egy repülőgép összes ülését. A cég tudja, hogy a környezetvédők nem lesznek boldogok, de ha ekkora a kereslet, rendszeresíteni fogják a hasonló járatok indítását. Mivel a koronavírus-járvány miatt szigorú ki-és beutazási szabályok vannak érvényben Ausztráliában, sétajáratot indít a Qantas légitársaság, hogy valamelyest pótolja a kieső bevételeit –írja a LadBible című brit bulvárlap.

 

ÚJ-ZÉLAND

 

Új-Zéland gazdasága recesszióba süllyedt, de erősebben állhat talpra szomszédainál

Új-Zéland  gazdasága  recesszióba süllyedt  a  rekordmértékű  második  negyedéves  gazdasági  zsugorodás következtében. Negyedéves bázison a GDP 12,2 százalékkal csökkent a második negyedévben, amely rekordnak számít, viszont jobb, mint a Reuters közgazdászai által várt 12,8 százalék. Éves bázison a csökkenés 12,4 százalék volt. Az ország központi bankja augusztusban még 14 százalékos zsugorodásra számított. A koronavírus terjedése és a korlátozások miatt a gazdasági aktivitás drasztikusan csökkent.

 

A legkisebben összefoglaló az alábbi linken érhető el.

NEMZETKÖZI HÍRLEVÉL_2020.09.25

 

Forrás: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara