Tovább bővült a mesterek köre

Mestereket avattak Pécsett. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében mestervizsgát tett villany-, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat-szerelők, valamint fodrászok vették át családtagjaik jelenlétében mesterlevelüket.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Síkfői Tamás köszöntőjében egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a mester fogalmába sok minden beletartozik a magas szintű szakmai tudás épp úgy, mint a felelősségvállalás. Pécs leghíresebb mestere Zsolnay Vilmos is azt vallotta, úriemberré valakit ez utóbbi teszi, maga is ennek szellemében folytatta tevékenységét. Szólt arról is, hogy a kamara 2007-ben állíttatta helyre Pécsett a Zsolnay-szobrot, a mi a porcelángyártás és az abban közreműködő mestereknek állít emléket.

– A mestercím egyszerre teher és öröm – emelte ki Várszegi Gyula, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési alelnöke. – Az, aki nem vett még részt ilyen fajta megmérettetésen nem is tudja elképzelni, hogy mennyi lemondással jár a mesterlevél megszerzése. A most felavatott mesterek kivétel nélkül komolyan vették nemcsak a felkészülést, de magát a vizsgát is. Az idős mesterektől ők veszik át a staféta botot, példájukat követve vállalnak egyre nagyobb szerepet nemcsak az utánpótlás-nevelésben, de a mestervizsgáztatásban, az arra való felkészítésben is, éppen ezért egyben történelmi is a mostani mesterünnep.

E mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre inkább nő a szerepe a magas szakmai színvonalon végzett, minőségi munkának, mert a hosszú távú talpon maradásnak ez a záloga. Hangsúlyozta, mindemellett, hogy az egyre élesedő versenyben a piac elvárásainak csak az tud megfelelni, aki folyamatosan képezi magát, megismeri a legújabb eljárásokkat, fejleszti a vállalkozását. Örömteli, hogy ismét egyre többen vállalkoznak arra, hogy megszerezzék a mesterlevelet, így a szakmájukban egy felsőbb szintre lépjenek.

– Több oka is volt annak, hogy vállalkoztam rá, hogy leteszem a mestervizsgát – mondja Kálmán Ferenc, gázfogyasztó-berendezés és csőhálózat-szerelő mester, a Kálfergép 2011 Kft. tulajdonos ügyvezetője. – Az egyik, hogy szeretnénk bekapcsolódni a tanulóképzésbe, a másik, hogy úgy tartom a mestercím a szakma csúcsa. E mellett a vizsgára való felkészülés lehetőséget adott arra, hogy felfrissítsem az ismereteimet, valamint számos új dologgal is megismerkedhettem és a szakmai kapcsolataimat is kibővíthettem.

Csorbics Benjamin fodrászmester fiatal kora ellenére azzal is büszkélkedhet, hogy egy fodrász-dinasztia tagja, édesanyja Alexity Lilian fodrászmester, de a nagymamája is ezen a területen tevékenykedik.

– Annak idején, a szakmaválasztáskor egyáltalán nem tereltek ebbe az irányba, magam döntöttem úgy, hogy fodrász leszek – kezdi beszélgetésünket. – Azonban az tény, hogy nem a tanulóéveim alatt, hanem fokozatosan kezdtem úgy érezni, ezzelel akarok hosszú távon foglalkozni. 22 éves koromban döntöttem úgy, hogy kimondottan férfi fodrász leszek. Ekkor itthon még nem igazán voltak barber shopok, én sem tudtam róluk túl sokat, azonban ahogy egyre közelebb kerültem a szakmához és annak rejtelmeihez egyre jobban kezdett érdekelni a tradicionális borbély szakma. Kezdetben édesanyám szalonjában dolgoztam és azt tapasztaltam, hogy egyre több a férfi vendégem, ekkor született meg a gondolat, hogy megnyitom a saját borbély üzletem. Négy évvel ezelőtt, 2016 nyarán fogadta az első vendégeket az első pécsi Barber Shop.

Mint mondja, élete egyik fontos mérföldköve, hogy megszerezte a mesterlevelet. A felkészülés során nemcsak a már meglévő tudását frissíthette fel, de sok újdonsággal is bővíthette az ismereteit.

– Korábban is foglalkoztam már tanulókkal, de ezen új ismeretek birtokában sokoldalúan tudom felkészíteni őket, még jobb fodrász válhat belőlük – folytatja tovább. – A tanulóink és a fodrászaink egyaránt rendszeres résztvevői a szakmai versenyeknek. Az évről évre megrendezésre kerülő regionális fodrász és kozmetikus tanulóversenynek, valamint a Magyar Fodrász-Kozmetikus Bajnokságnak, s minden alkalommal ott vannak az első között.

A villanyszerelő mestervizsga-bizottság elnöke Faludi István villanyszerelő-mester, idén először töltötte be ezt a posztot. Mint elmondta, nagy szükség van ebben a szakmában arra, hogy legyenek, akik magas szinten tudják továbbadni a tudásukat, ugyanis egyre nagyobb gondot jelent, hogy villanyszerelőnek kevesen jelentkeznek, pedig ma már ez a szakma is nagyon összetett, nagyon sok mindenhez kell értenie a művelőjének. Egyre nagyobb szerepet kapnak benne az informatikai, távközlési ismeretek. Ma már nem csak a vezetékhálózat kiépítése a feladata, hanem képesnek kell lennie elektromosság egyéb területen való alkalmazására is. Kitért arra is, hogy a szakma népszerűsítése érdekében az iskolákat járva hívja fel a gyerekek figyelmét a villanyszerelő szakmában rejlő lehetőségekre, mint például az áramkörök számítógépre történő programozására, az úgynevezett a PRC-re, amit elsősorban a gépiparban és az ipari robotoknál alkalmaznak.

Az ünnepség végén oklevéllel ismerték el a leköszönő mestervizsga-bizottsági elnökök – Heinemann Gusztáv karosszérialakatos, Pichler József szakács, pincér, vendéglős, Rendeczki Lajos fodrász, Telegdi Attila szobafestő, mázoló, tapétázó, Németh Jenő esztergályos, fémforgácsoló, Szentes József ács-állványozó – több évtizedes munkáját, akik nemcsak a megyében, de országos szinten is képviselték a szakmát. Megemlékeztek azokról is, akik már nincsenek az élők sorában Pintér György pincérmesterről, Suvák György kőművesmesterről, Szentgyörgyi Miklós fogtechnikusmesterről.

Szalai Kornélia

A mesteravatón készült fotókat ide kattintva tekinthetik meg.