A koronavírussal kapcsolatos nemzetközi gazdasági hírek 2020.11.23.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan nyújt információt mind saját mind partnerei elemzései alapján a koronavírus helyzet okozta változásokról az export, logisztika, nemzetközi vállalkozói partnerség témában. Közreadjuk a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2020.11.23-án készített hírösszefoglaló elemzést, mely a vállalkozások számára nyújt naprakész információt a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

 

ALBÁNIA

 

Koronavírus-helyzet Albániában

Albániában november 18-án az egy nap alatt elvégzett 2 574 tesztből 711 lett pozitív, mely rekordnak számít a napi újonnan azonosított fertőzöttek számában. Ezzel 14975-re nőtt az aktív esetek, és 29 837-re a járvány kitörése óta regisztrált megbetegedések száma. Egy nap alatt 9-cel, 646-ra emelkedett a betegség áldozatainak száma.

 

Albánia további korlátozó intézkedéseket vezet be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére

Albániában betiltják a 10 főnél nagyobb beltéri és kültéri összejöveteleket, a politikai gyűléseket, a konferenciákat, az ünnepségeket, az esküvőket és a temetéseket is. Az országban jelenleg 3 tiranai kórházban még a kapacitás 20-25%-a áll rendelkezésre ingyenesen a koronavírusos betegek számára, és ha a kapacitások betelnek, a regionális kórházak is ellátják majd a koronavírus-fertőzötteket.

 

Az EU több mint 103 millió euróval támogatja az albán gazdaság helyreállítását

Az Európai Unió több mint 103,3 millió euró értékű támogatási csomagot fogadott el a koronavírus-járvány és a földrengés következményei által sújtott albán gazdaság helyreállításának elősegítésére, valamint az EU-csatlakozás feltételeinek megteremtésére (jogállamiság, alapvető emberi jogok).

 

Az albán cégek 84%-át érinti a koronavírus-járvány

Míg egy áprilisi felmérés szerint az albán cégek 90%-át érintette a koronavírus-járvány, a szeptemberi felmérés szerint ez az arány 84%-ra csökkent az ipar és az építőipar teljesítményének köszönhetően. Ugyanakkor tovább nőtt a szolgáltatási szektor járvány miatti kitettsége. A bevételcsökkenés legfőbb okaként a belföldi kereslet visszaesését jelölték  meg  a  vállalkozások.  Egy  másik  felmérés  szerint  2020  első  félévében  a  vállalkozások  40%-ának  volt hiteltartozása, ami 2,6%-kal magasabb, mint az elmúlt hat hónapban, az egy évvel ezelőtti adathoz képest pedig 0,9%-kal nőtt.

 

Elfogadták a 2021-es albán költségvetés tervezetét

November 13-án elfogadták a 2021-es albán költségvetés tervezetét. Ennek egyik eleme, hogy 1,2 milliárd lek összeget fordítanak a gyógyszerek megtérítésére a koronavírus által érintett és gyógyszerrel kezelt minden személy számára. Az Egészségügyi Minisztérium költségvetését 2,2 milliárd lekkel 70 milliárd lekre emelik. 560 millió lekkel támogatják az olajipari dolgozókat.

 

Albánia 10 hónapos kereskedelmi hiánya 7,6%-kal csökken

Albánia kereskedelmi hiánya éves szinten  7,6%-kal, 267 milliárd lekre (2,6 milliárd USD / 2,2 milliárd EUR) csökkent a 2020. január -október közötti időszakban. Az export 12,2%-kal csökkent az előző évhez képest, a vizsgált időszakban 221 milliárd lekre, míg az import 9,7%-kal, 488 milliárd lekre csökkent. Olaszország maradt továbbra is Albánia legfőbb kereskedelmi partnere a vizsgált időszakban.

 

AUSZTRIA

 

Drámai felszólítás az osztrák kancellártól: Ne találkozzanak senkivel!

A koronavírus-fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, a népességszámra vetítve az egész világon Ausztriában a legmagasabb az új fertőzöttek száma, ezért az osztrák kormány szigorú korlátozások mellett döntött. Szigorú korlátozásokat vezetnek be Ausztriában jövő hét keddtől december 6-ig, ebben az időszakban többek között kijárási korlátozásokat vezetnek be, az otthonukat az Ausztriában élők csak meghatározott kivételek mellett hagyhatják el. Nyomatékosan kérem önöket, hogy a következő hetekben ne találkozzanak senkivel, minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél, mondta Sebastian Kurz.

Koronavírus-járvány: Ausztria teljesen bezárt

Szinte teljesen kiürültek az utcák Bécsben azután, hogy Ausztria tovább szigorította a koronavírus-járvány terjedésének lassítása miatt elrendelt korlátozásokat. Keddtől csak a létfontosságú termékeket árusító boltok tarthatnak nyitva, köztük az élelmiszerboltok, az állateledel-kereskedések, a benzinkutak és a dohányboltok.

 

Robbanásszerűen nőtt a koronavírus okozta halálesetek száma az osztrák idősotthonokban

Robbanásszerűen  megnőtt  a  koronavírus  okozta  halálesetek  száma  az  osztrák  idősotthonokban  és  ápolási intézményekben a járvány jelenleg zajló második hullámában. A NEOS adatai szerint az idősotthonokban regisztrált Covid-áldozatok több mint fele (323 a 607-ből) az elmúlt negyven napban vesztette életét.A november 12-ig országosan elhunyt 1800 Covid-betegből 1150 volt 75 évesnél idősebb.

 

Koronavírus: Ausztriában is jönnek a tömeges tesztelések

A szlovákokhoz hasonlóan az osztrákok is tömeges tesztelésbe kezdenének –a hírt Sebastian Kurz kancellár jelentette be vasárnap. A thelocal.at beszámolója szerint Kurz az ORF-nek nyilatkozta, hogy Ausztriában is hasonló tömeges tesztelést terveznek, mint Szlovákiában.

 

Lezárás 2.0: Így kártalanítják a cégeket az osztrákok

Az osztrák kormány már dolgozik a részletszabályozáson azzal kapcsolatban, hogyan kártalanítják a bezárni kénytelen üzleteket. Állami segítséget kapnak azok a vállalkozások, amelyek a szigorú korlátozások miatt december 6-ig be kell, hogy zárják üzleteiket. A következő támogatások várhatók: A fodrászok, masszőrök stb. a vendéglátáshoz és a hotelüzemeltetőkhöz hasonlóan arra az időre, amíg nem nyithatnak ki, a 2019 novemberi bevételük 80 százalékát kapják meg az államtól, a kiskereskedelmi cégek 20-60 százalék közötti támogatást kaphatnak, aminek a mértéke attól függ, mennyire romlandó, lejáró szavatosságú árut értékesítenek.

 

Koronavírus: a Nyugat-Magyarországon élők szenvedik meg a legjobban a bezárkózást

Az Intrum és a GKI Regionális Fizetőképességi Indexe alapján a Nyugat-Dunántúl eddig a járvány és a recesszió legnagyobb kárvallottja, itt romlott leginkább a háztartások pénzügyi helyzete, amin a gazdaság nyári újranyitása sem segített sokat. A régiós fizetőképességet szintén rontotta az országok bezárkózása: az Ausztriába átjáró munkavállalók és az osztrák fogyasztókat kiszolgáló hazai cégek jövedelme jelentősen csökkent a járványügyi óvintézkedések miatt.

 

Ilyen lesz az osztrák otthoni oktatás

Levélben fordult a szülőkhöz az osztrák oktatási miniszter, melyben Heinz Fassmann tájékoztatást adott a kedden kezdődő távoktatással kapcsolatban.„Különösen fontos, hogy iskolába menjenek azok a gyerekek, akik valamelyik tárgyból gyengék” –szögezte le a miniszteri levél, melyben arra is kitértek, hogy azok a gyerekek, akiknek nincs otthon külön helyük vagy számítógépük a tanulásra, azok is bemehetnek az iskolába, és az ott lévő számítógépeken is követhetik az oktatást, anélkül, hogy érintkeznének a többiekkel.

 

BENELUX ÁLLAMOK

 

Koronavírus: Belgiumban 47%-kal csökkent az esetszám 1 hét alatt

A belga kormány közzétette az elmúlt heti járványügyi adatokat, ezek szerint november 6. és 12. között napi 5.057 új fertőzöttet regisztráltak, ami jelentős csökkenést mutat az előző heti adathoz képest, egész pontosan -47%-os csökkenést. A járvány kezdete óta 14.421 ember halt meg a koronavírus következtében Belgiumban, az elmúlt héten átlagosan napi 197 fő. A COVID-19betegek kórházi felvétele -22%-kal csökkent, november 9. és 16.között átlagosan napi 463 új beteg került kórházba, jelenleg 6.518 beteg szorul kórházi ellátásra az országban, közülük 1.439 beteg részesül intenzív ellátásban. A meghosszabbított őszi iskolai szünet lejártát követően az elkövetkezendő 10 nap járványügyi adatai alapján döntenek majd véglegesen az iskolák további üzemeltetését vagy a távoktatás újbóli bevezetését illetően.

 

Belgium: a csődhullám időzített bombaként fenyegeti a gazdaság újraindítását

A belga Graydon gazdasági kutató és információs iroda előrejelzése szerint mintegy 50.000 vállalati csődre lehet számítani Belgiumban, a kormányzati támogatási intézkedések lejárta után. Annak ellenére, hogy a gazdasági tevékenység  jó  része  teljesen  leállt  a  tavasz  folyamán -ami  a  vállalatok  pénzügyi  helyzetének  összeomlását eredményezte -nem történt robbanás a banki mérlegben szereplő csődök vagy “rossz hitelek” számának tekintetében. Épp ellenkezőleg, az év első tíz hónapjában a bíróságoknál 30% -kal kevesebb csődöt jelentettek be, mint 2019-ben, a problémás hitelek (avagy a „nem teljesítő hitelek”) aránya pedig változatlanul alacsony, a teljes hitelállomány mindössze 2% -a. Ezt a paradox helyzetet a belga szövetségi és regionális kormányok által  hozott  támogatási  intézkedések sokasága és sokszínűsége magyarázza: átmeneti  munkanélküliség, áthidalási  jog és  az önállóvállalkozók  számára nyújtott  regionális  támogatás,  az  adó,  a  szociális  hozzájárulások  és  az  áfa  befizetések  elhalasztása,  a  hitelek visszatérítésének moratóriuma, az alacsony jövedelmű vállalkozások és háztartások esetében állami garancia az új hitelekre stb. Ezen intézkedések lehetővé teszik a magánszektor számára, hogy “kitartson”, miközben várja a gazdaság spontán és gyors fellendülését. Amikor a fenti intézkedések lejárnak (2021.január 31.) várhatóan mintegy 50.000 vállalati csőddel kell számolni majd Belgiumban, az évi átlagos 10.000 csőddel szemben.

 

Nem vitte földre a KBC-t a járvány

Jelentős, az előző évit közel 14 százalékkal meghaladó nyereséget termelt a KBC belga biztosító és bankcsoport a harmadik negyedévben, az első háromnegyed évben elért 902 millió eurós profit azonban csak nagyjából feleakkora volt,  mint  egy évvel korábban, ami részben a bevételek csökkenésére, részben a hitelek minőségének romlására vezethető vissza -írja az MTI.A KBC honlapján közzétett beszámoló tanúsága szerint a harmadik naptári negyedévben 1 milliárd 872 millió euró bevételre tett szert a második negyedévi 2,04 milliárd euró és a 2019. harmadik negyedévi 1,81 milliárd euró után.

 

Hollandiában jelentősen megnőtt a bértámogatási kérelmek száma

Mintegy 7.000 holland vállalat igényelt bértámogatást a 4. negyedévre -írja az UWV (UWV:  Uitvoeringinstituut Werknemersverzekeringen), a holland munkavállalói biztosítási intézet. A holland kormányzati NOW program –amelyet a bértámogatásokra hoztak létre -célja, hogy a gazdasági válság által sújtott vállalatokat minél több alkalmazott további foglalkoztatására ösztönözze. A forgalom csökkenésétől függően a munkáltatóknak megtérítik a bérköltségek bizonyos hányadát. November közepétől a holland vállalatok bérköltség-támogatásra pályázhatnak az immáron harmadik NOW időszakra, ami a 4. negyedévre szól. A támogatás meghirdetésének napján kb. 7.000 kérelem érkezett be az UWV hivatalába, ami több, mint az előző negyedévben volt, amikor is az első napon 5.500 kérelem érkezett be. A járvány kitörésekor –a 2. negyedévre -összesen mintegy 140.000 vállalat nyújtott be kérelmet, míg a NOW 2. időszakban csak 63.000. A holland kabinet úgy döntött, hogy legalább 2021 júliusáig meghosszabbítja a bértámogatási rendszert, de a következő évre vonatkozó kérelmeket csak később lehet majd benyújtani.

 

82% -kal csökkent az amszterdami repülőtér forgalma októberben az előző évihez képest

Októberben 1,1 millió utast regisztráltak Hollandia legnagyobb repülőterén, az amszterdami Schiphol repülőtéren, ami 82  %-os csökkenést jelent a tavaly októberi 6,4 millió utasszámhoz képest –derül ki a repülőtér frissen közzétett jelentéséből. A járatszámot illetően az idei októberben 56%-kal kevesebb járat fordult meg Amszterdamban, mint 2019.októberében.  A legforgalmasabb nap október 2. volt, csaknem 48.000 utassal, a legcsendesebb nap pedig október 27. volt, amikor kevesebb, mint 25.000 utas fordult meg a Schiphol-on. A repülőtér adatai szerint a csökkenés a Hollandiába érkezők körében volt a legnagyobb, mínusz 87%, míg az úgynevezett átszálló (tranzit) forgalom 73%-kal csökkent.

 

Az átmeneti munkanélküliségi rendszert 2021 júniusáig meghosszabbították Luxemburgban

A luxemburgi gazdasági miniszter november közepén bejelentette, hogy az átmeneti munkanélküliségi támogatási intézkedést további hat hónappal meghosszabbítja a Nagyhercegség kormánya. Ezt különösen az elbocsátások elkerülése érdekében teszik, ami lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy “megőrizzék legfontosabb tőkéjüket:  az alkalmazottakat”. Az intézkedés megújított változata július óta van érvényben, amelyet a jelenlegi körülmények között 2021. január 1-től június 30-ig meghosszabbítanak. A leginkább érintett 3 fő ágazat: az ipar, a turizmus és vendéglátás, valamint az eseti vállalkozások. A luxemburgi kormány részleges munkanélküliségi költségvetési kerete eléri a 428 millió eurót. Az egyéni vállalkozókat sem felejtik el, ők 1.250 eurós támogatást kaphatnak, amennyiben az egyik támogatható ágazatban dolgoznak.

 

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Koronavírus-helyzet Bosznia-Hercegovinában

A regisztrált fertőzöttek száma november 18-án Bosznia-Hercegovinában 1633-mal 75 577-re, az aktív fertőzöttek száma pedig 33602-re emelkedett. Egy nap alatt 47-en vesztették életüket a betegség következtében, így a járvány kitörése óta a halálos áldozatok száma elérte a 2089-et.

 

A boszniai önkormányzati választás előzetes eredménye belpolitikai elégedetlenséget tükröz

Ellenzéki pártok kerülhetnek hatalomra a korábban évtizedekig nacionalista pártok által vezetett bosznia-hercegovinai településeken a november 15-i önkormányzati választás előzetes eredményei szerint. A boszniai sajtóban megjelent elemzések szerint a legfontosabb helyeken azért győzhetett az ellenzék, mert az állampolgárok elégedetlenek voltak azzal, ahogyan a korábban évtizedekig kormányzó pártok kezelték a koronavírus-járványt. Az előzetes eredmények szerint az ország legnagyobb bosnyák pártja, a Bakir Izetbegovic vezette Demokratikus Akciópárt (SDA) elveszítette a fővárost, Szarajevót, míg a főként szerbek lakta országrész,a boszniai Szerb Köztársaság központjában, Banja Lukában több mint húsz év után nem a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Pártja (SNSD) szerezte meg a legtöbb szavazatot.

 

A koronavírus-járvány miatt csökkent a bosznia-hercegovinai inflációs előrejelzés

Bosznia-Hercegovina Központi Bankja a 2020. októberi adatok alapján 0,27%-os inflációs előrejelzést jelentett be 2020-ra vonatkozóan, amely lényegesen alacsonyabb a korábban jelzett értéknél. Ennek oka a gazdasági aktivitás és a kereslet általános csökkenése.

 

Magasabb lett az átlagos havi bruttó fizetés Bosznia-Hercegovinában

2020 harmadik negyedévében a bosznia-hercegovinai foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 1,483 BAM-ot tett ki, amely 2020 második negyedévéhez képest 1,6%-os növekedést jelent.2020 szeptemberében 1485 BAM volt a bruttó havi átlagkereset, amely az egy évvel korábbi értékhez képest 5%-kal nőtt.

 

BULGÁRIA

 

Bulgária újabb korlátozó intézkedéseket vezet be a koronavírus-járvány miatt

Bulgáriában új intézkedéseket fogadtak el a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. Bevezették többek közt a 65 évesnél idősebb emberek vásárlási idősávját, illetve az online oktatásra történő átállást azokban az iskolákban, ahol a fertőzöttség meghaladja a 20%-ot. Az éttermeknek be kell zárniuk, és továbbra sem nyithatnak ki a bárok és éjszakai klubok. Az intézkedések november 30-ig maradnak érvényben. November  18-án 3938 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány megjelenése óta pedig összesen 110536-ot, és közülük 2 530-an haltak meg a kórban. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 75 526.

 

Bulgáriában nem az ágyak, hanem az orvosok hiánya a probléma

Nyáron alapvetően megváltozott a világjárványt kezelő operatív stáb szemlélete -a tavaszi szigorú korlátozásokra épülő felfogást ugyanis felváltotta a liberális hozzáállás.  A kormány mozgásterét korlátozza, hogy előreláthatóan jövő év márciusában rendezik meg a parlamenti választásokat és Bojko Boriszov szeretné elkerülni pártja népszerűségvesztését. Októberre azonban a koronavírus-járvány terjedése felgyorsult, az összes elhalálozott száma 16 százalékkal haladta meg az előző év hasonló adatait. Az egészségügyi tárca a múlt hónap végén kénytelen volt elrendelni, hogy minden kórház szabadítsa fel kapacitásainak a 10%-át a fertőzöttek gyógyítása végett, ami inkább káoszt eredményezett, mint megoldást. A bolgár egészségügyi rendszerben nem annyira a szűkös ágykapacitás a legfőbb probléma, hanem az orvosok és szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya. A fiatal orvosok külföldre távoztak, a kórházakban többnyire idős és nyugdíjas orvosok maradtak.

 

  1. harmadik negyedévében 5,2%-kal csökkent a bolgár GDP

Bulgária GDP-je  5,2%-kal csökkent éves összevetésben 2020 harmadik negyedévében, az előző negyedévi 8,6%-os visszaesést  követően. Negyedéves összehasonlítás alapján Bulgária GDP-je  4,3%-kal emelkedett a 2020. július-szeptemberi időszakban, miután az év második negyedévében 10,1%-kal csökkent. Bulgária GDP-je a tárgyidőszakban folyó áron 31,2 milliárd levát (18,8 milliárd USD / 16 milliárd EUR) tett ki.

 

A bolgár kereskedelmi hiány 1,5 milliárd euróra csökkent az év első kilenc hónapjában

3 milliárd levára (1,5 milliárd euró) csökkent a bolgár kereskedelmi hiány 2020 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakában  mért5,2  milliárd  leváról.  A  kilenc  hónapos  időszakban  az  export  7,7%-kal  esett  vissza  éves összehasonlításban 40,1 milliárd levára, míg az import éves szinten 11,3%-kal, 43,1 milliárd levára csökkent.

 

4,8%-ra nőtt a munkanélküliségi ráta Bulgáriában a harmadik negyedévben

Az előző év azonos időszakában mért 3,7%-ról 4,8%-ra nőtt a munkanélküliség Bulgáriában 2020 első háromnegyed évében. A tartós munkanélküliségi ráta (azok, akik több mint egy éve munkanélküliek) 2,2%, vagyis 71 700 fő volt.

 

CSEHORSZÁG

 

Tovább javult a járványhelyzet Csehországban

Bár továbbra is súlyos, de javuló tendenciát mutat a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egészségügyi minisztérium százpontos kockázati táblázatán, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, szerdán a korábbi 70 pontról 62 pontra csökkentek a kockázati tényezők -közölte az egészségügyi minisztérium szerdán honlapján.

 

A visegrádi országok közül eddig csak Csehország fordított a járványtrendeken

Csehországban az október óta bevezetett intézkedéseknek mostanra már egyértelmű hatása lett, minden fontosabb mutató alakulása kedvező irányba fordult az elmúlt napokban, és a csökkenő tendencia stabilnak látszik. A napi új esetek hétnapos mozgóátlagát ugyan még mindig komoly fenntartásokkal érdemes kezelni, de a cseh görbe jelentős csökkenést mutat.

 

Működik a védekezés Csehországban, de marad a szükségállapot

Csehországban a hét végén tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombaton 4199 új igazolt fertőzést szűrtek ki, ami ezen a héten a legalacsonyabb szám -derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt adatokból. Egy hete, szombaton mintegy 3500-zal volt magasabb a fertőzöttek száma. Tény azonban, hogy a hétvégi napokon mindig alacsonyabb a tesztek száma, mint a munkanapokon.

 

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

 

Drámasorozat készül Boris Johnsonról és a járvány sújtotta Egyesült Királyságról

Bejelentette a Fremantle produkciós cég, hogy BAFTA-díjas filmessel kötöttek szerződést szkriptelt sorozatok és filmek fejlesztésére,  illetve  gyártására:  Michael  Winterbottom  első  projektje   a   This   Sceptred   Isle   lesz,   egy   politikai drámasorozat, ami Boris Johnson brit miniszterelnökről szól, azon belül is élete egy rendkívüli szakaszáról és a koronavírus-járvány sújtotta országáról.

 

Karácsony előtt forgalomba kerülhet a vakcina Nagy-Britanniában

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint nem kizárt, hogy még karácsony előtt megkezdődhet Nagy-Britanniában a koronavírus  elleni  oltóanyag  forgalmazása.  Johnson  hétfőn  kezdte  első  munkanapját  a  kötelező  14  napos elkülönítésben, miután a múlt héten munkareggelit költött el egy alsóházi képviselővel, aki nem sokkal később koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket észlelt magán és tesztje is pozitív lett.

 

Több mint 50%-kal esett az EasyJet bevétele

Az EasyJet bevétele több mint 50%-kal csökkent a szeptemberrel zárult egy évben, köszönhetően a koronavírus-járvány légiközlekedési ágazatra gyakorolt hatásának –közölte a társaság kedden, hozzátéve, hogy a tervezett kapacitás mindössze 20%-ára számítanak 2020 utolsó három hónapjában.

 

Egy hétre csökkenhet a beutazók karanténja az Egyesült Királyságban

Brit miniszterek javaslata hét napra mérsékelné az Egyesült Királyságba érkezőkre vonatkozó karantén idejét, hogy levegőhöz jusson a légiközlekedési iparág. A Daily Mail beszámolója szerint a tárcavezetők munkacsoportja arra jutott, hogy a vírustesztelés felfuttatásával a most 14 napos kötelező hatósági elkülönítés időtartama már a következő hónaptól csökkenthető lenne.

 

ÉSZAK-MACEDÓNIA

 

Koronavírus-helyzet Észak-Macedóniában

A regisztrált fertőzöttek száma november 18-án Észak-Macedóniában rekordértékkel, 1 402-vel  50  015-re, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 21-gyel 1 397-re nőtt. A jelenleg nyilvántartott aktív fertőzöttek száma elérte a 19035-öt.

 

Az észak-macedón kormány elfogadta a 2021. évi költségvetés tervezetét

Észak-Macedónia  kormánya  jóváhagyta  a  2021-es  költségvetési  tervezetet,  GDP  arányosan  4,9%-os  hiánnyal számolnak (szemben a 2020-ra  tervezett  8,4%-os költségvetési hiánnyal). A költségvetési tervezet 2021-ben  4,1%-os GDP-növekedést becsül, amelyet főként a beruházások, a fogyasztás és a külső kereslet várható fellendülése ösztönöz majd. A 2021-es költségvetési politika fő prioritásai: az egészségügyi szektor támogatása, a gazdasági fellendülés és a gazdasági növekedés a szociálisan kiszolgáltatott rétegre irányuló intézkedések révén, valamint a munkahelyek megőrzése. A költségvetési bevételeket 2021-ben 212,6 milliárd dénárra (4,1 milliárd dollár / 3,4 milliárd euró) tervezik, ami   8,3%-os  növekedést  jelent  az  idei  tervhez  képest,  míg  a  kiadások  vonatkozásában  247,5  milliárd  dénárt prognosztizálnak, ami 2,1%-os csökkenést jelent. Az előrejelzések szerint a bruttó beruházások 20%-kal növekednek 2020-hoz képest.

 

92%-kal csökkent az Észak-Macedóniába látogató külföldi turisták száma szeptemberben

92,3%-kal, 7323-ra csökkent az Észak-Macedóniába látogató külföldi turisták száma, a külföldi vendégéjszakák száma pedig   90,9%-kal   17954-re  esett  vissza  2020  szeptemberében.  A  külföldi  turisták  12,6%-a  Albániából,  11%-a Törökországból, 10,1%-a pedig Szerbiából érkezett. 33,7%-kal, 36990-re nőtt ugyanakkor a belföldi turisták száma és 26%-kal, 99164-re nőtt a belföldi vendégéjszakák száma is.

 

FRANCIAORSZÁG

 

Franciaország decembertől feloldhat egyes korlátozásokat

Franciaországban a koronavírus-járvány miatt két héttel ezelőtt életbe lépett karantén szabályai a következő két hétben nem változnak, de amennyiben folytatódik a fertőzöttek és az intenzív osztályrakerülők számának csökkenése, december 1-jétől megkezdődhet a kereskedelem számára a korlátozások fokozatos feloldása -jelentette be Jean Castex miniszterelnök.

 

Franciaországban már tetőzött a járvány

A naponta feltárt új esetek száma és a pozitív tesztek arányának csökkenése arra utal, hogy Franciaország túl van a koronavírus-járvány tetőzésén –jelentette ki a francia egészségügyi miniszter az MTI szerint. Tíz napja csökken a Covid–19-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, hasonlóan a pozitív tesztek arányához és a reprodukciós rátához. Visszavettük az ellenőrzést a járvány terjedése felett, és ez jó hír –mondta Olivier Véran nemrég egy interjúban. A  miniszter  szerint  az eredmény annak köszönhető, hogy általános karantént rendeltek el Francia-országban. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: a vírust még nem győzték le.

 

A franciáknál minden negyedik elhunyt Covid –halott

A nyugat-európai országban több mint 42500-an hunytak el a koronavírussal összefüggésben –több mint 30 ezren az első, 12,5 ezren a második hullámban vesztették életüket. Halálozás szempontjából Franciaország a közelmúltban előzte meg Spanyolországot, ahol 40,5 ezer Covid-halottat tartanak számon. Olaszországban 43,5 ezer, Nagy-Britanniában pedig  51  ezer  elhunytat  jegyeztek  fel  eddig.  Jean Castex francia miniszterelnök szerint jelenleg négy halálesetből egy köthető a koronavírushoz. Csütörtökön már több Covid-beteg szorult kórházi ellátásra, mint bármikor a tavaszi hullám során –akkor 32 ezren voltak kórházban.

 

Nehéz helyzetbe kerültek Franciaországban a kisvállalkozások

A koronavírus-járvány második hullámában bevezetett korlátozások miatt csaknem teljesen leállt a vendéglátóipar Franciaországban, üresek a bárok és az éttermek. A forgalomcsökkenést az italkereskedések is megérzik. A máskor gyorsan fogyó árukészlet tornyokba halmozódva áll a zsúfolt raktárakban, miközben az alkalmazottaknak csak mintegy tíz százaléka dolgozik. Ugyanakkor vannak nyertesei is a lezárásoknak. A házhoz szállítás és az elvételre vásárolt termékek piaca például egyre bővül, de mások nem ilyen szerencsések.

 

A francia gazdasági miniszter szerint az üzletek és boltok november 27-től újra kinyithatnak

Vajon mikor nyithatják meg újra a két hete bezárt áruházakat, boltokat, üzleteket és kereskedéseket? Ez a kérdés foglalkoztatja a francia kereskedelmi szektort a legjobban. “Az újranyitás inkább napok, mint hetek kérdése” -jelentette ki Bruno Le Maire, francia gazdasági miniszter november 16-án, hozzátéve, hogy “a járványcsúcs már mögöttünk van”. Az egészségügyi helyzet ezen pozitív fejleménye tehát lehetővé teheti a „lehető leghamarabb történő nyitást”.  Az újranyitásra november végéig, de legkésőbb december 1-ig kerülhet sor, így az üzletek november 27-én -a szakemberek számára kulcsfontosságú hétvégén –már fogadhatják a vásárlókat. Különösen fontos ez a hétvége, hiszen az Egyesült Államok  példáján  meghonosított  „fekete  péntek”  hatalmas  forgalmat  hozhat  minden  kereskedő  számára Franciaországban is. A november 27-i nyitás lehetővé tenné a karácsonyi nagy vásárlások tömegének egy helyett két hétvégére történő elosztását is.

 

Franciaország: az államnak választania kell lassan, hogy mely vállalkozásokat menti meg

A francia állam a magánszektor biztosítójaként játszik szerepet, hiszen az állam által garantált hitelt vett fel a francia vállalatok 97%-a, ami mindösszesen közel 125 milliárd euró összegű hitelállomány. A Francia Nemzeti Bank, a Banque de France adatai szerint szeptember végéig a cégcsődök száma egy év alatt 30% -kal alacsonyabb volt, mint 2019 azonos időszakában,  tehát  a  felvett  hitelek  sok  vállalkozást  mentettek  meg  a  csődveszélytől.  (Még  a  szálloda-és vendéglátóiparban is alacsonyabb volt a csődök száma az idén a tavalyi adatnál, sőt, a cégcsődök száma 15 éve nem volt ilyen alacsony szinten, mint jelenleg Franciaországban.) A kereskedelmi bíróságok bezárása és a fizetésképtelenségi jogszabályok ideiglenes megváltoztatása által nyújtott haladék szintén lendületet adott a vállalkozásoknak, de az állami szerepvállalás csak ideiglenes jelenség, ami rövidesen megszűnik majd. A probléma az, hogy a március óta nehéz helyzetben lévő ágazatok –mint repülés, nem alapvető vállalkozások, közlekedés, szabadidő, turizmus és vendéglátás stb.-a GDP kb. 9% -át adják, de a magánszektor alkalmazottainak 13% -át foglalkoztatják.

 

HORVÁTORSZÁG

 

Nem lassul a fertőzés terjedése Horvátországban

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3251 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 90 715-öt. Az elmúlt napon 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1151-rre emelkedett. Járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy Kelet-Szlavónia lehet az új járványgóc az országban.

 

Felminősítették Horvátországot

Felminősítette Horvátország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service, mindenekelőtt azzal indokolva  a lépést, hogy kritikus szakaszába lépett a horvát euróövezeti csatlakozás folyamata. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi “Ba2”-ről egy fokozattal “Ba1”-re javította Horvátország hosszú futamidejű, devizában és hazai valutában fennálló szuverén kötelezettségeinek osztályzatát. A cég a besorolás kilátását a felminősítéssel egy időben stabilra módosította az eddigi pozitívról. Az új horvát államadós-osztályzat is még a spekulatív -vagyis befektetésre nem ajánlott -kategóriában van. A hitelminősítő előrejelzése szerint a horvát hazai össztermék (GDP) az idén 8,6%-kal  zuhan, kiemelve, hogy a horvát turisztikai ágazat, amelyet erőteljesen érintenek a járvány megfékezését célzó utazási korlátozások, az éves GDP-érték 25%-át adja. A Moody’s azzal számol, hogy a GDP-arányos horvát államháztartási hiány 2020 egészében 7,5%-ra duzzad, és ez a hazai össztermék 88,5%-ára emeli az államadósság-rátát.

 

A kereskedelmi bankoknál lévő letétek teljes összege 357 milliárd HRK

Szeptember 30-án a horvátországi bankoknál lévő letétek összege 357 milliárd HRK-t tett ki, melyből 210,7 milliárd HRK biztosított letét volt. A világjárványt megelőző szinthez képest ez 13,6 milliárd HRK növekedést jelent.

 

A horvátországi ingatlanárak ellenállnak a COVID-19 járványnak

A horvátországi ingatlanárak egyelőre ellenállnak a koronavírus-járvány hatásainak, 2020 októberében az ingatlanok meghirdetési ára 6,6%-kal volt magasabb az egy évvel korábbi értékeknél. A zágrábi ingatlanárak még januárhoz képest is nőttek, 2147 euró volt egy lakás négyzetméterenkénti meghirdetési átlagára.

 

Kihívást jelentő év a turizmus számára -62%-kal csökkent a vendégéjszakák száma

A 2020-as koronavírus-járvány kihívások elé állította horvát turisztikai szektort is. Az év első kilenc hónapjában 6,6 millió turistát  regisztráltak  az  országban,  ami  63%-kal  kevesebb  az  előző  év  azonos  időszakában  mért  adatnál.  A vendégéjszakák száma éves összehasonlításban 54%-kal esett vissza 39,7 millióra. A turisták 33%-a Németországból, 13,5%-a Szlovéniából, 12,4%-a Lengyelországból, 9,2%-a pedig Csehországból érkezett. A belföldi vendégéjszakák tekintetében (1,3 millió) 29%-os volt a visszaesés 2019 azonos időszakához képest.

 

A kormány 88 millió kunával támogatja a Croatia Airlines társaságot

November 13-án a horvát kormány 88,5 millió kuna állami támogatást hagyott jóvá a Croatia Airlines számára a COVID-19járvány okozta károk megtérítésére, melynek forgalma 90%-kal esett vissza 2019-hez képest. A légitársaság március 1. és június 30. között több mint 8000 járatát törölte, és jelentősen csökkent az eladott jegyek száma, ugyanakkor nőtt a jegyvisszatérítések iránti kérelmek száma.

 

Több mint százmillió eurót szán reptérfejlesztésre Horvátország

Az ország rendelkezésére álló uniós alapokból 132 millió eurót (46 milliárd forint) fordítana a horvát kormány repülőterek fejlesztésére. A források legnagyobb részét a zadari repülőtér futópályájának és forgalmi előterének bővítésére, valamint a rijekai, az eszéki, és a Mali  Losinj-i létesítmények kapacitásfejlesztésére költik. A repülőterekhez szorosan kapcsolódó cégek és léginavigációs szolgálatok 10 ezer, az országba érkező turisták 19 ezer, a teljes légiközlekedési szektor összesen 35 ezer munkahelyet támogatott Horvátországban, a szektor az ország teljes GDP-jének 2,5 százalékát adta a járvány előtt.

 

KOSZOVÓ

 

Koszovó megbízott államfője is fertőzött

Megfertőződött a koronavírussal Vjosa Osmani, Koszovó megbízott államfője. A koszovói házelnök Hashim Thaci köztársasági elnök lemondását követően lett az ország megbízott államfője, és a tájékoztatás szerint rokonaitól kapta el a fertőzést. A regisztrált fertőzöttek száma november 18-ra Koszovóban 720-szal  31  215-re emelkedett, a járvány halálos áldozatainak száma pedig tizeneggyel 860-ra nőtt.

 

A koszovói GDP 7,2%-kal csökkenhet 2020-ban

Az ország központi bankja szerint a koszovói GDP 2020-ban várhatóan körülbelül 7,2%-kal csökken. A COVID-19járvány terjedésének megakadályozását célzó intézkedések negatívan befolyásolták a koszovói fogyasztást és beruházásokat. A koszovói fogyasztás csökkenése az import visszaeséséhez vezetett, amely 9,9%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, júliusra 2,03 milliárd euróra (2,4 milliárd dollárra). A közvetlen külföldi befektetések összege 202,6 millió euró volt  2020 júliusáig, szemben a 2019 júliusáig mért 147,7 millió euróval. Koszovó központi bankja új intézkedés bevezetését tervezi a magánszektor hitelezésének megkönnyítésére.

 

LENGYELORSZÁG

 

Lengyelországban tovább nőtt a halottak száma a koronavírus-járvány miatt

Lengyelországban továbbra is stabil az új koronavírus-fertőzések száma, de szerdán regisztrálták a legtöbb halottat a járvány kitörése óta. A vírusfertőzések napi növekménye szerdán 19 883 volt. Ez a mutató az előző napon is húszezer alatt maradt a közel 38 millió lakosú országban.

 

Koronavírus: látszik a fény a lengyel alagút végén?

Csökkent Lengyelországban az utóbbi napokban az új koronavírus-fertőzöttek száma, többen szorulnak viszont kórházi kezelésre -derül ki a lengyel egészségügyi tárca keddi közleményeiből. A kormány egyelőre nem tervez újabb járványügyi szigorításokat. Kedden a közel 38 millió lakosú Lengyelországban a koronavírus-járvány 19 152 új esetéről számoltak be, ez szombat óta a legalacsonyabb adat. Kórházi kezelésre jelenleg 23 033 fertőzött szorul, 575-tel több, mint hétfőn. Közülük 2114 beteget lélegeztetőgépre kapcsoltak, 11-gyel többet, mint előző nap.

 

MONTENEGRÓ

 

Bevezették az éjszakai kijárási tilalmat Montenegróban

Montenegróban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be 21 és 5 óra között, egyelőre december elsejéig. A vendéglátóhelyek és az üzletek csak 20 óráig tarthatnak nyitva, betiltották a gyülekezést, valamint a tervek szerint a településközi hétvégi tömegközlekedést is. A regisztrált fertőzöttek száma november 18-án 639-cel 29 031-re, a járvány halálos áldozatainak száma pedig kilenccel 414-re nőtt.

 

Montenegróba utazók figyelmébe

Miután Montenegró november 15-én kijárási tilalmat vezetett be 21 és 5 óra között, a szerb-montenegrói határátkelőket ebben az időszakban a nemzetközi forgalomban résztvevő autóbuszok és teherautók használhatják. A határátkelése mellett a személy-és tehervonatok számára is lehetséges, valamint azoknak az ingázóknak, akik munkavállalási igazolással rendelkeznek, vagy egészségügyi, illetve jótékonysági okok miatt utaznak.

 

A január-augusztusi időszakban Montenegróban volt a második legnagyobb visszaesés a turistaérkezések számában

Európában Montenegróban volt a második legnagyobb a turisztikai visszaesés mértéke 2020 első nyolc hónapjában, ami az iparág külföldi turistáktól való nagyobb függőségének tudható be. A Montenegróba érkező turisták száma 84%-kal csökkent a 2020. január-augusztusi időszakban az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb, 85%-os visszaesést Cipruson mérték.

 

NÉMETORSZÁG

 

UTAZÁSI TANÁCSOK 2020. 11. 7.

Tájékoztatás a német szövetségi, illetve tartományi szintű korlátozó rendelkezések jogszabályairól

 

Koronavírus: Németországban egy hétig még várnak az újabb szigorításokkal

Egyelőre nem szigorítják tovább a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hónap elején bevezetett korlátozásokat Németországban -jelentették be az MTI szerint hétfőn Berlinben. A tartományi vezetők legnagyobb része szerint még egy hétig várni kell az újabb intézkedésekkel. Nem várható lazítás a szabályokban. A következő, november 25-i tanácskozáson viszont már egy hosszabb távú, legalább az év végéig kitekintő tervről tárgyalnak majd -mondta Angela Merkel.

 

Csúcson lehet a járványhullám Németországban

Minden   jel   arra   utal,  hogy  nem  erősödik  tovább,  hanem  már  tetőzik  a  koronavírus-járvány  második  hulláma Németországban -mondta a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője csütörtökön Berlinben. Lothar Wieler online tájékoztatóján kiemelte, hogy az utóbbi két hét alatt megállt a napi esetszám gyors növekedése, ami  azt  jelzi,  hogy  hatásosak  a  hónap  elején  bevezetett  járványlassító  intézkedések. Trendfordulót még nem látni, egyelőre a hullám tetőzése olvasható ki az adatokból.

 

COVID-19: olcsó szellőzőrendszerrel védik a diákokat Németországban

A koronavírus-járvány terjedése ellen szellőztetéssel lehet eredményesen védekezni a zárt helyeken. A gyakorlatban azonban ez nehezebb, mint ahogy elsőre hangzik, hiszen például egy tanteremben minden ablakot nyitva kéne tartani a hatékony légcseréhez. Ezen változtathat most egy új rendszer.

 

Nagyon jól jönnek ki a németek a járványból

Egymás után jönnek a hírek a különböző biotech és gyógyszeripari cégek Covid-vakcináiról, ám ezeket valamilyen fiolákban, valahogyan el is kell juttatni a felhasználás helyére. Ez az, amiben igazán jók a németek: amikor pici nyereségráta mellett is nagy hasznot húzhatnak. A Schott AG és a Gerresheimer AG, két olyan üveggyártó, amelyek a vakcinákhoz  szükséges  fiolákat  állítanak  elő,  továbbá  a  Va-Q-Tec  AG,  amely  az  ezek  szállításához  szükséges mélyhűtéses konténereket gyárt.

 

Idén először nőtt a foglalkoztatás a német feldolgozóiparban

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése szerint szeptemberben 5,5 millióan dolgoztak Németországban a húsznál több alkalmazottat foglalkoztató feldolgozóipari vállalatoknál, 172 ezerrel, 3,0 százalékkal kevesebben a 2019. szeptemberinél. Az előző havihoz, az augusztusihoz képest viszont 0,2 százalékkal emelkedett az alkalmazottak száma.

 

Újabb német autóipari csúcstalálkozó

A szövetségi kormány további hárommilliárd euróval, így összesen mintegy ötmilliárd euróval támogatja az autóipart. Már  korábban  2  milliárd  euró  támogatást  ígértek  az  autóipari  beszállítók  megsegítésére.  Most  2025-ig meghosszabbították  az  elektromos  meghajtású  járművekre  adott  állami  támogatást  és  a  nehézgépjárművek roncsprémiumát, illetve az úgynevezett innovációs bónuszt is, amely körülbelül további 1 milliárd euró támogatásnak felel meg az ipar számára.

 

Nagy leépítést jelentett be a Magyarországon is jelen lévő német multi

A német Thyssenkrupp 5000 fős leépítést jelentett be, hogy ezzel mérsékelje a koronavírus-válság negatív hatásait a cégnél –írja a Reuters. A most bejelentett lépéssel együtt már összesen 11 ezer alkalmazottól válnak meg a vállalatnál. A Thyssenkruppot komolyan érinti a koronavírus-válság, a 2021. szeptemberrel záruló pénzügyi évükre százmillió eurós nagyságrendű működési veszteséget várnak, míg 2020 szeptemberében zárult pénzügyi évükben 1,6 milliárd eurós működési veszteséget könyveltek el.

 

Új iparág, új perspektívák a Masterplast előtt

Offenzív  stratégiával  vágott  neki  a  Covid-időszaknak  a  Masterplast,  a  versenytársaknál  jóval  rugalmasabban alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, ráadásul jó ütemérzékkel egy németországi akvizícióval új iparágba, az egészségiparba is beléptek, ez mind hozzájárult ahhoz, hogy rekord bevételt és eredményt ért el a vállalat. A Masterplast profitál a pandémia alatti otthoni lakásfelújításokból, az épületenergetikai előírások szigorításából, de segítenek az állami építőipari ösztönzők is, mondta el a Portfolio-nak Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

 

Nehezebb lett a gazdagoknak hitelt felvenni a Deutsche Banknál

A Deutsche Bank szigorított a vagyonos ügyfeleknek adott hitelek feltételein a koronavírus elterjedése óta, bár az ügyfelek hitelek iránti kereslete nőtt, a bank igyekszik csökkenteni a kockázatot. A Deutsche Bank nemzetközi privátbanki üzletágának vezetője elmondta, hogy a pénzintézet sokkal konzervatívabb megközelítést alkalmaz  az utóbbi hónapokban azon hitelfedezetek kapcsán, amelyek a koronavírus által leginkább érintett szektorokból és iparágakból valók. Példaként emelte ki a légi közlekedést, kereskedelmi ingatlanokat és utazási szektort.

 

A járványügyi szigorítások ellen tüntettek Berlinben

Szétoszlatott egy tüntetést Berlinben a rendőrség szerdán, mert a demonstrálók nem voltak hajlandók maszkot viselni, és a kötelező távolságot sem tartották meg egymástól. A tüntetők a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések ellen tiltakoztak a német főváros kormánynegyedében. A Robert Koch Járványügyi Intézet szakértői szerint  ugyanakkor  hatásosak  a  szigorítások,  mert  három  napja  folyamatosan  csökken  Németországban  az  új fertőzöttek száma az egy héttel korábbihoz képest.

 

Vicces hirdetéssel tartanák otthon a fiatalokat Németországban

Viccesnek szánt, nem mindenki által értékelt hirdetéssel próbálja rávenni a fiatalokat a korlátozások betartására a német kormány. Reklámkampányt indítottak, melynek fő üzenete, hogy 2020-ban azok a legnagyobb hősök, akik otthon maradnak, és ezzel megakadályozzák az új koronavírus terjedését.

 

OLASZORSZÁG

 

Az olaszországi intenzív ágyak 42 százalékát covidbetegek foglalják el

Továbbra sem javul a helyzet. A húsz olaszországi tartományból tizenhétben túllépte a kritikus küszöböt az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek aránya, miközben egy nap alatt 753 fertőzött veszítette életét az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint, ami a halálos áldozatok március végi számát idézi. A tartományi egészségügyi hálózat (Agenas) adatai szerint az összes kórházi ágy ötvenegy százalékát, valamint az intenzív helyek negyvenkét százalékát covidbetegek foglalják el.

 

Olaszországban egy nap alatt 731koronavírusos beteg halt meg

Lombardiában a kórházak telítettsége már meghaladta a 70 százalékot. Egy nap alatt valamivel több,mint 32 ezer új beteget szűrtek. A járványgörbe továbbra is stabil, az intenzív osztályra kerülő betegek száma azonban napról napra emelkedik, és huszonnégy óra alatt elérte a százhúszat.

 

Lehet, hogy a koronavírus már tavaly szeptemberben Európában volt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálja annak az olasz tanulmánynak az eredményeit, amely szerint az új koronavírus már múlt év szeptemberében jelent volt Olaszországban. A milánói Nemzeti Rákkutató Központ Tumori Journal című tudományos folyóiratában tették közzé olasz kutatók azt a tanulmányt, amely kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval február előtt koronavírus antitestek alakultak ki.

 

Olaszországban hiánycikk az oxigén

Fél Olaszország oxigén nélkül maradt a La Repubblica című napilap szerdai adatai szerint, amelyekből az derül ki, hogy a kórházakban és a hatósági karanténban levő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén. A Corriere della Sera című napilap szerint Olaszországot a koronavírus „halálos” törzse sújtotta. Az újság a kiemelkedően magas halálozási arányra utalt: a John Hopkins amerikai egyetem kutatása szerint Olaszországban száz betegből négyen elveszítik életüket, ami világszinten a harmadik legsúlyosabb aránynak számít Mexikó és Irán mögött.

 

Egyre durvább az egészségügyi helyzet Olaszországban -500 orvost keresnek Nápolyban

Az olasz kormány közel félezer orvos felvételét indította el Nápolyban és térségében, ahol a legnehezebben működik a kórházi  ellátás,  miközben  Rómában  a tesztállomásokat  rohamozták  meg  vasárnap. A  kormány  bejelentése szerint minden megyében úgynevezett Covid-hoteleket kell felállítani a pozitív, de kórházi kezelést nem igénylő betegek ellátására.

 

Megvalósítható a zöld La Bella Vita Olaszországban

Olaszországnak most lehetősége van arra, hogy egy erősebb, zöldebb és ellenállóbb járvány utáni gazdaságot építsen ki,  amit  a  magasabb szintű foglalkoztatás és a fejlettebb közegészségügy támaszt alá. Az emberek egészségének és jóllétének hangsúlyozásával az ország példát mutathat a világnak, ahogy a G20-as elnökség betöltésére, valamint az ENSZ jövő évi glasgow-i COP26 klímakonferenciája társházigazdájaként készül.

 

Csődvédelmet kért az egyik ismert olasz luxuscég

Újabb luxuscég válhat a járvány áldozatává: az olasz Furla luxusbrand amerikai divíziója csődvédelmet kért, bár a divatóriásnak már a járvány előtt sem ment annyira jól az Egyesült Államokban.

 

ROMÁNIA

 

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet Romániában

November  14-től kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet. A mostani kormányhatározat nem tartalmaz további megszorításokat azokhoz képest, amelyeket november   9-től  vezettek  be,de  az  általános  egészségügyi  óvintézkedések  mellett  a  december  6-i   parlamenti választásokon, a választási kampányban és a december elsejei nemzeti ünnepségek alkalmával betartandó szabályokra is kitér.

 

Romániában ismét meghaladta a tízezret a napi esetszám

Romániában ismét meghaladta november 18-án a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az újabb rekord azonban alig különbözik a két héttel ezelőttitől, ezért a hatóságok azt remélik: sikerült a járvány gyorsulását megállítani, és nagyjából egyenletessé vált a fertőzések terjedése. A november 18-i jelentésében szereplő 10 269 újonnan diagnosztizált eset 25%-kal magasabb az utóbbi két hét átlagánál, és újabb 168 halálesetet regisztráltak, ami csaknem 20%-kal több a kéthetes átlagnál. A járvány eddig csaknem 9500 áldozatot követelt Romániában. Ezeket a növekményeket azért nem értelmezik a járvány gyorsulásaként, mert Romániában jelentős eltéréseket produkál a koronavírus-tesztek váltakozó száma, munkanapokon ugyanis 35-40 ezer, míg hétvégén alig 10-20  ezer  tesztet végeznek.

 

Romániában átszervezéssel próbálják növelni a Covid-kórházak befogadóképességét

Romániában további kórházakat, illetve kórházi részlegeket szabadítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára, a bennük működő intenzív osztályokat pedig csak a legsúlyosabb esetek számára tartják fenn. A román kormányfő szerint ezen a héten legalább kétszáz ággyal fogják növelni a koronavírusos betegek ellátására elkülönített intenzív terápiás osztályok befogadóképességét, és további lélegeztetőgépeket üzemelnek be. A két héttel korábbi utolsó hivatalos közlés szerint Romániában 1250 intenzív terápiás ágy állt a COVID-19-ben szenvedők rendelkezésére. A november 16-i helyzetjelentés  szerint  1187  fertőzöttet  ápolnak  intenzív  terápián,  a  telítettség  tehát  már  országos  szinten  is megközelítette a 95 százalékot, a legtöbb nagyvárosban azonban már hetek óta helyhiány van.

 

Romániában külön kedvezményekkel toborozzák az orvostanhallgatókat is

Románia évek óta orvoshiánnyal küzd, idén pedig a koronavírus-járvány is szedett áldozatokat az egészségügyi dolgozók között. A helyzetet új munkaerő bevonásával próbálják javítani. Miután keleti szomszédunk nem áll éppen a helyzet magaslatán a koronavírus-járványt illetően, a román kormány úgy döntött, hogy sürgősségi kormányrendeletet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy azon orvostanhallgatók, akik önkénteskednek a romániai koronavírusos betegek számára kijelölt kórházakban, 2 500 lejt (vagyis 180 000 forintot) kapjanak erre a tevékenységükre. A rendszer 20 000 potenciális önkéntes közül 3 000 valódi önkéntessel számol.

 

Romániában bértámogatást fogadott el a parlament

Romániában  egyöntetűen  jóváhagyta  az  alsóház  a  román  típusú  kurzarbeit  bevezetését,  ami  a  munkahelyek megtartását, ugyanakkor a dolgozók fizetésének legalább részbeni biztosítását teszi lehetővé bizonyos keretek között. A támogatást a munkabér felének a háromnegyedére lehet igényelni a veszélyhelyzet idején, valamint a rákövetkező három hónapban. Ez úgy jön ki, hogy a munkáltató, amennyiben a járvány és a válság miatti gazdasági helyzet indokolja, legfeljebb 50 százalékkal csökkentheti dolgozói munkaidejét, ezzel arányosan pedig a fizetésüket. A bértámogatás pedig a kieső bér 75 százalékát fedezi, ami azt jelenti, hogy egy normál munkaideje felében dolgozó munkás a támogatással korábbi bérének 87,5 százalékát kapja készhez a veszélyhelyzetben, valamint utána.

 

Romániában 51 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye az első háromnegyed évben

A román bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékkal csökkent az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a csökkenés 4,6 százalék volt. A GDP a harmadik negyedévben 5,6 százalékkal haladta meg a második negyedévit, ugyanakkor a tavalyi harmadik negyedévhez képest 6 százalékkal esett vissza. Az első negyedévben még 2,4 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi év azonos időszakához mérten, a második negyedévben a GDP 10,3 százalékkal esett vissza éves összevetésben.

 

A román kormány a gazdaság teljesítményének 4,2 százalékos csökkenésére számít

A román kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági csökkenésre számít, ami nagyobb visszaesést jelent a korábban közölt 3,8 százalékhoz mérten. A kormány hamarosan elfogadja az idei harmadik költségvetés-kiigazítást, mely szerint az államháztartási hiány az év végén eléri a román bruttó hazai termék (GDP) 9,1 százalékát, ami szintén magasabb, mint a korábban remélt 8,6 százalék. Ez a hiány abszolút értékben 96 milliárd lejnek felel meg (7.104 milliárd forint). A jövő évre 7 százalékos GDP-arányos deficitet terveznek. Az idei deficitnövekedést főleg a vállalatok tavasztól felgyűlt adósságainak az átütemezése okozza a következő 12 hónapra. A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyre, a szociális ellátásra, az oktatásra és a beruházásokra fordított kiadások nőnek.

 

A Román Nemzeti Bank lefelé módosította az inflációs előrejelzését

A Román Nemzeti Bank november 13-án lefelé módosította az inflációs előrejelzését, így az idei év végére 2,1 százalékos fogyasztói árindexszel számol, ami 0,6 százalékponttal alacsonyabb a korábban közölt értéknél. A mostani döntés összefüggésben áll azzal, hogy szeptemberben és októberben folytatódott az éves inflációs ráta csökkenése, amely a tizedik hónapban 2,2 százalék volt. A jegybank arra számít, hogy 2021 első negyedévének végére 2 százalékra mérséklődik az infláció, majd az év végére 2,5 százalékra nő, ami megegyezik az augusztusban közöltprognózissal. A jegybank igazgatótanácsa úgy döntött, hogy változatlanul 1,5 százalék marad a román alapkamat, ami történelmi mélypont. Az idei első három negyedévben a külföldi közvetlen tőkeberuházások értéke 1,940 milliárd euró volt, ami 56,6 százalékos csökkenés a tavaly jegyzett 4,471 milliárd euróhoz mérten.

 

Hasít a román építőipar

A román építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,6 százalékkal nőtt az első háromnegyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A szezonális és naptárhatással kiegészítve a bővülés 19,3 százalék volt. A nyers adatok szerinti növekedés főleg a felújításoknak köszönhető, amelyek volumene 56,5 százalékkal nőtt, a karbantartási és javítási munkák volumene 39,8 százalékkal bővült. Az új építéseknél 6,4 százalékos volt a növekedés. Az épületek típusa szerint az  ipari  létesítményeknél  19,5  százalékos  volt  a bővülés,  a  lakóépületek  építése  18,4  százalékkal  nőtt,  a  nem lakóépületeké 14,2 százalékkal.

 

Egy év alatt 40-szeresére nőtt a távmunkát végző romániai dolgozók aránya

Tavaly még utolsó volt Románia uniós viszonylatban, jelenleg a 15. helyen áll –a romániai munkavállalók 24 százaléka végzett távmunkát júliusban. A koronavírus járvány kitörése előtt Romániában minimális volt azok száma, akik legalább időszakosan otthoni munkavégzést folytattak.  2010-ben az alkalmazottaknak mindössze 0,1 százaléka dolgozott otthonról, 2019-ben pedig 0,6 százalékuk.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Lassul a fertőzés Spanyolországban

Tovább lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Spanyolországban, a százezer lakosra vetített esetszám 470-re csökkent a pénteki 498-ról -tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfőn Madridban. A járványügyi vezető közölte: az elmúlt 24 órában 3321 új fertőzöttet igazoltak a tesztek. A regisztrált esetszám több mint 38 ezerrel emelkedett a legutóbbi, pénteki adatösszesítés óta.

 

Depresszió kíséri a második  hullámot Spanyolországban, számos nagycsalád március óta nem találkozhatott  a koronavírus kockázata miatt

Elkeserítő a helyzet Spanyolországban a helyiek szerint, a koronavírus-járvány okozta károk minden családot érintenek. A társas találkozások március közepe óta korlátozva vannak, a turizmus és a szolgáltató szektor összeomlása pedig komoly gazdasági válságot idéz elő, amire nincs megfelelő állami támogatás. Mindeközben a központi kormány döntésképtelen, így a tartományi kormányok saját szabályozásokkal állnak elő, ami állandó bizonytalanság-érzetet kelt a lakosságban.

 

A Santander veszi meg a német botrány fintech európai üzletágát

A spanyol Banco Santander veszi meg a Wirecard európai alaptevékenységét végző üzletágát, a vételár 100 millió euró lehet –írja a Financial Times. A Wirecard német központú fizetési szolgáltató június végén kért csődvédelmet, miután egy 1,9 milliárd eurós könyvelési csalás bukott ki a cégnél. A botrány következtében 140 euróról 1 euróra zuhant a fintech részvényeinek árfolyama.

 

SVÉDORSZÁG

 

Komoly szigorítások jönnek Svédországban

Tilos Svédországban nyolc főt meghaladó nyilvános összejöveteleket tartani a jövő héttől. A stockholmi kormánynak ez a második intézkedése, amelyet az utóbbi egy hétben bejelentettek; a minap közölték: tilos az alkoholvásárlás este 10 órától, a bároknak, az éttermeknek és az éjszakai kluboknak pedig este fél 11-kor be kell zárniuk –írta a távirati iroda. Stefan Löfven svéd miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy az állampolgárok kevésbé tartották be az ajánlásokat, ami szerinte „érthető” a járvány hosszú időtartama miatt.

 

Mégis a svéd járványkezelés lehet a jó módszer -jó példát találtak

A szelektív védekezésre és a lakosság pontos tájékoztatására, ám a nagy lezárások elkerülésére alapozó svéd modell megfelelőjét alkalmazzák Japánban legalább olyan jó eredménnyel, amilyent a karanténozás hoz az ázsiai ország szomszédainál. Japán azt az utat választotta, amit Európában egyedül Svédország követ -vitatott eredménnyel. Kerülik a nagy lezárásokat, hogy működésben tarthassák a gazdaságot -írjaa Finacial Times. A módszer alkalmazása annyiban is hasonlít a svédországi megoldáshoz, hogy a kormány egy szakértőre bízta a válságkezelés irányítását. A sokak által guruként ajnározott svéd Anders Tegnell japán párja Omi Sigeru doktor, aki egy szakértői csapat élén végzi a munkáját.

 

Bajban van a híres svéd járványkezelés, de nem adják fel

Magyarországon is vannak, akik a járványkezelés svéd modelljének hívei, azaz annak, hogy karantén nélkül vészelik át a bajt, erőteljesen okítva a lakosságot a biztonsági szabályokra, és kérve, hogy tartsák be azokat. A dolog most úgy néz ki, hogy ez a módszer ugyanolyan hatástalan a koronavírus ellen, mint a karanténozás, de még nincs vége a meccsnek.

 

SZERBIA

 

Tovább korlátozzák a vendéglátóhelyek működését Szerbiában

Tovább  korlátozzák  a  vendéglátó-és  szórakozóhelyek  működését  Szerbiában,  november 17-től  a bevásárlóközpontoknak, az éttermeknek, a színházaknak és a moziknak 21 és 5 óra között zárva kell tartaniuk. Karácsonyi vásárokat, újévi programokat, hagyományőrző fesztiválokat mondanak le az országban nap mint nap. A regisztrált fertőzöttek száma november 18-án 5613-mal 97 938-ra, a járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt huszonhéttel 1081-re emelkedett.

 

Több környező ország polgárai csak negatív PCR-teszt birtokában léphetnek be Szerbiába

Az egészségügyi minisztérium döntése értelmében bolgár, román és horvát állampolgárok 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt birtokában léphetnek be Szerbia területére. A környező országok közül eddig csak Észak-Macedónia polgárainak kellett ilyen dokumentummal rendelkezniük, most három mások államból érkező személyekre is vonatkozik a rendelkezés. Szerbiai állampolgárok, átutazók, diplomaták továbbra is szabadon léphetnek be ezekből az országokból.

 

Szerbiában mostantól miniszteri rendelettel tehetők kötelezővé a védőoltások

Az  egészségügyi  miniszter  hatáskörébe  került  Szerbiában  a  védőoltások  kötelezővé  tétele  a  szerb  parlament koronavírus-járvánnyal összefüggésben meghozott döntése szerint. A törvényhozás a lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvényt módosítva határozott úgy, hogy a jövőben miniszteri rendeletben szabályozzák, hogy egy vakcina kötelező vagy ajánlott lesz-e. A döntés az egészségügyi miniszter hatáskörének kibővítését jelenti.

 

SZLOVÁKIA

 

Koronavírus Szlovákiában: 1665 új fertőzött a november 18-i mérleg

Nem történt új koronavírusra visszavezethető haleset Szlovákiában november  18-án. A fertőzöttek száma 1665-tel emelkedett 7 913 PCR teszt elvégzése mellett, a fertőzöttek aránya 21 százalék. A járvány márciusi kezdete óta megfertőződöttek száma 91 578, és eddig 579 emberélet írható a járvány számlájára. Jelenleg az aktív esetek száma 52 304.

 

November 16-tól szigorúbb intézkedések érvényesek a határokon

Attól, aki Lengyelország, Csehország, Ausztria és Magyarország felől akar Szlovákia területére lépni, november 16-tól 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet fognak kérni. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal hatályos rendelete értelmében az ingázóknak csak egy munkavégzést igazoló formanyomtatványt kell felmutatniuk, tesztet  nem.  Az antigén gyorstesztekkel való tesztelést megszüntették az ukrán–szlovák határon is. Aki vörös besorolású országból teszt nélkül akar belépni Szlovákia területére, ki kell töltenie egy elektronikus formanyomtatványt, majd karanténba kell vonulnia. A cseh–szlovák határ átlépésére vonatkozó kivételek érvényesek a lengyel–, magyar–és osztrák–szlovák határ átlépésekor is. Kivételt élveznek például a diákok, a sportolók, a mezőgazdászok, a művészek és mások. A Szlovákiában élő és a szomszédos országok valamelyikében dolgozó ingázók akkor is kivételt élveznek, ha a munkahelyük a nyitva tartó határátkelőtől 30 kilométernél messzebb van. Kivételt élveznek azok a szlovák állampolgárok is, akiknek a szomszédos ország területén, a nyitva tartó határátkelőtől számított 30 kilométeres távolságon belül van az állandó vagy átmeneti lakhelyük.

 

A szlovákok már lazítanak a korlátozásokon

November 16-tól nyitva lehetnek legfeljebb 50 százalékos kihasználtság mellett a színházak, a mozik és a templomok. A fitneszközpontok és az uszodák is kinyithatnak, de legfeljebb 6 személy számára és 15 négyzetméterenként maximum egy fő lehet egyszerre a helyiségben. A kormányfő elmondása szerint elkezdődhet a szlovák jégkorongbajnokság és a labdarúgó bajnokság is, de egyelőre szurkolók nélkül.

 

Szlovákiában jön a tesztelés harmadik köre

Szlovákiában a koronavírus-tesztelés harmadik fordulója ezen a hétvégén lesz. Azok a települések érintettek, ahol az elmúlt szűrések során a fertőzöttségi arány egy százalék feletti volt –jelentette be Jaroslav Naď védelmi miniszter. A tesztelés ezúttal önkéntes alapon működik.

 

A ŠÚKL regisztrálta a szlovák koronavírus-tesztet

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) regisztrálta a szlovák MultiplexDX cég influenza és koronavírus-tesztjét. „A teszt 100%-os biztonsággal megkülönbözteti a kétfajta vírust. A teszthez az orrból és az orrgaratból vesznek mintát, amit  megfelelő  védőfelszerelésben,  a  biztonsági  előírások  betartása  mellett  vizsgálnak  a  megfelelően képzett szakemberek a laboratóriumokban. A teszt minden diagnosztikai laboratóriumban elérhető lesz majd Szlovákiában. Mindazonáltal külföldön várhatóan nagyobb lesz iránta az érdeklődés.

 

2,4 %-kal csökkent a 3. negyedévben a szlovák gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék (GDP) éves összehasonlításban 2,4 %-kal csökkent 2020 harmadik negyedében (változatlan árakon számítva). A szezonális hatások leszámítása után 2,2 %-os GDP-csökkenésről beszélhetünk az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva. 2020 második negyedéhez képest ugyanakkor 11,7 %-os növekedésről van szó.

 

Jutalmat kapnak a pedagógusok a járvány idején végzett munkájukért Szlovákiában

11 millió eurót különítenek el a tanítók és tanárok részére. A tárcavezető, Branislav Gröhling elmondása szerint 78 ezer oktatásügyi alkalmazott kap pénzjutalmat a decemberi vagy a januári fizetése mellé. Ez a pedagógusokon kívül az iskolák más alkalmazottait is érinti. Mindezzel a koronavírus-járvány idején végzett munkájukat jutalmazzák.

 

SZLOVÉNIA

 

Szlovéniában újabb 2 héttel kellett meghosszabbítani a korlátozásokat

A szlovén kormány november 12-én két héttel meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket, valamint további szigorításokat vezetett be. November 13-tól teljes gyülekezési tilalom lépett érvénybe, november 16-tól pedig leállították a közösségi közlekedést. Az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével zárva maradnak az üzletek, és szünetelnek a szolgáltatások. Janez Jansa kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb szigorítás várhatóan ez év végéig érvényben marad, csak akkor enyhítenek, ha azt a járványhelyzet megengedi.

 

Nem lassul a fertőzés terjedése Szlovéniában

Szlovéniában november 18-ára 1 nap alatt az előző napinak közel kétszeresével, 2013-mal 58 950-re nőtt a fertőzöttek száma. 43 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 919-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1280-an vannak kórházban, közülük 209-et ápolnak intenzív osztályon.

 

82%-kal esett vissza a ljubljanai repülőtér forgalma az év első tíz hónapjában

A koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt 82%-kal,  278600 főre esett vissza a ljubljanai repülőtér utasforgalma a 2020. január –októberi időszakban az előző év azonos időszakához képest. A repülőgépek felszállása és leszállásainak száma 59%-kal 11 604-re csökkent, míg a teherforgalom 11%-kal esett vissza.

 

FÁK TÉRSÉG

 

3,6 %-os orosz GDP csökkenést mértek ez év harmadik negyedévében

2020 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 3,6%-kal csökkent az orosz Gazdaság teljesítménye. Az orosz GDP mutató azonban az előző negyedévben (Q2) mért 8%-os visszaeséshez képest jelentős javulást mutatott Q3-ban. Elemzők szerint a most nyilvánosságra hozott GDP mutatók alapján az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium által korábban 2020-ra prognosztizált 3,8%-os GDP visszaesés a várnál kisebb lehet.

 

3,5%-kal csökkent az ukrán GDP 2020 harmadik negyedévében

Az ukrán statisztikai hivatal adatai alapján előző év (2019) azonos időszakához képest 3,5%-kal csökkent 2020 harmadik negyedévében (Q3) az ukrán GDP.

 

Ez évben 15%-kal csökkent Georgia külkereskedelmi áruforgalma

A COVID-19járvány miatt a grúz gazdaság jelentős veszteségeket szenved el, melyet jól mutat az ez év január-október között mért külkereskedelmi áruforgalom mértéke is, mely az előző év azonos időszakához képest 15%-kal, 9,1 Mrd USD értékre csökkent. A fenti időszakot tekintve az export 2,7 Mrd USD értékben valósult meg, mely 11%-os csökkenést jelent, az import pedig 16,6%-os visszaesést követve 6,6 Mrd USD-t tett ki.

 

Kazahsztán lélegeztetőgépekkel és maszkokkal segíti Kirgizisztán vírus elleni védekezését

A kazah kormány humanitárius segítségnyújtás kereti között 400 darab intenzív ellátásban is használható lélegeztetőgépet és 2 millió Kazahsztánban készült maszkot biztosít Kirgizisztánnak. A kazah döntést megelőzően Ruslan Kazakhbajev kirgiz külügyminiszter  a COVID-19elleni védekezés  elősegítése  érdekében kért  országa  számára segítséget  nemzetközi partnereitől.

 

Három havi kamatfizetési mentességet kapnak a nehéz helyzetbe kerülők Kirgizisztánban

Az új hatályos kirgiz szabályozás szerint –mely  hivatott  a COVID-19miatt nehéz helyzetbe került állampolgároknak segítséget nyújtani -egyes paraméterek szerint felvett hitelek után 3 havi kamatfizetési mentesség jár. Az új szabályok a 2020 október 1 előtt felvett és 100 ezer KGS-t (kb. 91 ezer RUB) meg nem haladó hitelek esetén érvényes. Ha egy állampolgár több a fenti határérték alatti hitellel rendelkezik, csak az egyik esetén vehető igénybe a támogatás.

 

Növekedést mutatott a tadzsik külkereskedelmi forgalom

2020 első 9 hónapja adatait tekintve Tadzsikisztán külkereskedelmi forgalma előző év azonos időszakában mértekhez képest 8,3%-kal növekedett. A külkereskedelmi áruforgalom ez év első kilenc hónapjában elérte a 3,42 Mrd USD-t, mely az előző év első három negyedévéhez képest261 M USD növekedést jelent.

 

KÍNA

 

Kínával indít közös K+F projektet Magyarország

Kétszázmillió forint keretösszeggel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával jelent meg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és kínai partnere, a Tudományos és Technológiai Minisztérium (MOST) közös pályázata, amely kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) megállapodással ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket -közölte az NKFIH kedden az MTI-vel.

 

A kínai koronavírus-vakcina gyors immunválaszt vált ki

Egy kínai fejlesztésű koronavírus-vakcina gyors immunválaszt vált ki a betegekben az első kísérletek alapján, ugyanakkor az ezáltal termelődő antitestek száma alacsony –írja a Financial Times. Igaz, ez utóbbi nem is biztos, hogy meghatározó a vakcina hatékonyságának megítélésekor. A The Lancet tanulmányában első és második fázisú tesztek eredményeit vizsgálták meg a kínai Sinovac által fejlesztés alatt lévő vakcina esetében. A vakcina egy kémiai úton deaktivált vírust használ, amely immunreakciót vált ki a beoltottaknál.

 

Felemás adatok Kínából: pörög az ipar, de akadozik a fogyasztás

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint az ipari termelés októberben is megtartotta a szeptemberben regisztrált, 6,9 százalékos növekedési ütemet, amely az idei év eddigi legjobb adata volt. Elemzők ezzel szemben a bővülés mérséklődésére számítottak, 6,5 százalékos növekedést előre jelezve. Havi összevetésben szeptemberről októberre 0,78 százalékos, míg az év első tíz hónapját tekintve a tavalyi év azonos időszakához képest 1,8 százalékos bővülésről számoltak be.

 

TÖRÖKORSZÁG

 

Egyre több új fertőzöttet diagnosztizálnak Törökországban

Egyre több új fertőzöttet diagnosztizálnak Törökországban, november 18-ára 158 811 elvégzett tesztből az újonnan diagnosztizált esetek száma 4215 volt, a járvány kitörése óta regisztrált fertőzöttek száma 425628-ra, míg az aktív fertőzöttek száma 52153-ra nőtt. 116-tal nőtt a koronavírus okozta napi halálozások száma, mellyel a járvány eddigi halálos áldozatainak száma elérte a 11820-at.

 

Koronavírus: Törökország részleges hétvégi kijárási korlátozást vezet be

Az emberek szombaton és vasárnap délelőtt 10 és este 8 óra között tartózkodhatnak közterületen, de a rendelkezés a termelési  és  az  ellátási  láncokat  nem  befolyásolja.  A  bevásárlóközpontok,  az  élelmiszerboltok,  az  éttermek,  a fodrászatok, és a hasonló szolgáltatások csak délelőtt 10 és este 20 óra között tarthatnak nyitva. Az éttermek és a kávézók kizárólag elvitelre vehetnek fel rendelést. A mozik nem üzemelnek tovább, és az év végéig zárva maradnak. Az iskolai oktatás az év végéig online formában folytatódik, illetve a sportrendezvényeket továbbra is közönség nélkül kell megtartani. November 20. és január 4. között ismét távoktatást vezetnek be az ország oktatási intézményeiben.

 

Folytatódott az ipari termelés növekedése szeptemberben

Törökország  ipari  termelése  tovább  javult  szeptemberben  a  koronavírus-járvány  kitörését követő  normalizációs időszaknak köszönhetően. 8,1%-kal volt magasabb az ipari termelés 2019 szeptemberéhez képest, és 1,7%-kal az előző hónaphoz képest. Az összes feldolgozóipari index közül a legmagasabb éves növekedést a közepes technológiaigényű termékeknél tapasztalták 13,8%-os emelkedéssel, míg a csúcstechnológiai termékek 11,2%-os visszaesést mutattak ugyanebben az időszakban.

 

Több mint 1 millió járművet gyártottak az év első tíz hónapjában

Törökország autóipari termelése, beleértve a könnyű haszongépjárműveket, a traktorokat és az autókat, meghaladta az 1 milliót a 2020. január-októberi időszakban. Az Autógyártók Szövetsége szerint a 10 hónapos adat 16%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az autógyártás szintén 15%-kal esett vissza éves összehasonlításban az idei év első 10 hónapjában. Bár rövidtávon megviselte az ágazatot a koronavírus kitörése, közép-és hosszú távon nem számítanak negatív hatásokra. A járműértékesítés 78%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, a januártól októberig eladott járművek száma elérte a 605 390-et.

 

Aranyláz Törökországban: bankszámlák helyett nemesfémben tartanák megtakarításaikat az emberek

Igazi aranyláz tört ki Törökországban, miután a koronavírus okozta válság tovább gyengítette a helyi gazdaságot, és a török líra egyre értéktelenebbé válik mind a dollárral mind pedig az euróval szemben. Az emberek a bankszámlák helyett most inkább aranyban szeretnék tartani a megtakarításaikat. A válság mélységét különösen a devizaárfolyam változásai mutatják. A török líra már a koronavírus előtt is gyenge volt, de a világjárvány tovább gyengítette mind a dollárral mind pedig az euróval szemben.  Ezzel egyidőben az arany ára viszont emelkedésnek indult az év eleje óta. A vásárlókat azonban az egyre magasabb ár sem tántorítja el. Legyen az ékszer, rúd vagy érme, ha aranyból van, megveszik. Szakértők szerint a törökök mintegy 280 milliárd eurót tartanak otthon aranyban, vagyis az ország éves GDP-jének csaknem 40 százalékát, ami jelentős probléma a török gazdaság számára.

 

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

 

Online gyógyszertárat indított az Amazon az USA-ban

Online gyógyszertárat nyitott az Amazon az Egyesült Államokban, interneten lehet leadni a rendelést az orvos által felírt, vényköteles gyógyszerekre. Az Amazon Pharmacy lényege, hogy házhoz szállítja a betegeknek a gyógyszert. A páciensek egy biztonságos patikai profil létrehozásával tudnak regisztrálni a szolgáltatásra. “A kliensek többségének van biztosítása, de még azok is, akiknek nincs, viszont az Amazonnál VIP-tagok, jelentős kedvezményeket élvezhetnek az online  patikában.  Sőt,  USA-szerte  csaknem  50  ezer,  hagyományos  gyógyszertárban  is  részesülhetnek kedvezményekben” -magyarázta Joseph Pisani, az AP szakújságírója.

 

Most a Pfizer vezet: 95 százalékos hatékonyságot mutat a vakcinájuk

Kis túlzással egymásra licitálnak a koronavírus elleni oltóanyaguk hatékonysági mutatójában a világ gyógyszergyártói. A Moderna hétfői 94,5 százalékos bejelentésére a Pfizer és a BioNTech szerdánreagált: ők már 95 százaléknál tartanak. Szakadatlanul zajlik a verseny a koronavírus elleni vakcina előállításáért. A legfrissebb bejelentés a Pfizeré és német partneréé, a BioNTeché. A gyártók szerdán közös közleményben tálalták, hogy lezárták a klinikai vizsgálatuk 3. fázisának végső elemzését, az adatok pedig azt mutatják, hogy az oltóanyaguk 95 százalékos hatékonysággal birkózik meg a koronavírus-fertőzéssel.

 

Bezárják az iskolákat New Yorkban

A koronavírus-járvány miatt csütörtöktől ismét bezárják az állami iskolákat New Yorkban –jelentette  be  az  amerikai metropolisz polgármestere, Bill de Blasio. A világváros vezetői szeptemberben hosszas tépelődés után úgy döntöttek, hogy az iskolákban megkezdődik a tanítás. Most azonban újra kénytelenek voltak úgy határozni, hogy ismét szüneteljen a tanítás. A fertőzöttségi arány ugyanis a városban elérte a 3 százalékot hétnapos átlagban –emelte ki a polgármester Twitter-üzenetében.

 

Az Egyesült Államokban már több mint 250 ezren haltak meg a koronavírus miatt

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem közölt adatai szerint az Egyesült Államokban előző nap 1707 koronavírus-fertőzött beteg hunyt el, s ezzel átlépte a 250 ezret a járvány eddigi halálos áldozatainak száma. Ennél is gyorsabban nő az újonnan igazolt fertőzések száma. Kedden egyetlen nap alatt 161 900 fertőzöttet azonosítottak az országban, s ezzel az új esetek száma több mint két hete meghaladja a napi százezret. A járvány kezdete óta azonosított fertőzések száma a 11,4 milliót közelíti az Egyesült Államokban, messze megelőzve ezzel a világ minden más országát.

 

FDA: mostantól otthon is lehet Covid-tesztet csinálni

Az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta az első olyan koronavírus-teszt alkalmazását, amely sürgős esetben otthon is elvégezhető. Az engedély lehetővé teszi, hogy a tesztet 14 éves vagy annál idősebb személyek magukon elvégezhessék, amennyiben az egészségügyi szolgáltatójuk szerint fennáll a fertőzés gyanúja. A Lucira Health kaliforniai magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalat által gyártott, egyszer használatos pálcika 30 percen belül kimutathatja a koronavírus-fertőzést. A cég honlapja alapján a teszt kevesebb, mint 50 dollárba fog kerülni.

 

Bill Gates a koronavírusról: örökre elbúcsúzhatunk az üzleti utak egy részétől

A koronavírus fundamentálisan meg fogja változtatni az emberek utazási és munkavégzési szokásait, ami akkor is kitart majd, amikor véget ér a járvány –véli Bill Gates. Nagyon erős indok kell majd ahhoz, hogy valakit üzleti útra küldjenek az olyan cégeknél, ahol az otthoni munka megoldható –véli Bill Gates. De ez természetesen vállalatonként változik majd, lesznek, akik nagyobb mértékben szorítják majd vissza a személyes meetingeket, míg mások kevésbé.

 

Ha meglesz a vakcina, Joe Biden biztosan beoltatja magát

Joe Biden megválasztott amerikai elnök azt mondta, hogy “egy pillanatig sem habozna”, ha arról van szó, hogy beoltassa-e magát a koronavírus elleni vakcinával. “Fontos, hogy elsőként azok kapják meg az oltást, akiknek a legnagyobb szükségük van rá” –mondta Biden hétfői sajtótájékoztatóján. “Amellett, hogy az egészségem megőrzése miatt is mindenképp beadatnám az oltást, példát is szeretnék mutatni az amerikai népnek” –tette hozzá.

 

Az online játékoknak jót tett a járvány, az Apple-nek már kevésbé

Az Apple annak ellenére a világ harmadik számú játékcége, hogy ő maga egyáltalán nem gyárt játékokat. A gond csak az, hogy jelenleg úgy tűnik, ez az irigylésre méltó helyzet lehet a veszte. Ahogy az amerikai kongresszus és a szabályozók egyre inkább a nagy technológiai cégek megzabolázására törekszenek, az Apple online játékpiac felett tapasztalt uralma “célkeresztet rak az iPhone-gyártó homlokára”. Ebben részben a koronavírus-járvány is hibás, mivel a lezárások miatt minden eddiginél több ember játszik online játékokat –gyakran okostelefonokon és tableteken.

 

Már több mint 1 millió amerikai gyerek elkapta a koronavírust

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és a Gyermekkórházi Szövetség (CHA) közös, hétfőn közzétett jelentése szerint már több mint egymillió gyermeknél diagnosztizálták a COVID-19-et az Egyesült Államokban. Csak a múlt héten csaknem 112 000 gyerek kapta el a koronavírust; ez a legnagyobb heti növekedés a kiskorú amerikaiak körében a járvány kezdete óta. A gyermekorvosok mindazonáltal úgy vélik, hogy a vírussal fertőzött gyermekek valódi száma ennél is jóval magasabb, mivel esetükben a betegség gyakran enyhe lefolyású, ezért észrevétlen maradhat.

 

Koronavírus: nagyon nagy gondok vannak az USA-ban, több államban szigorítanak

Több amerikai tagállamban is szigorítják a járványellenes intézkedéseket. Lori Lightfoot, Chicago polgármestere hétfőtől kezdődően teljes otthonmaradásra szólított fel, míg Texasban és Kaliforniában már meghaladta az egymilliót a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

 

Biden koronavírus-tanácsadója 4-6 hétre bezárná Amerikát

4-6 hat hétre be kellene zárni az amerikai vállalatokat és az államnak át kellene vállalnia a bérkifizetéseket erre az időszakra –véli Michael Osterholm, Joe Biden megválasztott elnök fő koronavírus-tanácsadója. A szakember szerint ezzel meg lehetne fékezni a járvány terjedését és a gazdaság sem omlana össze, amíg elkezdődik a vakcina elosztása. Osterholm a Minnesotai Egyetem járványügyi központjának igazgatója, néhány napja úgy fogalmazott, hogy az amerikaiak „Covid-pokol” felé tartanak, hiszen az embereknek már elege van a maszkokból meg a távolságtartásból, közben pedig az időjárás is a járvány terjedését segíti.

 

Elismerte a Fed-elnök:nehéz hónapok előtt áll Amerika

Jó hírnek nevezte Jerome Powell Fed-elnök a COVID-19vakcina fejlesztésének haladását, viszont úgy látja, ettől függetlenül  az  amerikai  gazdaság  nehéz  hónapokkal  néz  szembe.  A  jegybankelnök  egy  EKB  által  szervezett panelbeszélgetésen osztotta meg gondolatait, az eseményen úgy fogalmazott, hogy „a következő hónapok kihívásokkal teliek” lehetnek, ahogy a koronavírus egyre gyorsabban terjed.

 

LATIN-AMERIKA

 

Mexikó belépett a “milliós” koronavírus-országok közé

Meghaladta az egymilliót az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma Mexikóban, amely így a világ országainak rangsorában a 11. lett, ahol a regisztrált esetek száma már hétszámjegyű -derült ki a helyi egészségügyi minisztérium szombaton közölt adataiból. A mexikói kormány feltételezi, hogy a koronavírussal összefüggő betegségekben legalább50 ezerrel több ember halt meg annál, amennyit a hivatalos statisztikák mutatnak. A fertőzöttek valódi száma is magasabb lehet, mivel az elvégzett tesztek száma viszonylag alacsony.

 

A latin-amerikai vállalatok a távmunka és a bércsökkentés felé fordultak megoldásként a Covid járvány alatt

Az  ENSZ  Latin-Amerikai és Karib-tengeri Gazdasági Bizottsága szerint a tevékenységek csökkentésére különböző megoldások születtek a régió országaiban. Mexikóban, Chilében és Paraguayban állt le a legtöbb cég átmenetileg vagy teljesen bizonyos időre a Covid járvány következtében. Latin-Amerikában a munkahelyek megőrzése érdekében elsősorban elküldték a dolgozókat szabadságra vagy távmunkát vezettek be, de sajnos elbocsátásokra és a bérek csökkentésére is gyakran sor került, tájékoztat az ENSZ Latin-Amerikai és Karib-tengeri Gazdasági Bizottsága valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet.

 

Lemondott Peru ideiglenes elnöke is, az ország káoszban

Távozott Peru átmeneti elnöke, Manuel Merino, miután a politikai pártok a lemondását követelték a tüntetések elfajulása miatt, különben vádemelést helyeztek kilátásba ellene. Merino kevesebb, mint egy hetet volt hivatalban, elődjét, Martín Vizcarrát hétfőn menesztette a perui kongresszus megvesztegetés és korrupció vádjával. Egyelőre nem világos, ki lehet az új elnök, és Peru még tovább süllyedhet a politikai bizonytalanságba.

 

AFRIKA ÉS KÖZEL-KELET

 

Harminc éves csúcson az infláció Nigériában

A nigériai nemzeti statisztikai hivatal által közölt adatok alapján októberben 14,23%-os inflációt mértek, amelyre az elmúlt 3 évtized óta nem volt példa a nyugat-afrikai országban. Az infláció azt követően kezdett el emelkedni, hogy a kormányzat az ország szárazföldi határainak lezárásáról döntött, mértékét pedig a globális koronavírus járvány, illetve az ország egyik fontos termékének számító alacsony kőolajárak tovább emelték.

 

IMF hitelt igényelt Dél-Szudán

A Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) való 2012-es csatlakozása óta először fordult hitelért Dél-Szudán. Az afrikai ország az IMF-től igényelt 52,3 M USD értékű hitelkerettel a fizetési mérlegét illető sürgős problémákat igyekszik kezelni. A COVID-19világjárvány kitörése előtt Dél-Szudán jelentős gazdasági növekedés és stabilizáció útjára lépett, melyet a javuló politikai környezet és a magas olajárak tettek lehetővé. A globális válság kitörése miatt azonban 2020/2021-es pénzügyi évre vonatkozólag 3,6%-os GDP visszaesést jósolnak az országban.

 

Tovább nőtt az újonnan koronavírussal fertőzöttek száma Izraelben

Tovább nőtt az újonnan koronavírussal fertőzöttek száma Izraelben, miközben újabb lépeseket tettek az országos zárlat után a nyitás érdekében –jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. Kedden 815 embernél diagnosztizálták a koronavírust az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az elvégzett 56 512 teszt 1,5 százaléka bizonyult pozitívnak –ami csökkenést jelentett az előző napokhoz képest, amit a teszteltek magasabb száma is magyarázhat.

 

Izraeli szakértő: ne az időseket oltsák elsőként, hanem a szuperterjesztőket

Slomo  Havlin  Izrael-díjas fizikus szerint társadalmi szempontból háromszor hatékonyabb lenne, ha az először csak korlátozott számú koronavírus elleni vakcinából először nem az időseket oltanák, hanem a sok emberrel találkozó szuperterjesztőket –írja a The Times of Israel.

 

A WHO aggodalmát fejezte ki a tunéziai járványhelyzet miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggodalmát fejezte ki a koronavírus terjedésének tunéziai mértéke miatt. Az észak-afrikai arab országban meredeken megnőtt a koronavírus-fertőzés miatt bekövetkezett halálesetek, illetve és kórházban kezeltek száma. A növekvő számok miatt a tunéziai kormány újabban szigorított a közösségi életre vonatkozó korlátozásokon, és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be az egész országban. A WHO szerint a 11,5 millió lakosú országban az elmúlt három nap során 1400-1600 újabb, igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Ezenkívül tunéziaiak millióit fenyegeti állásának elvesztése a felújított korlátozások miatt az országot alapvetően sújtó gazdasági válság közepette, amelyet tovább súlyosbított a világjárvány.

 

Tokió 2020 -Dubaj várja a külföldi versenyzőket

Az Egyesült Arab Emírségek kész külföldi sportolókat fogadni edzőtáboraiban, hogy ott készülhessenek fel a jövő nyári tokiói olimpiára. A felajánlásról az olimpiai sportokban járatos insidethegames.biz adott hírt, kiemelve, hogy az infrastruktúra  mellett  az  ország  klímája,  a  meleg  éghajlat  kiváló  lehetőséget  biztosít  a  felkészülésre.  A  DSC hangsúlyozta, hogy szigorú óvintézkedésekkel garantálja az edzőtáborok biztonságát. A nézőket a közelmúltban engedték vissza a dubaji sporteseményekre, 30 százalékban maximálva a lelátói kapacitás kihasználhatóságát. Az Egyesült Arab Emírségek eddig csaknem 153 ezer koronavírus-esetet jelentett, és 538 halálesetről számolt be.

 

Magyarország és Szaúd-Arábia közötti légi közlekedési megállapodás

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Magyarország és Szaúd-Arábia közötti légi közlekedési megállapodásról elmondta: jelenleg nincs a két ország között menetrend szerinti légi járat. Ennek indítást teszi lehetővé a megállapodás, amely megfelel az uniós előírásoknak is. A szaúdi fél már ki is jelölt egy légitársaságot, mindez újlehetőséget biztosít a gazdasági szereplők számára.

 

Közvetlen járat indul Hurghadába Budapestről minden szombaton

Új úti céllal egészül ki a Budapest Airportról közvetlenül elérhető desztinációk listája: november 28-tól az Egyptair heti rendszerességgel közlekedő járatot indít Budapestről Hurghadába. Miközben a járványhelyzetre és az azzal összefüggésben bevezetett korlátozásokra való tekintettel több légitársaság felfüggeszti üzemelését, az Egyptair november első felében új járat elindítását jelentette be Budapestről.

 

Visszatérne az atomalkuhoz Irán, ha Biden feloldja Trump szankcióit

Az iráni külügyminiszter szerint a helyzet javulni fog a következő néhány hónapban. Irán kész maradéktalanul végrehajtani a nukleáris programjáról 2015-ben kötött atomalkut, ha a következő amerikai elnök feloldja a Teherán ellen hozott szankciókat –jelentette ki Dzsavád Zaríf külügyminiszter, hozzáfűzve, hogy Joe Biden ezt három elnöki rendelettel könnyedén megteheti.

 

Tovább közeledik egymáshoz Izrael és Bahrein

Az izraeli-bahreini kapcsolatok fejlesztéséről, gazdasági és légiforgalmi megállapodásokról folytatott tárgyalások végén háromoldalú találkozón vett részt Jeruzsálemben Izrael, Bahrein és az Egyesült Államok –jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet szerda este. Abdel-Latif  az-Zajáni előzőleg Reuven Rivlinnel találkozott, s az államelnöki rezidencián elmondta, hogy heti 14 személyszállító járatban állapodtak meg Bahrein és Izrael között, melyek részben Eilatba és Haifába repülnek, és megegyeztek heti öt teherszállító repülőjáratban is.

 

AUSZTRÁLIA

 

Ausztráliában öt új koronavírusos eset is elég volt ahhoz, hogy újra szigorítsanak

Nem több, mint öt új igazolt és tizenhat gyanús koronavírusos eset kellett Dél-Ausztráliában ahhoz, hogy négyezer embert karanténba zárjanak, és tömeges tesztelést rendeljenek el. Ha valamire jó példa a 25 milliós népességű Ausztrália, az az, hogy mennyire másképp tudják érzékelni a koronavírus-helyzet komolyságát a döntéshozók.

 

Ausztrália a COVID megfékezésére a bankkártyás fizetéseket is nyomon követné

Ausztrália azt tervezi, hogy automatikusan regisztrálja az emberek bankkártyával történő fizetéseit a koronavírus-járvány terjedésének nyomonkövetése érdekében. A világ országainak vezetői újabbnál újabb ötletekkel rukkolnak elő a COVID-19okozta járvány megfékezésére. Sajnos ezek többsége két lábbal tipor bele az emberek szabadsághoz való jogába. Ausztrália viszonylag jól kezelte a koronavírus okozta drámai helyzetet, de ennek bizony nagy ára van.

 

Forrás: MKIK Nemzetközi Hírlevél