A pályaválasztás szereplői

Gyerekek, szülők, vállalkozások, iskolák, pedagógusok. Ők mind részt vesznek a pályaválasztási döntésben. 2021/2022-es tanévben úgy alakítottuk a pályaorientációs programjainkat, feladatainkat, hogy MINDENKI részt vegyen ebben a feladatban! Méghozzá egyszerre…

Nézzük sorban a résztvevőket. Ki, mikor, és miben tudja kivenni a részét?

1 sz. szereplő:

Persze, ők a főszereplők. Róluk szól az egész, körülöttük pörög minden. 14 éves, átalakulóban a teste, a szíve, az agya, hangulatáról ne is beszéljünk, 1 nap alatt lemegy mind a 4 évszak, persze, hogy a „világ legegyszerűbb dolga” ebben az állapotban a pályaválasztási döntést meghozni. Miben tudunk segíteni mi? Önismereti trénert és pályaorientációs foglalkozást viszünk az osztálytermekbe. Nem a szülő, a rokon, az ismerős mondja a magáét, nem a pedagógus javasolja, nem az osztálytárs tanácsolja, nem az online tér súgja, hanem SAJÁT MAGA fogalmazza meg SAJÁT MAGÁNAK miben jó, mi az ami érdekli…az is lehet, hogy először fogja átgondolni az érzéseit, önmagát, az is lehet, hogy ki is monda, meg is tudja fogalmazni azt, az is  lehet, hogy néma maradt. De megteszi, mert a trénereink segítenek.

2 sz. szereplő:

Az első és legfontosabb, hogy sikerüljön átvészelni ezt az „ajtócsapkodós” időszakot mindenféle lelki sebek nélkül. Mindenkinek…A szülő személye ebben a helyzetben nagyon fontos. A kamaszok szabadságra vágynak, ugyanakkor a szülői szeretetre és iránymutatásra is (persze be nem vallaná…). Nyilván a szülőt a legjobb szándék vezérli ilyenkor, de a szándék itt most kevés. Nagyon alaposan tájékozódni kell nemcsak az iskolákról, hanem az új szakmákról, a munkaerőpiaci változásokról. Be kell látnia a szülőnek, hogy többnyire napi nyolc órában a munkahelyén éli az életét, ebben a szűk környezetben mozog, és sokszor nem lát ki ebből a körből, csak töredékes, részinformációkat hall. Nem mindig érzékeli, hogy a tágabb külvilág milyen irányba fejlődik, mik az új trendek, szakmák. Az iskolákban tartott szülői értekezleteinken beszélünk erről is, a középfokú iskola típusokról, a pályaválasztást befolyásoló döntésekről és arról is, hogy ebben a folyamatban van feladata a szülőnek, a gyermeknek, a pedagógusnak, a vállalatoknak, a civil szervezeteknek és a kormányzati szerveknek is.

3 sz. szereplő:

Hatalmas elismerés nekik, mert valljuk be ők vannak a pályaorientációs eredmény szempontból a „sor” legvégén, a pályaorientációs munkában viszont a sor elején! Minimum 3, de inkább 5-7, vagy 10 év múlva kerülnek ezek a gyerekek vissza hozzájuk, mint munkavállaló. Ezek a vállalkozások első kérésünkre kinyitják a kapuikat és körbevezetik a gyereket az üzemeikben, cégeiknél. Egy ilyen átfogó üzemlátogatás alkalmával a teljes üzem bejárásra kerül, így a gyerekek a kapcsolódó szakmát, annak jellegzetességeit, az elsajátításhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket valós körülmények között, a munkavégzés helyszínén megismerik, miközben személyesen megtapasztalhatják, hogy a megyénkben igen is vannak innovatív, lüktető, erős és meghatározó cégek.

4 sz. szereplő:

A munkaerőpiaci, az oktatási, a szakmákban történő változások nyomon követése és lehetőségekben való tájékozódás nem csak a szülőknek okoz nehézséget, hanem a pedagógusoknak is. A pedagógus legfontosabb feladata ebben a folyamatban az, hogy megértesse a gyerekkel az egész életen át tanulás fogalmát. Feladatuk nem a direkt továbbtanulási tanácsadás, hanem a jó és reális döntés meghozatalában való segítségnyújtás. Nyitott szemmel kell járniuk, hol, mikor, milyen rendezvények, előadások, tréningek és lehetőség vannak, aminek segítségével irányt mutat a diáknak. Ebben segítünk mi, hiszen komplex pályaválasztási kínálatot adunk tantermi és online térben egyaránt. Egész évben segítettünk tájékozódni és programokat ajánlani, hogy a pályaválasztás előtt álló gyermekek tapasztalatokat, élményeket, szerezzenek a döntés előtt.

A mindenki számára sikeres pályaválasztási döntés mögött komoly szakmai és szervezési munka van, melynek színvonalából a 2021/2022-es tanévben sem engedünk. A szakmaismereti versenyeinket évről, évre  megújítjuk, a nagy rendezvényeken való megjelenéseinket izgalmasabbá tesszük, új cégek kapuján kopogtatunk, hogy beengedjenek, önismereti trénereink számát növeljük, az osztályfőnöki órák és a szülői értekezletek tematikáját aktualizáljuk, lesz rendhagyó technika óra és még sorolhatnám, inkább böngésszék a www.palyavalasztasbaranya.hu oldalunkat!