Érkezik a 22 milliárd Ft-os brexites EU-támogatás

A kormány már idén megelőlegezi a Brexit miatt nehézségekkel küzdő magyar vállalatok támogatását célzó, mintegy 22 milliárd forintnyi európai uniós támogatást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Európai Bizottság döntése alapján 2022 és 2025 között 22 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre a Brexit miatt nehézségekkel küzdő magyar vállalatok támogatására. Az érdeklődő vállalkozásoknak a https://brexit.questionpro.com linken keresztül, online van lehetőségük előzetes regisztrációra 2021. szeptember 30-ig. Az online regisztrációs adatlap kötelező mezőinek kitöltésével véglegesített regisztráció nem előfeltétele a pályázat-benyújtásnak, azonban a regisztrált szervezetek a pályázatok értékelése során előnyt élveznek.

A részletes pályázati felhívás 2021. október 1. 08:00 órától kerül közzétételre a https://www.palyazat.gov.hu honlapon. A pályázatok 2021. október 11. 08:00 óra és 2021. október 15. 12:00 óra között lesznek benyújthatók. A pályázatok benyújtásának feltételeit a részletes pályázati felhívás tartalmazza.

Támogatottak köre:
 • mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok, amelyek:
 • rendelkeznek legalább 3 lezárt, teljes üzleti évvel;
 •  Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,
 • nem tartoznak a KATA hatálya alá.

A támogatás feltétele a BREXIT-ből közvetlenül származtatott – dokumentumokkal vagy hitelt érdemlően igazolt – 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült és vélhetően felmerülő jövőbeni veszteség kimutatása.

Támogatás mértéke:
 • vissza nem térítendő támogatás igényelhető összege: min. 3.000.000,-Ft, max. támogatás nem haladhatja meg a pályázó által a BREXIT nyomán 2020. február 1. és 2023. december 31. között felmerült – azok rendelkezésre állásakor dokumentumokkal és hitel érdemlőden igazolt veszteségét. Átmeneti Közlemény illetve csekély összegű (de minimis) támogatások esetén a vonatkozó jogszabályok további korlátozásokat tartalmaznak az igénybe vehető támogatások felső korlátjára vonatkozóan.
Támogatás formája:
 • vissza nem térítendő támogatás
 • szállítói és/vagy utófinanszírozás tervezhető a felhívás keretében, de támogatási előleg kizárólag az utófinanszírozású tevékenységekre igényelhető, melynek mértéke legfeljebb a megítélt támogatás 25%-a, de legfeljebb 500 000 000 Ft.
Támogatható tevékenységek köre:
   • Önállóan támogatható tevékenységek

3.1.   Technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése;

3.2.    Infrastrukturális és ingatlan beruházás.

   • Önállóan nem támogatható tevékenységek (a teljes elszámolható költséghez viszonyított százalékos megkötéssel):

3.1.   Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele;

3.2.   Képzési szolgáltatások igénybevétele;

3.3. Eszközbeszerzéshez kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése;

3.4.   Információs technológia-fejlesztés;

3.5.   Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, melyek célja a gazdasági termelési folyamatok és az üzemen belüli építmények energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával.

 

A teljes pályázati közlemény és regisztrációs felhívás elérhető az alábbi linken:

BAR-2021 Magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék – BAR) keretéből

Magyar vállalkozások pályázati támogatása az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék – BAR) keretéből

Társadalmi egyeztetés – Felhívástervezet