Területi Innovációs Platformok – Pécs

NKFIH_TIP_banner
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával indítja útjára a Területi Innovációs Platformokat (TIP) bemutató országos programsorozatát.

Az eseménysorozat célja, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ezért – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan új találkozási pontokat kíván létrehozni a Területi Innovációs Platformok programsorozat keretében, amely új szemlélettel segíti elő az információáramlást, a tudástranszfert, valamint az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést. A rendezvénysorozat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai szerepvállalásával valósul meg.

A novemberben induló országos programsorozat a szereplők együttműködése érdekében egy-egy térség legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben.

Időpont: 2019. november 22. (péntek)

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem (Dr. Halasy-Nagy József Aula – 7622 Pécs, Rákóczi út 80.)

TERVEZETT PROGRAM

09:30 – 10:00 Regisztráció
10:00 – 10:05 Rektori köszöntő
10:05 – 10:10 NKFI Hivatal Elnökhelyettesének köszöntője
Dr. Szabó István elnökhelyettes, NKFI Hivatal
10:10 – 10:15 Kancellári köszöntő
10:15 – 10:20 TIP alapító nyilatkozat ünnepélyes aláírása
10:20 – 10:55 Megújuló innovációs ökoszisztéma: Területi Innovációs Platformok, S3 KFI fókuszterületei, KKV Start pályázat
Dr. Szabó István elnökhelyettes, NKFI Hivatal
10:55 – 11:10 Aktuális nemzetközi pályázati felhívások ismertetése
Tóth Orsolya EU referens, NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
11:10 – 11:25 Kávészünet
11:25 – 11:55 Egyetemi, kutatóintézeti tudáskapacitás és innovációs lehetőségek vállalkozásoknak (kerekasztal-beszélgetés)
Résztvevők:

  • Pécsi Tudományegyetem
  • NKFI Hivatal
  • Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
  • HÖOK/HÖK
11:55 – 12:25 Innovációs sikerek, együttműködési jó gyakorlatok bemutatása (kerekasztal-beszélgetés)
Résztvevők felkérés alatt.
12:25 – 13:30 Ebéd
Kísérőrendezvény: Tematikus szakmai minikiállítás, egyetemi kutatási infrastruktúra, kapacitás bemutatása
A TIP rendezvény zárását közvetlenül követően az adott helyszínen 15:30 órakor kezdetét veszi a Startup Campus országos középiskolai innovációs roadshow helyi programja, melynek kiemelt szakmai partnere és főtámogatója az NKFIH.

Regisztráció

A munkavállalóba való befektetés megtérül

…hangzott el a végső megállapítás a GINOP-6.1.7 „Munkahelyi képzések támogatása” szakmai támogató program októberi pécsi információs napján, ahol szakértők és cégvezetők bevonásával elemeztük a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, és kerestük a munkaerőmegtartás, munkahelyi képzések témakörökben felmerülő kérdésekre adható válaszokat.

Bővebben…

Ipar 4.0-s események KKV-knak

Az Ipar 4.0 Technológiai Központot a GINOP 1.1.3-16 projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem működteti. A Technológiai Központ a BME Villamosmérnöki-, Gépészeti-, és Közlekedésmérnöki Karainak együttműködése során valósul meg az „I” épület 260 m2-nyi területén, és demonstrációs valamint fejlesztési szolgáltatást biztosít a konvergencia régióban székhellyel és/vagy telephellyel rendelkező hazai tulajdonú, feldolgozóipari kis- és középvállalkozások részére.

Bővebben…

Csarnokavató ünnepség a Seres Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) 58. Benchmarking ülését ezúttal a Seres Kft.-nél tartotta, Barcson. Az üléssel egy napon tartotta a cég „A Seres Gépipari Kft. termelési kapacitásának bővítése” című projekt keretében megvalósult építési beruházás ünnepélyes átadását is.

A beruházás mértéke meghaladta a 400 M Ft-ot, mely felerészben pályázati támogatással valósulhatott meg. A projektnek köszönhetően felépítettek egy új üzemcsarnokot, amelyben egy fémszemcse szóró fülkét és egy festő fülkét üzemeltek be, továbbá számos gépet tudtak még megvásárolni, úgymint: 3D plazmavágó, vízszintes fúró-marómű, csúcsesztergagép, hegesztőgépek, oszlopos fúrógépek, szalagfűrészgépek.

A 100 %-ban magyar tulajdonú Seres Kft-t 1990-ben alapították, fő profilja alapvetően 2 részből áll. Egyrészt az egyedi gépgyártás (a tervezéstől a kivitelezésig mindent a cég szakemberei végeznek), melynél a legfőbb profil a kommunális hulladékgyűjtő felépítmények egyedi tervezése és gyártása. Emellett – a teljesség igénye nélkül – konténerszállítókat, konténereket, állati hulladékgyűjtő felépítményeket, billenő és fix platókat, téli útkarbantartó eszközöket gyártanak. Másrészt a hidraulika és gépszerviz tevékenység, ahol munkahengereket, flexibilis tömlőket gyártanak, hidraulika szivattyúkat, vezérlő egységeket szervizelnek.

A Seres Kft-nek 3 telephelye van a régióban, kettő Barcson és egy Pécsett, melyeken közel 100 magasan képzett dolgozó állít elő magasan hozzáadott értékeket képviselő termékeket, közel 2,4 Mrd Ft árbevételt elérve.

A Benchmarking ülést dr. Hirth Markus, a DDGK elnöke nyitotta meg, melyet követően a Klasztert érintő aktuális dolgokról beszélgettek a jelenlévők, úgymint a Klaszter 8 éves működési mérföldkő kapcsán fontos „Stratégiaalkotó workshopról”, melynek célja a klasztertagok egyedi és közösségi igényeinek azonosítása, klasztertagi együttműködések dinamizálása, a klaszter stratégiájának, céljainak frissítése.

A klaszter életében közelgő események közül fontos kiemelni a PBKIK, EEN és DDGK közös szervezésében az októberi Open4Business Nemzetközi Konferencia és Üzletember Találkozót, (https://open4business-2019.b2match.io/) amelyet 2019. október 3–4. között rendeznek meg, melyre mintegy 80 gépipari cég már regisztrált köztük a 30 klasztertag is.

A találkozó második felében, Seres László, a Seres Kft. ügyvezetője egy rövid prezentációban bemutatta a céget, az elmúlt közel 30 évről, sikereiről és kisebb megtorpanásokról számolt be röviden.

A bemutató után a Benchmarking résztvevőit körbevezették a gyár területén, ahol megtekinthették a termelést. 16 órától sor került a hivatalos átadásra, ahol a városi elöljárók mellett, vezető politikusok, országgyűlési képviselők is megjelentek. A programot egy kellemes hangulatú vacsora zárta.

Gratulálunk a beruházás megvalósításához!

A Seres Kft.-ről, termékeikről, szolgáltatásaikról a hivatalos web oldalukon (http://seres.hu/) bővebben is olvashatnak.