Céges autókat érintő kedvező szabály

Mintegy 100 ezer céges autót érinthet az a kedvező szabály, amelyről az Európai Unió Tanácsa döntött Brüsszelben. “Az áfa felének visszaigénylése révén a vállalkozások nemcsak az adón spórolnak, hanem jelentős mértékben csökkenthetik bürokratikus terheiket” – emelte ki Izer Norbert. 2018 végéig nagyon sok energiát igényelt, hogy folyamatosan, pontosan nyilván tartsa az adott vállalkozás az autóval kapcsolatos céges és magánhasználatot – magyarázta.

Sikerült elérni, hogy Magyarországon 2019-ben hatályba léphessen egy komoly adminisztrációs könnyítés, amely megengedte a lízingbe vevőknek, hogy amennyiben van üzleti használat, akkor csak magát az üzleti használat tényét kell egyszer igazolni, egyéb adminisztrációra nincs szükség és a havi bérleti díj áfájának az 50 százaléka automatikusan levonható – részletezte.

“A célunk a már kiharcolt adóügyi könnyítés megtartása volt” – fogalmazott Izer Norbert, hozzátéve, hogy ezt sikerült is elérni: a szabály alkalmazását 2024. december 31-ig meghosszabbította a brüsszeli testület.

Az államtitkár kitért a Tanács másik döntésére, amely fontos szerepet játszhat a gazdaság további fehérítésében is, megjegyezve, hogy az Európai Unióban már évek óta elismerik a gazdaságfehérítésben elért magyar eredményeket.

Az adóelkerülés radikális csökkentése nagyrészt az olyan online eszközöknek köszönhető, mint például a pénztárgép, az EKÁER vagy az online számla; azonban ezek a fizetésképtelen helyzetben lévő adózók esetében nem elégségesek. Ezért fontos lépés az adóelkerülés elleni küzdelemben az, hogy a Tanács 2024. december 31-ig meghosszabbította a fizetésképtelen helyzetben lévő adózókra (jellemzően a felszámolás és csődeljárás alatt állókra) vonatkozó áfaelszámolási szabályokat – mondta Izer Norbert. A fizetésképtelen cégek helyett a vevő fizeti be az áfát akkor, ha 100 ezer forintnál drágább terméket értékesít, vagy szolgáltatást nyújt. Esetükben a fordított adózás a biztosíték arra, hogy a fizetendő áfa beérkezik a költségvetésbe – magyarázta.

A magyar derogáció meghosszabbítására irányuló kérelmet jóváhagyó tanácsi végrehajtási határozatok az Európai Unió Hivatalos Lapjának keddi, L360-as számában érhetőek el – mondta az államtitkár.