Pályaorientációs bakik az osztályteremben

Rögtön leszögezem, hogy a pályaválasztási döntés nagyon-nagyon komoly dolog és mi ezt komolyan is vesszük. Valódi és megalapozott tudással, szakmaisággal végezzük a munkánkat, de aki kamaszokkal foglalkozik, annak értenie és vennie kell a humort, különben keresztbe lenyelik az osztályteremben. És mi vesszük is! Íme néhány baki a mindennapokból.

Rendészet

Nagy a fegyelem az osztályban, keresem az okát, nem erre számítottam. Aktívan beszélgetünk a pályaválasztási utakról, és gyanús, hogy fiúk és lányok egyaránt a rendészet felé akarnak menni. Mi van itt? Aztán a szemem sarkából látom, hogy az iskola őr (akit egyébként az én védelmemre ültettek be az osztályba) fülig érő szájjal, kihúzott mellkassal mosolyog. Óóóóó már értem. Ő itt a fő mozgatórugója a rendészeti szakma szeretetének. Minden más pályaválasztási munka csak maszatolás…

A harisnya

Egy pályaorientációs osztályfőnöki óra zárásaként kérdezem:

-maradt valakiben esetleg valamilyen kérdés?

-igen (jelentkezik egy lány)

-figyelek, mondd!

-hol tetszett venni a pöttyös harisnyáját?

Ő…hát nem pont ilyen kérdésre számítottam. De megválaszoltam.

“Pályadöntési munkatárs”

Nem ragaszkodom a precíz bemutatásomhoz, a titulushoz sem. Azon már nem is mulatok, hogy az iparkamara nevét ki se tudják ejteni, túl hosszú. Na de a mélypont: „Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója” helyett „Pécs ipartestület- kamara pályadöntési munkatársa” Erős hasizom munka kellett hozzá, hogy ne nevessem el magam. (még most is)

 

Értő olvasás

Sok baranyai iskolában voltam már. Sőt volt, ahová nem hívtak, de mentem…

Csak jelzem, hogy Egyházasharaszti és Egyházaskozár egymástól közel 90 km-re és másfél órás autóútra van egymástól.

Ezek után napokig kihagytam az „értő olvasás fontosságáról” szóló részt az előadásomból.

Voltam már Bólyban Magyarbóly helyett, Versenden Véménd helyett, Beremenden Somberek helyett. Kérem a kedves olvasót tegyen még javaslatot mik a „veszélyeztetett hangzású település párok”, hogy a jövőben ne forduljak rossz irányba.

TV-s karrier

Még tavaly márciusban a pandémiás időszakban indítottuk útnak a szabadulószobás játékunkat, mely nagy örömünkre még a mai napig „járja az országot”. Abban egy rövid filmfelvételen beszélek.

Egy iskolában az 5-6 osztályosok éppen ezzel a játékkal játszottak, nézték a kisfilmet, én addig a 8. osztályosokkal élőben találkoztam. Csengetési szünetben az iskola folyósóján (miközben a felajánlott vanília ízesítésű iskolatejet kortyolom)  izgatott susmogást hallok a hátam mögött. Megfordulok és ámuldozó kislányok felsikoltoztak: „Nézzétek, a néni volt a TV-ben!”

 

Lesz még folytatás ígérjük. De most dolgunk van: