Iparfejlesztés és modellváltás

November elején a MATRO Kft. új telephelyén tartott összevont ülést a PBKIK Iparfejlesztési Bizottsága, valamint az Ipari Tagozat elnöksége. Kiemelt téma volt a megye és a régió jelenlegi gazdasági helyzete és kilátásai, valamint az egyetemi modellváltásban rejlő lehetőségek is.

 

Az ülés elején Dr. Síkfői Tamás, a PBKIK elnöke vázolta fel a megye és a régió jelenlegi gazdasági helyzetét. Elmondta, hogy látható a Mohács-Bóly tengely gazdasági erősödése, valamint, hogy a statisztikák alapján, a korfát alaposan szemügyre véve látható, hogy jelenleg a tizenévesek száma kb. fele a 60-as korosztálynak. Ez a munkaerőpiac kapcsán rossz jel. A cégek számára így két út marad, az automatizálás és a munkaerő visszacsábítása. Ezen dolgozik is a kamara az #ajelenjövőd kampány folytatását tervezik. Beszámolt továbbá a városi tőkealapról is.

Kleisz Zoltán, az Iparfejlesztési Bizottság elnöke egyben a PTE-t működtető alapítvány, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány felügyelőbizottságának tagja beszámolt eddigi tapasztalatairól, és azokról a lehetőségekről, amelyek a vállalkozások számára nyílhatnak meg a modellváltás kapcsán. Véleménye szerint a modellváltással együtt jár a PTE finanszírozásának átalakítása is. Ez azonban nem garancia, csak lehetőség a minőség emelésére. Itt lehet fontos szerepe a kuratórium és a felügyelőbizottság tagjainak.

A jelenlévő tagok közül többen láttak lehetőséget a hidrogén technológia kutatásában és fejlesztésében, ami lehet a PTE számára is egy új irány, valamint a megye és a régió gazdaságfejlesztéséhez is adhat új lendületet. Ennek egyik első szikrája lehet a tüzelőanyag-cella és hidrogéntechnológia szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés a PTE-n. A szakmérnökképzés tananyagának összeállításában, az oktatási eszközök kiválasztásában együttműködik a karral az országban egyedüliként a tüzelőanyag-cellák fejlesztésében 16 éves tapasztalatot szerzett KONTAKT-Elektro Kft.

Az ülést követően a résztvevők Kleisz Zoltán vezetésével bejárták az újonnan épült üzemet.