Szakmaismereti versenyek 2022-ben rekord résztvevővel!

Közel 600 gyerek 194 csapat nevezett be idén az 5 ágazatban meghirdetett szakmaismereti versenyeinkre.  Soha ennyien nem indultak még a versenyeinken!

Az első forduló február elején kezdődött és továbbra is szakmaismereti kérdőívet kellett kitölteniük a versenyzőknek az online térben. Az összetett, színes, játékos fejtörőket tartalmazó a kérdőívet 582 gyerek töltötte ki szinte hibátlanul, így a második fordulóban nagyon sok csapat továbbjutott. A kérdésekkel arra ösztönöztük a gyerekeket, hogy kutassanak az interneten, sőt egy-egy kérdés megválaszolásához biztosan kellett nagyobb testvér, szaktanár, szülő segítségét is kérni.

A második fordulóban pályamunkát kell készíteniük a gyermekeknek iskolai/otthoni körülmények között. A Gép-ésszel versenyen fogaskerék meghajtású körhintát, az Épít-ésszel versenyen kis házikót, építményt, a Villany-Ász versenyen elektronikus ugráló békát kell összeszerelniük, az Autómánia verseny pályamunkája pedig egy kanalas markológép. Az Ide-süss! vendéglátás versenyünkön Baranya megye gasztronómiájában kell elmélyedniük a versenyzőknek és egy menüsort kell összeállítani.

A feladat megoldásához a csapattagoknak fúrni, fűrészelni, csavarni, ragasztani, vágni, mérni, számolni kell, közben megismerkednek az elektronika, a gépészet működésének elveivel, az építőiparban, járműgyártásban és a vendéglátás területén használt alapanyagokkal, szabályokkal. A zsűri az értékeléskor a pályamunkák, építmények precizitását, a szakmaiságát, és az összeállítás esztétikus megjelenését egyaránt vizsgálni fogja.

Nagyon várjuk a pályamunkákat! (bevalljuk ilyenkor órákig játszunk is velük itt a kamarában!…)