Greeanage díjat nyert a Körber Hungária Gépgyártó Kft.

A Körber Hungária Gépgyártó Kft. energiacsökkentési törekvéseit a Greenage fenntarthatósági pályázaton a zsűri az ,,Energiatakarékos megoldások” kategóriában első helyezéssel díjazta.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK), a Körber Hungária Gépgyártó Kft. a nemzetközi Körber Csoport tagjaként gépgyártási tevékenységet végez Pécsen 1994 óta. Magasan képzett szakembergárdájával és folyamatosan fejlődő csúcstechnológiás eszközparkjával a világ műszaki élvonalába tartozó termékeket állít elő a gép- és berendezésgyártás területén. Több mint 1000 fős munkavállalói bázissal a térség egyik legjelentősebb munkaadója, amely nagy felelősséggel jár, jó gyakorlataival követendő példát állít a többi munkáltató számára. A fenntarthatóságra irányuló tevékenységükről a Pécsma cikkének részletében olvashatnak:

Zöld elismerés baranyai cégeknek

Jobb oldalon Zalay Buda a Körber Hungária Gépgyártó Kft. képviseletében.

A pécsi Körber Hungária gépgyár és a LAFARGE Királyegyházi Cementgyára egyaránt kategóriagyőztes lett a Greengage fenntarthatósági pályázaton. A vállalatok a környezetvédelem iránti – tettekben és eredményekben is megnyilvánuló – elkötelezettségükért kapták az elismerést.

A két cég létszámából és a termelés volumenéből kifolyólag egyaránt Baranya gazdaságának pillérei közé tartozik. Emellett nehézipari üzemek lévén nagyfogyasztók, jelentős nyersanyag- és energiaigénnyel. Ezért a jövő szempontjából meghatározó, hogyan viszonyulnak a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz.

Mind a Körber, mind a LAFARGE évek óta a termelési folyamataik zöldítésén dolgozik.

A több milliárd forintnyi, környezetvédelmi célú fejlesztéseknek pedig mérhető és érezhető eredményei vannak – amit a Greengage zsűrije is értékelt.

A Körber az „Energiatakarékos megoldások” kategóriát nyerte meg a gyár adatvezérelt energiahatékonysági rendszerével. Egyrészről jelentős összegből korszerűsítették a technológiájukat: lecserélték például LED-ekre a telephely összes, több mint 6200 fényforrását (csak ez a lépés 8 százalékkal vágta vissza az áramfogyasztást) és kiépítették egyes gyártóberendezések hulladékhőjének fűtési célú visszaforgatását. Emellett létrejött egy csapat a cégen belül, akik valamennyi elektromos fogyasztó adatait napi szinten gyűjtik és monitorozzák, keresve a pazarláshoz vezető hibákat.

„Az energiatakarékosság terén tartós eredményt szemléletváltással lehet elérni. A módszeres, hétköznapi odafigyelés és aprómunka sikere, hogy egy év alatt 13,6 százalékkal csökkentettük az egy produktív órára számolt áramigényünket. Erre a szemléletváltásra ösztönözzük a munkatársainkat is: oktatóanyagokat készítünk számukra, beemeltük a környezetvédelmet a vállalati bónuszcélok közé és átadtuk a régió legnagyobb villanyautó-töltőállomását a parkolónkban” – villantott fel további részleteket a Körber környezetvédelmi erőfeszítéseiből Katona Gábor ügyvezető.

A teljes cikk ITT olvasható.