Kamarai tábor a baranyai cégek támogatásával!

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara már 7 éve szervez pályaorientációs tematikus táborokat a baranyai vállalkozások támogatásával a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak. Idén 2 héten keresztül, minden nap különböző baranyai vállalkozáshoz jutott el a több, mint 30 gyermek, aki 2022-ben részt vett a kamara által szervezett #ajelenajövőd pályaorientációs nyári táborban.

A cég és üzemlátogatások mellett többféle foglalkozásokon is részt vettek a táborozók, melynek segítségével, saját élményeken keresztül igazán közel kerültek egy adott szakmához, hivatáshoz. Már a tábor szervezése is könnyedén ment, hiszen a baranyai cégek, vállalkozások első kérésre, örömmel nyitották meg kapuikat nekünk és élménydús foglalkozásokkal készültek. 

A tematikusan felépített heti turnusban szervezett tábor első napja mindig az önismeretről, pályaismeretről és a csapatépítésről szól, melyet dr. Cseh Judit és Harman Tibor trénereink vezettek. Erre óriási szükség van, mert azt tapasztaljuk, hogy sok esetben már van elképzelése a gyermeknek a jövőjével kapcsolatban (ha nem is kristály tiszta), de sem idő, sem alkalom, sem szakmai segítség nincs, hogy meg is tudja fogalmazni magának, szüleinek. Ez a tréning kimondottan erre ad lehetőséget és megoldást. A tréninget követően indultak a napi interaktív programok, céglátogatások, műhelyfoglalkozások. Egy ilyen élményekkel teli tábort nehéz szavakkal leírni, éppen ezért arra kérem a kedves olvasót, hogy nézzük meg együtt a képeket és azokat a vállalkozásokat, cégeket, akik ezt a sok-sok élményt nyújtották.

első tábori hét második nap


Room Bistro – Teleky Zoltán szakács mester

szakma: szakács, pincér

napi idézet: „A mai világban elengedhetetlen alapkövetelmény a gasztronómiában, hogy egy konyhának személyisége legyen.”

Biztosan hallottak már a Mohács környéki specialitásról a Sokác babról (köcsögös babként, csupros babként, fazekas babként is emlegetik). Nagyon látványos maga a főzés is és az összeállítása nem túl bonyolult. Szükség van hozzá egy olyan gömbölyded, megfelelő belső ívvel rendelkező cserépedényre (köcsögre), mely jól bírja a magas hőmérsékletet. A főzés módja is egyedi: nem a tűzön, hanem amellett fő az étel. Pontosabban úgy, hogy az edény az egyik oldalán kapja folyamatosan a hőt. A táborozók pontosan kimérték a hozzávalókat, Zoltán és csapata pedig nagy gyakorlattal szakszerűen segítettek a megfőzésben. Nagyon finom lett, jóllakottan (kissé lelassulva) indultunk a következő tábori programra.

 

PÉTÁV Kft

szakma: épületgépész technikus, víz- és csatornarendszer-szerelő, villanyszerelő, gépészmérnök, villamosmérnök, környezetmérnök, vízügyi technikus, környezetvédelmi technikus

napi idézet: „A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.”

Megtudtuk, hogy a távfűtés a legkorszerűbb és a leginkább környezetbarát fűtési megoldás a nagyvárosokban élők számára. A pécsi távhőellátás bázisát jelentő hőerőműben a szénhidrogéneket helyettesítve, szinte teljes egészében megújuló alapokra helyezték a hő- és villamos energia előállítását. 2013 óta Pécs minden távfűtött épületét zöld távhő melegíti. Bejártuk a céget: a hőközpontot és az ügyeleti irodát is, ahol 0-24 órában figyelik a rendszer működését, hiba esetén azonnal beavatkoznak.

harmadik nap


Karma Kesztyű

szakma: könnyűipari technikus, divat-, jelmez- és díszlettervező (divattervező), könnyűipari mérnök, bőrdíszműves, divatszabó, szabász.

napi idézet: „Nem én diktálom a divatot. Én magam vagyok a divat.”

A pécsi kesztyű évtizedek óta fogalom a divat világában. A Karma Pécsi Kesztyű ezen hagyományok mentén gyártja ma is a prémium minőségű divat kesztyűit. A táborozók lépésről lépésre megismerték a kesztyűgyártás folyamatát, megérinthették a különleges bőröket. Testközelből láthatták, hogy a gyártási technológia a mai napig a régi nagy tekintélynek örvendő kézi gyártás, ami garantálja a legjobb minőséget. A jól képzett munkaerőnek, szabászoknak, varróknak, a technológiai háttérnek, tervezőiknek és az óriási múlttal rendelkező manufakturális gyártásnak köszönhetően termékeik egyedülállóak a világon. A délelőtt végén minden gyermek egy saját maga által „tervezett” kesztyű formájú (természetesen) kulcstartót készített.

negyedik nap


InnoTeq Kft

szakma: mérnökinformatikus, szoftverfejlesztő és- tesztelő technikus, grafikus

napi idézet: „Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud és megvalósítja.”

Már 3. éve megyünk az Innoteq Kft-hez a táborozókkal. Megunhatatlan, amit a cég évről évre mutat nekünk. Digitális kalandozáson jártunk, a valóság határait átléptük és a virtuális térben mozogtunk. Különbséget tettünk a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság között. Szuper interaktív céglátogatás során az informatika ismeretlen területeivel találkoztak a gyerekek. Hiánypótló volt ez a foglalkozás, végre-végre bebizonyosodott, hogy az informatikus nem is olyan „kocka”.

ötödik, záró nap


Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája

szakma: diplomás ápoló, általános ápoló, mentőápoló, egészségügyi asszisztens, kisgyermekgondozó, -nevelő

napi idézet: „Nem érzed munkának a munkát, ha szereted, ami a hivatásod.”

Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarájától Szilber Vilmos Dávid sürgősségi ápoló és Demeterné Medve Éva gyakorló gyermekintenzív ápoló jött el hozzánk és gyakorlatias foglalkozáson keresztül mutatta meg nekünk mivel is foglalkozik egy ápoló. Milyen sok szakember összetett és szervezett munkájával lehet életet menteni, az egészséges életet visszaállítani. Kipróbáltuk, hogy mi a teendő az újraélesztés esetén, egy baleset bekövetkeztekor hogyan zajlik a mentés. Csecsemőápolás, helyes kézmosás, és tudatos, egészséges táplálkozásról is volt interaktív foglalkozás. Óriási tapasztalat, szakma iránt érzett olthatatlan szeretet és lelkesedés áradt Évából és Vilmosból. Köszönöm, hogy velünk voltatok!

második tábori hét második nap

Új csapat, új gyerekek, új cégek, új élmények.


Soft Flow

szakma: gépészmérnök, villamosmérnök, informatikai mérnök, molekuláris biológus, biofizikus, gyógyszerész, orvos, laboratóriumi technikus, vegyésztechnikus

napi idézet: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.”

A Foss dán világcéghez tartozó Soft Flow Kft-nél tett látogatás során egyik ámulatból estünk a másikba. A cég székhelye, irodája, laboratóriuma és tevékenysége szinte futurisztikus. Élelmiszer- és takarmányanalitikai műszereket fejlesztenek és gyártanak, melyek segítenek a partnereknek gyors és hatékony, automatizált elemzéseket végezni termékeikről. A cég mérnökei a tizenéveseknek jól érthető módon, interaktív foglalkozásokon keresztül mutatták be a mérnöki, technikusi szakmákat, munkaköröket. Megértettük és megtapasztaltuk, hogy milyen sikeresen képesek együtt dolgozni a különböző tudományterületek: gépészmérnök, villamosmérnök, informatikai mérnök, molekuláris biológus, biofizikus, gyógyszerész, orvos, laboratóriumi technikus. Megmértük a laboratóriumban a kóla és az energiaital koffein tartalmát és Lego mindstorm-ot programoztunk. Tudtuk, hogy izgalmas délelőtt lesz, na de erre nem számítottunk!

harmadik nap


Körber Hungária Gépgyártó Kft

szakma: gépésztechnikus, CNC-programozó, gépi és CNC forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, gépészmérnök, villamosmérnök, informatikai mérnök

napi idézet: „A gyerekek sokkal többet tanulnak a példából, amit látnak, mint a kimondott szabályokból.”

A nap kezdéseként bejártuk a pécsi székhelyű cég csarnokait. A régió legnagyobb ipari foglalkoztatója, több mint ezer munkavállalónak, köztük mérnököknek, gép- és fémipari végzettségű szakmunkásoknak ad munkahelyet. Megtapasztaltuk, hogy a régiós szinten egyedülálló gépparkban, a magasan képzett munkatársak, világszínvonalú berendezéseken dolgozhatnak. A forgácsoláson, a lemezmegmunkáláson, a szerkezeti egységek és a gépek összeszerelésén keresztül egészen a komplett gépek és berendezések fejlesztéséig számtalan gépipari szakmákat és munkaköröket láthattunk termelés és munka közben. A magas színvonalon felszerelt tanműhelyben a gyakorlati oktatók irányításával interaktív foglalkozáson vehettünk részt, egy kis elefántot hajlítottak a táborozók, melybe a nevüket is bele gravírozhatták.

negyedik nap


KTCHN gasztrostúdió

szakma: szakács

napi idézet: „Bármily egyszerű is az étel, a született szakácsot tévedhetetlenül föl lehet ismerni.”

Főzési alapismereteket tanultunk Lánczos Sándor szakács mester gasztrostúdiójában. Idén egy olasz alapételt, paradicsomos gnocchit főztünk, friss alapanyagokból, zöldfűszerrel. Egy ilyen főző alkalom tökéletes arra, hogy a gyerekek bátrabban próbálgassák ki az ízeket, a főzési módokat, önállóan merjenek a tűzhely elé állni és megtudják, hogy a paradicsom nem csak cukros édes változata létezik a konyhában. Sándor érthetően, kedvesen és türelmesen bátorította a résztvevőket, hogy lesz ebéd…és lett! 

 

 

PTE Peac Rolling Basket

szakma: sportedző, gyógypedagógus, rehabilitációs terapeuta, 

napi idézet: „A testi fogyatékos embereknek olyasmikre kell összpontosítani erejüket, amelyek végrehajtását megmaradt képességeik lehetővé teszik, és nem szabad azon keseregniük, hogy mi az, amit nem tudnak megtenni.”

A délutáni program fogadtatására nagyon kíváncsi voltam. Provokálni akartam Őket, mit szólnak egy kerekesszékes kosárlabdázóhoz, hogy fogadják a mozgásukban korlátozott embereket. A PTE PEAC Rolling Basket tagjai jöttek el és mutatták meg ezt a különleges sportot, életet, világot. Büszke voltam a gyerekekre… Nyitottak voltak, sokat kérdeztek, beültek a kerekesszékbe, kosaraztak benne. Hihetetlen, hogy ezek a gyerekek nemcsak előítéletektől mentesek, hanem valahogy ösztönösen érzékenyednek is. Hogy jön ide a pályaorientáció? Aki nehezen viselte a látványt, vagy zavarta a kerekesszék, ne válasszon olyan területet, ahol ilyen emberekkel kell foglalkozni. Orvosnak se menjen, de az egészségügyi terület sem neki való. És pont.

ötödik nap


Günzer Családi Birtok

szakma: szőlész-borász mérnök, mezőgazdasági mérnök, mezőgazdasági technikus, mezőgazdasági gépésztechnikus, kertésztechnikus

napi idézet: „A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt, félti, gondozza, mint gyermekét, majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz, kellő tisztelettel kóstolja az új termést.”

Mennyi munka van egy pohár borban? Milyen hatalmas a villányi borvidék? Miként lehet egy ilyen ősi szakmát profi és modern környezetben sikeresen végezni? Erre láttunk példát a Günzer birtokon. Bea és fia Norman lelkesen és szeretettel mutatták meg nekünk a munkájukat, a bor útját a szőlőtőkétől a palackozásig. Utánfutóra ültünk és bejártuk az egész villányi borvidéket (…na jó ennél sokkal jobb volt: Norman nem sajnálta a mély gödröket és a földutakat, végigrázkódtunk a villányi dombokon, közben visítottunk és üvöltve énekeltük az „érik a szőlő” népdalt…). A képzeletünkbe eltárolt hagyományos régi, boltíves téglákkal kirakott pincét el is felejthettük, a család pincerendszere inkább hasonlított egy sci-fi föld alatti bunkerre. Ideje újragondolni ezt a szakmát!    

Építőipari Technológiai Klaszter és IMG Építő Kft

szakma: építészmérnök, építőmérnök, kőműves, magasépítő technikus, mélyépítő technikus, ács,  burkoló

napi idézet: „A jó épületek jó emberektől származnak, és minden problémát jó tervezéssel oldanak meg.”

A legjobb mód arra, hogy bemutassuk az építőipari szakmákat, ha egy profi generálkivitelezőhöz megyünk el. Molnár Gábor a klaszter elnöke a saját cégénél fogadott bennünket. Az IMG Építő Kft munkatársai azonnal kezünkbe adták a szerszámokat, a motoros talicskát, a targonca kormányát.

A klaszter egész évben példátlanul segíti a kamara pályaorientációs munkáját. Nagyon hálásak vagyunk nekik, a táborozóknak is értékes ajándékokat küldtek, melyet ezúton is köszönünk!

szabadidő

A céglátogatások és műhelyfoglalkozások után mindig jutott idő az aktív pihenésre is. Szabadulóparkban, Laser Cornerben csapatmunkát, logikát igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, a gokart pályán igazi robbanómotoros gokartokon versenyeztek a táborozók, fagyiztunk Pécs belvárosában, a város ikonikus Székesegyházának tornyába felkapaszkodtunk és madártávlatból néztünk körül. Nem csak offline, hanem online térben is pihentünk a VR szemüveg segítségével, a legnagyobb hőségben pedig a Tettyei mésztufa barlangban húztuk meg magunkat.

Rengeteg élmény, fantasztikus baranyai cégek! Találkozzunk jövő nyáron is!

Egy személyes gondolat a 2 hétről:

 

teljes képgaléria:

idézetek sorban: Széll Tamás, Oscar Wilde, Coco Chanel, Albert Einstein, Vörös Eszter Anna, Széchenyi István, Stephen King, P.G. Wodehouse, Stephen Hawking, Komáromy János, Stephen Gardiner