A digitális ellátási láncok emberi tényezője – BE-DIGITAL

A 2022. júliusában indult “Alliance for Fostering Business and Education Innovation through Digital Supply Chains – BE-Digital” című Erasmus+ projekt célja az ellátási láncok digitális igények és lehetőségek azonosítása, hogy együttműködve az oktatási és vállalati szervezetekkel olyan innovatív felsőoktatási és szakképzési programok kerüljenek kidolgozásra, melyek biztosítják a munkaerőpiacon szükséges digitális kompetenciák és készségek elsajátítását a hallgatók számára.

A digitális ellátási láncok koncepciója nagyban elősegíti a diszruptív technológiai beavatkozások alkalmazását, mint például:

(1) vezető nélküli szállítórendszerek (AGV),

(2) tárgyak internete (IoT),

(3) adatelemzés és Big Data (beleértve a blokkláncot), valamint

(4) kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR).

Az egymást követő informatikai fejlesztéseknek köszönhetően a meglévő munkahelyekre és kapcsolódó munkakörökre az állandó változás jellemző. Ennek következtében minden európai hallgatónak és az új generációs munkaerőnek hozzá kell szokniuk a folyamatosan változó digitális környezethez. A BE-Digital konzorcium a fent említett négy tematikus területre összpontosító képzések fejlesztésére fog összpontosítani, hogy elősegítse:

  • a digitális ellátási láncokat érintő diszruptív technológiák integrálását felsőoktatási és szakképzési tantervekbe a készséghiányok csökkentése érdekében,
  • a digitalis és fenntartható üzleti modellek térnyerését.

A képzések innovatív oktatási módszereket és interaktív tanulási eszközöket (pl. komoly játék, virtuális forgatókönyvek a képzések digitális ellátási láncokban történő integrációjának bemutatására) fognak tartalmazni, mind tantermi, mind e-learning oktatáshoz, ami iskolai és vállalati közegben egyránt használható lesz. Minden egyes témakör keretében két típusú oktatási anyag kerül kidolgozásra – alap és haladó szinten.

A kidolgozásra kerülő képzési anyagok valós környezetben is tesztelésre kerülnek négy partnerországban (Görögország, Olaszország, Ciprus, Portugália) próbakurzusok indításán keresztül. Az ennek keretében megvalósuló mobilitási tevékenységek biztosítják a szakmai anyagok nemzetközi szakemberek által történő értékelését, támogatva a digitalis ellátási láncok transznacionális és multidiszciplináris szintű együttműködését.