A Better Factory elindította 2. nyílt felhívását – konzorciumoktól érkező pályázatokat várnak

Az Európai Bizottság H2020 programja keretében finanszírozott Better Factory kezdeményezés célja, hogy az európai gyártók versenyképesebbé váljanak a világpiacon azáltal, hogy akár 200 ezer eurónyi, részesedési feltétel nélküli támogatást biztosít a gyárakon belüli együttműködésen alapuló kísérletek kidolgozására és megvalósítására.

A gyártó vállalatok új üzleti modelleket fedeznek fel és digitalizálják gyáraikat, hogy azok megfeleljenek az új vagy személyre szabott termékek gyártásának, a művészekkel és technológiai beszállítókkal való együttműködésnek köszönhetően a Better Factory projekt időtartama alatt és azon túl.

 

E nyílt felhívás révén a Better Factory 16 döntős konzorciumot választ ki, amelyek részt vesznek a zsűrinapon, és amelyek közül a legjobb 9 konzorcium nyer támogatást.

A konzorciumok egyenként 3-3 tagból állhatnak: mindegyikben egy gyártó vállalat, egy művész és egy technológiai beszállító vehet részt tudásátadási programban.

 

A kiválasztott konzorciumok tudástranszfer-kísérleteket (KTE) hajtanak végre. Őket művészeti, műszaki és üzleti mentorok támogatnak majd új termékcsaládok megtervezésében és skálázható, gyáron belüli automatizálási megoldások bevezetésében.

 

A pályázásból származó előnyök

A sikeresen kiválasztott konzorciumok közé kerülés lehetővé teszi a gyártó vállalatok számára, hogy új piacokat fedezzenek fel a digitális eszközök segítségével, új lean-agilis gyártási technológiákat teszteljenek és fejlesszenek ki, üzleteket kössenek a Robotikai és Automatizálási Piactéren (RAMP) keresztül, képzésekhez jussanak a munkatársak képzése érdekében, üzleti támogatásban és mentorálásban részesüljenek, valamint akár 200 000 eurónyi finanszírozáshoz jussanak.

 

A gyártóvállalatok, művészek és technológiai beszállítók közötti együttműködések sokféle formát ölthetnek és sokféle eredményt hozhatnak.  Technikai szinten a hangsúly a termelési költségekre gyakorolt hatás minimalizálására és a nagyobb értékteremtésre helyeződik a hulladék, az energia és más termelési erőforrások csökkentése, az üzemen belüli logisztika optimalizálása, a robotok használata a munkások támogatására, a gyártás előzetes tervezése és szimulációja révén.

 

A kiemelt ágazatok a következők: műanyag- és gumigyártás, bútor- és faipar, élelmiszeripar és mezőgazdaság, építőipar, fém- és gépipar, valamint textil- és bőrgyártás.

 

A nyílt felhívásra 2022. november 15-én 17:00 óráig lehet jelentkezni.

Webináriumi felvétel (ismertető és magyarázat): https://www.youtube.com/watch?v=9g5rD4QpKw4

Helpdesk: https://spaces.fundingbox.com/spaces/i4ms-better-factory-helpdesk

Pályázati információk és benyújtás: https://better-factory.fundingbox.com/

 

Kapcsolattartó:

Császár Gergely

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara