Részvétel az Európai Klaszterkonferencián Prágában

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) menedzsmentje részt vett Prágában az Európai Klaszterkonferencián, melyen lehetőség volt B2B tárgyalásokon és szakmai előadásokon részt venni, ezáltal is bővítve a DDGK nemzetközi kapcsolati hálóját és tudását.

A 2022-es Európai Klaszterkonferencián több mint 500 klaszter képviselője gyűlt össze, hogy új ismeretségeket kössenek és naprakész iparági és gazdasági információkat szerezzenek. A 2 napos rendezvény fókuszában a klaszterekkel kapcsolatos uniós, nemzeti és regionális szintű szakpolitikai fejlemények, az EU klaszterkezdeményezései, az ellátási lánc zavarainak kezelése volt, továbbá a klaszterek szerepét részletezték az átmeneti útvonalak bevezetésében a különböző ipari ökoszisztémákban.

A DDGK klasztermenedzsmentje a tagokat is képviselve számos B2B tárgyaláson vett részt, többek között az Európai Autóipari Klaszterek Hálózatának, a Cseh Mechatronikai Klaszternek, az Ukrajna Ipari Automatizálási Szövetségének, norvég napelemes klaszter, német tiszta technológiák klaszterének  képviselőjével egyeztetett az együttműködési lehetőségről. A formális tárgyalások mellett lehetőség volt a többi résztvevővel is ismerkedni, például felvette a kapcsolatot a portugál kozmetikai klaszterrel, litván gépipari klaszterrel, illetve cseh autóipari klaszterrel is. Továbbá sor került a régebbi kapcsolatok ápolására, megvitattuk az aktuális kérdéseket a magyar IFood Klaszter, Omnipack, Mirbest és a hazai Nemzetközi és Klaszter Osztály képviselőivel.

A szakmai előadásokon előtérbe került az Európai Unió globális ellátási láncoktól való függetlenedése, többek között az energiaellátás tekintetében, emellett a gyártókapacitások fejlesztése is, beleértve a megújuló energiaforrások teljes infrastruktúrájának előállítását is.  Ebben a folyamatban nagy szerepe van a klasztereknek, a kommunikáció, tudásmegosztás és bizalom révén elősegítik az együttműködéseket a cégek között, valamint egy klaszter egy-egy iparágat képviselve hatékonyan tud fellépni a hatóságoknál, irányító szerveknél hazai és nemzetközi szinten is.