Melléktermékből nukleáris fűtőanyag

A kamara Iparfejlesztési Bizottsága és Ipari Tagozata elnöksége összevont ülést tartott a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Közhasznú Kft-nél, Kővágószőlősön, a Mecseki Környezetvédelmi Bázis telephelyén.

A köszöntés után Dr. Síkfői Tamás elnök és Rabb Szabolcs főtitkár számolt be a testületeknek az elmúlt időszak eseményeiről. A kamara kezdeményezésére országos, mélyinterjús felmérés készül az energiavállság vállalkozásokra gyakorolt hatásáról, amely alapján javaslatcsomagot dolgoz ki a PwC tanácsadó iroda a kormány számára. Szó volt a szeptember végén „Együtt működünk” címmel tartott, PTE-vel közös konferenciáról és annak utózöngéiről is.

Ezt követően Molnár Gábor, az Építőipari Technológiai Klaszter (ÉTK) elnöke számolt be a Pécsi Ágazati Képzőközpont NKft. megalakulásáról, amely országos szinten is egyedülálló kezdeményezésként valósul meg 2 év tervezés után. A cél az, hogy az építőipari szakmákat tanuló fiatalok az ÉTK tagjainál vegyenek részt a gyakorlati képzésen, így biztosítva a klasztertagok számára a szakképzett munkaerő utánpótlását.

Ezután jött a „lényeg”. Tóth Szabolcs, a Mecseki Környezetvédelmi Bázis technológiai vezetője mutatta a BVH Nonprofit Közhasznú Kft. tevékenységét, ami nem kevesebb, mint a kilencvenes évek második felében felszámolt uránbányák után a környezeti és vagyoni károk felszámolása, így többek között a pellérdi és a tortyogói vízbázis védelme. Miután a rekultiváció a 2010-es évek elejére lezajlott, most már a hosszútávú kármentesítés zajlik. A koncepció az, hogy minden szennyező anyagot egy helyre gyűjtsenek, és ott kezeljék. Ez elsőre sem hangzik könnyű feladatnak, de valójában komoly kihívás a mérnököknek, hiszen a kezelendő vízmennyiséget csak becsülni lehet, és az elmúlt néhány évben tapasztalt szélsőséges aszályok és villámzivatarok sem könnyítik meg a munkát. Komplex együttműködés valósul meg a Tettye Forrásház Zrt-vel a munka során. Mint kiderült, a víz kezelése során melléktermék keletkezik, amely ugyan kis mennyiség, de felhasználható nukleáris fűtőanyag alapanyagául. Jelenleg egy francia vállalkozás vásárolja meg, és dolgozza fel a melléktermékként keletkező úgynevezett yellow cake-et. Nem kis teljesítmény, amihez csak gratulálni tudunk, és sok sikert kívánunk a további munkához!