Legyen újra szakma a kesztyűkészítő!

A kamara és a Manual Divat Kft. szervezésében, mérvadó kesztyűs vállalkozások képviselői, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzési intézményirányítási osztályvezetője, a Kreatív Ágazati Készségtanács két tagja és a Baranya Megyei Szakképzési centrum vezetői egyeztettek a vállalkozások azon javaslatáról, hogy a Kesztyűkészítő, a Bőrtermékkészítő szakmairányaként kerüljön be a Szakmajegyzékbe, hogy lehessen újra kesztyűs szakmát tanulni Magyarországon.

Ma sem szakmai oktatás, sem szakmai képzés nem elérhető a fiatalok, vagy a felnőttek számára, melynek keretében a manufakturális kesztyűkészítés minden fortélya elsajátítható lenne, illetve melynek elvégzésével államilag elismert végzettséghez juthatnának.

Az új duális képzés kitűnő lehetőséget biztosíthat a szakma újra felfedezéséhez és megszerzéséhez a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, valamint anyagi támogatást a vállalkozások számára, hogy a megfelelő utánpótlás nevelésüket megteremthessék. A kesztyűkészítő, mint szakma egy kézműves életpálya első lépcsőfoka lehet, melyre a könnyűipari technikusi, valamit a kreatív ipari felsőoktatási képzési lehetőségek épülhetnek.

A fórum és a kezdeményezés legfőbb célja, hogy a Baranyában évszázados hagyományokkal rendelkező szakma továbbra is méltó helyét foglalhassa el a mesterségek között.

A fórum házigazdája Sweitzerné Hornicz Bernadett volt.

A fórumon résztvevő szervezetek:

Kulturális és Innovációs Minisztérium

Kreatív Ágazati Készségtanács

Baranya Megyei Szakképzési Centrum

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

Bene Kesztyű Kft.

Gant Pécsi Kesztyű Kft.

Hegedűs Anna

Hestra Hungary Kft.

Hunor Beatrix Kft.

Manifaktor Kft.

Manual Divat Kft.

Marylla Bőrdíszműgyártó Kft.

Szendelbacher Kesztyűs Kft.

Tubák Kesztyű