Kedvezményes tanulói étkeztetés

A képzőhelyek részéről számos megkeresés érkezett tanácsadóinkhoz arra vonatkozóan, hogy a leggyakrabban alkalmazott Erzsébet-utalvány megszűnése miatt, milyen új lehetőség választható a tanulók étkezési hozzájárulására.

Ennek értelmében a következő lehetőségeket látjuk a tanulók kedvezményes étkeztetésének megoldására:

Személyi jövedelemadó-mentes lehetőségek:

1.) Meleg étkeztetés:

  • Saját helyszínen megoldva (pl. étterem, munkahelyi étkezde, büfé)
  • Külső szolgáltató igénybevételével, pl. ebédrendelés

2.) Hideg étkeztetés:

  • Képzőhelyen működő szolgáltató által (pl. kereskedelem) biztosított hideg étkezés
  • Külső szolgáltató igénybevétele: élelmiszer vásárlása

3.) További egyeztetés során felmerült lehetőségként, az egyedi kupon használata. A képzőhely külön egyedi megállapodást köthet helyi boltokkal, éttermekkel, ahol az utalványt, -amelyet a képzőcég saját maga készít el és adja a tanulónak készpénz helyett – a tanulók beválthatják kizárólag meleg- vagy hidegétel vásárlására. A költségeket a képzőcég közvetlenül a szolgáltatóval rendezi. Az utalványnak formai megkötése nincs, igazán csak a tartalma a fontos. Amit mindenképpen fel kell rajta tüntetni:

  • Utalvány értéke
  • Kizárólag meleg vagy hideg étel fogyasztására használható fel.

A gyakorlati képzőknek a fenti lehetőségek közül választva kell megtalálniuk a számukra és a tanulók számára is leginkább ideális megoldást. A viszonylag állandó helyszínen tevékenykedő képzőhelyre érdemes inkább meleg ételt rendelni. Ahol ez nem lehetséges, élelmiszer vásárlással célszerű az étkeztetést megoldani.

A hatályos adózási szempontok figyelembe vételével tanulók számára adható vásárlási utalvány, -Edenred, Spar, Aldi – is, amely azonban Cafetéria elemnek minősül és a vállalkozás, valamint a tanuló számára is adókötelezettséggel jár.

Az eddigi, a témában rendelkezésünkre álló szakmai vélemények alapján a Széchenyi Pihenőkártya továbbra sem elfogadható lehetőség, mivel a kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. Kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (5) bekezdés d) pontja szerint csak munkáltató adhatja a munkavállalónak.

A készpénzben fizetett étkezési hozzájárulás továbbra sem javasolt megoldás. A 4/2002-es OM rendelet szerint meleg vagy hideg élelem formájában biztosítandó kedvezményes étkeztetés, illetve ha a gyakorlati képző a tanulónak a tanulószerződésben rögzített pénzbeli tanulói juttatáson felül nyújt készpénzt, az személyijövedelemadó-köteles juttatás, mert az az Szja. tv. szerint „egyéb nem önálló tevékenységből származó adó- és járulékköteles jövedelemnek” minősül, és a tanulónak személyijövedelemadó-bevallási és -fizetési kötelezettsége keletkezik.

További információkkal kapcsolatban keresse humánerőforrás-fejlesztési osztályunk tanácsadóit.