Galen Erso karakterén keresztül próbáltuk megfogni a gyerekeket

Az IT és TI pályaorientációs rendezvénysorozat második állomásán különleges előadások keretében ismerkedhettek meg a diákok az informatikai pályákkal a Széchenyi István Gimnáziumban december 14-én.

 

A fiatalok figyelmét nem könnyű lekötni, viszont a nap három előadójának ez sikerült: olyan előadásokkal készültek, amik nem számítottak szokványosnak.

Elsőként Zalay Buda (Hauni Hungária Kft.), a kamara IT bizottságának elnöke mutatta meg a gyerekeknek, milyen különleges életutat járhatnak be, ha ezt a pályát választják. A filmes világból is hozott példákat: például Neumann Jánost a Starwars tudósához, Galen Ersohoz hasonlította, vagy Elon Musk-ot a szuperhősök világából ismert Tony Starkhoz (Vasember). A karakterpárok életútjának hasonlóságai érdekelték a fiatalokat, de szóba került Linus Torwalds, a LINUX alapítója és Gordon Moore is.

A második előadó, Bujtár János (Digischool) a szakma és a technológiák sokszínűségét mutatta be: a tűzfal szakértőtől a játéktesztelőig, a 3D nyomtatástól a mesterséges intelligenciáig.

A gyerekek a gyakorlatba is beleláthattak: Schlepp Péter robotika szakkörén LEGO robotokon próbálhatták ki a programozás első lépéseit. A foglalkozást a gép és az ember összecsapása zárta, ugyanis a vállalkozó kedvűek összemerhették Rubik kocka kirakásban tudásukat a LEGO robottal.