Az Európai Bizottság elfogadta az ideiglenes állami támogatási keretet

Az Európai Bizottság elfogadott egy ideiglenes keretszabályozást tartalmazó közleményt, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az állami támogatási szabályokban előírt teljes rugalmasságot felhasználják a gazdaság támogatására a COVID-19 terjedésével kapcsolatosan.

Számos egyéb támogatási intézkedéssel együtt, amelyeket a tagállamok a meglévő állami támogatási szabályok szerint érvényesíthetnek, az ideiglenes keret lehetővé teszi a tagállamok számára annak biztosítását, hogy mindegyik típusú vállalkozás rendelkezzen elegendő likviditással, és megőrizze gazdasági tevékenysége folyamatosságát.

A Európai Bizottság közleménye felvázolja a tagállamok azon lehetőségeit, amelyek az EU szabályai alapján a vállalkozások, különösen a KKV-k likviditását valamint a  finanszírozáshoz való hozzáférést biztosítják. A Bizottság 2020. március 19-től alkalmazza a közleményben leírtakat, figyelembe véve a COVID-19 gazdasági hatásait, amelyek azonnali válaszlépést igényeltek.

A tagállamok az általános csoportmentességi rendelettel összhangban támogatási intézkedéseket is kidolgozhatnak a Bizottság bevonása nélkül. A tagállamoknak az odaítélés időpontjától számított 12 hónapon belül közzé kell tenniük  a közlemény alapján nyújtott minden egyes támogatással kapcsolatos információt az átfogó állami támogatási weboldalon.

A tagállamoknak éves jelentést kell majd benyújtaniuk a Bizottsághoz és 2020. december 31-ig be kell nyújtaniuk egy listát, a fenti közleményben jóváhagyott rendszerek alapján bevezetett intézkedéseikről.

További információ: ec.europa.eu