Nyitvatartás szabályai üzletek, szolgáltatók esetében

A cikk már nem releváns. Az új szabályokat itt találja: https://pbkik.hu/2020/05/01/hirek/az-uzletekre-ettermekre-furdokre-es-egyeb-intezmenyekre-vonatkozo-intezkedesek/

Sok vállalkozó bizonytalan abban, hogy a jelen helyzetben mikor jár el szabályosan, kinyithatja-e az üzletét és ha igen milyen feltételekkel. Az eligazodásban próbálunk segíteni.

Jelen járványügyi helyzetre vonatkozóan három rendeletet kell mindenképpen figyelembe venni: a 46/2020. (III. 16.) és 95/2020. (IV. 9.) kormányrendeleteket, amik az üzletek nyitvatartását szabályozzák a járvány ideje alatt, valamint a 71/2020. (III. 27.) kormányrendeletet az állampolgárok kijárási korlátozásáról.

Milyen kereskedelmi üzletek lehetnek nyitva és milyen céllal?

Fő szabályként az üzletek 6.00 – 15.00 óra között tarthatnak nyitva az üzlet bejelentett nyitvatartási idején belül.  A szabály alól kivételek a következő üzletek: élelmiszert árusító üzlet, illatszert árusító üzlet, drogériai terméket árusító üzlet, háztartási tisztítószert árusító üzlet, vegyiárut árusító üzlet, higiéniai papírterméket árusító üzlet, gyógyszertár, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, üzemanyag-töltőállomás. A korlátozás alá tartozó üzletek esetében a nyitvatartási időn túl is tartózkodhatnak az üzlethelyiségben munkavállalók, viszont a fogyasztók személyes kiszolgálása csak 6:00 és 15:00 óra között történhet. A higiéniás és szociális távolságtartási szabályok betartása mellett javasoljuk, hogy az üzletek maguk szabályozzák a helyiségben maximálisan tartózkodó vásárlók számát.

Milyen vendéglátó üzletek lehetnek nyitva és milyen céllal?

A vendéglátó egységek (pl.: éttermek, kávézok stb.) nyitvatartása nincs korlátozva, viszont az üzletben csak a személyzet tartózkodhat, illetve az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a vásárló üzletben való tartózkodása is a szükséges higiéniás és szociális távolságtartási szabályok betartása mellett. Vagyis az éttermek elvitelre adhatnak ki ételeket, a helyben történő fogyasztás azonban nem engedélyezett.  Javasoljuk, hogy az üzletek maguk szabályozzák a helyiségben maximálisan tartózkodó vásárlók számát.

Mi a helyzet a szolgáltatókkal?

A szolgáltatókra a 46/2020. (III. 16.) kormányrendelet nem vonatkozik, vagyis a nyitvatartásuk nincsen korlátozva, viszont fel kell mérniük, hogy az állampolgárok az általuk nyújtott szolgáltatást a kijárási korlátozás értelmében igénybe vehetik-e. Amennyiben a vevőkörük meg tudja indokolni, hogy a szolgáltatás igénybevétele a 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet alapján alapos indokkal történik, akkor érdemes nyitva tartani, viszont, ha nem, akkor nem javasoljuk a szolgáltatás nyújtásának folytatását. Amennyiben az előbbi mellett dönt a szolgáltató, akkor fokozottan javasoljuk betartani a higiéniás és a szociális távolságtartás szabályait.

Kik, mikor és milyen üzleteket/szolgáltatókat kereshetnek fel?

Az állampolgárok kijárási korlátozása befolyásolja az üzletek, szolgáltatók működését, mivel a lakóhely-elhagyás csak alapos indokkal engedélyezett. Amennyiben az indok megfelel a 71/2020. (III. 27.)  kormányrendeletben foglaltak valamelyikének, akkor az állampolgár felkeresheti a szolgáltatót vagy az üzletet pl.: a gyermek kinőtte a ruháit, ezért az állampolgár vehet neki újat. Viszont ezt ellenőrzéskor minden esetben az állampolgárnak kell megindokolnia az őt ellenőrző hatóság előtt. Az állampolgárok szempontjából az idősávokat is figyelembe kell venni, hiszen a veszélyeztetett korosztály csak 9 és 12 óra között látogathatja az üzleteket, szolgáltatókat.

Amire mindenkinek figyelnie kell:
  • Higiénés szabályok fokozott betartása pl.: fertőtlenítés, maszk, kesztyű stb.
  • Szociális távolságtartás: a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani és erre a vásárlók, fogyasztók figyelmét is fel kell hívni. (Ez az üzlet/szolgáltató felelőssége!)
  • Az idősek védelme: a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. (Ez az üzlet/szolgáltató felelőssége!) Ezt javasoljuk a szolgáltatók esetében is alkalmazni.
  • Javasoljuk az üzletben egyszerre tartózkodók számának korlátozását.