NTAK regisztráció és adatszolgáltatás

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kötelező adatszolgáltatás szakaszos bevezetésére tett javaslatot a márciusban elindított önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszak tapasztalatai és az iparági szereplőkkel, Kereskedelmi és Iparkamarákkal folytatott egyeztetések alapján.

Bővebben…

Kinek kötelező és mikortól az NTAK regisztráció és adatszolgáltatás? – rendezvény

Az NTAK Ismeretterjesztő Roadshow első állomásaként, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában szervezett tájékoztató rendezvényen kaptak naprakész információkat a vendéglátós és turisztikai szakemberek a kötelező adatszolgáltatás bevezetéséről és a regisztráció menetéről.

Bővebben…

Vendéglátóhelye van? Végigvezetjük az NTAK-regisztráció 5 lépésén

Ha Ön vendéglátóhely-tulajdonos vagy üzemeltető, bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy 2023. július 1-jétől már élesben kell statisztikai, forgalmi adatokat küldenie a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Ehhez érdemes már most regisztrálnia! Lépésről lépésre mutatjuk a folyamatot.

Bővebben…

Ismét kell majd turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni

A 468/2022. (XI. 21.) Korm. rendelet 1. §-ában rögzített moratórium lejártával az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott

 • kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint
 • az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből)

után a hozzájárulást 2023. április 1-jétől kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

A hozzájárulást a 23TFEJLH jelű nyomtatványon kell bevallani a következők szerint:

 • a havi bevallóknak először a 2023. április 1-jétől április 30-áig terjedő időszakról 2023. május 22-éig;
 • a negyedéves bevallóknak 2023 II. negyedévéről július 20-áig;
 • az éves bevallóknak a 2023-as évről 2024. február 26-áig, ebben a bevallásban a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjának megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2023. január 1. és 2023. március 31. közötti időszakot.

A NAV a költségvetés és a tisztességes adózók védelméért, a turizmus-vendéglátás ágazat fehérítéséért folyamatosan figyelemmel kíséri a szálláshely-szolgáltatók, vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbított forgalmi adatait. A hivatal kockázatelemző munkája során összeveti az NTAK-adatokat a bevallások adataival, és ha eltérést tapasztal, intézkedik.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

Forrás

NTAK: indul a vendéglátó üzletek, attrakcióhelyszínek önkéntes tesztidőszaka

A hazai szálláshelyeket követve, 2023. július 1-jétől közel 60 ezer vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció kezdi meg forgalmi, statisztikai adatai továbbítását a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Közülük eddig közel 20 ezren regisztráltak az NTAK-ba.

Bővebben…

Fókuszban a kereskedelmi és vendéglátóegységek fogyasztóvédelmi ellenőrzése – webinárium

Mikor és hogyan bírságolhat a fogyasztóvédelmi hatóság? Merül fel a kérdés a hatósági ellenőrzéssel érintett vezetőkben. Fontos tudni, hogy mely esetekben jár már az első alkalommal is mindenképpen bírság és, hogy melyek azok a kritériumok, amelyeket a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség az ellenőrzés során vizsgál. 2022-ben is kiemelt figyelmet fordítanak az árfeltüntetés és árcsökkentés szabályaira, a kellékszavatossági igények teljesítésére, a panaszok kezelésére és a címkézésre, tájékoztatásra.

A Menedzser Praxis online szakmai napján, Dr. Kiss Benedek Damarisz fogyasztóvédelmi szakjogász azokat a legjellemzőbb hibákat ismerteti, amelyek bírságolásra adnak okot. A szakmai nap nem az elvárásokra, hanem a tapasztalatokra, a hogyanra koncentrál, a tényszerű feladatokra és természetesen annak megoldására.

Miről lesz szó?

 • vásárlók könyve és minőségi kifogás jegyzőkönyv
 • békéltető testülettel történő együttműködéssel kapcsolatos bírság
 • árfeltüntetéssel kapcsolatos bírság
 • kirakati árfeltüntetés szabályai
 • kellékszavatossági igényekre vonatkozó szabályok
 • címkézéssel, tájékoztatással kapcsolatos bírság
 • panaszokra és kifogásokra adott válaszok
 • egységárak feltüntetésének módja

Jelentkezzen most és használja ki az egyedi konzultációs lehetőséget a szakértővel!

A rendezvényre a regisztráció lezárult.

A videót utólag visszanézheti ezen a linken: vendeglatas.menedzserakademia.hu

Jövőálló vendéglátó – online esemény

Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy egy szálláshely, étterem, cukrászda vagy kávézó ne legyen jelen az online térben, vagy legalább a Google térképen.

Ez persze sokaknak nagy lépést jelent és kezdetben valószínűleg a digitális világ idegen is lehet számukra, de a szakemberek azt mondják, aki időben hoz jó döntéseket, hatalmas előnyre tehet szert versenytársaival szemben.

Az elmúlt két év jelentősen felgyorsította ezeket a folyamatokat. A vendéglátással foglalkozó vállalkozások sok részterületre találhatnak már jól működő szoftvert, legyen az raktárkészletkezelés, pénzügyi nyilvántartás és az ezekhez kapcsolható modulok: kézi pincér terminál, digitális stand, számlázórendszer, előrendelő modul, webshop, és akár futárkezelés is.

A Modern Vállalkozások Programja Jövőálló vendéglátó elnevezésű online eseménye május 26án, 13 órától többek között igyekszik feltárni, hogy a hazai turizmus és vendéglátás, valamint a digitalizáció összefüggésében melyek a legfontosabb problémák és milyen lehetőségek vannak a megoldásukra. Ezen felül a résztvevők számtalan jól működő digitális megoldásról is hallhatnak, valamint szó lesz az vendéglátás adózási szabályokról is.

A délelőtt második részében a szakértők egy panelbeszélgetésben veszik górcső alá azokat a kérdéseket, melyeket az előadások alatt nem lehetett bővebben kifejteni.

A rendezvényen a részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött.
A részletes programról olvasni, illetve regisztrálni ITT lehet.