A gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések

A Magyar Közlönyben számos rendeleti módosítás jelent meg, amelyek érintik többek között a hiteltörlesztési moratóriumot, az 5%-os áfát, a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a reprezentációt terhelő adót és a SZÉP-kártyát is. Az egyes rendeleti módosítások alapján a következő szabályokat kell figyelembe venni:

Bővebben…

Maszkviselési szabályok a vendéglátó üzletekben foglalkoztatottakra vonatkozóan

A vendéglátó üzletben foglalkoztatott személy számára a maszkhasználat szabályait a vendéglátó üzlet vezetője határozza meg azzal, hogy:

  • ha a vendéglátó üzletben foglalkoztatott személy a koronavírus elleni védettségét a rendeletben meghatározott módon nem igazolja, azaz nem mutatja be a védettségi igazolványát, vagy nem igazolja a vendéglátó üzlet vezetője részére a koronavírus elleni oltottságát az EESZT applikációban jelzett adatokkal, köteles az általános szabályok szerint maszkot viselni (orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszk olyan módon, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje), és
  • a vendéglátó üzlet vezetője általánosan nem tilthatja meg a maszkhasználatot.

Tehát, a védettségét igazoló foglalkoztatott maszkviseléséről a vendéglátó üzlet vezetője dönt, azonban a védettségét nem igazoló foglalkoztatott, függetlenül attól, hogy érintkezik-e vendégekkel, köteles maszkot viselni a vendéglátó üzlet teljes területén, azaz a teraszon és a kerthelyiségben is.

Szabályozza a 484/2020. (XI. 10.) a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet 8. § (4a) bekezdése.

Forrás: Magyar Turisztikai ÜgynökségJogértelmezés a turizmus újraindításához

További hasznos információk: A rendezvények szabályozásáról készített hasznos táblázatot a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége

Megalakult a Baranyai Gasztronómiai Klaszter

Hazánkban elsőként, Baranya megyében megalakult a vendéglátóipari szektor szereplőit összefogó szakmai szervezet, a Baranyai Gasztronómiai Klaszter. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara gesztorálásával a klaszter alakuló ülésére 2021. január 27-én került sor. A klaszter létrehozásának célja egyrészt a piaci együttműködés a stratégiai és operatív célok mentén, másrészt a gasztronómia és a vendéglátás minőségi fejlesztése. A kamara vállalja, hogy ellátja az induló klaszter menedzsment feladatait az első évben.

Bővebben…

Éttermekre/Vendéglátó egységekre vonatkozó előírások

Jelen cikk a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet tartalma alapján készült, ennek esetleges későbbi módosításait nem tartalmazza. A szabályok 2020. december 11-ig érvényesek.

 

  • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek csak az étel elvitele céljából és idejéig tartózkodhatnak a helységben.
  • Az ügyféltérben a vendégeknek és a kiszolgáló személyzetnek is maszkot kell viselnie.
  • A munkahelyi/egészségügyi intézményi éttermek, büfék, az iskolai menzák nyitva lehetnek.
  • A szállodák éttermét nem kell bezárni, azzal a feltétellel, hogy ott kizárólag a szállóvendégeket szolgálják ki.
  • A házhozszállítási tevékenységet az éttermek a rendelet hatályának idejéig bejelentés nélkül végezhetnek. Ezt elláthatják saját személyzettel, vagy szerződés alapján alvállalkozóval (pl.: taxi.)

A részleteket a Magyar Közlönyben találja. A bejegyzést az esetlegesen megjelenő részletszabályokkal frissíteni fogjuk.

Gazdaságvédelmi intézkedések 2.0 – Adókedvezmények