Karrier 4.0: A digitalizáció hatása az operatív kompetencia fejlesztésére

A Karrier 4.0 projekt a digitalizációval, a vállalkozói lét és vállalkozói ismeretek oktatása terén az ebből fakadó kihívásokkal foglalkozik.

 

A projektben hat partner közreműködik Bulgáriából, Németországból, Görögországból, Magyarországról, Olaszországból és Spanyolországból. A projekt az informális, az egyéni és az önálló tanulás elősegítését célozza meg. Egyrészről a digitalizáció perspektívákat teremt új üzleti modellek kidolgozására és ezáltal új foglalkoztatási lehetőségek megteremtésére, másrészt ezekhez a megatrendekhez egyre inkább a munka területén felmerülő bizonytalanságok kapcsolódnak. Éppen ezért a szakképzés és képzés nem hagyhatja figyelmen kívül a vállalkozói ismeretek oktatását. A „Karrier 4.0” projekt egyik célja egy holisztikus, folyamat- és minőségorientált vállalkozási oktatási koncepció kidolgozása, jó gyakorlatok alapján. Másik célja a szervezők, a mentorok és a résztvevők, mint felhasználók számára kifejlesztett digitális tanulási platform létrehozása, amely megteremti a lehetőségét a célzott kommunikációnak, a hatékony visszacsatolási folyamatoknak, a jobb minőségmenedzsmentnek, egyszerre sok felhasználó számára is.

A digitális platform egy része már elkészült, ezt használták a projektpartnerek április elején egy három napos online tréning lebonyolítására. A platform jól működött, a résztvevők megoszthatták egymással képernyőjüket, így lehetőség volt élőben követni a prezentációkat, ugyanolyan interaktív módon, mintha egy teremben ültek volna. Amikor teljesen elkészül, a platform alkalmas lehet a digitális iskolai oktatás támogatására is, hiszen kialakíthatóak csoportok (osztályok), feltölthető tananyag, előadás, alkalmas a csoport- és egyéni munkára is, csoporton belüli kommunikációra.