Pécsett is kedvezményekben részesülnek a bajba jutott bérlők

Pécs Város Önkormányzata kedvezmény rendszert dolgozott ki az önkormányzati tulajdonban lévő bérleményekben működő, rászoruló cégek részére.

A kamara is javasolta a helyi önkormányzatoknak, hogy a saját tulajdonukban lévő, a válság miatt zárva tartó bérlemények esetében vezessenek be kedvezményeket.

A lehetőségeket a Pécsi Önkormányzat is megvizsgálta: a járvány okán elrendelt veszélyhelyzeti korlátozások nagyon gyorsan nehéz helyzetbe hoztak sok pécsi családot és vállalkozást. Felülvizsgálták annak az 1000-nél is több vállalkozásnak a helyzetét, amelyek a Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt-től bérelnek üzleti célú helyiséget. Az ő problémáikat közvetlen módon a bérleti díjakra kidolgozott részletes kedvezményrendszeren keresztül igyekszik enyhíteni Pécs önkormányzata.

Elsődleges céljuk természetesen a pécsi munkahelyek megőrzése, emellett külön figyelmet fordítottak a legfeljebb 10 főt foglalkoztató kis pécsi cégekre, amelyek a legkitettebbek a gazdaságot sújtó problémáknak.

A munka hetek óta zajlik, a PVh Zrt. folyamatosan dolgozta fel a bérlői igényeket és jelzéseket.

Április és május hónapokra kiterjedően egy komplex díjcsökkentés-rendszert dolgoztak ki figyelembe véve az adott bérlő tevékenységi körét és a vállalkozás által foglalkoztatottak számát. Igyekeztek egy egyszerű, mechanikus döntés helyett olyan rendszert alkotni, amely figyelembe veszi, hogy az adott vállalkozást mérete és tevékenysége mennyire teszi sérülékennyé a mostani időszakban. A szempontok függvényében a megítélt díjmérséklés 10 és 100 % között alakul. Elengedi a PVh Zrt. a teljes bérleti díjat például a vásárcsarnok és a bezárt vásártéri területek bérlőinek, a már előre beszedett díjakat a későbbiekben beszámítja az önkormányzati társaság.

A kedvezményrendszer PVh Zrt-re, közvetve a pécsi önkormányzatra gyakorolt gazdasági hatása is jelentős. Csak ennek a kedvezményrendszernek köszönhetően havi 90 millió forinttal támogatja a város azt a vállalkozói kört, amely szerződéses viszonyban áll a vagyonhasznosítóval. A kedvezmények rendszerét a járvány előrehaladásával a júniusi hónaptól újratervezik.

Amennyiben júniustól enyhülnek a kormányzati kijárási és egyéb veszélyhelyzeti korlátozások, azaz megkezdődik a gazdasági újranyitás, az áprilisra és májusra megítélt kedvezményeket csak feltételekkel fogják fenntartani. Ebben az esetben a vagyonhasznosító csak akkor biztosítja továbbra is a megítélt kedvezményt, ha az adott vállalkozás alkalmazottainak száma eléri a március elsejei létszám kétharmadát. Céljuk, hogy közpénzből azokat a vállalkozásokat segítsük, amelyek igyekeznek megőrizni a pécsi munkahelyeket.

A pécsi önkormányzat és vagyonhasznosító cége a járvány későbbi időszakában folyamatosan igyekszik a körülményekhez igazítani bérleti díjakkal kapcsolatos rendelkezéseit. A PVh Zrt. a fenti rendelkezésekről minden egyes bérlővel külön megállapodást köt, az áprilisi és májusi bérleti díj megfizetésére pedig 90 napos fizetési határidőt biztosít.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint a közterületek tulajdonosa a fentiekre tekintettel lemond a vendéglátóipari előkertek után fizetendő közterület-használati díjakról és utasítja a BIOKOM Nonprofit Kft-t, mint a közterületek kezelőjét, hogy 2020. április 1-től a szóban forgó díjakat a veszélyhelyzet ideje alatt engedje el.

 

Pécs_bérlők_kedvezménye_közlemény

Forrás: https://www.facebook.com/PVHZrt/photos/a.266362993494086/1920949478035421/?type=3&theater