Artisjus – Megkezdődött a számlázás

Alapesetben a jogdíjértesítőket mindig az adott negyedév elején küldi az Artisjus. Most viszont a negyedév végén történik a fizetési értesítők kiküldése, hogy a bejelentéseket követve, a tényleges felhasználás alapján történhessen a fizetendő jogdíj megállapítása.

Az Artisjus megkezdte a 2020. második negyedévének számlázását mindazon vállalkozások felé, amelyek nyilvános zenefelhasználást végeznek.  A következő 2-3 hétben több lépcsőben kerülnek megküldésre az értesítők a rendszeres zeneszolgáltatást végző, negyedévente számlázott vendéglátóhelyeknek, kereskedelmi szálláshelyeknek, valamint kereskedelmi és szolgáltató üzleteknek.

 • A veszélyhelyzet miatti zárva tartás esetén

A zenefelhasználás utáni jogdíjfizetési kötelezettség csak akkor áll fenn, ha az üzlet nem volt zárva a vendégforgalom elől. Természetesen az Artisjus az ilyen változásokról elsősorban az üzletek bejelentése alapján tud. A vendéglátóhelyek esetén a március 17-től április 30-ig terjedő időszak nem kerül kiszámlázásra – a többi üzlettípusnál ilyen általános könnyítést nem lehetett tenni, tehát ott a számlázás csak az üzemeltetők bejelentése alapján szünetelhetett. (A május 1-jét követő változásokat a vendéglátó üzleteknek is szükséges bejelenteniük.)

 • Változások, bezárások, újranyitások bejelentése

Az Artisjus kéri minden változás bejelentését, annak érdekében, hogy a fizetendő jogdíj valóban a tényleges felhasználást tudja követni. A járványhelyzet idejére ezt a bejelentést jelentősen leegyszerűsítették. További részletes tájékoztatás az alábbi oldalakon érhető el:

A 2020. második negyedévére vonatkozó jogdíjbekérőt az Artisjus minden ügyfelének megküldi, aki

   • a veszélyhelyzet kihirdetése, a korlátozások bevezetése előtt nyilvántartásukban zenefelhasználóként szerepelt
    ÉS
   • nem jelentette be az Artisjushoz üzlete ideiglenes vagy végleges bezárását, vagy a jogdíj megállapítását befolyásoló egyéb változást.

Ha a felhasználó a jogdíjértesítő kézhez vétele után jelenti be a módosításokat, ezt mielőbb meg kell tennie, legkésőbb a fizetési határidő végéig. Ebben az esetben a bejelentés alapján az Artisjus a valós felhasználási adatok alapján módosítja a megállapított jogdíj összegét.

 •  Javaslatok a jó zeneszolgáltatáshoz:

A szakértők szerint a vásárlók, vendégek a mostani helyzetben különösen is keresik a régi, megszokott hangulatot. Az utóbbi hónapokban minden a járványról szólt, szeretnének ebből néha kiszakadni – és ebben a megfelelő háttérzene segít. A vendégek mellett érdemes figyelemmel lenni a munkatársak hangulatára is, akik szintén különösen nehéz időszakot élnek meg. Milyen zenét érdemes ilyenkor választani? Tippek és trükkök az Artisjus új, https://zeneveljobb.hu/ oldalán, ahol szakértők adnak tanácsot a háttérzene tudatos használatához.

 

Forrás: MKIK