Élményekkel teli nyári tábor a kamarában

3 héten keresztül, minden nap különböző baranyai vállalkozáshoz jutott el a közel 50 gyermek, aki 2020-ban részt vett a kamara által szervezett #ajelenajövőd pályaorientációs nyári táborban.

Annyira sok helyen jártunk és megannyi élményben volt részünk a nyári táborban, hogy nem is tudom hol kezdjem. A cég és üzemlátogatások mellett többféle foglalkozásokon is részt vettek a táborozók, melynek segítségével, saját élményeken keresztül igazán közel kerültek az adott szakmához, hivatáshoz. Rögtön az elején leszögezem, hogy nagyon nyitott, érdeklődő és belevaló gyerekekkel van teli a Z generáció!

A tematikusan felépített heti turnusban szervezett tábor első napja mindig az önismeretről, pályaismeretről és a csapatépítésről szól, melyet Monoszlainé Bors Ágnes trénerünk vezet évek óta. Erre óriási szükség van, mert azt tapasztaljuk, hogy sok esetben már van elképzelése a gyermeknek a jövőjével kapcsolatban (ha nem is kristály tiszta), de sem idő, sem alkalom, sem szakmai segítség nincs, hogy meg is tudja fogalmazni magának, szüleinek. Ez a tréning kimondottan erre ad lehetőséget és megoldást. A tréninget követően indultak a napi interaktív programok, céglátogatások, műhelyfoglalkozások. Egy ilyen élményekkel teli tábort nehéz szavakkal leírni, éppen ezért arra kérem a kedves olvasót, hogy nézzük meg együtt a képeket, videókat és azokat a vállalkozásokat és cégeket, akik ezt a sok-sok élményt nyújtották.

Lafarge Cement Magyarország Kft.

Megismerkedtünk azokkal az innovatív megoldásokkal, és az élvonalbeli technológiákkal, amelyeket a cég az építőipar számára fejlesztett ki. Példát láttunk arra, hogy az innováció révén hogyan küzdi le a királyegyházi gyár a XXI. századi építőipari kihívásokat. A hatalmas üzem bejárása után a gyerekekkel kis formákat öntöttünk betonból, így ismerkedhettek az alapanyagokkal is.

Magnus Aircraft Zrt.

Megtapasztaltuk milyen a XXI. századi csúcstechnológia a repülőgépgyártásban, lépésről-lépésre megnéztük hogyan épül fel egy kisrepülőgép. Beszéltünk a tervezésről, a fejlesztésekről felszállás előtt „elcsíptünk” egy pilótát is és „megsimogattuk” a csodaszép gépeket.

InnoTeq Kft.

Digitális kalandozáson jártunk, a valóság határait átléptük és a virtuális térben mozogtunk. Szuper interaktív céglátogatás során az informatika ismeretlen területeivel találkoztak a gyerekek. Hiánypótló volt ez a foglalkozás, hazáig egymás szavába vágva mesélték az élményeiket.

Gangel Benjámin Férfiszabósága

Erre a foglalkozásra csak fiúk jöttek el. Azt terveztük, hogy csokornyakkendőt fognak varrni, azonban a COVID (mint olyan sok mindent) ezt is „átírta” és a fiúk varrógép mögé ültek, szájmaszkot varrtak. Előkerültek a polcokról a selymek, gyapjú anyagok, különleges textíliák, közben a varrásról, saját életútról cégről beszélt nekünk a tulajdonos és párja Petra.

Kontakt-Elektro Kft.

Villamossággal, elektronikával találkoztak a táborozók. Forrasztottak, áramkört építettek és közben a komoly kihívásokkal teli interaktív foglalkozásokon keresztül megismerkedtek a gyerekek az iparág eszközeivel, alapanyagaival, munkafolyamataival.

Spitzer Silo Pécs Kft.

Ez az a céglátogatás volt, ahol egyik döbbenetből estünk a másikba. Óriási, monumentális silók között ismertük meg a gyártási folyamatot lépésről lépésre. Lenyűgözött bennünket hogy egy nagy „lapnyi” szemkápráztatóan csillogó alumínium alapanyagból, hogyan lesz egy precízen megalkotott tartály.

Tóth Dániel tanműhelye

Sokáig töprengtünk, hogy mi az amit fűrészelhetnének, csavarozhatnának, fúrhatnának a gyerekek. Mi az, amire mindenképpen szükségük van a tanuláshoz? Így esett a választásunk az íróasztali lámpára. Tóth Dániel régóta és magas szinten foglalkozik a szakképzésben tanulókkal, nála jobb helyet nem is találhattunk volna a foglakozásnak. A gyakorlati oktatóik is a legnagyobb türelemmel és hozzáértéssel segítették a táborozókat, hogy a lámpa összeálljon.

Szalon Király Fogadó

A vendéglátás számtalan szakmát rejt. Itt egyszerre találkoztunk a pincér, szakács, cukrász szakmával, ezen szakmák mestereitől tanulhatták a gyerekek a terítés alapszabályait, palacsintát süthettek. A finom ebéd után a hazaúton már a saját maguk készített foszlós kalácsot majszolták. (döbbenetes mennyit képesek enni a kamaszok…)

Light Film Stúdió

Már tavaly is az egyik kedvenc foglalkozás volt a filmvágás, ez idén is nagy sikert aratott. Egész héten az élményekről néhány másodperces filmeket vettünk fel a telefonjainkkal, melyeket ezen a délutánon összevágtak a gyerekek, zenét tettek alá, feliratozták. Igazán viccesek lettek. Nézzék végig, néhány perc az egész!

3 csapat, 3 film a táborról! (ahogy Ők látták)

3 csapat, 3 film a táborról! (ahogy Ők látták)

Közzétette: Pályaválasztás Baranyában – 2020. július 3., péntek

3 csapat, 3 film a táborról! (ahogy Ők látták)

3 csapat, 3 film a táborról! (ahogy Ők látták)

Közzétette: Pályaválasztás Baranyában – 2020. július 3., péntek

3 csapat, 3 film a táborról! (ahogy Ők látták)

3 csapat, 3 film a táborról! (ahogy Ők látták)

Közzétette: Pályaválasztás Baranyában – 2020. július 3., péntek

AutóCity Zrt.

Játékos feladatokon keresztül megismertük egy ilyen hatalmas autós vállalkozás mindennapi működését. Példát láttunk arra, hogy a csillogó autószalon mögött hogyan zajlik egy hibás autó kijavítása, milyen sok dolognak kell összhangban működnie és mennyi megfeszített szakértelemmel teli munka kell ahhoz, hogy az ügyfél elégedett legyen.

Tettye Forrásház Zrt.

Nem csak víz! A tábori foglalkozás alatt a cég munkatársai azt mutatták meg a gyermekeknek, hogy milyen nagy és szorosan összekapcsolódó „gépezet” teszi lehetővé azt, hogy a felhasználóhoz magas minőségű víz juthasson el. Izgalmas játékokon keresztül megismerhették az épületgépészethez, a villamossághoz kapcsolódó szakmákat, munkafolyamatokat, de bepillanthattak a szigorú laboratóriumi munkába is a táborozók.

Selyemfestő Kert

„Nevető sárgák, nedves kékek, bársonyos zöldek, daloló rózsaszínek, méltósággal teli lilák” Melegh Andrea selyemfestő kertjében életre keltettük a színeket, a formákat. Minden pillanatát élveztük a délelőttnek.

BIOKOM Nonprofit Kft.

A szelektív hulladék gyűjtése már a legtöbb iskolában és intézményben megvalósul, de hogyan tovább? Hová kerül, mi lesz belőle, ki kezeli, hogyan válogatja? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ az Eperfás úti hulladékkezelő telephely bejárásakor. Megnyugtató volt látni és közelről tapasztalni is, hogy a Biokomnál mindez magas színvonalon és a legnagyobb biztonságban történik.

MOL Zrt.

Ma már teljesen természetes, hogy bármikor, bárhol, kényelmesen megtankoljuk az autót. A MOL pécsi logisztikai telephelyén azonban részletesen megismertük az olaj útját a finomítótól a benzinkútig. Szállítás, tárolás, vevőkiszolgálás és innováció, nem is gondoltuk, hogy ilyen „olajozott” ez a hatalmas gépezet.

 

Von-Truck Kft. – Szalánta

-Milyen volt fiúk? – kérdeztem a céglátogatás után.

-Óriási!!!!

És tényleg lenyűgözött bennünket ez az óriási kamionjavító telephely, ahol a hatalmas kamionokat komoly szakértelemmel és eszközparkkal szervizelik, mossák és vizsgáztatják.

A céglátogatások és műhelyfoglalkozások után mindig jutott idő az aktív pihenésre is. Mecsextrém, Laser Corner, kirándulás a TV toronyba, fagyizás a belvárosban és a „felhők felett”, VR élmények, foci, városnéző kisvonat és táborzárás a Blöff Bisztóban egy hatalmas hamburger mellett.

Rengeteg élmény, fantasztikus baranyai cégek! Találkozzunk jövő nyáron is!