Mire számíthatnak a vállalkozások a 2021-27-es uniós pályázati időszakban?

Több mint 50 milliárd eurós költségvetéssel indulhat a következő pályázati időszak.

Ágostházy Szabolcs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára múlt héten jelentette be, hogy elérhetővé válik a 2021-2027-es uniós ciklus alap dokumentuma – Partnerségi Megállapodás. Ennek kapcsán egy várhatóan 3 hónapig tartó társadalmi egyeztetést indítanak.

A tervek szerint a jövő év első negyedévében jelennek meg a következő EU-s pályázati időszak forrásaiból az első pályázatok.  Elsősorban kis- és középvállalkozásoknak, illetve a családoknak fognak szólni, ezzel is segítve a  vírushelyzet miatt kiemelten érintetteket. A következő hónapokban több bejelentés is lesz az új ciklus forrásfelhasználásáról, de azt már most hangsúlyozta az államtitkár, hogy jelentős mértékű egyszerűsítést terveznek a pályázati rendszerben.

Ez kedvező lesz egyaránt a pályázóknak és az intézményrendszernek is, a lehető leggyorsabb döntéshozatali mechanizmussal biztosítják a forrásokat a gazdasági szereplőknek.

Magyarország a 2021-től kezdődő pénzügyi ciklusban minden korábbinál több, 51,3 milliárd eurónyi forrással számolhat, ezen belül a Next Generation EU elnevezésű új eszközből Magyarországnak 16,7 milliárd euró jut – tette hozzá. A Next Generation forrásai hat éven keresztül, 2026-ig lesznek elérhetőek, és kilenc kiemelt fejlesztési területre összpontosítanak majd. Az ehhez tartozó nemzeti terv Európai Bizottsághoz való benyújtásával párhuzamosan azt is társadalmi egyeztetésre bocsátják, erre várhatóan két héten belül sor kerül – közölte.

Amíg ez utóbbi alapnak a koordinációjára új szervezeti egység jön majd létre, addig az operatív programokat kezelő, már hatékonynak bizonyult szervezetrendszerben nem lesz érdemi változás.

A 2021-2027-es fejlesztési ciklusban az operatív programok száma nem változik (Budapest és Pest megye szétválasztását érintő módosítást kivéve), azokat azonban új elnevezésekkel hirdetik meg:

  • Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP)
  • Humánfejlesztési Operatív Program (HOP)
  • Magyar Akvakultúra- fejlesztési Operatív Program (MAKOP)
  • Mobilitás Operatív Program (MIOP)
  • Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP)
  • Versenyképes Magyarország Operatív Program (VMOP)
  • Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program (ZIKOP)

Az eddigi legnépszerűbb program, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) neve Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív programra változik. Erre a tervezett keretszámok alapján a források 30 százalékát allokálnák. A zöld átállást a korábbinál nagyobb mértékben fogják segíteni, az ezt célzó operatív program 19 százalékkal részesedik a forrásokból. A Humán fejlesztési operatív programra 7 százalék jut, a területi önkormányzatokkal való együttműködésre is épülő Versenyképes Magyarország operatív programra pedig a korábbiaknál jelentősebb 20 százalékot terveznek. Ezek mellett a közlekedésfejlesztést segítő Mobilitás operatív program aránya 20 százalék, míg a Digitális Megújulás Operatív programnál 4 százalékra tervezett. A Magyar Akvakultúra Fejlesztési Operatív Program ezeken felül, külön szabályok szerint finanszírozott.

A Partnerségi Megállapodás rövid összefoglalója és az Operatív Programok tematikus célokra vonatkozó tervei megtekinthetők a központi pályázati oldal felületén:

Partnerségi Megállapodás

Operatív Programok társadalmi egyeztetése

Forrás: MTI