Az IT HUB margójára

Mintegy 5 évvel ezelőtt felismertük, hogy össze kellene hozni az IT kapcsolódású cégeket, és a szélesebben értelmezett innovatív vállalkozásokat, a régiót pedig feltenni az innovációs térképre, mert ebben nem jeleskedünk, annak ellenére, hogy jelentős a tudásbázis.

 

A kamarai ICT bizottság egy dedikált munkacsoportjában együttműködve az Innovációs Bizottsággal kezdtük el kibontakoztatni a gondolatokat. Egy közös platform volt a terv, melyben az egyetem, illetve tudomány, és a gazdaság egy közös fizikai térben helyezkednek el, egy Innovációs Központ, vagy “Baranyai mini szilícium völgy” formájában.

Nagyszabású projektben gondolkodtunk és gondolkodunk továbbra is, melynek első lépése egy 2000 négyzetméteres ingatlanban, mint közös fizikai térben való elhelyezkedés lenne. Ebbe a térbe konkrétan beköltöztetnénk a cégeket, mert hiszünk abban, hogy a fizikailag közös térben való együttlét projekteket generál, megtervezett koreográfia mellett. Az elképzelésünk szerint ebben az innovációs központban a szereplők tervezett napirend/menetrend és feladatvállalások szerint működnének együtt. Nagyon fontos eleme a tudományos élettel való szimbiózis megteremtése, hogy a gazdasági érdekek és a kutatások eredményorientáltan egymást segíthessék. Ezért is gondolkodunk az egyetemmel közös projektben.

Az igényeket és a célokat felülvizsgálva már most látjuk, hogy ez a területnagyság egy első fázisnak tekinthető majd és már középtávon bővítésre fog szorulni. Továbbra is azt gondoljuk, hogy van létjogosultsága ennek, és dolgozunk azon, hogy megvalósuljon.

Fenti projektet több kamarai ICT rendezvényen is bemutattuk, ahol 40-50 cég is jelezte az érdeklődését és úgy gondoljuk, hogy ebből inspirálódva formálódott meg egy a fentinél kisebb léptékű, de fontos projekt, az IT HUB gondolata, ami reményeink szerint nemhogy gyengíti, de erősíteni tudja az eredeti célkitűzést, aminek megvalósítása továbbra is közös célja az Innovációs és ICT bizottságoknak!

A 280 négyzetméteren most létrejött IT HUB lehet az első fecske, ami jól mutatja mekkora igény van az együttműködést támogató megoldásokra, legyen az szoftveres megoldás, vagy akár egy ingatlan, mint jelen esetben. Végső soron a tét és a feladat az, hogy a régiónk felkerüljön az ország innovációs térképére!