Pályaorientáció offline – online: 2020 év eredményei

A 2020-as év nagy lendülettel, tervekkel és feladatokkal indult. A pályaorientációban a tavasz a hagyományokra épülő szakmaismereti versenyek időszaka, amelyekbe idén jelentős és izgalmas változásokat hoztunk.

2020-ban tizedik alkalommal szerveztük meg a gépipari (Gép-ésszel) versenyt, ahol egy hidraulikus robotkart kellett otthoni, iskolai körülmények között megépítenie a csapattagoknak.  Negyedik alkalommal hirdettük meg az elektronikai, elektrotechnikai szakmaismereti versenyt (Villany-ász), ahol újdonságként forrasztaniuk és áramkört kellett kiépítenie a versenyzőknek. Harmadik alkalommal hívtuk játékra az AutóMánia elnevezésű közlekedésgépészeti szakmaismereti versenybe az iskolásokat. Tavaly újdonságként jelent meg az építőipari szakmaismereti verseny (Épít-Ésszel), mely hatalmas népszerűségnek örvendett a baranyai általános iskolák diákjai között, hiszen egy kis építményt, házikót, terepasztalt kellett benyújtani pályamunkaként. A versenyek célja az ágazatok, a szakterületek megismertetése a pályaválasztás előtt álló diákokkal. Több, mint 400 gyermek részvételével mind a négy versenyt el tudtuk indítani, de a három fordulós versenyek előrehaladását a tavaszi koronavírus járvány első hulláma megállította. Ezeknek a versenyeknek a középpontjában a személyes tapasztalás, a gyakorlati feladatok, az alapanyagok megismerése és a saját kompetenciák feltérképezése áll. Éppen ezért az online térbe nem szerettük volna átterelni a versenyt. Részeredményeket viszont elértünk. A Gép-ésszel versenyt ősszel be tudtuk fejezni, a többi versenyt az első, vagy a második fordulónál le kellett zárnunk.

A nyár elejére enyhülni látszott a járvány, a pályaválasztási csapat ki is használta ezt az időszakot és 3 turnusban közvetlenül az iskola befejezése után pályaorientációs nyári táborokat szerveztünk. Segíteni szerettünk volna egyrészt a szülőknek, akik a tavaszi cég és üzemleállások, karanténok miatt szabadságaikat kivették és ez miatt már nem tudtak otthon maradni a gyerekekkel, de segíteni szerettünk volna a gyerekeknek is, hogy a hosszú bezártság után egy izgalmakkal, élményekkel, foglalkozásokkal és kortársakkal teli táborban töltsék az idejüket, új tapasztalatokkal gazdagodjanak.

A pályaválasztási döntés meghozatalában különösen nehéz dolguk volt idén a nyolcadikosoknak és szüleiknek, akikkel szeptemberben és októberben még sikerült találkoznunk a szülői értekezleteken, az önismereti tréning foglalkozásokon és a pályaválasztási osztályfőnöki órákon, de utána már sajnos nem. Idén ősszel elmaradtak a pályaorientációs interaktív rendezvények, a személyes megjelenésű középiskolai nyílt napok. Előtérbe helyeződtek az iskolabemutató, szakmabemutató filmek, online iskolai nyílt bemutatkozások.  A cégek a saját dolgozóik védelmében nem „nyitották ki a kapuikat” így az üzem-és céglátogatások segítségével nem tudtak a pályaválasztás előtt állók a munka világába is betekinteni. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a szakképzésben idén indultak az új iskolatípusok, de kifutó rendszerben még a régi is él. Sok a félreértés és az információ. Az ingyenesen elérhető egyéni tanácsadások száma többek között ezért is ugrásszerűen megnőtt ősszel, ahol a személyes találkozón a gyermek a szülő és a pályaorientációs tanácsadó közösen beszélték meg a terveket, célokat, így sokkal megalapozottabb és biztosabb döntést tudtak hozni a pályaválasztás előtt álló fiatalok és megnyugtató válaszokat kaptak a szülők is.

Az iskolák digitális munkarendre történő átállását követően, kamaránk pályaorientációs csapata gyorsan alkalmazkodva a rendkívüli helyzethez, rövid időn belül elkészítette az online pályaorientációs kínálatát.

A szolgáltatás alapját a kamara és a Pannon TV együttműködésében létrejött rendhagyó videósorozat  adja. 4 rövid film készült a pályaorientáció témájában: „Karriertervezés érthetően – rendhagyó pályaorientációs osztályfőnöki óra”, „Virtuális üzemlátogatás”, „Karriertervezés 4.0” és „Te hogyan tanulsz?”

Ezeket a filmeket kapcsoltuk össze különböző szabaduló szoba jellegű feladatokkal, és további, a korosztálynak megfelelő internet alapú pályaorientációs játékokkal is bővítettük. A kínálat 1-8. osztályos általános iskolásoknak szólt, mely során tájékoztatást kaptak játékos formában a pályaismeretről, szakmaismeretről, munkaerőpiaci  helyzetről, középfokú iskolatípusokról. Egyszóval mindenről, amiről tudni kell majd a pályaválasztási döntés előtt.

A játékokat április közepén indítottuk és a tanév végéig több, mint 600 gyermek „szabadult ki”. A játék felkerült az Európai Szakképzési Hét programjai közé és megkapta a Hivatalos Partnere címet is. A szülők részére is elkészítettük a pályaválasztási szülői értekezletünket, ahol többek között az új iskolatípusokról is beszélünk. A kamara YouTube csatornáján megtalálható filmek nézettsége a meghaladta az 5000-et.

A szolgáltatásainkat bővítettük online önismereti foglalkozással, online szülői értekezlettel és online pályaorientációs osztályfőnöki órákkal. Folytatjuk a 2021-es évben offline és online módon egyaránt. www.palyavalasztasbaranya.hu