Tájékoztatás a szépségtanácsadói OKJ-t végzettek helyzetéről

Mint arról már korábban beszámoltunk jövő évtől két új ÖVTJ kód segítheti a szépségtanácsadói OKJ-s (52 815 04) végzettséggel rendelkezőket, hogy egyéni vállalkozóvá válhassanak, de addig kozmetikai típusú vállalkozás kozmetikus végzettséggel indítható csak.

 

A KSH előzetes tájékoztatása alapján az új ÖVTJ kódok felvétele 3 hónapot vesz igénybe. Ezen átmeneti időszak tekintetében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) megkereséssel élt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felé, hogy moratóriumot adjanak ezen időszakra a fenti állásfoglás alól.

Az alábbiakban idézzük az ITM válaszát az MKIK felé:

„Köszönettel megkaptuk a Szépségtanácsadó szakképesítéssel rendelkező személyeket érintően korábban felmerült vállalkozás indítási, működtetési problémákkal összefüggésben az MKIK, az ITM Foglalkoztatáspolitikai szakterülete és a KSH között zajlott egyeztetések eredményéről, valamint az ITM Fogyasztóvédelmi szakterületének ezzel összefüggő támogatásáról szóló tájékoztatását.

Bár a szóban forgó témakör nem érinti a szakképzés szabályozási területét és hatáskörét, a felvetett javaslat – miszerint a működő vállalkozások tekintetében egy 3 hónapos átmeneti időszakra, moratórium kerüljön bevezetésre a felvett ÖVTJ (kozmetikai jellegű tevékenységek) megszüntetése tekintetében, és ezen idő alatt, ezzel párhuzamosan az érintettek által ténylegesen végzett tényleges tevékenységekhez igazodóan kerüljön módosításra a kapcsolódó ÖVTJ kódok rendszere – megítélésünk szerint is segítheti az érintett ágazatban kialakult helyzet átmeneti, majd végleges rendezését, mellyel egyetértünk és támogatjuk.”

Amint a KSH-nál felvételre, illetve bevezetésre kerül a 2 új ÖVTJ kód, honlapunkon azonnal közzétesszük.