Gépipari együttműködések a klaszterben

Habár mintegy 15-20 éve kezdődött el a hazánkban a klaszterek megjelenése, még mindig ismeretlen sokak számára a mi is az a klaszter, miért is jó egy sikeresen működő klaszterhez tartozni, például a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszterhez (menedzsment szervezete: PBKIK).

A közösen meghatározott célok érdekében végzett együttműködéseket a szakképzésfejlesztés terén, tapasztalatok és információcseréjének biztosítását, közös megjelenéseket, közös érdekérvényesítést jelen cikkünkben nem részletezzük, de annál inkább kiemelt figyelmet fordítunk a klasztertagok egymás közötti üzleti együttműködéseire, melyeknek a pandémia alatt az ellátási láncok rövidülésével, belföldi munkák előtérbe kerülésével még inkább megnőtt a jelentősége.

Klasztertagunk, a Forsz Kft. – szerszámok gyártásával, forgácsoló szerszámok szervizelésével foglalkozó cég – örömmel újságolta az elmúlt időszak sikereként, hogy mind a Körber Hungária Gépgyártó Kft.-vel, Matro Kft.-vel, Büttner Kft.-vel, mind a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-vel, Minorits Gépgyártó Kft.-vel új és meghatározó együttműködések alakultak ki. A Forsz Kft. biztosítja a Körber Hungária részére a forgácsoló szerszámok ellátását, karbantartását, konszignációs raktár kialakításával folyamatosan rendelkezésükre állnak. Hasonló együttműködés kezdődik a nagyatádi Büttner Kft.-vel is.

További klasztertagok közötti kooperációs példa a nagykanizsai Hidrofilt Kft. és a pécsi SOMAPAK Kft. közös termékfejlesztési munkája is, melyben együtt dolgoznának ki egy olyan mobil vízkezelő rendszert, ahol a kinyert tisztított víznek azonnali csomagolása is lehetővé válna. A közös termék kifejlesztéséig addig is a SOMAPAK Kft. egy egyedi kialakítású keverőgépet gyárt a Hidrofilt Kft.-nek. Az együttműködési láncot tovább folytathatjuk, a SOMAPAK Kft. forgácsolást és lemezmegmunkálást végez a Körber Hungária Gépgyártó Kft. és a Kontakt -Elektro Kft. részére is.

A MIG-TIG Kft. hegesztéstechnológiában ad tanácsot, értékesít, javít hegesztőgépeket és végez auditokat többek között a Hidrot Kft., Minorits Kft., Seres Kft., Strauss Metal Kft., Aquacut Kft. részére.

A Kontakt-Elektro Kft. – elektronikai vezérlések és készülékek fejlesztésének specialistáiként – és a Seres Kft. – kommunális gépjármű felépítmény gyártóként – együttműködése már évtizedes múltra tekint vissza.

Az együttműködések hosszú sorát lehetne még említeni, hiszen a jelenleg 31 tagot számláló klaszter március 23-án ünnepli a 10 éves születésnapját, mely idő alatt valódi gépipari bizalmi hálózat, közösség alakult ki az évek során és ahol valóban érdemes együtt működni!