ITT & MOST: több mint 50 tárgyaláson van túl egy pécsi cég

Ha nem lehet személyesen, oldjuk meg online – talán ez lehet a Dilaco Lighting Kft. gazdasági és értékesítési vezetője, Faludi Mária mottója, aki nagy intenzitással és sikereresen használja az üzletikapcsolat-építést és üzletember-találkozókat lehetővé tevő ITT & MOST Nemzetközi Online Üzletember Találkozó Magyar Nyelven platformot. Az agrárvilágításra szakosodott pécsi vállalkozás fő tevékenysége a baromfi állattartó telepek világítástechnikájának tervezése, gyártása, komplett kivitelezése, valamint a szaktanácsadás. Korábban a személyes bemutatkozások, a vásárokon való megjelenések adtak lehetőséget high-tech led világítási rendszerük megismertetésére, ennek azonban a tavaly kezdődött koronavírus-világjárvány egy pillanat alatt véget vetett. Más platform után kellett nézniük.

– Valamit kerestem az interneten, akkor találkoztam az ITT & MOST felülettel. Mivel nagyon jó a kapcsolatunk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával, felhívtam a nemzetközi Enterprise Europe Network irodájukat, hogy szeretnénk csatlakozni. A kolléga részletesen bemutatta a felületet és segített a regisztrációban. Korábban már fent voltunk több általuk szervezett nemzetközi platformon, az Open4Business-en is, így már rendelkeztünk magyar és angol bemutatkozó anyaggal, ezért könnyű volt regisztrálni. Ezen a korábbi rendezvényen személyes tárgyalásokat is folytattunk, így rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk e téren – foglalja össze röviden Faludi Mária, hogy miként kapcsolódtak az ITT & MOST-hoz.

– Volt-e valamilyen konkrét elvárásuk a leendő partnereket illetően, esetleg tervük, hogy miben szeretnének előre lépni a platform segítségével?

– Nyertünk egy HEPA exportpályázatot, így külföldi partnereket kerestünk, ezért is jött nagyon jól nekünk ez a felület. Eddig belföldön értékesítettük led világítástechnikai rendszerünket állattartó telepek részére, és mindenképpen külföldi piacokra szerettünk volna jutni. Korábban színpadtechnikai világítóeszközök gyártásával foglalkoztunk és már jelen voltunk a német, illetve svájci exportpiacokon, azonban az állattartó telepek korszerűsítése, világítástechnikája teljesen más ügyfélkör, így újra kellett kezdeni a piacépítést. Erre kiváló ez a platform. Az is előny, hogy magyar nyelven, tehát az anyanyelvünkön tudunk kommunikálni például a határmenti területek magyar vállalkozóival, de számos angol, német és amerikai vállalkozás is regisztrált, ahol magyar a tulajdonos.

– Hogyan használják a felületet?

–  Egyrészt feltüntettük, hogy kit keresünk, milyen paraméterekkel, másrészt megnéztük, hogy állattartás címszó alatt milyen partnerek jelentkeztek. Emellett megkerestem a szomszédos országok kereskedelmi attaséit, akik számos vállalkozás elérhetőségét megadták. Eddig nagyjából 50-60 tárgyalást bonyolítottam le ezen a platformon. Kezdtem az összes országgal, ahol meg szeretnénk jelenni, ott a külképviseleteken keresztül online konferenciákon mutatkoztam be és elmondtam, hogy végfelhasználókat keresünk és szeretnénk kialakítani egy disztribúciós hálózatot is. Így találtak számunkra olyan partnereket, akik a baromfitartásban dolgoznak, illetve technológiát értékesítenek. Aztán felvettük velük a kapcsolatot.

– Mi a platform előnye?

– A kapcsolatfelvételi lehetőség mellett vannak programok, webináriumok, amiken én is részt vettem, rengeteg praktikus tanácsot kaptam a nemzetközi szintű partnerkeresésre, vagy megismerhettük adott ország gazdaságát, üzleti lehetőségeit. Ezeken az alkalmakon kérdezni is lehetett. Ebben a Covidos helyzetben nagyon jó, hogy ekkora jelentőséget kapott az online tér, mert az elmaradó kiállítások hátrányt jelentenek a cégünknek. Ugyanis ezeken a rendezvényeken tudtuk bemutatni a lehetséges külföldi partnerek számára a high-tech led világítástechnikánkat, amelyben az állattartás minőségének fokozására a világon egyedülállóan adott istállóhoz, állatfajtához, tartástechnológiához tervezzük meg a 3D-s szimulációs modellt, ami teljesen automatizált világítási rendszer. Ennek központi egysége egy saját fejlesztésű agrolight computer windows pc szoftverrel, ami biztosítja az állatjóléti direktívák és a fajtanemesítők által megadott világítási programok értékeinek betartását. Az egész rendszer lényege, hogy ennek köszönhetően nagyobb az állatok súlygyarapodása, a madarak több tojást tojnak és sokkal kellemesebb az életük.

– Mik a tapasztalatai az online tárgyalásokkal kapcsolatban?

– Személyesen ilyen rövid idő alatt nem lehetett volna ennyi tárgyalást lebonyolítani. Volt olyan nap, amikor 6-8 tárgyalásom is volt, ha mindegyikre személyesen kellett volna elmennem, bejelentkezni egy attaséhoz stb., az komoly anyagi és időráfordítást igényelt volna. Az online kapcsolat által elképesztő módon lehet növelni vele a hatékonyságot. A rendezvényeken szerzett információk megkönnyítették a kapcsolódásokat, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a felület és a rendezvények is ingyen vehetők igénybe, ami nagy segítség a hozzánk hasonló kisvállalkozások számára.

Kis Tünde