Világszínvonalú technológia a Castolin multinacionális vállalat magyarországi telephelyén

A PBKIK munkatársai 2022. február 3-án a Castolin Eutectic globális vállalat magyarországi telephelyén jártak Pécsen a Mohácsi úton taglátogatáson, ahol Válint Győző igazgató beszélt a cég jelenlegi helyzetéről, újdonságokról, valamint üzemlátogatás keretében további információkkal lehettünk gazdagabbak.

A Castolin Eutectic egy nemzetközi kiterjedtségű vállalat, világszerte 2000 alkalmazottat foglalkoztat. A pécsi Castolin Zrt. 30 éve tevékenykedik a gépiparban Magyarországon, tulajdonosváltás után vált a Castolin Eutectic tagjává, jelenleg árbevételük mintegy fél milliárd Ft, dolgozóik létszáma 23 fő. Számos szolgáltatást nyújtanak az anyacég kínálatából, felhasználva az általuk kidolgozott technológiákat is és saját márkájú termékeket is forgalmaznak.

A pécsi vállalkozás alapvetően alkatrész bevonatolással foglalkozik, fő profiljuk kopásálló rétegek képzése gépek, alkatrészek felületén, ezáltal növelve azok élettartamát. A kopásálló bevonatokat főleg fogyóelektródás-, keményforrasztási- és huzal vagy porszórási technológiákkal készítik. Emellett termékek, alkatrészek gyártását is végzik, azonban megrendeléseik nagy része a szervizmunkákból származik.

Válint úr elmondása alapján ügyfeleik egyetértenek abban, hogy megéri beruházni egy magas minőségű felületkezelésbe, ugyanis azt tapasztalták, hogy így berendezéseik, alkatrészeik valóban tovább bírják a terhelést, kisebb esély van a gyártás hirtelen leállására, ami jelentős veszteséget okozna. Kopásálló felületekkel a gépek karbantartási feladatai és/vagy cseréje között eltelt idő megnövekszik (kevesebb leállási idővel), amely napjainkban sokat jelent a gyártóüzemeknek, hiszen sok helyen napi 24 órában folyamatosan működnek, valamint a jelenlegi beszerzési nehézségek további növelik ezen szolgáltatás iránti igényt. Időnként előfordul egy-egy sürgős javítási feladat is, ilyenkor a Castolin Zrt. csapata igyekszik megtalálni a legjobb megoldást, megmentve az elromlott gépet vagy alkatrészt a teljes leselejtezésétől.

Magyarországon és külföldön is vállalnak munkákat, a cég többnyire tégla- és cserépgyártó vállalkozásokkal áll partneri kapcsolatban, de nem ritkák a beton, kerámia, cement, papír és faipari ügyfelek sem. Szervizelési feladatokat vállalnak többek között a Pécsi Hőerőműben is.

A Zrt. gondolkodik a duális mérnökképzéssel kapcsolatban a PTE MIK-kel való együttműködésben is, az ipari tanulók szakképzésével kapcsolatosan felmerülő kérdésekben és lehetőségekben a Kamara támogatást nyújt a vállalat számára. A Castolin Zrt. műszaki csapatában jelenleg egy mérnök és két technikus dolgozik, jó hír, hogy a cégnél fiatalabb generáció tagjai is jelen vannak.

Zárásként a jelen időszakról elmondható, hogy a koronavírus járvány idején a munkák mennyisége nem csökkent, a pandémia miatt nem került senki elbocsátásra, esetenként a határidők betartásában okozott gondot a munkavállalók megbetegedése. A nagy gyártóhelyszínük lehetőséget adott a dolgozóknak az egymástól való elszeparált munkára.

Gratulálunk a pécsi Castolin Zrt. eddig elért eredményeihez, további sok sikert kívánunk!