Bővülő napelemes szolgáltatások a Solar FM Kft.-nél

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) új tagja, a komlói székhelyű Solar FM Kft. 2017 óta foglalkozik napelemes erőművek építésével és üzemeltetésével, 2019-ben a hazai elektromobilitási piacra is betört. A cég legújabb beruházása során egy gépgyártó üzemet hoznak létre, ahol saját fejlesztésű forgatható napelemtartókat fognak előállítani, a részletekről Thoma Bálint ügyvezető tájékoztatta a DDGK munkatársait.

A vállalkozás komplex szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, a napelemes erőműveket a tervezéstől kezdve, a kivitelezésen át az üzemeltetésig (például fűnyírás, kötelező karbantartási feladatok, tisztítás) elvégzi. Ezt egyrészt egy olyan szakembergárda teszi lehetővé, amelynek tagjai többéves villamos- és naperőműves építési és üzemeltetési tapasztalattal rendelkeznek. A másik fontos tényező pedig saját gépparkjuk, amellyel képesek a napelemes erőművek főbb építési folyamatait kivitelezni. Jelenleg 6 fő dolgozik a cégnél, 835 millió forintos árbevételük főként napelemparkok telepítésből származik.

A Solar FM Kft. 2019-ben bővítette ki tevékenységi körét az elektromos autók töltéséhez szükséges töltőállomások értékesítésével, amelyekhez üzemeltetési és szervizelési szolgáltatásokat is biztosítanak.

Pályázati forrást bevonva megkezdődött új telephelyük kialakítása 3000 M Ft-ból, amelyben saját fejlesztésű forgatható napelemtartókat fognak gyártani. Ezáltal még magasabb minőségű szolgáltatást tudnak biztosítani jelenlegi és új ügyfeleiknek is, ugyanis a megépített napelemparkokat utólag is lehet fejleszteni. A gyártás fő technológiája egy 3D fejjel rendelkező csőlézer lesz, amely rendkívül precíz megmunkálást eredményez, sőt a berendezés használata mellett a hegesztés előtt nem is szükséges az anyagot megmunkálni. Gépparkjukat többek között plazmavágóval, hegesztőgéppel, élhajlítóval és darabolóval fogják bővíteni, így további munkahelyeket teremtenek a cégen belül.