„Feszültséggel” és izgalommal volt teli az idei Villany-ász verseny

Gyakorlati feladatokon keresztül ismerkedtek az általános iskolások az elektronikával és a villamossággal a szakmaismereti verseny döntőjén.

Idén már 6. alkalommal rendeztük meg a versenyt, melynek népszerűsége továbbra is töretlen. Az összes verseny közül ez a legnehezebb, hiszen a 6-7 osztályosok még nem csak érintőlegesen hallottak az iskolában, vagy otthon a villamosságról, elektronikáról.

A verseny első fordulójában egy online szakmaismereti kérdőívet kellett a kitölteniük a 3 fős csapatoknak, és örömmel láttuk, hogy a környezetükben előforduló, háztartás körüli villamosság témában tájékozottak a gyerekek, a „kutató munkát”, vagy felnőtt segítségét igénylő feladatokat pedig ügyesen megoldották. Célunk ezekkel a feladatokkal az volt, hogy a gyerek tanulja meg hol kell keresni az információt, tudja azokat szűrni, szelektálni, értékelni és tudjon – és merjen – a felnőttől kérdezni. A második fordulóba mindenki továbbjutott, pedig nagyon komplex és sok feladatból állt a kérdőív.

Elektronikus ugráló békát kellett otthoni/iskolai körülmények között összeszerelni a második fordulóban, melyet minden csapat sikeresen benyújtott, a zsűri a 10 legjobb pályamunka csapatát juttatta tovább a döntőbe.   

A döntőn csak gyakorlati feladatokkal találkoztak a versenyzők, melyeket a megyei vállalkozások és iskolák hoztak magukkal. Többek között elosztószekrény földelési pontját kellett elkészíteni, áramkört kellett összeállítani, zárlatot kerestek, távolságmérő műszert használtak, eszközöket kellett felismerni. A cél az volt, hogy a szakmában használatos eszközökkel, szakszavakkal, esetekkel, alapanyagokkal közvetlenül találkozzanak a gyermekek, kedvet csináljunk az elektronikához és a villamos területhez, pályaválasztási döntésük meghozatalakor jó emlékekkel és izgalmas élményekkel gondoljanak erre a napra.

A döntőn a cégek, vállalkozások rendkívül értékes ajándékcsomagokat ajánlottak fel a résztvevőknek. Szakmához kapcsolódó szerszámok, digitális kütyük, édesség és számtalan apróság, mely bizonyítja, hogy milyen sok és kimagasló villamosipari vállalkozás működik Baranya megyében.

Kontakt Elektro Kft, Faludi és Társa Kft, Treszner Villamosipari Kft, E.ON Zrt, Dipolvill-96 Kft, Tettye Forrásház Zrt, Dunavölgyi Alarm-vill Kft.

BMSZC Angster József Szakképző iskola és Simonyi Károly Technikum.

Köszönjük!

A döntő eredménye:

helyezés

Csapatnév:

Iskola:

felkészítő pedagógus

1 Szupravezetők Cserepka János Általános Iskola Erostyákné Simony Dóra
2 Idiódák Pécs Testvérvárosok Terei Általános Iskola Szentkereszti Tamás
3 6. bajnokok Pécs Meszesi Általános Iskola Somogy-Vasas-Hirdi Ált Iskolája Salamon Szabolcs
4 Villanypásztorok Siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola Rittingerné Géczi Andrea
5 3Watt PTE Gyakorló Ált Iskola 1 . Sz Ált. Iskola Szász János
6 Elektro Bicsérd Bicsérdi Általános Iskola Tagintézménye (Szentlőrinci Áltlános Iskola ) Patakiné Szalai Andrea
7 Legoman Pécs Testvérvárosok Terei Általános Iskola Szentkereszti Tamás
8 TVT-Szervíz Egyházasharaszti Körzeti Általános Iskola Borbándiné Szőcs Zsuzsanna
9 Porszívók Siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola Rittingerné Géczi Andrea
10 Villanyászok Szentlőrinci Általános Iskola Borissza-Horváth Andrea

Gratulálunk!