GINOP Plusz pályázati megnyitó rendezvény a SOMAPAK Kft.-nél

A pécsi SOMAPAK Kft. több évtizedes múltra tekint vissza, fő profilja csomagolástechnikai gépek, egyedi gépek és keverőgépek tervezése és gyártása. 2022. május 27-én legújabb nyertes pályázatuk bemutatására megnyitó rendezvényt tartottak telephelyükön.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsmentszerv: PBKIK) tagja, a SOMAPAK Kft. 1986 óta foglalkozik csomagolástechnikai gépek gyártásával, a kezdetekben még olasz-magyar vegyesvállalat volt. 1995 óta a külföldi tulajdon kivásárlásával teljesen magyar, családi tulajdonú vállalatként tevékenykedik sikeresen, a 2021-es évet rekord nagyságú, 1,65 Mrd forintos árbevétellel zárta. A cég profilja az évek során bővült a piaci igényekkel lépést tartva, beruházásaik során az egyedi gépgyártás, CNC alkatrészgyártás- illetve lemeztechnológia felé nyitottak. Az utóbbi néhány évben pedig a keverőgép tervezés és gyártás területein végeztek fejlesztési tevékenységet, melynek végeredménye reményeik szerint a piacokon is sikereket fog hozni.

Számos külföldi projektben vesznek részt, de a hazai gyártóiparban is fontos szerepet töltenek be, például a magyarországi kiskereskedelemben kapható mézek kb. 80%-át a SOMAPAK által gyártott gépeken, gyártósorokon csomagolják.

2016 után egy intenzívebb bővítési, telephelyfejlesztési folyamat indult el a cégnél pályázati és saját forrásból, a legújabb GINOP Plusz-1.2.1. projekt befejeztével 5200 m2-re növekszik a gyártóüzem és a kiszolgáló épületek hasznos alapterülete. A SOMAPAK Kft.-nél egy komplex fejlesztés megvalósításába kezdtek bele 2022-ben, az infrastrukturális beruházás a VIII. számú üzemcsarnok és raktár felépítését foglalja magában, technológiai fejlesztésként egy 3 tengelyes (plusz 1 tengellyel bővíthető) CNC megmunkáló központot szereznek be, mindezeket új szoftverrel kiegészítve. A vállalat további tervei között szerepel a 100%-osan saját, napelemmel működtetett villamosenergia ellátás megvalósítása az egész üzem területén.


A projektindító eseményen Bognár Balázs ügyvezető mutatta be a SOMAPAK Kft. aktuális projektjeit és a GINOP Plusz-1.2.1. pályázat tervezetét a szakma érintettjeinek. A rendezvényen a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter és annak több tagja is – KONTAKT-Elektro Kft. és a Körber Hungaria Gépgyártó Kft. – képviseltette magát.